Αλλαγές στο σώμα αλλά και στη διάθεση κάνουν την εμφάνισή τους και στην… «Μετά Εγκυμοσύνη Εποχή». Ποιος σας είπε ότι οι εκπλήξεις τελειώνουν στους εννέα μήνες;

«Τα μαλλιά σου θα γίνουν πιο λαμπερά», «Θα λαχανιάζεις ευκολότερα», «Μπορεί να έχεις υπνηλίες και να μην ξεκολλάς από το κρεβάτι»…

Πόσες εκπλήξεις είχαν αποκαλυφθεί διά στόματος αδερφής, ξαδέρφης και λοιπών συγγενών για αλλαγές που δεν είχαν περάσει από το μυαλό σας όταν τους ανακοινώνατε τα ευχάριστα. Και μπορεί οι αλλαγές της εγκυμοσύνης κάπου εδώ να τελειώνουν, αφού σε λίγες μέρες θα κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, θα ξεκινήσουν όμως εκείνες της μετά εγκυμοσύνη εποχής.

Αυτές λοιπόν σας τις αποκαλύπτουμε εμείς, χάρη στην προσωπική κατάθεση των νέων μαμάδων συναδέλφων μας.

Η επάνοδος της μήτρας

Για λίγες μέρες μετά τον τοκετό άγγιζα τη σκληρή ακόμα μήτρα μου και βούρκωνα όταν σκεφτόμουν πως εδώ μεγάλωσε το αγγελούδι μου.

Τα πονάκια… επιστροφής στο αρχικό της μέγεθος μου έφερναν στο μυαλό εκείνα που ένιωθα στην αρχή της εγκυμοσύνης, όταν μεγάλωνε για να γίνει το άνετο πρώτο του σπίτι. Λίγα λεπτά μετά τη γέννηση, η μήτρα, αρχίζει σταδιακά να επιστρέφει στο φυσιολογικό της μέγεθος και στην αρχική της θέση (υποστροφή).

Η διαδικασία ξεκινά με τις μαλάξεις που κάνει συνήθως η μαία μετά τον τοκετό και συνεχίζεται με τις συσπάσεις που κάνει η ίδια η μήτρα, οι οποίες μπορεί να σας προκαλέσουν και ελαφρύ πόνο κάποιες φορές.

Παράλληλα, με την ελάττωση του μεγέθους της ακολουθεί και μια… καθοδική πορεία ώστε να επιστρέψει και πάλι στη θέση της –στο τέλος του 9ου μήνα το άνω μέρος της μήτρας φτάνει μέχρι λίγο πιο κάτω από το θώρακα! Και σε όλη τη διάρκεια της επιστροφής, θα αποβάλλει συνεχώς λόχια.

Πρόκειται για υγρά ανοιχτού κόκκινου χρώματος που περιέχουν επιθήλια του κόλπου και του τραχήλου, αίμα, κύτταρα κ.λπ. που από τη 2η εβδομάδα μετατρέπονται σε ένα κίτρινο έκκριμα που σταδιακά μειώνεται. Προτιμήστε σερβιέτα την οποία θα αλλάζετε συχνά και όχι ταμπόν, αφού μπορεί να σας προκαλέσει κάποια κολπική μόλυνση.
Info: Σε 4-5 εβδομάδες η μήτρα σας θα έχει επιστρέψει στο αρχικό της μέγεθος, στα 60 δηλαδή γραμμάρια-προς το τέλος της εγκυμοσύνης άγγιζε σχεδόν το 1 κιλό!

Πονάκια εκεί κάτω

Δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσω σε καρέκλα που δεν είχε μαλακό μαξιλάρι. Θυμάμαι μάλιστα, πως τον πρώτο καιρό ήθελα λίγη ώρα μέχρι να βολευτώ σε μια θέση που δεν θα πονάω. Αφήστε που κάθε λίγο και λιγάκι σηκωνόμουν…

Οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά έχουν έντονες ενοχλήσεις όταν κάθονται, όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα ή όταν είναι ξαπλωμένες.

Επειδή αυτές οι ενοχλήσεις μπορεί να… ενοχλήσουν κι εσάς, να ξέρετε πως είναι απόλυτα φυσιολογικές: η περιοχή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού (περίνεο) θα είναι αρκετά ερεθισμένη λόγω της διάτασης των ιστών από τον τοκετό, τότε που σπρώχνατε και εσείς και το μωρό.

