14
loading

Από όλα τα τρελά και αδιανόητα πλάνα των Συμμάχων για να πάρουν κεφάλι έναντι των δυνάμεων του Άξονα κατά τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχει και ένα που στέκεται σταθμός ανάμεσά τους.

Μια πραγματικά εξωφρενική ιδέα που είχε στόχο να χτυπήσει τον εχθρό στο δυνατό του σημείο: το ηθικό των αντρών.

«Επιχείρηση Φαντασία» το είπαν γλαφυρά γιατί είχε πράγματι μπόλικες δόσεις αυτού ακριβώς.

Στον απόηχο λοιπόν της ιαπωνικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ, ο ίδιος ο William Donovan, ο «Wild Bill» όπως θα έμενε γνωστός, επικεφαλής του Office of Strategic Services (OSS), της πολεμικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ που θα γινόταν αργότερα η CIA, ζήτησε από τους πράκτορες και τους επιστήμονές του να βρουν τρόπους για να ρίξουν το ηθικό Ναζί και Γιαπωνέζων.

Κι εκείνοι του χάρισαν μια μακρά σειρά από βρόμικα τρικ, όπως κέικ με εκρηκτικά, βόμβες δεμένες σε νυχτερίδες, ορούς αλήθειας για να αποσπούν πληροφορίες από τους αιχμαλώτους πολέμου, ακόμα και ένα δύσοσμο σπρέι που γέμιζε τον χώρο με τη δυσάρεστη οσμή του αποχωρητηρίου.

Οι δύσκολοι καιροί καλούσαν σε απεγνωσμένες λύσεις έξω από τα καθιερωμένα, θα έλεγε κανείς, μόνο που ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο η «Επιχείρηση Φαντασία» δεν είχε όμοιό της…

Μια επιχείρηση με μπόλικη φαντασία

Η «Επιχείρηση Φαντασία» ήταν πνευματικό παιδί του επικεφαλής του ψυχολογικού πολέμου του OSS, Ed Salinger. Αυτός ούτε επιστήμονας ούτε πράκτορας ήταν, παρά ένας εκκεντρικός επιχειρηματίας που έκανε δουλειές με το Τόκιο (εισαγωγές/εξαγωγές) πριν από τον πόλεμο.

Η εμπορική του δραστηριότητα ωστόσο με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τον είχε φέρει σε επαφή, έστω και επιφανειακή, με την ιαπωνική κουλτούρα.

Ήξερε τη γλώσσα, ήταν συλλέκτης της παραδοσιακής τέχνης των Ιαπώνων και μελετούσε μάλιστα ερασιτεχνικά και τις δεισιδαιμονίες του λαού.

Και ήταν το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό που έπεισε το γενικό αφεντικό Donovan να τον προσλάβει και να τον θέσει επικεφαλής του τμήματος ψυχολογικού πολέμου. Κι έτσι το 1943 ο Salinger συλλαμβάνει την ιδέα που θα έκανε σμπαράλια το παροιμιώδες ηθικό των Ιαπώνων.

Ο Salinger είχε μελετήσει τον σιντοϊσμό, επικρατούσα τότε θρησκεία της Ιαπωνίας, και γνώριζε για τα πνεύματα kitsune, που θεωρούνταν κακός οιωνός για όλους.

Τα kitsune είχαν τη μορφή της αλεπούς, κατείχαν μαγικές ιδιότητες και ήταν αυτό ακριβώς το είδος της προκατάληψης που αναζητούσε ο Donovan για να ενσταλάξει φόβο και ανησυχία σε στρατιώτες και πολίτες.

«Η βάση της πρότασης», έγραφε ο Salinger στον πρόλογο του υπομνήματος με την ιδέα του, «εδράζεται στο γεγονός ότι η σύγχρονη Ιαπωνία είναι γεμάτη δεισιδαιμονίες, πίστεις σε κακά πνεύματα και υπερφυσικές εκδηλώσεις που μπορούν να επιστρατευτούν και να οξυνθούν».

Κι έτσι σκέφτηκε… ραδιενεργές αλεπούδες που θα ακτινοβολούσαν απόκοσμη λάμψη και θα κατατρόμαζαν τον εχθρό, προμηνύοντας κακά μαντάτα για την έκβαση του πολέμου!

Τα μυθικά πνεύματα θα έρχονταν στη ζωή και όλοι οι Ιάπωνες θα έπαιρναν το μήνυμα πως οι θεοί ήταν αντίθετοι στον πόλεμό τους. Καταθέτοντας, γιατί όχι, ακόμα και τα όπλα.

Όταν τον ρώτησαν πώς είχε σκοπό να δημιουργήσει τα ψεύτικα αυτά kitsune, είδαν πως ο Salinger και η ομάδα του δεν στερούνταν ιδέες, κάθε άλλο. Η πρώτη εκδοχή που προωθήθηκε ήταν με ακτινοβόλα μπαλόνια σε σχήμα αλεπούς να περνούν πάνω από χωριά και πόλεις ενσταλάζοντας τρόμο στους κατοίκους.

Ακόμα και σε εταιρία που έφτιαχνε σφυρίχτρες απευθύνθηκαν για να τους φτιάξει ένα μαραφέτι που να μιμείται τους αλεπουδίσιους ήχους. Ο Salinger είχε ποντάρει πολύ σε αυτή την ιδέα.

Γράφει χαρακτηριστικά σε εσωτερικό υπόμνημά του: «Αυτές οι σφυρίχτρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη και ένας ικανός αριθμός από αυτές θα δημιουργήσουν έναν αλλόκοτο ήχο που, όπως υπολογίζουμε, θα ενεργοποιήσει την ιαπωνική προκατάληψη».

Και μιας και το πράγμα ήταν όχι μόνο σοβαρό, αλλά και απόλυτη προτεραιότητα, το Office of Strategic Services προσέλαβε άλλη μια εταιρία για να αναδημιουργήσει εργαστηριακά την οσμή της αλεπούς. Τέτοια αληθοφάνεια αποζητούσαν για το πλάνο τους.

Ο Salinger υπέθετε εδώ πως οι Ιάπωνες θα αναγνώριζαν κάπως τη μυρωδιά της αλεπούς. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που ο λαός θα ήξερε τους ήχους που βγάζει σπανίως το σαρκοβόρο ζώο. Κι έτσι θα τρόμαζαν όπως ποτέ άλλοτε.

Παρά τις ασίγαστες προσπάθειές του ωστόσο, το Γραφείο έκρινε ως «μη πρακτικά» όλα αυτά, μπαλόνια, σφυρίχτρες και οσμές, και προωθούσε τώρα το παρθενικό σχέδιο του Salinger, που όσο να πεις ήταν πιο... εύκολο: να πιάσουν ζωντανές αλεπούδες σε Κίνα και Αυστραλία και να τις ψεκάσουν με φωσφορίζουσα μπογιά, απελευθερώνοντάς τες κατόπιν στην ιαπωνική ύπαιθρο!

Τα λογιστικά προβλήματα

Ακόμα και με τη σύμφωνη γνώμη όλων όμως, το σχέδιο παρουσίαζε μια σειρά από προκλήσεις που χρειάζονταν περισσότερη σκέψη και καλύτερη οργάνωση. Και πρώτα απ’ όλα, τι είδους χρώματος θα χρησιμοποιούσαν για να βάψουν τα ζώα;

Την απάντηση έδωσε εδώ η διαβόητη United States Radium Corporation, η οποία είχε ήδη αναπτύξει ένα χρώμα που φωσφόριζε στο σκοτάδι. Το οποίο περιείχε ράδιο. Και όλοι γνώριζαν τους κινδύνους του ραδιενεργού στοιχείου, καθώς ήδη από το 1917 η εταιρία είχε βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα.

Οι εργάτριές των εργοστασίων της, τα «Κορίτσια του Ραδίου» όπως είχαν μείνει τραγικά γνωστές, είχαν μολυνθεί από τη δουλειά με τη ραδιενεργή μπογιά (έβαφαν τα καντράν των ρολογιών για να φαίνονται στο σκοτάδι) και υπέφεραν από αναιμίες, νεκρώσεις τμημάτων του σώματός τους και πολλά ακόμα δεινά.

Ως και το 1938, πολλές από αυτές είχαν δικαιωθεί δικαστικά για τα μόνιμα προβλήματα στην υγεία τους και το OSS τα γνώριζε φυσικά όλα αυτά. Κι όμως, ακόμα κι έτσι, έκρινε πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και έδωσε το πράσινο φως να συνεχιστεί η «Επιχείρηση Φαντασία».

Επόμενος σκόπελος που έπρεπε να υπηρπηδηθεί; Πώς θα παραμείνει η ραδιενεργή μπογιά στη γούνα της αλεπούς; Εδώ ο Salinger ζήτησε τη βοήθεια του Harry Nimphius, κτηνιάτρου του Ζωολογικού Κήπου του Central Park της Νέας Υόρκης.

Παρά την τεχνογνωσία του, ο κτηνίατρος που είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός όταν θεράπευσε έναν παράλυτο ελέφαντα και γιάτρεψε ένα καναρίνι με σπασμένο πόδι, ακόμα κι αυτός παραδέχτηκε πως δεν είχε ιδέα πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Κι έτσι ζήτησε τη βοήθεια ενός ρακούν, το οποίο παραήταν πρόθυμο να δανείζει τη γούνα του για πειράματα με αντάλλαγμα καθημερινές λιχουδιές.

Το πειραματόζωο κρατούνταν τώρα μακριά από τα μάτια του κόσμου και πράκτορες του OSS φυλούσαν νυχθημερόν το εργαστήριο. Μερικές μέρες αργότερα, ο Nimphius είχε βρει τρόπο να μη φεύγει η μπογιά από το τρίχωμά του.

Όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν, εκτός ίσως από αυτό το ενοχλητικό ερώτημα που αναδύθηκε τελικά: Πώς ήταν σίγουροι ότι οι υπερφυσικές αυτές αλεπούδες θα κατατρόμαζαν πράγματι τους Ιάπωνες;

Τα μεγάλα κεφάλια του Γραφείου είχαν ξανά τη λύση: θα απελευθέρωναν 30 τέτοιες φωσφορίζουσες αλεπούδες σε πάρκο της Ουάσιγκτον και θα παρατηρούσαν τις αντιδράσεις των ντόπιων. Αν τρόμαζαν τους Αμερικανούς, που δεν είχαν τέτοιες προλήψεις, φαντάσου τι θα έκαναν στους δεισιδαίμονες Ιάπωνες!

Μέχρι τότε είχαμε φτάσει στο 1945, αλλά ας είναι. Κι έτσι μια καλοκαιρινή νύχτα της χρονιάς το προσωπικό του OSS απελευθέρωσε πράγματι τις αλεπούδες στο πάρκο και το πείραμα έδειξε «υποσχόμενα αποτελέσματα», όπως γράφει στην έκθεση αποτελεσματικότητας.

Οι ακτινοβόλες αλεπούδες τρομοκράτησαν τους περαστικούς και κάποιοι ειδοποίησαν την αστυνομία του εθνικού πάρκου, η οποία γράφει στην αναφορά της: «Τρομαγμένοι κάτοικοι, σοκαρισμένοι από την ξαφνική εμφάνιση των σαν πνεύματα ζώων, τρέχουν από τις σκοτεινές ερημιές του πάρκου με κραυγές»…

Όλα έτοιμα

Η «Επιχείρηση Φαντασία» δούλευε και όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν περιχαρείς. Μόνο που ένα ακόμα διαδικαστικό τερτίπι θα ερχόταν να χαλάσει την όμορφη ατμόσφαιρα: πώς θα έφταναν οι αλεπούδες στα νησιά της Ιαπωνίας;

Ο Salinger πρότεινε να τις πετάξουν στη θάλασσα και εκείνες θα έβρισκαν τον δρόμο τους ως τις ακτές, μόνο που κάτι τέτοιο κρίθηκε παρακινδυνευμένο για τις ζωές των ζώων. Μπορούσαν οι αλεπούδες να κολυμπήσουν μεγάλες αποστάσεις; Ναι, αποφάνθηκε ο Nimphius, ο Salinger έπρεπε ωστόσο να το ελέγξει.

