Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Σεπτεμβρίου του 2018 όταν ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος, ο Ζακ όπως τον ήξεραν φίλοι και γνωστοί ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην Ομόνοια. 

Βρέθηκε παγιδευμένος μέσα σε ένα κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ένας ακόμη άνδρας άσκησαν εναντίον του υπέρμετρη βία θεωρώντας ότι ήταν ληστής. Στη συνέχεια ο ήδη πληγωμένος Ζακ Κωστόπουλος υπέστη δεύτερο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς που ειδοποιήθηκαν και έφτασαν επί τόπου ενώ εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Το βίντεο του λιντσαρίσματος του Ζακ έκανε τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας οργή. Παράλληλα ξεκίνησε η «κακοποίηση» της μνήμης του 33χρονου όταν κάποιοι «βολεύτηκαν» στο να τον αποκαλούν τοξικοεξαρτημένο που αποπειράθηκε να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο υπό την απειλή μαχαιριού. Οι τοξικολογικές όμως εξετάσεις έδωσαν τη δική τους απάντηση. Ο Ζακ ήταν καθαρός όπως και το μαχαίρι που υπήρχε δίπλα του καθώς δεν βρέθηκαν δαχτυλικά του αποτυπώματα.

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος
Εικόνα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος

Ο θάνατος του 33χρονου που τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε παραστάσεις drag στην Αθήνα με το υποκοριστικό «Zackie Oh» συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Προκάλεσε μάλιστα έντονες δημόσιες συζητήσεις για την αποτροπή της βίας και την ισότητα χωρίς εξαιρέσεις. Ο Ζακ υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των οροθετικών ενώ παράλληλα συμμετείχε και στο αντιφασιστικό κίνημα.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονία του και η οικογένεια του Ζακ ζητά ακόμη απαντήσεις για τη μοιραία εκείνη Παρασκευή αναμένοντας δικαίωση.

Τι αναφέρει η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ στο Newsbeast

«Η υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί ενώπιον του ακροατηρίου του δεύτερου Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών στις 20 Οκτωβρίου του 2021. Μετά από μία αναβολή η πρώτη δίκη είχε προσδιοριστεί για τις 22 Οκτωβρίου του 2020 όμως δεν έγινε και αναβλήθηκε για ένα έτος μετά» σημειώνει η Άννυ Παπαρρούσου η μία εκ των δύο συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ στο Newsbeast.

Αφίσα με τον Ζακ Κωστόπουλο

«Θέλω να τονίσω πως αυτό που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι οι αφόρητες και μη ανεκτές από τη δικαιική τάξη καθυστερήσεις. Όταν έχεις να διώξεις και να τιμωρήσεις τόσο σημαντικά εγκλήματα ως κράτος πρέπει να το κάνεις κοντά στην πράξη για να υπάρχει και η αίσθηση της απόδοσης Δικαιοσύνης στην κοινωνία.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος είχε μια κοινωνική υπόσταση, είχε φίλους είχε οικογένεια. Όλοι τους βιώνουν την οδύνη του τραγικού χαμού του δικού τους προσώπου χωρίς να έχουν δει μέχρι στιγμής την οποιαδήποτε δικαίωση» αναφέρει.

«Η κατηγορία με την οποία διώκονται οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου δεν είναι η ορθή»

«Ζητάμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να γίνει σύντομα η δίκη και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες με την υποσημείωση ότι η κατηγορία με την οποία διώκονται οι κατηγορούμενοι δεν είναι η ορθή. Ενώ θα έπρεπε να έχει τεθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας έχει τεθεί η κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης η οποία επισύρει μικρότερη ποινή, είναι κακουργηματική βέβαια αλλά σε καμία περίπτωση (ούτε σε νομικό, ούτε σε πραγματικό επίπεδο) αποδίδει την ορθή αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών» επισημαίνει η Άννυ Παπαρρούσου.

Η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου

Όπως εξηγεί η συνήγορος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου για την υπόθεση κατηγορούνται δύο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί. «Όλοι τους είναι ελεύθεροι, δεν έχουν υποστεί κάποια κύρωση. Οι αστυνομικοί μάλιστα υποτίθεται ότι είχαν και κάποιο πειθαρχικό εναντίον τους για το οποίο όμως απ’ ό,τι είμαι σε θέση να πληροφορηθώ δεν έχει εκδοθεί κάποιο πόρισμα και γενικώς δεν υπάρχει καμία κύρωση γι΄αυτές τις αποτρόπαιές τους πράξεις» τονίζει.

Δικηγόρος οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου: Η Δικαιοσύνη έστω και αργά πρέπει να συνταχθεί προς τον σκοπό της ουσιαστικής τιμωρίας των ενόχων

Σύμφωνα με την Άννυ Παπαρρούσου «η Δικαιοσύνη έστω και αργά πρέπει να συνταχθεί προς τον σκοπό της ουσιαστικής απόδοσης Δικαιοσύνης και της τιμωρίας των ενόχων. Πρέπει να πάρει μία δικαστική απόφαση η οποία θα τιμωρεί σοβαρά τους κατηγορούμενους και θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά για το μέλλον σε σχέση με τέτοιου τύπου συμπεριφορές».

«Το χαρακτηριστικό όλης αυτής της υπόθεσης είναι πως υπήρχε ολιγωρία και από τις αστυνομικές αρχές και τις δικαστικές ώστε να προχωρήσουν οι μεν στη διερεύνηση και οι δε στην εκδίκαση» υπογραμμίζει η συνήγορος της οικογένειας του θύματος και κλείνοντας επισημαίνει «ζητώ λοιπόν να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, αυτή η συμπεριφορά προς την οικογένεια του θύματος και την κάλυψη των κατηγορούμενων. Επιτέλους να αποδοθεί Δικαιοσύνη με τους όρους που πρέπει».

Ζακ Κωστόπουλος: Το συγκλονιστικό μήνυμα της μητέρας του για τη συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατό του

«Παιδί μου, ομόρφυνες τον κόσμο με τα λόγια σου, την καλοσύνη και τη συμπόνια σου, την ευγενική σου ψυχή και την αγάπη σου» ανέφερε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τη στιγμή που ο γιός της άφησε την τελευταία του πνοή.

«Σε κοιτάζω κι είσαι ένα πλάσμα αλλόκοτο και κατανοητό συνάμα. Στο κεφάλι σου υπάρχουν μικρά μαύρα φίδια, τα μάτια σου λάμπουν από το φως της αλήθεια ή μήπως από τη χρυσή σκιά που έβαλες; Τα χείλη σου στάζουν κόκκινο αίμα ή μήπως είναι το κόκκινο κραγιόν σου; Τα χέρια σου είναι ορθάνοιχτα και πελώρια πώς να χωρέσουν όλοι οι πονεμένοι σε μια αγκαλιά;» σημείωσε η μητέρα του 33χρονου σε ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στη σελίδα «Justice for Zak/Zackie» στο Facebook.

«Τρία χρόνια λείπεις κι άφησες ανοιχτές πληγές και τη μαγεία σου να πλανάται στον αέρα και να ψάχνει κάπου να φωλιάσει. Η χρυσόσκονη που σκόρπισες φεύγοντας, ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα και είναι σαν να μας κλείνεις το μάτι και να λες “εδώ είμαι, οι πράξεις μου, τα λόγια μου, τα γραπτά μου είναι εδώ. Συνεχίστε μέχρι που κάθε παπούτσι που κλωτσά να γίνει στάχτη στο χώμα της κόλασης”» επεσήμανε κλείνοντας.

Σε κοιτάζωκι είσαι ένα πλάσμα αλλόκοτο και κατανοητό συνάμα.Στο κεφάλι σου υπάρχουνμικρά μαύρα φίδια,τα μάτια σου…

Posted by Justice For Zak/Zackie on Tuesday, September 21, 2021