Εδώ και χρόνια τα μέλη της κουρδικής οικογένειας Ulas, στη νοτιοανατολική Τουρκία, που περπατούν στα τέσσερα, συναρπάζουν και προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκτιμούν πως η αποκάλυψη των μυστικών αυτού του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.

Η κουρδική οικογένεια Ulas ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο μέσω μιας επιστημονικής εργασίας, και ακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο «The Family That Walks on All Fours». Το φαινόμενο προκάλεσε σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα.

Ο Ρεζίτ και η Χατίς, που περπατάνε όρθιοι, απέκτησαν συνολικά 19 παιδιά, έξι εκ των οποίων γεννήθηκαν με αυτό το χαρακτηριστικό. Από τα έξι το ένα παιδί πέθανε.

«Ποτέ δεν περίμενα – ακόμη και υπό το πιο τρελό σενάριο επιστημονικής φαντασίας – ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μια ζωώδη κατάσταση», είχε δηλώσει ο καθηγητής Nicholas Humphrey, εξελικτικός ψυχολόγος από το London School of Economics, σε μια συνέντευξή του στο «60 Minutes Australia».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που μας ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο των ζώων είναι το γεγονός ότι είμαστε το είδος που περπατάει με δύο πόδια και κρατά το κεφάλι ψηλά στον αέρα… φυσικά είναι και η γλώσσα και όλα τα άλλα, αλλά είναι τρομερά σημαντικό για την αίσθηση ότι είμαστε διαφορετικοί από τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου. Αυτοί οι άνθρωποι περνούν αυτό το όριο».

Το ντοκιμαντέρ περιέγραφε την οικογένεια Ulas ως δυνητικά «τον κρίκο που λείπει μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου». Αρχικά Τούρκοι επιστήμονες έκαναν λόγο για απόδειξη της «οπισθοδρομικής εξέλιξης», που αντιστρέφει την εξέλιξη τριών εκατομμυρίων χρόνων.

Πρόκειται για μια θεωρία που αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική από άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Ο Nicholas Humphrey τη χαρακτήρισε εκτός από «βαθιά προσβλητική» και «επιστημονικά ανεύθυνη». Από τη σχετική μελέτη διαπιστώθηκε πως τα παιδιά της οικογένειας Ulas που περπατούν στα τέσσερα έχουν συρρικνωμένη παρεγκεφαλίδα, μια πάθηση που συνήθως δεν επηρρεάζει την κίνηση στα δύο πόδια στους άλλους ανθρώπους, αναφέρει η Daily Star.

Ωστόσο, οι σκελετοί τους έμοιαζαν περισσότερο με πιθήκους παρά με ανθρώπους, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Σε αντίθεση όμως με τα πρωτεύοντα θηλαστικά, από τα οποία εξελίχθηκε το ανθρώπινο είδος, τα αδέλφια Ulas δεν χρησιμοποιούν τη γροθιά τους για να περπατήσουν, όπως κάνουν οι πίθηκοι, αλλά την παλάμη τους.

Ο καθηγητής Humphrey παρουσίασε στο BBC μια διαφορετική προσέγγιση για αυτό το ιδιαίτερο φαινόμενο: «Νομίζω ότι είναι πιθανό αυτό που βλέπουμε σε αυτή την οικογένεια να αντιστοιχεί σε μια εποχή, ένα ενδιάμεσο σημαντικό στάδιο, ανάμεσα στο να κατέβουμε ως είδος από τα δέντρα και να σηκωθούμε στα δύο πόδια».

Πρότεινε επίσης πως ενδεχομένως απλώς η ανάπτυξη των παιδιών να επηρεάστηκε από την έλλειψη ενθάρρυνσης να σταθούν όρθια μετά την ηλικία των εννέα μηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη συνεργασία των παιδιών με φυσιοθεραπευτή, ο καθηγητής Humphrey, που έκανε μια δεύτερη επίσκεψη στην Τουρκία, διαπίστωσε σημαντικές βελτιώσεις στην κινητικότητά τους.