Να κάνουμε μπάνιο ή να παραμείνουμε άπλυτοι μέχρι το ίδιο το σώμα μας να μας ζητήσει το ντους; Αυτή είναι η έντονη συζήτηση που έχει ξεσπάσει στο Χόλιγουντ (και κατ’ επέκταση και στον κόσμο του Διαδικτύου) με όλο και περισσότερους ηθοποιούς και ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού να συμφωνούν με την πρακτική του «No bathing», δηλαδή της εκούσιας αποχής από το ντους.

Η αλήθεια πάντως παραμένει: Ορισμένοι αστέρες έχουν καταργήσει το ντους, είτε για λόγους υγείας, είτε λόγω της αγάπης τους για το περιβάλλον.

Όλα ξεκίνησαν από τότε που ο Αστον Κούτσερ και η Μίλα Κούνις αποκάλυψαν ότι δεν πλένουν συχνά τα παιδιά τους, ενώ και οι ίδιοι απέχουν από το συχνό μπανιάρισμα.

«Αν μπορείς να δεις τη βρωμιά πάνω τους, καθάρισέ τα. Αλλιώς δεν υπάρχει νόημα», είπε ο Κούτσερ για τα παιδιά τους ενώ σχετικά με τις δικές του συνήθειες είπε: «πλένω τις μασχάλες και τον καβάλο μου καθημερινά με σαπούνι και τίποτα άλλο ποτέ» και συμπλήρωσε «έχω μια τάση να ρίχνω νερό στο πρόσωπό μου μετά από την προπόνηση για να απομακρύνω τα αλάτια». Η Κούνις πάντως σχολίασε ότι πλένει το πρόσωπό της δύο φορές την ημέρα.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, πολλοί είναι εκείνοι που υπερασπίστηκαν το ζευγάρι, όπως η ηθοποιός Κρίστεν Μπελ και ο σύζυγός της, Νταξ Σέπαρντ, αναφέροντας μάλιστα ότι συχνά «ξεχνούν» να κάνουν μπάνιο τις δύο κόρες τους.

«Είμαι μεγάλη οπαδός του να περιμένεις να φανεί η βρωμιά», είπε η Μπελ, προσθέτοντας: «Αυτός είναι ο τρόπος της βιολογίας να σας ενημερώσει ότι πρέπει να την καθαρίσετε. Ειλικρινά, είναι απλά βακτήρια. Μόλις αναπτυχθούν βακτήρια, πρέπει να μπεις στο μπάνιο ή το ντους. Οπότε δεν απεχθάνομαι αυτό που κάνουν η Κούνις και ο Κούτσερ».

Ο Σέπαρντ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι «δεν πρέπει να απομακρύνεις όλα τα φυσικά έλαια του δέρματος με σαπούνι κάθε μέρα, αλλά να πλένεσαι μόνο με νερό».

Αλλά και ο Μπραντ Πιτ έχει δηλώσει στο παρελθόν την κακή σχέση του με το μπάνιο και την καθαριότητα. Για τον ίδιο, ο λόγος που δεν μπορούσε να λούζεται τακτικά ήταν επειδή ήταν πατέρας έξι μικρών παιδιών και δεν είχε χρόνο.

Από την πλευρά του, ο Ιλάι Ροθ – συμπρωταγωνιστής του Πιτ στην ταινία «Inglorious Basterds» – αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι ο Μπραντ ήταν εκείνος που τον συμβούλεψε πως τα μωρομάντηλα ήταν ο τρόπος για να μην φαίνεται ότι δεν κάνεις ντους. «Έχω έξι παιδιά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σκουπιστείς με μερικά μαντηλάκια κάτω από τις μασχάλες. Δεν έχω χρόνο να κάνω ντους», παραδέχθηκε ο Ροθ.

Ενώ και οι Τζένιφερ Άνιστον και Τζούλια Ρόμπερτς είπαν πρόσφατα σε συνέντευξη ότι κάνουν ντους μια φορά την εβδομάδα «για να εξοικονομήσουν νερό για τον πλανήτη μας».

