Λένε ότι η ευτυχία ενός παντρεμένου ζευγαριού αρχίζει να φθίνει μετά από επτά χρόνια.

Σύμφωνα όμως με μια έρευνα, τα επτά χρόνια φαγούρας είναι μάλλον… δέκα, υποστηρίζοντας ότι μετά τη δεκαετία οι σύζυγοι πρέπει να αρχίσουν ανησυχούν για τη σχέση τους.

Στην έρευνα, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Telegraph, συμμετείχαν πάνω από 2.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι στους περισσότερους γάμους, η ευτυχία και η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων αρχίζει να φθίνει από την αρχή της σχέσης και ποτέ δε γίνεται καλύτερη.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μετά τα πρώτα 10 χρόνια τα προβλήματα φτάνουν στο χειρότερο σημείο τους.
Ένας από τους λόγους που «βλέπουν» οι ερευνητές πίσω από αυτή την πτωτική πορεία είναι, ότι οι γυναίκες δυσανασχετούν περισσότερο με το γεγονός ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις δουλειές του σπιτιού, καθώς επίσης και τη φροντίδα των παιδιών.

Αν όμως –σημειώνει η έρευνα- τα ζευγάρια είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα προβλήματά τους και να τα δουλέψουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Μετά από 15 χρόνια γάμου, τα επίπεδα των συγκρούσεων μειώνονται, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο όταν ένα ζευγάρι έχει πια κλείσει 35 χρόνια κοινής συνύπαρξης.

Η έρευνα διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Brigham Young στις ΗΠΑ, βασίστηκε σε δεδομένα από συνεντεύξεις που συλλέχθηκαν από 2.604 γυναίκες που είχαν γεννηθεί από το 1957 έως το 1964 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Science Research.