Περπατώντας στους διαδρόμους των καταστημάτων καλλυντικών, μαζί με την ατελείωτη ποικιλία προϊόντων που κάνουν τα μαλλιά πιο δυνατά και λαμπερά, θα βρεις και μια τεράστια ποικιλία προϊόντων που υπόσχονται ότι θα σε απαλλάξουν από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Ποια μέθοδος αποτρίχωσης όμως, είναι η καλύτερη; Και γιατί χρειαζόμαστε τόσες πολλές;

Διαφορετικά είδη τριχοφυΐας

Όλες οι τρίχες είναι φτιαγμένες από κερατίνη, μία σκληρή πρωτεΐνη από την οποία είναι φτιαγμένα και τα νύχια μας. Η ανάπτυξη της τρίχας ξεκινά βαθύτερα από την επιφάνεια της επιδερμίδας μέσα σε μια ρίζα και φυτρώνει μέσα από το θυλάκιό της, έναν μικρό σωλήνα που οδηγεί στην επιφάνεια του δέρματος.

Στο σώμα μας έχουμε δύο ειδών τριχοφυΐα:

Το χνούδι, που είναι απαλό, λεπτό και κοντό. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν χνούδι στο πρόσωπο, το στέρνο και την πλάτη. Μπορεί να είναι σκουρότερου χρώματος και πιο εμφανές σε μερικές γυναίκες, ιδιαίτερα στις μελαχρινές. Το χνούδι βοηθά το σώμα να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία και παρέχει ένα είδος μόνωσης.

Οι κανονικές τρίχες, που είναι σκληρότερες, πιο σκούρες και μακρύτερες από το χνούδι. Είναι ίδιες με τις τρίχες που φυτρώνουν στο κεφάλι. Κατά την εφηβεία, τρίχες φυτρώνουν στις μασχάλες και την ηβική περιοχή. Στους άντρες φυτρώνουν επίσης στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος (στέρνο, πόδια και πλάτη). Οι τρίχες στο σώμα υπάρχουν για να παρέχουν στο σώμα μόνωση και προστασία.

Πολύ συχνά, παρουσιάζεται σε γυναίκες υπερτριχοφυΐα που οφείλεται σε συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Οι πολυκυστικές ωοθήκες και άλλες ορμονικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη σκληρών, σκούρων τριχών στο πρόσωπο (ειδικά στο πάνω χείλος), στο στέρνο, στην κοιλιά και στην πλάτη. Επίσης η χρήση αναβολικών στεροειδών μπορεί να προκαλέσει υπερτριχοφυΐα.

Είδη αποτρίχωσης

Ξύρισμα

Χρησιμοποιώντας ένα κλασσικό ξυραφάκι αφαιρούμε το τμήμα της τρίχας που βγαίνει πάνω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Μερικά ξυραφάκια είναι μιας χρήσης και άλλα έχουν κεφαλή μιας χρήσης, ενώ υπάρχουν και ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές. Οι άνδρες χρησιμοποιούν το ξύρισμα για να απαλλαγούν από τις τρίχες στο πρόσωπο ενώ οι γυναίκες ξυρίζουν τις μασχάλες, τα πόδια και την περιοχή του μπικίνι.

Διάρκεια: 1-3 ημέρες

Υπέρ: Το ξύρισμα είναι η πιο φθηνή λύση και μπορείς να το κάνεις μόνη σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι χλιαρό νερό, ένα ξυραφάκι και αν θέλεις αφρό ξυρίσματος ή σαπουνάδα.

Κατά: Αίσθημα καψίματος, σπυράκια, κοψίματα και τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα είναι μερικά από τα μειονεκτήματα του ξυρίσματος. Το γύρισμα της τρίχας προς τα μέσα συμβαίνει με το συχνό ξύρισμα, κατσαρώνει και ξεκινά να αναπτύσσεται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας δημιουργώντας ερεθισμό.

Συμβουλές:

– Θα κάνεις πιο βαθύ ξύρισμα αν ξυρίστεις μέσα στο ντους αφού το δέρμα έχει μαλακώσει με το ζεστό νερό.
– Ξύρισε κάθε περιοχή αργά, τεντώνοντας το δέρμα όπου είναι χαλαρό.
– Άλλαζε τακτικά ξυραφάκια για να αποφύγεις τους ερεθισμούς.
– Χρησιμοποίησε αφρό ή τζελ ξυρίσματος.
– Αν φοβάσαι μην κοπείς, διάλεξε μια ηλεκτρική ξυριστική μηχανή.
– Αν οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα δοκίμασε να ξυρίζεσαι με τη φορά που φυτρώνουν οι τρίχες και όχι κόντρα.

