Εδώ και 25 χρόνια από τη θέση της beauty editor, δίνει καθημερινά λύσεις και προτάσεις σε χιλιάδες αναγνώστες για θέματα ευζωίας, υγείας και σωστής εμφάνισης.

Με το νέο της βιβλίο με τίτλο «Η δίαιτα αλλιώς», η δημοσιογράφος και συγγραφέας Άννα Μαρία Παπίρη μας δείχνει πώς να πετάξουμε από πάνω μας ότι βαραίνει το σώμα και τη ψυχή μας.

-Από τη δημοσιογραφία στη συγγραφή βιβλίων πόσο δύσκολη είναι αυτή η μετάβαση;

Και τα δύο έχουν σημαντικό βαθμό δυσκολίας εάν θέλεις να πετύχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Η διαφορά στη συγγραφή των βιβλίων έχει να κάνει με τη σύνθεση των κειμένων, με τη δομή, τη σωστή αναλογία. Αλλάζει η κλίμακα. Τα δικά μου βιβλία που αφορούν στην ποιότητα της ζωής, την αντιγήρανση και πιο πρόσφατο, τον έλεγχο του βάρους θέλουν επίσης καλή ισορροπία στο ύφος έτσι ώστε να μην αναδεικνύονται διαρκώς τα αρνητικά μηνύματα. Τα βιβλία μου προσπαθώ να μεταδίδουν τη χαρά της ζωής και την αισιοδοξία.

-Ένα βιβλίο για τον έλεγχο του βάρους πόση αισιοδοξία μπορεί να έχει;

Η δίαιτα αλλιώς, είναι όχι μόνο αισιόδοξο βιβλίο αλλά και ευχάριστο στην ανάγνωση. Έχει να κάνει με τον τρόπο που χρησιμοποιείς την πληροφορία αλλά και το γενικότερο σχεδιασμό. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα φοβιστικό ή ένα βιβλίο γεμάτο απαγορεύσεις και περιορισμούς. Επίσης κάποιος που έχει βρει το κίνητρο και έχει μπει στη διαδικασία της απώλειας κιλών διακατέχεται από συναισθήματα αισιοδοξίας για τη νέα ζωή που διεκδικεί να αδράξει. Η αισιοδοξία από τον ενδιαφερόμενο αλλά και από το βιβλίο δημιουργούν συνέργειες που οδηγούν στο επιτυχές αποτέλεσμα.

-Ποιες είναι οι βασικές κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να χάσει βάρος;

Να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, να τρώει υγιεινά φαγητά μαγειρεμένα στο σπίτι του, να πίνει αρκετό νερό ώστε να είναι πάντα ενυδατωμένος ο οργανισμός. Ακόμη να αποκτήσει νέες συνήθειες άσκησης, να έχει κίνητρο, να βάζει ρεαλιστικούς στόχους και να κρατά καθημερινό ημερολόγιο, ώστε να υπολογίζει την ενέργεια που θα προσλάβει μέσω του φαγητού, αλλά και αυτή που θα κάψει με την άσκηση.

-Τι εννοείτε με τους ρεαλιστικούς στόχους;

Έχουμε συνηθίσει τις διάφορες δίαιτες που κυκλοφορούν να στοχεύουν σε απώλεια 2 και 2,5 κιλών την εβδομάδα. Αυτοί οι στόχοι είναι ακραίοι, είναι επικίνδυνοι για την υγεία και εύκολα σε οδηγούν στην απόρριψη του προγράμματος. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το επιπλέον βάρος δεν το παίρνουμε ξαφνικά, αλλά σταδιακά. Έτσι συνιστάται να το χάσουμε. Η πιο υγιεινή και εύκολα πραγματοποιήσιμη απώλεια βάρους είναι ένα κιλό την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά χρειάζεται να καίμε 500 θερμίδες επιπλέον από ότι συνήθως.

-Σε κάποιους που το πάχος είναι γενετικά προκαθορισμένο είναι μη αντιμετωπίσιμο;

Τα γονίδια μπορεί να αυξήσουν την προδιάθεση κάποιου για παχυσαρκία. Όμως ακόμα κι αν έχεις τα γονίδια της παχυσαρκίας αυτό δεν σημαίνει ότι με τη σωστή διατροφή και άσκηση δεν μπορείς να την αποφύγεις ή να την ελέγξεις.

-Το βιβλίο σας προτείνει την ελληνική διατροφή για την απώλεια του βάρους. Πού οφείλεται αυτή σας η επιλογή;

Η ελληνική διατροφή δεν είναι μόνο η πιο υγιεινή διατροφή στο κόσμο. Αυτό πιθανά το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Χρειάζεται να γίνει γνωστό ότι είναι η διατροφή που μειώνει την οξείδωση του DNA κατά 13%, μειώνει κατά 12-20% τις πιθανότητες θανάτου από χρόνιες ασθένειες, αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής, προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, βελτιώνει τη ποιότητα της ζωής έχει ευεργετική επίδραση στη κατάθλιψη μπορώ ακόμη να απαριθμήσω και άλλα οφέλη και θα κουράσω. Είναι δυνατόν να έχουμε μία τόσο σπουδαία κληρονομιά και να μην την έχουμε εντάξει στο σύγχρονη ζωή μας; Είναι η διατροφή που προστατεύει την υγεία μας και μας βοηθά να χάσουμε τα επιπλέον κιλά.

-Πώς η ελληνική διατροφή συμβάλλει στο αδυνάτισμα;  

Η ελληνική διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου και τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα των λιπαρών ψαριών διεγείρουν τη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα και μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστείλει τη λιπόλυση. Επίσης, οι φυτικές ίνες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αποβολή των τοξινών, διευκολύνει το μεταβολισμό και ενεργοποιεί την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους.

-Πιστεύετε ότι η Ελληνίδα γυναίκα είναι έτοιμη για να «ακούσει» αυτή την εκδοχή, θεωρείται ότι θα υπάρχει ανταπόκριση;

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Να διευκρινίσουμε ότι το βιβλίο αφορά άνδρες και γυναίκες, γι’ αυτό περιλαμβάνει και αντίστοιχα διατροφολόγια. Έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι ασθένειες που προέρχονται από τη παχυσαρκία όπως επίσης και οι ασθενείς που δημιουργούνται στον οργανισμό μας από τη ζάχαρη, τις επεξεργασμένες τροφές και τα χημικά πρόσθετα. Η ελληνική διατροφή είναι αγνή, καθαρή και μονόδρομος υγείας, ευεξίας και απώλειας βάρους.

-Θα τη συγκρίνατε με τις άλλες γνωστές και δοκιμασμένες δίαιτες;

Να αποκλείσουμε τη λέξη δίαιτα. Εγώ μιλάω για μία διατροφή που χάνεις βάρος την οποία με μικρές αλλαγές στις ποσότητες μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στη καθημερινότητά σου με διάρκεια. Βάζοντας και λίγο από τη δημιουργικότητά σου μπορείς να την εξελίξεις και να τη φέρεις πιο κοντά σε αυτά που σου αρέσουν. Μέσα στο βιβλίο υπάρχει ένα κεφάλαιο επίσης στο οποίο με τους επιστημονικούς συνεργάτες αξιολογήσαμε τις περισσότερες από τις γνωστές δίαιτες που μάθαμε ή ακολουθήσαμε τα τελευταία, χρόνια. Αξίζει να διαβάσατε τα σχόλια των ειδικών και θα καταλάβετε πόσο έχουμε επιβαρύνει την υγεία μας.

-Γιατί προτείνετε την καλλισθενική άσκηση; Έχει καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο του βάρους;

Η καλλισθενική άσκηση έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα και βασίζεται σε ένα πρόγραμμα που επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός μας. Συνδυάσαμε το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής με συγκεκριμένες ασκήσεις ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ενδυνάμωση και στη σμίλευση του σώματος. Το πρόγραμμα είναι ευχάριστο, γίνεται σε οποιονδήποτε χώρο και κάθε ημέρα η προπόνηση είναι λίγο πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Στο τέλος του μήνα το αποτέλεσμα είναι ορατό και θα έχεις βελτιώσει σημαντικά στη φυσική κατάσταση του σώματος και τον μεταβολισμό.

-Στο βιβλίο υπάρχουν προτάσεις φαγητών οι οποίες δεν θυμίζουν συνταγές δίαιτας. Ποια η σχέση σας με τη μαγειρική;

Οι συνταγές με τα μαρουλόφυλλα, το άνοστα και αδιάφορα φαγητά δεν μπορούν να έχουν διάρκεια στη ζωή μας. Το φαγητό είναι μία απόλαυση ακόμη και εάν χρειάζεται να χάσεις κιλά. Επιδιώκω να μετατρέψω το φαγητό την τέχνη της υγιούς ζωής. Στο σπίτι μας μαγειρεύουμε καθημερινά, συχνά μαγειρεύω και για τους φίλους μου. Με ξεκουράζει και με χαλαρώνει από τη καθημερινότητα. Όπως αναφέρω και στο βιβλίο το φαγητό στην οικογένειά μου είναι έκφραση αγάπης, φροντίδας και φιλοξενίας. Είναι μέρος του δικού μας οικογενειακού πολιτισμού που επιδιώκει υγιεινές επιλογές με στόχο στην καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη υγεία.

Η δίαιτα αλλιώς

idiaitaalliwssm

Εσύ ποια δίαιτα ακολουθείς; Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση ανάμεσα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Τα επιπλέον κιλά είναι παγκοσμίως η μάστιγα της υγείας και το εμπόδιο της καλής εμφάνισης.

Στη χώρα μας δεν θα έπρεπε να μιλάμε για δίαιτα εάν αξιοποιούσαμε σωστά αυτά που είναι μέρος της κληρονομιάς μας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ελληνική διατροφή βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, μειώνει τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την πιθανότητα θανάτου από καρδιακά νοσήματα κατά 30%.

Σ’ αυτήν ακριβώς τη διατροφική κουλτούρα και με όχημα πολλές επιστημονικές έρευνες από γνωστά πανεπιστήμια βασίστηκε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Άννα Μαρία Παπίρη και δημιούργησε το νέο της βιβλίο με τίτλο «Η δίαιτα αλλιώς».

Πάλεψε με τον εχθρό και ανακάλυψε γιατί παίρνεις βάρος, τη σχέση σωματικού λίπους και λεπτίνης, αλλά και πώς τα γονίδιά σου σε επιβαρύνουν με κιλά.

Μυήσου σε νέες συνήθειες και δώσε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Γιατί παίρνω κιλά αφού δεν τρώω; Πώς θα ξεφορτωθώ τις τοξίνες;

Και επειδή πάνω από όλα είσαι εσύ, το βιβλίο «Η δίαιτα αλλιώς» θα σου δείξει τον δρόμο για να νικήσεις τη συναισθηματική υπερφαγία και τη μελαγχολία, με την αλλαγή συμπεριφορών που θα σε απελευθερώσουν από προβλήματα που βαραίνουν το σώμα και τη ψυχή σου.