Το μηλόξυδο (γνωστό και ως ACV) έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή σπιτικά «πολυεργαλεία», που χρησιμοποιούνται τόσο στις δουλειές του σπιτιού, όσο και ως hack ομορφιάς από τις γυναίκες. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που το χρησιμοποιούν ακόμη και για να λευκάνουν τα δόντια τους.

Ως αντιμικροβιακό που έχει σχετικά υψηλό επίπεδο οξέος, το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της συσσώρευσης πλάκας και πέτρας που προκαλεί αποχρωματισμό των δοντιών, αναφέρει το healthdigest.com.

Μηλόξυδο

Μάλιστα, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Orofacial Orthopedics επιβεβαίωσε αυτό το γεγονός, αλλά οι ειδικοί λένε ότι τα περισσότερα κόλπα λεύκανσης των δοντιών πρέπει να αποφεύγονται. Είναι καλύτερη ιδέα να αφήσετε αυτή τη δουλειά στους επαγγελματίες, επειδή, παρόλο που η χρήση μηλόξυδου για τη λεύκανση των δοντιών λειτουργεί, δεν είναι και η πιο ιδανική.

Κίνδυνοι από τη χρήση μηλόξυδου για λεύκανση των δοντιών σας

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση μηλόξυδου για τη λεύκανση των δοντιών είναι ότι μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο σας, αναφέρει το VeryWellHealth. Στην πραγματικότητα, το να έχετε μια ελαφριά κίτρινη απόχρωση είναι σημάδι ότι τα δόντια σας είναι γερά. Εκτός από το μηλόξυδο, ωστόσο, άλλα όξινα ποτά όπως η σόδα και ο καφές μπορούν, επίσης, να διαβρώσουν το σμάλτο και να κάνουν τα δόντια σας αδύναμα, ενώ το υπερβολικό οξύ μπορεί να κάψει το λαιμό σας, να τραυματίσει τον οισοφάγο σας και να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι που μπορεί να επιδεινώσουν τη διάβρωση των δοντιών.

Χαμόγελο

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο για τη λεύκανση των δοντιών σας

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο για να λευκάνετε τα δόντια σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τους επιβλαβείς κινδύνους. Αντί να παίρνετε μόνο το μηλόξυδο στο στόμα σας, λοιπόν, φτιάξτε ένα σπιτικό στοματικό διάλυμα. Αναμείξτε 1 μέρος ξύδι με 2 έως 3 μέρη νερό, ενώ ,πορείτε, επίσης, να προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα αν θέλετε. Κάντε πλύσεις με το διάλυμα για 20 δευτερόλεπτα, σημειώνει το VeryWellHealth, και στη συνέχεια βουρτσίστε τα δόντια σας και ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό νερό για να διασφαλίσετε ότι όλο το οξύ από το μηλόξυδο έχει ξεπλυθεί.