Η μαγειρική είναι ένας συνδυασμός χημείας, φυσικής, βιολογίας, ακόμη και μαθηματικών.

Γιατί να μην εκμεταλλευτείτε το γεγονός αυτό λοιπόν, για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν την επιστήμη… μέσα από νόστιμες λιχουδιές που θα ετοιμάσετε μαζί τους;

Μετατρέψτε την κουζίνα σας σε ένα χώρο δημιουργίας και εκπαιδευτικού παιχνιδιού για εσάς και τα παιδιά σας!
Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες, τις οποίες παρουσίασε η ιστοσελίδα Mental Floss σε πρόσφατο δημοσίευμά της, για το πώς θα το καταφέρετε:

1. Ποπ κορν σε ολόκληρο καλαμπόκι

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να εξηγήσετε στα παιδιά σας, ότι μόνο οι σπόροι που έχουν μέσα τους την κατάλληλη υγρασία θα «εκραγούν».

Βάζοντας το καλαμπόκι μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων ανεβαίνει η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα τα σταγονίδια νερού που υπάρχουν μέσα στους πυρήνες καλαμποκιού να εξατμίζονται και εξαιτίας της πίεσης που δημιουργείται… σκάνε και μετασχηματίζονται στο νόστιμο σνακ που όλοι αγαπούν.

2. Βρώσιμα… απολιθώματα

Κάντε ένα ταξίδι στο χρόνο, στην αρχαιολογία, στην παλαιοντολογία και στην εξέλιξη των ειδών παρέα με τα παιδιά σας.

Μιλήστε τους για τα απολιθώματα και το κεχριμπάρι… φτιάχνοντας τη δική σας φαγώσιμη εκδοχή τους!

Πώς θα το κάνετε αυτό; Απλά, δημιουργώντας γεμιστά κομματάκια ζελέ με μπισκοτάκια, καραμελίτσες ή κομμάτια φρούτων.

Εξηγήστε τους πώς μέσα στο κεχριμπάρι έχουν διατηρηθεί τα απολιθώματα προϊστορικών οργανισμών.

3. Ο πλανήτης Γη

Έφτασε η ώρα για λίγη γεωλογία. Μάθετε στα παιδιά σας για τα στρώματα του υπεδάφους μέχρι τον καυτό πυρήνα της Γης, φτιάχνοντας μια τούρτα στην οποία κανείς δε θα μπορεί να αντισταθεί.

4. Μαζέψτε ραδίκια και μαγειρέψτε τα

Μάθετέ τους για τις θρεπτικές ουσίες των χορταρικών, την ώρα που τα μαζεύετε μαζί στην εξοχή.

Επιπλέον, τα παιδιά θα μπορέσουν να κάνουν και λίγη… ανατομία φυτών, μαθαίνοντας για το ριζικό τους σύστημα και τη λειτουργία τους.

Δείξτε τους πώς είναι πραγματικά τα φυτά στη Φύση και όχι μέσα στις πλαστικές συσκευασίες του σουπερμάρκετ.

5. Φτιάξτε βούτυρο από… σαντιγί

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος τόσο, όσο να δημιουργηθεί μια αφράτη σαντιγί. Αφού φάτε μερικές κουταλιές, συνεχίστε να χτυπάτε τη σαντιγί μέχρι που θα δείτε ότι θα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται πολλές φυσαλίδες αέρα. Αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά λιπαρά σφαιρίδια, τα οποία θα κολλούν μεταξύ τους σχηματίζοντας μικροσκοπικά προστατευτικά καλύμματα πάνω από τα κενά αέρος. Αν συγκεντρώσετε όλα αυτά τα λιπαρά, «ως δια μαγείας» θα έχετε φτιάξει το δικό σας βούτυρο.

6. Μάθημα οπτικής με τη βοήθεια… του ζελέ

Θα χρειαστείτε κομμάτια ζελέ και ένα λέιζερ, για να κάνετε ένα μάθημα οπτικής στα παιδιά σας και να τους εξηγήσετε πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μάτι.

Το ζελέ αφήνει το φως να περνά μέσα από αυτό, αλλά διαθέτει και αρκετά στερεά κομμάτια μέσα του, τα οποία αντανακλούν το φως. Παρακολουθήστε την πορεία της ακτίνας του λέιζερ όταν περνά μέσα από το ζελέ.

7. Αναζητήστε το σίδηρο στα… δημητριακά

Τι σημαίνει «εμπλουτισμένα με σίδηρο»; Και γιατί να φάει κανείς σίδηρο;

Πάρτε ένα μαγνήτη και ένα μπολ δημητριακών (απλά, χωρίς σοκολάτα) και παίξτε μαζί με τα παιδιά σας. Εξηγήστε τους για ποιο λόγο ο σίδηρος είναι σημαντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό.