Στην περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος, υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει: «Τρώτε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν φτωχός». Με άλλα λόγια, το να ξεκινάτε την ημέρα σας με τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει, μπορεί να σας βοηθήσει να υποστηρίξετε έναν υγιή μεταβολισμό, να ενεργοποιήσετε το σώμα σας, να μείνετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και τελικά να σας βοηθήσει να χάσετε τα επιθυμητά κιλά.

Ποιες είναι, όμως, οι καλύτερες επιλογές που έχετε για πρωινό, ώστε και να τρώτε σαν βασιλιάς και ταυτόχρονα να χάνετε βάρος; Το eatthis.com μίλησε με ειδικούς από το χώρο της διατροφής και παρουσιάζει κάποιες από αυτές.

Γιαούρτι

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο ευέλικτες υγιεινές γαλακτοκομικές επιλογές που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ρουτίνα του πρωινού σας, ειδικά αν η απώλεια βάρους είναι ο απώτερος στόχος σας.

«Ένα από τα αγαπημένα μου τρόφιμα για πρωινό είναι το γιαούρτι», λέει η Toby Amidor, βραβευμένη ειδικός σε θέματα διατροφής και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «The Family Immunity Cookbook» της Wall Street Journal. «Το χρησιμοποιώ για να φτιάχνω smoothies πρωινού, παρφέ και για να βάζω πάνω από τις τηγανίτες και τις βάφλες μου. Φτιάχνω ακόμη και σπιτική κομπόστα μούρων για να βάλω πάνω από το πρωινό μου γιαούρτι».

«Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι το γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός υγιεινού σχεδίου απώλειας βάρους», προσθέτει η Amidor, σημειώνοντας ότι «μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, χαμηλότερο σωματικό βάρος/αύξηση βάρους, μικρότερη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερο σωματικό λίπος σε επιδημιολογικές μελέτες».

Smoothies

smoothie

Για ένα γρήγορο και εύκολο πρωινό, που συνδυάσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προωθήσουν την απώλεια βάρους, η παρασκευή ενός smoothie αποτελεί μια εξαιρετική λύση. Για να πετύχετε μια υγιή ισορροπία που ευνοεί την απώλεια βάρους, σκεφτείτε συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταναλώσετε τη συνιστώμενη ημερήσια μερίδα φρούτων και λαχανικών, ενώ παράλληλα να συμπεριλάβετε μερικούς υδατάνθρακες, υγιεινά λιπαρά και ακόμη και λίγη πρωτεΐνη, όταν συνδυάζετε συστατικά όπως μούρα, φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, λιναρόσπορο, βρώμη, ακόμη και μαύρη σοκολάτα.

Αυγά

Αυγά

Τα αυγά είναι ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνες που είναι τόσο ευέλικτο όσο και νόστιμο. Το καλύτερο από όλα, αυτές οι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά απολαύσεις μπορούν, επίσης, να ενσωματωθούν σε υγιεινές δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της απώλειας βάρους. Σύμφωνα με την Caroline Thomason, η έρευνα δείχνει ότι «τα πρωινά που περιλαμβάνουν αυγά έχουν βρεθεί να προκαλούν απώλεια βάρους στο πλαίσιο ενός προγράμματος διατροφής χαμηλών θερμίδων».

Φυστικοβούτυρο

Φυστικοβούτυρο

«Το φυστικοβούτυρο είναι ένα πρωινό που παρέχει, επίσης, έναν συνδυασμό υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν και προάγουν τον κορεσμό», λέει η Amidor. Δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο παρέχουν περίπου 190 θερμίδες, 16 γραμμάρια λίπους (κυρίως ακόρεστα), 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Απλώστε φυστικοβούτυρο σε τοστ ολικής άλεσης, ανακατέψτε μια κουταλιά στο πλιγούρι βρώμης ή προσθέστε το στο πρωινό σας smoothie.

Πλιγούρι βρώμης

Γάλα βρώμης

«Το πλιγούρι βρώμης με βούτυρο ξηρών καρπών και μούρα παρέχει ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, ενώ σας κρατάει χορτάτους», εξηγεί η Jamie Adams, ειδικός στην υγεία των γυναικών στο Well Nourished Mamas. Μια ανασκόπηση σχετικά με τα οφέλη της βρώμης για την υγεία υπογραμμίζει τη σημασία της β-γλυκάνης που βρίσκεται στη βρώμη στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην απελευθέρωση του πεπτιδίου YY, μιας ορμόνης που συμβάλλει στην αύξηση του κορεσμού, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της συνολικής πρόσληψης τροφής, του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους.

Τυρί cottage

Τυρί κότατζ

«Το τυρί cottage με ανάμεικτα μούρα και θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς αποτελεί, επίσης, ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες», λέει η Adams. Ένα άρθρο διαπίστωσε ότι ο στόχος για 25- 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα είναι ιδανικός για τον έλεγχο της όρεξης και την απώλεια βάρους. Με 25-28 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, το τυρί cottage αποτελεί ένα εξαιρετικό ξεκίνημα της ημέρας σας.