Τσιμπιδάκι

Χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι, τεντώνεις ελαφρά το δέρμα γύρω από την τρίχα, πιάνεις την τρίχα όσο πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και την τραβάς.

Διάρκεια: 3-8 εβδομάδες

Υπέρ: Η αφαίρεση τριχών με το τσιμπιδάκι είναι εξαιρετικά οικονομική λύση καθώς το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα απλό τσιμπιδάκι. Ωστόσο είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία για περιοχές που έχουν πολλές τρίχες. Υπάρχουν στο εμπόριο και ηλεκτρικές συσκευές που λέγονται epilators που αφαιρούν πολλές τρίχες συγχρόνως.

Κατά: Πρόκειται για μια αρκετά οδυνηρή μέθοδο και αν η τρίχα κοπεί και δεν αφαιρεθεί από τη ρίζα μπορεί να φυτρώσει προς τα μέσα. Προκαλεί προσωρινό ερεθισμό και κοκκινίλες στην περιοχή καθώς ο θύλακας παραβιάζεται και ερεθίζεται. Τα epilators δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές όπως τα φρύδια καθώς δεν δίνουν την δυνατότητα για λεπτομερή αποτρίχωση.

Συμβουλές: Αποστείρωσε το τσιμπιδάκι πριν και μετά την αποτρίχωση, τρίβοντάς το με οινόπνευμα για να αποφύγεις το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Αποτριχωτική κρέμα

Η αποτριχωτική κρέμα αφαιρεί την τρίχα από την επιφάνεια του δέρματος. Διαλύει την δομή της κερατίνης, κάνοντας τις τρίχες να φεύγουν με το σκούπισμα ή το ξέπλυμα.

Διάρκεια: Μερικές ημέρες ως 2 εβδομάδες.

Υπέρ: Οι κρέμες αποτρίχωσης δρουν άμεσα και είναι διαθέσιμες σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ με χαμηλή σχετικά τιμή. Είναι ιδανικές για την αποτρίχωση των ποδιών, της μασχάλης και της περιοχής του μπικίνι ενώ υπάρχουν και ειδικές κρέμες για την αποτρίχωση στο πρόσωπο.

Κατά: Πολλοί άνθρωποι ενοχλούνται από την μυρωδιά. Επίσης αν το δέρμα σου είναι πολύ ευαίσθητο ίσως αντιμετωπίσεις αλλεργικές αντιδράσεις. Οι αποτριχωτικές κρέμες μερικές φορές δεν είναι αποτελεσματικές σε πολύ σκληρές τρίχες.

Συμβουλές: Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που συνοδεύουν την συσκευασία και χρησιμοποίησε την αποτριχωτική κρέμα για τον ενδεικνυόμενο χρόνο. Πριν την εφαρμόσεις στην ηβική περιοχή διάβασε προσεκτικά αν ενδείκνυται για την περιοχή των γεννητικών οργάνων ή αν έχει επισήμανση που να λέει «μόνο για την περιοχή του μπικίνι».

Αποτριχωτικό κερί

Ένα στρώμα ειδικού κολλώδους κεριού απλώνεται πάνω στο δέρμα που φυτρώνουν ανεπιθύμητες τρίχες. Μια υφασμάτινη ταινία εφαρμόζεται από πάνω και με ένα απότομο τράβηγμα αφαιρούνται από το δέρμα, το κερί με τις τρίχες και νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας.

Υπάρχουν αποτριχωτικά κεριά που χρειάζονται ζέσταμα και άλλα που εφαρμόζονται κρύα. Η αποτρίχωση με κερί μπορεί να γίνει σε κέντρο ομορφιάς ή στο σπίτι.

Διάρκεια: 3-6 εβδομάδες

Υπέρ: Η αποτρίχωση με κερί αφήνει την περιοχή απαλή και έχει μεγάλη διάρκεια. Αποτριχωτικά κεριά μπορείς να βρεις στο φαρμακείο και το σούπερ μάρκετ. Οι τρίχες που ξαναφυτρώνουν είναι λεπτότερες και λιγότερο εμφανείς σε σχέση με το ξύρισμα.