Μέσα στην πρωινή λοιπόν ομίχλη μιας από τις επόμενες μέρες, μάζεψαν μπόλικες από αυτές και τις έβαλαν σε ένα πλοιάριο με προορισμό το Chesapeake Bay, τις μεγαλύτερες εκβολές ποταμού των ΗΠΑ. Όταν οι μηχανές σταμάτησαν, τις πέταξαν μία-μία στο παγωμένο νερό του ωκεανού για να δουν αν θα βουλιάξουν ή θα κολυμπήσουν.

Και εκείνες κολύμπησαν, φέρνοντας την αγαλλίαση σε όσους είχαν εργαστεί εδώ και τόσο καιρό για το σχέδιο. Ήταν πια έτοιμες για εισβολή στην Ιαπωνία. Άλλα αναχώματα δεν υπήρχαν!

Μόλις βγήκαν όμως στη στεριά, το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενεργούς μπογιάς είχε ξεπλυθεί στο νερό. Ακόμα χειρότερα, οι αλεπούδες αφαίρεσαν με τη γλώσσα τους ό,τι είχε απομείνει, σβήνοντας το χαμόγελο από τα χείλη του προσωπικού.

Κανένα πρόβλημα για τον Ed Salinger, θα έριχνε τις αλεπούδες του κατευθείαν στη στεριά. Ακόμα κι έτσι όμως ξεπρόβαλλε ένα επίσης πιεστικό πρόβλημα: κανείς δεν είχε εκπαιδεύσει ποτέ αλεπούδες.

Πώς θα ήταν σίγουροι ότι τα ζώα θα παρέμεναν κοντά στους ανθρώπους και δεν θα προτιμούσαν την ησυχία τους μακριά τους; Ειδικά όταν θα άκουγαν ομοβροντίες από κανόνια και πυροβόλα;

Ο απτόητος Salinger είχε ξανά έτοιμη τη λύση: μεγάλοι αριθμοί. «Αν απελευθερώσουμε πολλές αλεπούδες, κάποιες θα περάσουν», γράφει σε άλλο ένα από τα εσωτερικά υπομνήματά του.

Κι αν τελικά οι αλεπούδες αποτύχουν, μια στρατιά από ραδιενεργά βαμμένα ρακούν, κογιότ, βιζόν και κουνάβια θα τις αντικαθιστούσαν επάξια.

Η επιτυχία ήταν στο τσεπάκι τους…

Και τελικά;

Αν δεν έχουμε ακούσει ποτέ για την «Επιχείρηση Φαντασία» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι γιατί ποτέ της δεν έλαβε χώρα. Ήδη από τις 24 Σεπτεμβρίου 1943, ο επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του OSS, Stanley Lovell, έσκιζε τα ιμάτιά του με την πρόδηλη τρέλα του εγχειρήματος.

Όπως δήλωνε επανειλημμένως στις συσκέψεις της ομάδας, δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί κανένας δεν αμφισβητούσε τη λογική, τη σκοπιμότητα και την αποδοτικότητα μιας τέτοιας επιχείρησης.

«Υποπτεύομαι πως κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει ως κριτική για μας στο πεδίο της καθαρής λογικής!», παραπονιόταν στους συναδέλφους του.

Ακόμα και για τον Lovell δηλαδή, έναν άνθρωπο με παρόμοιες τρελές ιδέες, αυτός ήθελε ας πούμε να κάνει τον Χίτλερ να χάσει το μουστάκι του ρίχνοντας θηλυκές ορμόνες στα λαχανικά του(!), οι ραδιενεργές αλεπούδες ξεπερνούσαν την αντοχή του στον παραλογισμό.

Τα πρακτικά της τελευταίας σύσκεψης του OSS, κοντά στα τέλη πια του πολέμου, αποκαλύπτουν μια αξιοσημείωτη ανακούφιση στους παρευρισκόμενους για την οριστική εγκατάλειψη του σχεδίου.

«Το πρόβλημα της ‘‘Φαντασίας’’», καταλήγουν, «τακτοποιήθηκε ευγενικά»...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar othermath

  Οι ΗΠΑ προκάλεσαν την Ιαπωνική επίθεση και είναι αυτοί που βασάνιζαν, βίαζαν και σκότωναν μαζικά αιχμαλώτους και άμαχο πληθυσμό χωρίς έλεος.