Στην περίπτωση μάλιστα που ο γιατρός προχωρήσει σε περινεοτομή για να διευκολύνει τη μεγάλη έξοδο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα νιώθετε πονάκια λόγων των ραμμάτων, ειδικά όταν το δέρμα της περιοχής τεντώνεται.

Διατηρείτε την ευαίσθητη περιοχή στεγνή και καθαρή ταμπονάροντάς τη κάθε φορά που επισκέπτεστε την τουαλέτα και όσον αφορά το μπάνιο σας, προτιμήστε το ζεστό νερό αποφεύγοντας την επαφή των γεννητικών οργάνων με το αφρόλουτρο ή κάποιο σαπούνι.

Info: Τα εσωτερικά ράμματα στο περίνεο είναι απορροφήσιμα από τον οργανισμό ενώ τα εξωτερικά πέφτουν μόνα τους 7-10 μέρες μετά τον τοκετό. Μην αγχωθείτε λοιπόν αν τα δείτε κάποια στιγμή στο χαρτί ή στην πετσέτα που σκουπίζεστε.

Κοιλίτσα που (παρα)φαίνεται

Ο χειρότερος εχθρός μου αφού γέννησα, ο καθρέφτης, με προσγείωνε ανώμαλα… Κάθε φορά που κοιταζόμουν, αισθανόμουν ότι μου έλεγε «Πώς είσαι έτσι;».

Είχα πράγματι, αποκτήσει πρώτη φορά στη ζωή μου κοιλίτσα παρόλο που με τον τοκετό απαλλάχτηκα από πολλά κιλά.

Πολλές νέες μαμάδες τα χάνουν όταν συνειδητοποιούν πως ενώ με τον τοκετό έχουν «φύγει» τα περισσότερα κιλά που είχαν πάρει, η σιλουέτα τους δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη του παρελθόντος. Καλό είναι λοιπόν να ξέρετε πως το σώμα ύστερα από τη γέννηση του μωρού σας, θα αλλάξει.

Κι όταν λέμε θα αλλάξει, δεν εννοούμε πως θα κληρονομήσει απλώς για ένα διάστημα επιπλέον βάρος, αλλά ότι αυτό το βάρος φαίνεται περισσότερο από όσο πραγματικά είναι. Και αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, σας απαντάμε: Εκτός από τα κιλά που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της κοιλιάς-τη Νο 1 «προβληματική» περιοχή-, οι μύες της μετά τον τοκετό είναι χαλαροί. Και μέχρι να επανέλθουν -σε λίγες εβδομάδες-, είναι λογικό η κοιλιά σας να φαίνεται μεγαλύτερη.

Info: Οι υπερβολικά στερητικές δίαιτες θα στερήσουν από τον οργανισμό σας την ενέργεια που έχει ανάγκη για να αντεπεξέλθει στο έργο του θηλασμού.

Το μυστικό είναι να τρώτε πολλά μικρά υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μην νιώθετε πείνα αλλά και για να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σας. Όταν νιώσετε έτοιμες, βάλτε και πάλι την άσκηση στη ζωή σας-το περπάτημα και οι κοιλιακοί θα σας βοηθήσουν πολύ.

Δέρμα: αλλαγές που (δεν) περιμένατε

Ήμουν σχεδόν σίγουρη πως οι ραγάδες στους γλουτούς μου, που εμφανίστηκαν στην εγκυμοσύνη, θα με συντρόφευαν και αφού γεννήσω.

Και δυστυχώς, οι φόβοι μου βγήκαν αληθινοί… Ευτυχώς η ακμή εξαφανίστηκε! Αν η εννεάμηνη προσμονή έχει επηρεάσει και τη δική σας επιδερμίδα σε τέτοιο βαθμό, πρέπει να σας πούμε πως τα νέα για το δέρμα σας μετά τον τοκετό είναι και ευχάριστα και δυσάρεστα.

Τα ευχάριστα είναι ότι τα σκούρα σημεία που συνηθίζουν να προτιμούν τις θηλές, τα μεγάλα χείλη και τη μέση της κοιλιάς, εξαφανίζονται σταδιακά ένα χρόνο μετά τη γέννηση του μωρού σας καθώς επίσης και ότι το πρόσωπό σας-πολύ πιο γρήγορα-, καθαρίζει από τα ενοχλητικά σπυράκια.