Κατά: Οι περισσότερες γυναίκες που δεν επιλέγουν την αποτρίχωση με κερί, το κάνουν γιατί δεν αντέχουν το αίσθημα πόνου, όσο σύντομο κι αν είναι. Επίσης παρατηρείται τοπικός ερεθισμός και κοκκινίλα ενώ καμιά φορά στην περιοχή εμφανίζονται και μικρά σπυράκια.

Η επαγγελματική αποτρίχωση με κερί είναι ακριβότερη από τις προηγούμενες αποτριχωτικές μεθόδους. Ωστόσο αν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείς αποτρίχωση με κερί είναι καλύτερο να το κάνεις σε κάποιο κέντρο αισθητικής ώστε να δεις πως το κάνουν οι επαγγελματίες.

Αν το δέρμα είναι υπέρευαίσθητο λόγω κάποιας θεραπείας για την ακμή (που περιλαμβάνει φάρμακα με τρετινοΐνη και ισοτρετινοΐνη) ή έχει καεί από τον ήλιο θα πρέπει να αποφευχθεί αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης.

Συμβουλές: Για να είναι αποτελεσματική η αποτρίχωση με κερί θα πρέπει οι τρίχες να έχουν μήκος μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά. Θα πρέπει λοιπόν να αποφύγεις το ξύρισμα για μερικές εβδομάδες πριν την αποτρίχωση. Αποτελεί ενδεδειγμένη μέθοδο για τα πόδια, την περιοχή του μπικίνι και τα φρύδια.

Ηλεκτρόλυση

Σε μια σειρά πολλών ραντεβού, ειδικευμένη αισθητικός, χρησιμοποιώντας μία ειδική συσκευή, στέλνει μέσα στον θύλακα της τρίχας ηλεκτρικό ρεύμα καταστρέφοντας την ρίζα της. Μια μικρή περιοχή όπως το πάνω χείλος χρειάζεται 4-10 ώρες και μια μεγαλύτερη περιοχή όπως το μπικίνι θα χρειαστεί περίπου 8-16 ώρες.

Διάρκεια: Θεωρητικά το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, όμως αρκετές γυναίκες παρατηρούν ότι ξαναφυτρώνουν τρίχες.

Υπέρ: Σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και η απαλλαγή από την τριχοφυΐα οριστική.

Κατά: Η αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση αποτελεί μια αρκετά ακριβή και χρονοβόρα διαδικασία. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται για μικρές περιοχές όπως το πάνω χείλος, τα φρύδια και οι μασχάλες. Πολλές γυναίκες περιγράφουν τη διαδικασία σαν οδυνηρή και μπορεί να εμφανιστεί ξηρότητα στο δέρμα, φαγούρα και ερεθισμός. Η μόλυνση είναι ένας από τους κινδύνους αν τα τσιμπιδάκια της ειδικής συσκευής δεν έχουν αποστειρωθεί.

Συμβουλές: Συζήτησε με τον γιατρό σου αν ενδιαφέρεσαι γι’ αυτή τη μέθοδο. Ίσως μπορεί να σου υποδείξει κάποιο κέντρο με τις απαραίτητες «περγαμηνές».

Λέιζερ

Μια ακτίνα λέιζερ σαρώνει το δέρμα, εισχωρεί μέσα στους θύλακες και σταματά την ανάπτυξη της τρίχας.

Παρουσιάζει τα μέγιστα αποτελέσματα σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και σκούρες τρίχες καθώς η μελανίνη της τρίχας απορροφά περισσότερο φως κάνοντας την θεραπεία πιο αποτελεσματική.

Διάρκεια: Θεωρητικά το αποτέλεσμα είναι μόνιμο αν και οι περισσότερες γυναίκες χρειάζεται να κάνουν συντήρηση κάθε 6-12 μήνες.

Υπέρ: Προσφέρει μόνιμη απαλλαγή από την τριχοφυΐα και μεγάλες περιοχές μπορούν να αποτριχωθούν με αυτή τη μέθοδο.

Κατά: Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι η ακριβότερη μέθοδος και προς το παρόν αποτελεί προνόμιο όσων έχουν αρκετά χρήματα να διαθέσουν. Ελαφρός ερεθισμός και κοκκινίλες μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Συμβουλές: Χρησιμοποίησε κρύα επιθέματα για να μειώσεις τον ερεθισμό μετά τη θεραπεία. Επίσης αν αποφύγεις την έκθεση στον ήλιο πριν την θεραπεία, θα αυξήσεις την αποτελεσματικότητά της.

Πηγή: fe-mail.gr