Εδώ και αρκετό καιρό, η βιομηχανία της δίαιτας συνιστά την κατανάλωση 1.200 θερμίδων την ημέρα για να χάσετε βάρος. Και παρά την ευρύτερη κοινωνική στροφή προς την καταγγελία της κουλτούρας της δίαιτας, αυτός ο αριθμός φαίνεται να παραμένει. Πολλά βίντεο του TikTok με θέμα «τι τρώω την ημέρα» δείχνουν influencers να τρώνε αυτή την ποσότητα.

Σχέδια διατροφής όπως το Noom περιορίζουν τους πελάτες τους στις 1.200 θερμίδες την ημέρα. Και διασημότητες όπως η Λόρι Χάρβεϊ μιλούν ανοιχτά για την κατανάλωση μόνο 1.200 θερμίδων ως τον τρόπο με τον οποίο χάνουν βάρος.

Λόρι Χάρβεϊ

Σε ένα πρόσφατο βίντεο στο TikTok, το οποίο έχει φτάσει σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο προβολές, το 25χρονο διάσημο μοντέλο μίλησε για το πώς πήρε «βάρος σχέσης» όταν άρχισε να βγαίνει με τον Michael B. Jordan. Στη συνέχεια εξήγησε πώς έχασε αυτό το βάρος και «απέκτησε το σώμα» που όλοι έκτοτε έχουν εμμονή.

Απώλεια βάρους: Είναι η δίαιτα των 1.200 θερμίδων ένας υγιεινός τρόπος διατροφής;

Η απάντηση, από όλους τους ειδικούς, είναι κάθετη και είναι απολύτως όχι. Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Popsugar, οι 1.200 θερμίδες την ημέρα είναι η συνιστώμενη πρόσληψη για τα νήπια. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται μεταξύ 1.600 και 3.200 θερμίδες την ημέρα, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας. Το εύρος αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το τυπικό επίπεδο δραστηριότητάς σας, το πόσο συχνά γυμνάζεστε, την ηλικία σας κ.λπ.

Ακόμη και η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας σημειώνει ότι «αν είστε πολύ δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το υψηλό άκρο του εύρους μπορεί να αντικατοπτρίζει περισσότερο τις ανάγκες σας».

Απώλεια βάρους

Το σώμα σας χρειάζεται έναν επαρκή αριθμό θερμίδων για να λειτουργήσει σωστά και όταν δεν παίρνετε αρκετές, μπορεί να νιώθετε σωματική και πνευματική κόπωση, δυσκοιλιότητα και έλλειψη ζωτικών θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα κοινωνικά μέσα η διαιτολόγος Abbey Sharp έχει μιλήσει ανοιχτά για την εμμονή της κουλτούρας της δίαιτας να τρώμε μόνο 1.200 θερμίδες την ημέρα και τον κίνδυνο που απορρέει από αυτήν. «Η μείωση των ενεργειακών σας αναγκών σε 1.200 θερμίδες την ημέρα (ή και λιγότερες!) είναι κατάφωρα ανεπαρκής και μη βιώσιμη για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους», έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram.

Ο δραστικός περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δείχνει ότι όταν ακολουθείτε οποιοδήποτε είδος δίαιτας (είτε περιορίζει τις θερμίδες είτε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων), συχνά οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του βάρους.

Ο μεγαλύτερος μύθος που διαιωνίζεται από τη βιομηχανία της διατροφής

Φαγητό με υδατάνθρακες

Εκτός από τον χαμηλό αριθμό θερμίδων, πολλοί είναι οι celebrities όπως η Χάρβεϊ και οι Καρντάσιανς (μαζί με πολλούς άλλους διάσημους) που λατρεύουν να δαιμονοποιούν τους υδατάνθρακες, τα μακροθρεπτικά συστατικά που δίνουν ενέργεια στο σώμα σας. Ακόμα και η Κιμ Καρντάσιαν έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο επειδή δεν έτρωγε υδατάνθρακες ενόψει του Met Gala.

Η εξάλειψη των υδατανθράκων από τη διατροφή σας μπορεί «να σας θέσει σε κίνδυνο για κόπωση, οστεοπόρωση ή ακόμη και νευρολογική βλάβη», δήλωσε στο παρελθόν η Kim Rose, RDN, στο Popsugar. Φυσικά, «οτιδήποτε καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους», είπε, αλλά αν θέλετε να χάσετε βάρος, οι υδατάνθρακες -οι οποίοι βρίσκονται σε τόνους υγιεινών, πυκνών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως– μπορούν πραγματικά να είναι ευεργετικοί.

Οι υδατάνθρακες λειτουργούν ως καύσιμα που όχι μόνο σας βοηθούν να διατηρήσετε την ενέργειά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά υποστηρίζουν, επίσης, όλες τις σημαντικές σωματικές διεργασίες που σας κρατούν υγιείς και σας επιτρέπουν να ζήσετε τη ζωή σας.