Όσο για το δυσάρεστο, είναι φυσικά οι ραγάδες σε κοιλιά, στήθος και γλουτούς οι οποίες δεν έχουν την ίδια καλή πρόθεση να σας αφήσουν ήσυχη μετά τον τοκετό. Βασικά, είναι πολύ πιθανό να μην σας αφήσουν ποτέ εντελώς ήσυχη-ειδικά αν δεν έχετε ελαστικό δέρμα-, αλλά να «ηρεμήσουν» σιγά-σιγά όσον αφορά το χρώμα τους.

Info: Για την αντιμετώπιση των ραγάδων διατηρείτε την επιδερμίδα σας καλά ενυδατωμένη εφαρμόζοντας έπειτα από κάθε ντους γαλάκτωμα, πίνοντας πολύ νερό και καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, πρωτεΐνες και βιταμίνες A, C και D.

Τρίχες που γνέφουν «αντίο»

Ευχόμουν τα μαλλιά μου να παραμείνουν γερά και λαμπερά αφού γεννήσω, αλλά η φύση δεν μου έκανε το χατίρι. Αρκετό καιρό αφού έφερα στον κόσμο το μωρό μου, οι τρίχες μου ακολουθούσαν μια… ανησυχητικά διαρκή ελεύθερη πτώση η οποία, όπως μου είπαν, ήταν φυσιολογική.

Κάτι που δεν περιμένετε είναι μετά τον τοκετό να χάσετε τα μαλλιά της κεφαλής σας! Μπορεί η περίοδος της εγκυμοσύνης να ήταν ευεργετική για τα μαλλιά σας, αφού γεννήσετε όμως μην απορήσετε για αυτά που θα τους συμβούν…

Εκτός από το ότι θα επιστρέψουν στην πρότερη κατάστασή τους–π.χ. αν ήταν ξηρά, σιγά- σιγά θα ξαναγίνουν ξηρά-, είναι πολύ πιθανό να χάνετε ασυνήθιστα πολλές τρίχες σε κάθε βούρτσισμα. Φανταστείτε ότι πριν μείνετε έγκυος χάνατε καθημερινά, όπως κάθε άνθρωπος, 100 περίπου τρίχες που είναι φυσιολογικό ενώ το διάστημα της εγκυμοσύνης αρκετά λιγότερες λόγω των ορμονών.

Τώρα λοιπόν, μην αγχωθείτε πως έχετε παθολογική τριχόπτωση βλέποντας πως χάνετε πολλές, μαζεμένες τρίχες: απλώς θα πέσουν οι τρίχες που ήταν προγραμματισμένες να πέσουν τους 9 προηγούμενους μήνες και δεν έπεσαν. Κάντε υπομονή και σε 5-6 μήνες το πολύ θα έχει σταματήσει η… κάθοδος των τριχών.

Info: Μια μάσκα επανόρθωσης που θα την εφαρμόζετε ύστερα από κάθε λούσιμο θα σας προσφέρει την ενυδάτωση που χρειάζεστε και ένα καλό σαμπουάν, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, θα φροντίσει για την καλή κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής σας. Και όσο μπορείτε, μην τα επιβαρύνετε με προϊόντα styling. Έχετε υπόψη σας όμως πως αυτά τα μέτρα θα θρέψουν τα μαλλιά σας αλλά δεν θα σταματήσουν την προκαθορισμένη πτώση των τριχών που πρέπει να πέσουν.

Στήθος που υποκύπτει στο νόμο της βαρύτητας

Πριν συλλάβω ήταν όμορφο και στητό. Αφού έμεινα έγκυος, άρχισε να γίνεται όλο και πιο πλούσιο και τραβούσε τα βλέμματα.

Τώρα όμως, έπειτα από 4 μήνες θηλασμού, αρχίζω να πιστεύω πως το στήθος μου είναι αδύνατον να επανέλθει στο ύψος του.

Ο φόβος μήπως το στήθος τους χαλαρώσει και χάσει την παλιά, εντυπωσιακή του εικόνα, υπάρχει στο μυαλό όλων ανεξαιρέτως των νέων μαμάδων. Θα σας απογοητεύσουμε αλλά η αλήθεια είναι πως μετά τον τοκετό, δεν θα είναι το ίδιο στητό και καμαρωτό και η μορφή του δεν θα είναι και τόσο ελκυστική.

Αρκεί να σκεφτείτε πως τόσους μήνες προετοιμαζόταν για το σπουδαίο έργο του θηλασμού και σε λίγες μέρες θα αποτελεί πηγή ζωής για το μικροσκοπικό σας πλασματάκι.

Είναι λογικό λοιπόν να είναι αρκετά πρησμένο και βαρύ και όσο περνά ο καιρός να σας φαίνεται πεσμένο και χαλαρό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως για πάντα θα είναι έτσι. Όλα εξαρτώνται από εσάς…

Info: Όταν ο γιατρός σας, σας επιτρέψει να ξεκινήσετε τη γυμναστική, μπορείτε να κάνετε καθημερινά τις εξής απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης: Σταθείτε όρθια και ανοίξτε τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων.

Σηκώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι, πιέστε τις παλάμες μεταξύ τους για μερικά δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Αφού γονατίσετε στο έδαφος και καθίσετε στις φτέρνες, λυγίστε τα χέρια και φέρτε τα πίσω από το κεφάλι. Διατηρώντας την πλάτη ίσια, ανοίξτε και κλείστε τα χέρια (οι αγκώνες σας πλησιάζουν μεταξύ τους και απομακρύνονται αντίστοιχα).

Στην τουαλέτα ολοταχώς

Οι συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα νόμιζα ότι θα σταματούσαν επιτέλους μετά τον τοκετό αφού το μωρό δεν πίεζε πια την κύστη μου. Βιάστηκα όμως να βγάλω συμπεράσματα…

Η ανάγκη που έχετε να πηγαίνετε κάθε τρεις και λίγο στην τουαλέτα, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα συνεχίσει να υπάρχει το ίδιο έντονη τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τη γέννηση του μωρού σας-μπορεί να αποβάλλετε μέχρι 3 λίτρα μέσα σε 24 ώρες!
 
Αν αναρωτιέστε γιατί, σας πληροφορούμε πως ο οργανισμός σας πρέπει να αποβάλλει όλο το νερό και τα μεταλλικά άλατα που συσσωρεύτηκαν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και τώρα περισσεύουν. Και μην αγχωθείτε αν αισθανθείτε μικροενοχλήσεις ή και πονάκια την ώρα της ούρησης. Οφείλονται σε μικροτραυματισμούς που πιθανότατα έχει υποστεί η ουροδόχος κύστη ή η ουρήθρα κατά τον τοκετό, οι οποίοι σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν.

Info: Το έντερό σας θα χρειαστεί 2-3 μέρες για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Εάν πριν από τον τοκετό γίνει υποκλυσμός, θα αδειάσει μόνο του ύστερα από δύο ημέρες. Εάν στην τρίτη ή τέταρτη ημέρα δεν γίνει κάτι τέτοιο, ένα υπόθετο γλυκερίνης θα σας ανακουφίσει.

Σκαμπανεβάσματα στη διάθεση

Πότε αισθανόμουν χαρούμενη, πότε αγανακτισμένη, πότε ξέσπαγα σε κλάματα χωρίς συγκεκριμένο λόγο, πότε αισθανόμουν ανήμπορη να φροντίσω το μωρό μου. Την πρώτη εβδομάδα στο σπίτι δεν θα την ξεχάσω ποτέ… Ευτυχώς, μετά ηρέμησα ως διά μαγείας.

Σίγουρα έχετε ακούσει πως αρκετές γυναίκες, αφού φέρουν στον κόσμο το μωρό τους, δεν αισθάνονται και οι πιο ευτυχισμένες του κόσμου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα γλυκά και τρυφερά συναισθήματα «μπλέκονται» με συναισθήματα θυμού, αγανάκτησης, απογοήτευσης που εκδηλώνονται συνήθως με κλάματα, φωνές ή άλλου είδους ξεσπάσματα.

Άλλες μαμάδες νιώθουν ξαφνικά μόνες και αδύναμες, άλλες φοβούνται και αγχώνονται για το αν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νέου τους ρόλου ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που κατακλύζονται από αισθήματα ενοχής. Αυτές οι ψυχολογικές μεταπτώσεις, που μπορούν να χτυπήσουν και τη δική σας πόρτα, οφείλονται στις απότομες μεταβολές των επιπέδων των ορμονών μετά τον τοκετό και διαρκούν συνήθως από λίγες ώρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

Info: Σχεδόν το 60-70% των νέων μαμάδων δεν… πετούν στα σύννεφα τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση του μωρού τους. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, αρκετά γρήγορα, οι αρνητικές σκέψεις δίνουν τη θέση τους σε σκέψεις όμορφες με πρωταγωνιστή τη νέα ζωή.

Στον γιατρό…για check up

Έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας, ο γυναικολόγος σας, σας περιμένει για να εκτιμήσει την πορεία της ανάρρωσής σας.

Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίσατε διαβήτη, καλό είναι να τον επισκεφθείτε έχοντας τα αποτελέσματα της αντίστοιχης εξέτασης στα χέρια σας ώστε να συγκρίνει τα αποτελέσματα τώρα που γεννήσατε. Αφού λοιπόν σας ζυγίσει και σας μετρήσει την πίεση, θα εξετάσει:

• Την τομή. Αν έχετε γεννήσει φυσιολογικά και χρειάστηκε να σας κάνει τομή στο περίνεο, θα ελέγξει αν επουλώνεται φυσιολογικά. Στην περίπτωση που γεννήσατε με καισαρική, το πιθανότερο είναι να τον επισκεφθείτε στις 2 εβδομάδες για τον έλεγχο της τομής.

• Τη μήτρα, τον τράχηλο, τις ωοθήκες. Με τη γνωστή γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα, θα βεβαιωθεί πως τα πολύτιμα αυτά όργανα επιστρέφουν ή έχουν επιστρέψει στην αρχική τους μορφή.

• Το στήθος. Ο γιατρός θα ψηλαφίσει τους μαστούς, θα παρατηρήσει μήπως υπάρχει κάποιος ερεθισμός και θα ελέγξει αν οι γαλακτοφόροι πόροι είναι ανοικτοί.

…για άμεση συμβουλή

Καλέστε τον γιατρό σας αν ισχύει κάτι από τα εξής:

• Ανεβάσατε πυρετό.

• Έχετε μεγάλη απώλεια αίματος.

• Αισθάνεστε δύσπνοια, ναυτία, λιποθυμία ή κάνετε εμετό.

• Έχετε κολλώδη και δύσοσμα κολπικά υγρά.

• Πονάτε πολύ στο σημείο της τομής.

• Αισθάνεστε τσούξιμο κατά την ούρηση.

• Έχετε δυσκοιλιότητα που διαρκεί 3 ημέρες ή περισσότερο.

• Υποφέρετε από πονοκεφάλους.

• Νιώσετε πόνο στην κοιλιά ή στο στήθος.

• Παρατηρήσετε ραγάδες στις θηλές, κοκκινίλες σε κάποιο σημείο του στήθους ή το αισθάνεστε να καίει.

• Κάνετε αρνητικές σκέψεις και βιώνετε ψυχολογικά «σκαμπανεβάσματα» πάνω από 3 εβδομάδες.

Έγκυος ξανά!

Τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού μου ανακάλυψα ότι θα ξαναγίνω μαμά! Τη μια στιγμή ξαφνιάστηκα -φανταστείτε πως δεν μου είχε έρθει η περίοδος- και από την άλλη ενθουσιάστηκα γιατί ήταν ένα υπέροχο δώρο που σκόπευα σύντομα να αποκτήσω.

Στις περισσότερες νέες μαμάδες ο γιατρός δίνει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν και πάλι τις ερωτικές επαφές με τον σύντροφό τους 3-4 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αυτή την περίοδο, αν και σπάνιο, είναι πιθανό να ξαναμείνετε έγκυος αν δεν παίρνετε προφυλάξεις γιατί παρόλο που μπορεί να μην σας έχει έρθει η περίοδος, η ωορρηξία σας έχει ξεκινήσει. Αν λοιπόν δεν θέλετε να ξαναγίνετε τόσο γρήγορα μαμά, καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε προφυλάξεις.

Όσο για την πρώτη σας περίοδο, αν θηλάζετε μπορεί να καθυστερήσει κάποιους μήνες να σας… θυμηθεί λόγω της προλακτίνης, ορμόνης που αυξάνεται εξαιτίας του θηλασμού. Στην περίπτωση όμως που δεν θηλάζετε, η έμμηνος ρύση έρχεται σε 7-9 εβδομάδες μετά την ημέρα του τοκετού.

Info: Τους πρώτους μήνες ο κύκλος σας μπορεί να μην είναι σταθερός, δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας.

Πηγή: mybabysworld