Μια πολύ απλή συμβουλή αποθήκευσης τροφίμων θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των αυγών σας. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το να τα αποθηκεύετε ανάποδα. Μιλώντας στο Well+Good, η Lisa Steele, παραγωγός αυγών και συγγραφέας του «Fresh Eggs Daily Cookbook», μοιράστηκε ότι αποθηκεύοντας τα αυγά με το μυτερό άκρο προς τα κάτω -το αντίστροφο του τρόπου με τον οποίο τα αυγά συσκευάζονται συνήθως- μπορείτε να προστατεύσετε τον κρόκο του αυγού από δυνητικά επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να τον κάνουν να χαλάσει πιο γρήγορα.

Αυγά

Πώς ο τρόπος αποθήκευσης των αυγών επηρεάζει τη φρεσκάδα τους

Αυτό το βακτήριο βρίσκεται στον θύλακα αέρα που βρίσκεται στο πιο αμβλύ κάτω άκρο του αυγού, και με την πάροδο του χρόνου, οι μικροσκοπικοί πόροι του κελύφους του αυγού επιτρέπουν περισσότερο αέρα να εισχωρήσει στο αυγό, προκαλώντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Ενώ όλα τα αυγά κοτόπουλου περιέχουν κάποια ίχνη βακτηρίων αυτό γίνεται κυρίως ανησυχητικό όταν φτάσει στο κέντρο της πυκνότητας θρεπτικών συστατικών του αυγού, εξηγεί το tastingtable.com. Μόλις διεισδύσουν στον κρόκο, τα βακτήρια μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε πιάτα που περιέχουν μόνο μερικώς μαγειρεμένους κρόκους, όπως τα αυγά Benedict και τα ραβιόλια με κρόκο αυγού.

Αυγά

Πώς η ανάποδη αποθήκευση των αυγών εμποδίζει την εξάπλωση των βακτηρίων

Το ασπράδι του αυγού (γνωστό και ως λεύκωμα) περιέχει ένζυμα που σκοτώνουν τα βακτήρια και προστατεύουν τον κρόκο. Το Well+Good εξηγεί ότι καθώς τα αυγά γερνούν, οι πρωτεΐνες μέσα στο ασπράδι αρχίζουν να αλλοιώνονται και γίνεται ευκολότερο για τα βακτήρια να φτάσουν στον κρόκο. Όταν ένα αυγό αποθηκεύεται με το φαρδύ μέρος προς τα κάτω, ο αέρας μέσα στο κέλυφος θα προσπαθήσει να ανέβει προς τα πάνω, ερχόμενος σε επαφή με τον κρόκο.

Αλλά αν αποθηκεύσετε τα αυγά σας αντίθετα, ο θύλακας αέρα βρίσκεται ήδη στην κορυφή και δεν πολεμάτε τη βαρύτητα για να διατηρήσετε τους κρόκους ασφαλείς. Η Steele εξηγεί ότι, αναποδογυρίζοντας τα αυγά σας στο κουτί, «μειώνετε πιθανώς την πιθανότητα να κολλήσετε σαλμονέλα ή άλλες τροφιμογενείς ασθένειες, επειδή αυτά τα βακτήρια δεν είχαν τόσες πιθανότητες να φτάσουν στον κρόκο».

Αυγά

Η παραγωγός αυγών, επίσης, υποστηρίζει ότι αν τα αυγά είναι αποθηκευμένα με την μυτερή πλευρά προς τα πάνω, μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορα ξήρανση του κρόκου. Αυτό θα κάνει τα αυγά να φαίνονται «λιγότερο φρέσκα».

Εάν μπορείτε, η Steele συνιστά, επίσης, να αγοράζετε άπλυτα αυγά, καθώς εξακολουθούν να έχουν μια επίστρωση που εμποδίζει τον αέρα και τα βακτήρια να εισέλθουν στο κέλυφος.