Αυτά τα γαρδουμπάκια μπορούν να πλαισιώσουν το τραπέζι μετά την Ανάσταση ή να τα προτιμήσετε την Κυριακή του Πάσχα. Βέβαια είναι τόσο λαχταριστά που αποτελούν πεντανόστιμη επιλογή για κάθε μέρα του χρόνου.

Υλικά:

1 συκωταριά
1 αντεριά
5-6 πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
6 σκελίδες σκόρδο
250 γραμμ. χυμό από 2 λεμόνια
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τη συκωταριά και χωρίζουμε τα μέρη της. Αφαιρούμε την καρδιά (δεν τη χρησιμοποιούμε). Κρατάμε το συκώτι, τον πνεύμονα και τα γλυκάδια. Τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, μήκος 8-10 εκ. και πάχος όσο ένα δάχτυλο. Πλένουμε και γυρνάμε τα μέσα έξω την αντεριά. Ενώνουμε μία λωρίδα συκώτι, μία λωρίδα πνευμόνι και λίγα γλυκάδια. Τα πιάνουμε με το ένα χέρι σε δεματάκι και τα τυλίγουμε με το άλλο γύρω γύρω με εντεράκι, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στερεώνουμε την άκρη από το εντεράκι για να μην ανοίξουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε σε βαθύ ταψί, προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και ανοιγμένα τα φύλλα. Προσθέτουμε τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια επάνω στις πατάτες. Χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κρασί και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό. Συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπαστούν οι πατάτες. Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε στους 200°C σε αντιστάσεις για 1 ώρα και 15΄. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄.

μερίδες 5
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 75 λεπτά

Πηγή: argiro.gr