Κατάργηση μπάνιου

«Δεν θεωρώ το μπάνιο απαραίτητο»

Και ο Τζέικ Τζίλενχαλ, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν αγαπάει και πολύ το νερό και όσο μπορεί αποφεύγει να κάνει μπάνιο. «Όλο και περισσότερο θεωρώ ότι το μπάνιο είναι λιγότερο απαραίτητο, μερικές φορές», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο Vanity Fair.

«Πιστεύω, επειδή ο Έλβις Κοστέλο είναι υπέροχος, ότι οι καλοί τρόποι και η κακή αναπνοή δεν σε οδηγούν πουθενά. Το κάνω λοιπόν. Αλλά πιστεύω επίσης ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος, ο οποίος δεν κάνει μπάνιο και που κι αυτό είναι πολύ καλό για την διατήρηση του δέρματος και καθαρίζονται με φυσικό τρόπο τον εαυτό τους».

Ο ηθοποιός δηλώνει επίσης «μπερδεμένος με το ότι τα σφουγγάρια προέρχονται από τη φύση» επειδή «αισθάνεται ότι έχουν κατασκευαστεί σε εργοστάσιο, και στην πραγματικότητα δεν είναι αλήθεια».

Η τάση πάντως είναι αληθινή. Τόσο πολύ ώστε, όπως σημειώνει η γερμανική DW, στη Γερμανία κυκλοφόρησε τελευταία ένα βιβλίο του Τζέιμς Χάμπλιν, ενός αμερικανού γιατρού και συγγραφέα, που πειραματίστηκε ο ίδιος με το No Bathing. «Μα φυσικά πλύσιμο, κάνει καλό στο δέρμα».

«Είναι σημαντικό να πλένουμε καλά τα χέρια μας που με αυτά αγγίζουμε τα μάτια και τη μύτη. Και πρέπει να το κάνουμε ακόμη κι όταν δεν βρισκόμαστε σε πανδημία. Αλλά χρήση σαπουνιού πρέπει να γίνεται μόνο σε ορισμένα σημεία, όπως τα πόδια και τις μασχάλες. Παρόλα αυτά σε διαφημίσεις και φιλμ βλέπουμε συχνά ανθρώπους που χρησιμοποιούν σαπούνι σε όλο το σώμα, σαν να ήταν αυτοκίνητο σε πλυντήριο αυτοκινήτων» λέει χαρακτηριστικά ο Χάμπλιν, καταλήγοντας με νόημα:

«Όποιος περνά περισσότερο χρόνο από τον αναγκαίο κάτω από το ντους, καταναλώνει περισσότερο νερό από το αναγκαίο, αγοράζει προϊόντα που τα συστατικά τους κάνουν τον γύρο της γης πριν μπουν σε πλαστικό μπουκάλι. Όποιος δεν κάνει ντους καθημερινά, στην αρχή βγάζει έντονη οσμή και νομίζει ότι λύνει το πρόβλημα με περισσότερο πλύσιμο».

Η δερματολόγος Μάριον Μερς Κάρπι από το Μόναχο πιστεύει, όπως και ο Χάμπλιν, ότι με το καθημερινό τρίψιμο απομακρύνεται το λίπος που εκκρίνουν οι αδένες για να προστατέψουν το δέρμα. Έτσι το δέρμα ξεραίνεται και αναγκάζεται κανείς να χρησιμοποιεί λιπαντικές κρέμες για να δημιουργήσει τεχνητό στρώμα λίπους. Η ίδια λέει ότι πλένεται δύο φορές την εβδομάδα και ότι χρησιμοποιεί μόνο σαπούνι. Και τέλος θυμίζει κάτι από το παρελθόν. «Ρωτήστε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, πόσο συχνά πλένονταν. Παλαιότερα μόνο μια φορά στη μπανιέρα. Και δεν βρωμούσαν».