Πολλά τρόφιμα και ποτά που αγοράζονται από το σούπερ μάρκετ θεωρούνται πλέον εξαιρετικά επεξεργασμένα, παρά το γεγονός ότι συσκευάζονται με ετικέτες που επισημαίνουν τα οφέλη τους για την υγεία.

Δείτε παρακάτω 5 από αυτά όπως τα αποκάλυψε στη Vogue India η ιατρική επιστήμονας και διατροφολόγος Dr Federica Amati.  

Χυμοί και smoothies

Χυμοί

Ένα κλασικό παράδειγμα «πηγής βιταμινών» που είναι φτιαγμένα με αληθινά φρούτα, οι χυμοί και τα smoothies των σούπερ μάρκετ, Στην ουσία πρόκειται για γλυκά ροφήματα που συμβάλλουν άμεσα στον αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας στα παιδιά και στον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες.

Μπάρες πρωτεΐνης

Οι μπάρες πρωτεΐνης τις περισσότερες φορές αναγράφονται ως «πλούσιες σε πρωτεΐνες» και «χαμηλές σε ζάχαρη» και συχνά περιέχουν δεκάδες συστατικά, πολλά από τα οποία είναι τεχνητά γλυκαντικά και γαλακτωματοποιητές που γνωρίζουμε ότι δεν είναι χρήσιμες για τα μικρόβια του εντέρου και την υγεία μας.

Δημητριακά πρωινού

Τα δημητριακά πρωινού είναι «πηγή βιταμίνης D», φτιαγμένα με δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικής προέλευσης και περιέχουν σίδηρο, αλλά είναι κυρίως υπερεπεξεργασμένα. Στην ουσία είναι πλούσια σε ζάχαρη ή γλυκαντικά, χαμηλής θρεπτικής αξίας και όχι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Παιδικά σνακ

Η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσατε να κάνετε. Είναι σχεδόν αδύνατο για τους γονείς να γνωρίζουν ότι είναι είναι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επειδή προωθούνται τόσο καλά στο εμπόριο. Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης τέτοιον προϊόντων συναντάται σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Συχνά απογαλακτίζονται με σακουλάκια και προσυσκευασμένα finger foods -αυτό θα πρέπει να είναι μια περιστασιακή λιχουδιά, όχι το κύριο μέρος της διατροφής τους. Παραδείγματα όρων μάρκετινγκ περιλαμβάνουν «ενθαρρύνει την αυτοτροφή», «αληθινά κομμάτια φρούτων» κ.α.

Γλυκά και ψωμί

Ψωμί

Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι σχεδόν πάντα υπερεπεξεργασμένα, έχουν καταψυχθεί για εβδομάδες και μαγειρεύονται «φρέσκα επιτόπου» εκείνο το πρωί. Μπορεί να περιέχουν έως και 30 συστατικά, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων συντηρητικών, γαλακτωματοποιητών, εκχυλισμένων σακχάρων και αμύλων και τεχνητών χρωστικών. Το φρέσκο ψωμί και η ζύμη απαιτούν μόνο αλεύρι, νερό, μαγιά ή προζύμι και μια επιπλέον πρέζα αλάτι ή βούτυρο για τη ζύμη.