Ονομάζεται «Googleplex» και πρόκειται για μια μεγαλεπήβολη και άκρως φιλόδοξη επένδυση της Google για το μέλλον της εργασίας των χιλιάδων υπαλλήλων της: ένα σύμπλεγμα γραφείων συνολικής έκτασης 1,7 εκατ. τετραγωνικών ποδιών σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες της Νέας Υόρκης.

Αφενός στους αριθμούς 315 και 345 στη Χάντσον Σκουέρ και αφετέρου, τα κεντρικά της γραφεία, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κέντρο του Μανχάταν.

Όπως ανακοίνωσε προ ημερών η ίδια η εταιρία, αγόρασε το συγκεκριμένο κτίριο γραφείων, η έκταση του οποίου ισοδυναμεί με δύο τεράστια οικοδομικά τετράγωνα, επενδύοντας στη δια ζώσης εργασία, παρά την εκτεταμένη τηλεργασία λόγω πανδημίας.

Μέχρι σήμερα, το νέο κτίριο του τεχνολογικού κολοσσού, στο νούμερο 550 της οδού Ουάσινγκτον, ήταν γνωστό ως Σεντ Τζονς Τέρμιναλ και αποτελούσε το τέρμα της οδογέφυρας Γουέστ Σάιντ του κεντρικού σιδηροδρόμου της Νέας Υόρκης.

Το κτίριο βρίσκεται στην Χάντσον Σκουέρ, μια γειτονιά στη δυτική πλευρά του Μανχάταν μεταξύ των Τραϊμπέκα, Γκρένουιτς Βίλατζ και Σοχο. Στην περιοχή εδράζουν πολύ μεγάλες εταιρείες, ανάμεσά τους και η Disney που επέλεξε την περιοχή για τα γραφεία της στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για την πιο ακριβή πώληση κτιρίου γραφείων στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας, αλλά και μία από τις ακριβότερες στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Real Capital Analytics, η οποία προσθέτει ότι το κτίριο θα είναι διαθέσιμο προς χρήση από το καλοκαίρι του 2023.

Σύμφωνα με το πρότζεκτ Googleplex, η Google επεκτείνει τα γραφεία της στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια και πλέον απασχολεί περίπου 12.000 άτομα στην πόλη με την εταιρεία να σκοπεύει να προσλάβει άλλους 2.000 εργαζομένους στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό της, εκτός Καλιφόρνιας.

Η Google επιβεβαίωσε με την σειρά τη ότι το εν λόγω κτίριο θα γίνει, από το 2023, η έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Επιχειρήσεων της Google.

Google νέα γραφεία

Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται αμέσως μετά την απόφαση της Amazon να κατασκευάσει ένα μεγάλο συγκρότημα γραφείων στο Λονγκ Αϊλαντ του Κουίνς, δημιουργώντας 25.000 θέσεις εργασίας.

Η Apple ανακοίνωσε επίσης μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα κάμπους αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Όστιν του Τέξας, καθώς και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Νέα Υόρκη.

Πάντως, η κίνηση αυτή της Google λαμβάνει χώρα σε μια, εξαιρετικά επισφαλή, για την αγορά περίοδο, λόγω της πανδημίας με κορυφαίες εταιρείες, όπως την Condé Nast και την JPMorgan Chase να εγκατέλειψαν και να ξενοίκιασαν άρον άρον τα γραφεία τους για χάρη της εξ αποστάσεως εργασίας. 

Σύμφωνα με τη Newmark, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, σχεδόν το 19% των γραφείων του Μανχάταν είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση.

Όχι στην τηλεργασία – Ναι στην επιστροφή στο γραφείο

Τον περασμένο Μάρτιο, η Google, που έχει σταθερή παρουσία στη Νέα Υόρκη από το 2000, ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία ενθαρρύνει μεν τους εργαζομένους της να εργάζονται εξ αποστάσεως, δια την μεθόδου της τηλεργασίας, στην πραγματικότητα ωστόσο – και με την πανδημία να αρχίζει να τίθεται σιγά σιγά υπό έλεγχο – αυτό που επιθυμεί διακαώς ο κολοσσός είναι αφενός η επιστροφή των υπαλλήλων της στα γραφεία τους και αφετέρου η επέκταση των εργασιακών της χώρων και η μείωση μισθών στους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι.

Όπως ανέφερε σε εκτενές της άρθρο η Daily Mail, «ένας υπάλληλος που ζει στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ, μια ώρα από τη Νέα Υόρκη με το τρένο, θα πληρωνόταν 15% λιγότερο αν εργαζόταν από το σπίτι, την ώρα που ένας συνάδελφός του από το ίδιο γραφείο που ζούσε στη Νέα Υόρκη, δεν θα έβλεπε κάποια μισθολογική μείωση αν εργαζόταν από την οικία του».

Βασικά, η Google συνεχίζει το πείραμα που ξεκίνησε προ ετών [και σίγουρα προ πανδημίας] σε επιχειρήσεις και start-ups στη Σίλικον Βάλεϊ, όπου οι εργαζόμενοι που αποφάσισαν να εργάζονται από το σπίτι, πληρώνονται λιγότερο λόγω των αποταμιεύσεων που κάνουν στις μετακινήσεις τους και σε έξοδα όπως το φαγητό.

Πάντως, η Google δείχνει διατεθειμένη να πολεμήσει ακόμη και με τις πλέον αντίξοες συνθήκες, αποδεικνύοντας ότι δεν καταλαβαίνει από… πανδημίες.

«Η επένδυσή μας στη Νέα Υόρκη αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της δέσμευσής μας να αναπτυχθούμε και να επενδύσουμε σε εγκαταστάσεις, γραφεία και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, αναπτυσσόμαστε γρηγορότερα έξω από το Bay Area παρά εντός της συγκεκριμένης περιοχής» ανέφερε στη δήλωσή της η Ρουθ Πόρατ, οικονομική διευθύντρια της Alphabet και της Google.

Τρανή απόδειξη προς αυτή την κατεύθυνση, το γεγονός ότι το 2018, η Google αγόρασε το Chelsea Market του Μανχάταν για 2,4 δισ. δολάρια, όπου ο χώρος γραφείων καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στην 8η Λεωφόρο μεταξύ των οδών 15 και 16.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση της Google έλαβε επαίνους. Η πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Μανχάταν, Γκέιλ Μπρούερ, δήλωσε ότι «η Νέα Υόρκη είναι το μέρος για ταλέντα παγκόσμιας κλάσης και η κίνηση αυτή από τη Google το αποδεικνύει».

Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι το πότε και το πώς, πανδημίας επιτρέπουσας, θα επιτευχτεί η περιλάλητη αυτή «επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία»…