  Τα ιαπωνικά κρανία ήταν από τα πιό δημοφιλή τρόπαια. Μερικά στάλθηκαν στα σπίτια σε φίλους, οικογένειες, ερωμένες, ακόμη και στο Λευκό Οίκο. Από όλα τα τρόπαια, ωστόσο, κανένα δεν ήταν πιό περιζήτητο από τα χρυσά δόντια. Μετά από οποιαδήποτε μάχη ή σφαγή, τα στόματα των πεσμένων ήταν συχνά η πρώτη ασχολία για πολλούς Αμερικανούς.

  «Ο Ιάπωνας δεν ήταν νεκρός. Είχε τραυματιστεί σοβαρά στην πλάτη και δεν μπορούσε να κινήσει τα χέρια του, αλλιώς θα είχε αυτοκτονήσει. Το ιαπωνικό στόμα με τα τεράστια χρυσά δόντια έλαμπε και ο καταπιεστής του τα ήθελε. Έβαλε την άκρη του μαχαιριού του στη βάση ενός δοντιού και χτύπησε τη λαβή με την παλάμη του χεριού του. Επειδή ο Ιάπωνας κλωτσούσε τα πόδια του και χτυπιόταν, το μαχαίρι γλύστρισε από το δόντι και βυθίστηκε βαθιά στο στόμα του θύματος. Ο ναυτικός τον καταράστηκε και έκοψε κάθετα τα μάγουλά του ανοίγοντας τα ως τα αυτιά. Έβαλε το πόδι του στην κάτω γνάθο του πάσχοντος και προσπάθησε ξανά. Από το στόμα του στρατιώτη πετάχτηκε ένας κόκκινος πίδακας. Εκανε έναν τρομερό θόρυβο και έβηξε άγρια. Φώναξα, «Βγάλε τον άνδρα από τη δυστυχία του». Το μόνο που πήρα για απάντηση ήταν μια επίθεση. Ένας άλλος ναυτικός έτρεξε, σφήνωσε μια σφαίρα στον εγκέφαλο του Ιάπωνα στρατιώτη και έβαλε τέλος την αγωνία του. Ο οδοντοκαθαριστής γκρίνιαξε και συνέχισε να βγάζει τα βραβεία του ανενόχλητος»

 2. avatar Μόνο ο πατέρας και ο παππούς μας

  Έχουν άποψη,για αυτά που έζησαν. Εμείς μόνο απόψεις έχουμε από τους εκληποντες όπως μας τα είπαν παίζοντας μαζί μας μερικές στιγμές. χωρίς να ζήσουμε αυτά που πέρασαν. Κάτι μου είπε ο παππούς μου για ένα μπλόκο στην Κοκκινιά,17/8 κάτι τομάρια κουκουλοφόροι βγήκαν από τα καμιόνια των Γερμανών και έδειχναν με το δάχτυλο τους κάποιους πατριώτες που τους εστεισαν στον τοίχο στην οσια ξένη. Ύστερα από την εκτέλεση οι Γερμανοί τους είπαν πάρτε ότι θέλετε από τους νεκρούς. Και μετά τους εκτέλεσαν κι αυτούς. Ούτε οι ναζί δε λυπηθικαν τα γλοιώδες αυτά υποκοιμενα. Αν δεν είσαι εκεί μη μιλάς αν δεν ξέρεις

 3. avatar Ένας..

  Γιατί ο Στάλιν έκανε συμμαχία με τον Χίτλερ;; Τότε οι εδώ στην Ελλάδα λέγανε να μην πολεμήσουμε για τους ιμπεριαλιστές και οι κακοί φασίστες Μεταξάδες κ.τ.λ. και μετά τον πήραν το οκ από το σοβιέτ πολέμησαν στα βουνά;. Γιατί στα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι δεν ήταν;

 4. avatar milt

  Εγώ τώρα σκέφτηκα για ραδιενεργά
  αγριογούρουνα. Αλλά τι φταίνε τα
  κακόμοιρα ζωάκια ; Καλύτερα ο άλλος
  τρόπος.

 5. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  Και κάπου εκεί έρχεται ο Άρθουρ Χάρις ο βομβιστής και λέει τι ραδιενεργές αλεπούδες μας λέτε. Για να ρίξετε το ηθικό των εχθρών ένας τρόπος υπάρχει... Ανελέητος Βομβαρδισμός! Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδι, ξημερώματα. Όλη μέρα και κάθε νύχτα.
  * Είχε σαν δικαιολογία και την ιστορική ομιλία του Γκέμπελς το 1943 για ολοκληρωτικό πόλεμο και επικαλέστηκε αυτό ακριβώς λέγοντας: Αφού θέλουν ολοκληρωτικό πόλεμο θα τον έχουν.
  Και αυτό έκανε. Ισοπέδωσε στην κυριολεξία 10δες γερμανικές πόλεις.
  * Μετά ακολούθησαν και οι Αμερικανοί σε Χιροσίμα, Ναγκασάκι με ακόμα χειρότερο τρόπο.
  ΥΓ...Αλλά κι αυτός ο Γκέμπελς, να μιλάει για ολοκληρωτικό πόλεμο από θέση άμυνας... με ξεπερνάει. Είναι σαν να βρυχάται ένα γατάκι για να φοβηθεί ένα λιοντάρι. Έστω και αν το έκανε για να δώσει ψευδαισθήσεις (αυταπάτες τις έλεγε ο Τσίπρας) στον γερμανικό λαό, ήταν καθαρή χαζομάρα. Αυτή ακριβώς την κραυγή εκμεταλλεύτηκε ο άλλος και τους έκανε σκόνη!

 6. avatar ΜικεΛεον

  Λεω μηπως οεχθρος τους ηταν οι Ιαπωνες σαν
  πιο ικανος και εμπορικα επικινδυνος λαος εφοσον και οι ΝΑΖΙ ηταν εχθροιτους Η συνεργατες τους? Και το πανεξυπνο σχεδιο τους θα γινοταν πολυ πιο ευκολα στο εδαφος της γερμανιας ,αρα κατι ηταν μη συμβατω
  και δε θα υπηρχε ενδιαφερον κονομας.

 7. avatar Ανενδοτος

  Καλά ρε παιδιά , και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι κάνει ; θα μπορούσε να εφαρμόσει κάποιες ανάλογες πρακτικές με τους γείτονες μας . Καλό ε ;

 8. avatar επιτελους ο μεγαλος περιπατος του mayor γκουφη εκτος χασισιες και ανεμογεννητριες θαχει και πολυχρωμες αλεπουδες.

  Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΛΕΠΟΥ, πονημα χαρουμενος παιδικος σκοπος για τα μωρα- μωρους του γκρηχενλαντ
  Τη δικη μας αλεπου
  την λενε καραντινα
  την σοφεψε την προτεινε
  μια κλαψοκατινα
  πουν της γκιλίντ (gilead )το δουλικο
  στα τουτα και στα κεινα
  Τα 5 ητανε πολλα
  τωρα τα 10 λιγα
  μα ποιος θυμαται τα παλια
  απ τους γρεκούς τα δουλικα
  τον λογο να ζητησει,
  και της τιβι φερεφωνα
  αφου τους κοψει τα.. παυτά
  στη ψυχρα να ... τιμησει;;
  Τη δικη μας αλεπου
  ο κουλης τη ταίζει
  τη βαφει ενας χαρδαλιας
  και ενας πετσας κατσαπλιας
  της ενημερωσης φονιας
  τη λουζει τη χτενιζει
  Της γκρηχενλαντ την αλεπου
  ιουνη τηνε θαψαν
  να βρουνε απλα- ξενιασια
  σα ρθούν τουριστες στα νησια,
  ω γεγονος χαρμοσυνο,
  και υστερ απ τον Αυγουστο
  που θαχανε μνημοσυνο
  με βιάση την ξεθαψαν
  Τη δικη μας αλεπου
  εγω θα την πληρωσω
  γιαυτο και γω αποζητω
  στον ψηφοφορο τον ζαβο
  μία μπουνια να δωσω

  1. avatar Γκεστάπο

   Αν δεν ήσουν ψοφιος και νυσταλεων τί θα έγραφες δηλαδή; Δεν έρχεσαι, ρε ζουζούνι μια βολτιτσα και από εδώ, τώρα που έχεις φορά, και όσο τον παίρνω εγώ βαθιά (τον ύπνο, μη πάει ο νους σου στο κακό) πονήματα ποιητικά να γράφεις στη ματριοσκα; ΥΓ Φιλιά δρακουλινε, μπορεί να ξεσηκώνεις το λεκανοπέδιο 😴🤫 όμως είσαι απίθανος, τη χάρη σου να είχα👍

   1. avatar ζουζουνελης

    τελικα στις 6,30 παλιά, 5,30 καινουργια , εγυρα
    διαβασε ολο το αρθρο θα ξεραθεις στο γελιο
    η πραγματικοτητα πολλες φορες ξεπερνα σε γελοιοτητα και το πιο χοντροκομενο ψεμα ζουζουνα μου
    φιλακια

    1. avatar Ζουζουνέλ

     Αααα, τόσο καλά και εσύ.Είμαστε αδελφές ψυχές ζουζουνέλη μου. Του έριξα μια πολύ γρήγορη ματιά χθές, στο χαρούμενο διάλειμμα, αλλά πολλή φτερωτή γιατί έπρεπε να εστιάσω στης ματριόσκας το ανάγνωσμα. Φιλιά αγαπούλα μου, πρόσεχε το μικρό μου αγόρι.

 9. avatar Coba

  Μπορεί η επιχείρηση \"φαντασία\" να \"τακτοποιηθηκε ευγενικά\", όμως μια άλλη επιχείρηση έλαβε χώρα, που ξεπερνούσε κάθε αρρωστημένη φαντασία :
  Οι ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι ...

  1. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος (2)

   Και επειδη ενας φιλος - εις ενα παρομοιον σχολιον - ειχε προβαλει το επιχειρημα οτι
   - το νοημα των λεξεων,δεν ενθυμουμαι τα λογια του καθεαυτα -
   η τεχνολογια θα μας βοηθησει να δραπετευσουμαι εις αλλους πλανητας,αν χρειαστει
   - ωραιοτατον,ομολογουμενως,επιχειρημα !!!
   Καταθετει και ο Διογενης Λ. το αντεπιχειρημα του,
   πιστευων οτι
   ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ (ελπιζω) ΚΑΛΟΝ ΑΝΤΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ
   ΟΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΝ \'\'ΤΑΓΚΟ\'\' !!!
   ..........
   Δεν ειναι απαραιτητον,λοιπον, να αποδρασει ο ανθρωπος εις αλλους πλανητας,
   διοτι,
   ΑΝ ΜΕΝ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΓΑΙΑ ΕΓΕΝΝΗΣΕΝ ΤΟΝ ΑΝθΡΩΠΟΝ
   - οπως ισχυριζονται οι ...Δαρβινοβαρεμενοι -
   ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ
   - αρα,δεν κινδυνευειο ανθρωπος να εξαφανιστει -
   ΑΝ ΔΕ ΘΕΟΙ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ,
   ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑΝ ΤΟΥ,
   αρα ,παλιν δεν εχει προβλημα εξαφανισης.
   ..........................
   ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΛΙΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ,
   ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ (ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ) ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ !!!
   Ας κατανοησουν ,επιτελους,οτι
   ΟΥΤΩΣ ΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΙ,
   ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΩΜΕΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ \'\'ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΣΜΗΝ ΤΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ\'\' !!!

  2. avatar Ταδε εφη ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

   Και αυτες
   ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΜΠΟΜΠΕΣ
   ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, αγαπητε μου - οσον και αν φαινεται παραδοξον -
   ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΕΝΟΜΕΝΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ,
   σε σχεση με
   ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
   - μηχανες εσωτερικης καυσεως,πλαστικα,χημικα,ακτινοβολιες κλπ.
   ...................................
   ΜΕΓΑ ΚΑΚΟΝ Ο ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΣ \'\'ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ\'\' !!!
   Ειναι Η ΣΥΝΧΡΟΝΗ \'\'ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ\'\' ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ,
   πολυ επικινδυνοτερη της παλαιας.
   Ενα προβλημα λυνει και 1000 αναφυονται.
   ...................................
   Δια τουτο και
   Ο ΠΑΤΗΡ ΖΕΥΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑΝ
   - για να μην καθαριζουμε τα καταραμενα τα μεταλλα -
   και
   ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, αν κα μπορουσαν,
   ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΝ !!!
   .................................
   Ευχομαι υγειαν τε και μακροζωιαν !

Παρακαλούμε περιμένετε ...