Κάθε ειδικός σε θέματα ομορφιάς θα σας πει ότι το κλειδί για ένα υγιές δέρμα ξεκινά στην πραγματικότητα από τον υγιή φραγμό του δέρματος – κάτι που συχνά τείνει να αποτελεί παράπλευρη απώλεια στην αναζήτηση του τέλειου δέρματος, με την εφαρμογή όλο και περισσότερων καλλυντικών προϊόντνω.

«Το δέρμα είναι η πρώτη άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος -προστατεύει το σώμα από παράγοντες όπως το εξωτερικό περιβάλλον, αλλεργιογόνα, ρύπους, λοιμώξεις και άλλα. Για το λόγο αυτό, η διατήρηση του φραγμού του δέρματός σας είναι σημαντική», εξηγεί η Dr. Chytra V Anand, δερματολόγος και ιδρυτής των Kosmoderma Clinics και SkinQ στη Vogue India. «Η ισορροπία μεταξύ των επιπέδων pH και του φυσικού παράγοντα ενυδάτωσης είναι κρίσιμα στοιχεία για τη διατήρηση του φραγμού του δέρματός σας».

Τι είναι ο δερματικός φραγμός και τι τον επηρεάζει

Με απλά λόγια, η φλοιώδης στιβάδα σας ή αλλιώς το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας λειτουργεί σαν σωματοφύλακας -κρατάει μακριά τα κακά συστατικά και επιτρέπει την είσοδο των καλών. Τώρα, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αφήσουν το φράγμα του δέρματός σας εκτεθειμένο. Σύμφωνα με τη Dr. Anand, τις περισσότερες φορές, η υπερβολική απολέπιση ή η χρήση σκληρών προϊόντων περιποίησης μπορεί να βλάψει και να θέσει σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματος.

Η χρήση πολλών προϊόντων αφαιρεί από το δέρμα τη φυσική του υγρασία και τα έλαια, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο φραγμός. Άλλοι παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες, καθώς και, η κακή διατροφή ή η αφυδάτωση, οι κακές επιλογές του τρόπου ζωής, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του φραγμού, με αποτέλεσμα την υποβαθμισμένη υγεία του δέρματος.

Εντοπίζοντας τη ζημιά: τα σημάδια ενός ανθυγιεινού δερματικού φραγμού

  • Ξηρότητα ή ξεφλούδισμα
  • Ερυθρότητα ή φλεγμονή
  • Αυξημένη ευαισθησία ή αντίδραση στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας
  • Φαγούρα
  • Ξεσπάσματα ή ακμή
  • Λεπτές γραμμές ή σημάδια πρόωρης γήρανσης του δέρματος
  • Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις ή αλλεργικές αντιδράσεις

Δημιουργία ενός υγιούς δερματικού φραγμού

Αν θέλετε να ενισχύσετε τον φραγμό του δέρματός σας, τότε η έμφαση πρέπει να δοθεί στη θρέψη του. «Η αποκατάσταση του φραγμού είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί το δέρμα ενυδατωμένο και υγιές και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια ρουτίνα πέντε βημάτων», εξηγεί η ειδικός.

«Πρέπει να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό με ισορροπημένο pH, ακολουθούμενο από έναν ενυδατικό ορό. Εφαρμόστε έναν ορό με υαλουρονικό νάτριο ιατρικού τύπου που βοηθάει να στοχεύσετε στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Ολοκληρώστε τη ρουτίνα σας με μια ενυδατική κρέμα ceramide που κλειδώνει την ενυδάτωση και στη συνέχεια εφαρμόστε το αντηλιακό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας», συνιστά η Dr Anand. Τονίζει, επίσης, τη χρήση μιας μάσκας επιδιόρθωσης του φραγμού και θρέψης, που θα βοηθήσει στη μείωση της ευαισθησίας.

Αναζητήστε συστατικά όπως κεραμίδια, λιπαρά οξέα, νιασιναμίδη, υαλουρονικό οξύ και πεπτίδια, καθώς όλα βοηθούν στην αποκατάσταση και διατήρηση της λειτουργίας του φραγμού του δέρματος. Φροντίστε, όμως, να μείνετε μακριά από προϊόντα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αρωματικές ουσίες ή άλλα ερεθιστικά. Η αποκατάσταση του φραγμού βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματός σας και αποτρέπει την απώλεια νερού, η οποία με τη σειρά της ευθύνεται για την υγιή και νεανική λάμψη του δέρματος. Επιπλέον, ένας ισχυρός φραγμός εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας λειτουργούν αποτελεσματικά -χωρίς ερεθισμούς ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις!