24
loading

Η επιδημία του κορονοϊού μάς έχει αναγκάσει όλους να πάρουμε μέτρα προστασίας που δεν είχαμε συνήθως στις ζωές μας.

Και να μάθουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δύσκολα θα μας ενδιέφεραν.

Ένα τέτοιο είναι η επιστήμη του σαπουνιού και ο τρόπος που το κοινό σκεύασμα σκοτώνει τον κορονοϊό.

Οι ιοί επιβιώνουν εκτός σώματος για ώρες, ακόμα και μέρες σε κάποιες περιπτώσεις. Αντισηπτικά υγρά, τζελ, μαντιλάκια, ακόμα και κρέμες που περιέχουν αλκοόλη, όλα είναι χρήσιμα για να απαλλαγούμε από τους ιούς.

Τίποτα όμως δεν είναι αποτελεσματικότερο από το σαπούνι για τη μάχη με τον SARS-CoV-2. Αυτό έγραψε στο Twitter ο καθηγητής χημείας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Pall Thordarson, σε ένα post που έγινε viral, πυροδοτώντας τον δημόσιο διάλογο.

Ο Thordarson έγραψε κατόπιν στον «Guardian» ότι γνωρίζει πιθανότατα γιατί το tweet του είχε τέτοια απήχηση:

«Οι υγειονομικές αρχές μάς δίνουν δύο μηνύματα: όταν κολλήσεις τον ιό, δεν υπάρχουν φάρμακα που να τον σκοτώνουν ή να σε βοηθούν να απαλλαγείς από αυτόν. Την ίδια στιγμή, μας λένε να πλένουμε τα χέρια μας για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Αυτό μοιάζει παράξενο. Δεν μπορείς, ούτε για 1 εκατ. δολάρια, να βρεις ένα φάρμακο για τον κορονοϊό, αλλά το σαπούνι της γιαγιάς σου σκοτώνει τον ιό».

Γιατί είναι όμως τόσο αποδοτικό το κοινό μας σαπούνι στον κορονοϊό και τους περισσότερους λίγο-πολύ ιούς;

Πώς το σαπούνι σκοτώνει τον κορονοϊό

Όπως εξηγεί ο ακαδημαϊκός Pall Thordarson, ο ιός είναι ένα νανοσωματίδιο, ο ασθενέστερος κρίκος του οποίου είναι η λιπιδική διπλοστιβάδα. Το σαπούνι διασπά αυτές τις μεμβράνες λίπους, διαλύοντας ουσιαστικά τη δομή του ιού, ο οποίος καταρρέει σαν χάρτινος πύργος και πεθαίνει. «Σωστότερα, θα λέγαμε αδρανοποιείται, καθώς οι ιοί δεν είναι στην πραγματικότητα ζωντανοί», παρατηρεί ο καθηγητής.

Αν θέλουμε να πούμε την ιστορία με περισσότερα λόγια, οι πιο πολλοί ιοί αποτελούνται από τρία βασικά δομικά συστατικά: ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA), πρωτεΐνες και λιπίδια. Ένα κύτταρο που προσβάλλεται από έναν ιό σχηματίζει πολλά τέτοια δομικά υλικά, τα οποία αυτοσυγκροτούνται κατόπιν σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες αντίγραφα του αρχικού ιού.

Δομικά μιλώντας, δεν υπάρχουν ισχυροί δεσμοί που συγκρατούν μεταξύ τους τα δομικά συστατικά του ιού. Κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεσαι ισχυρά χημικά για να διασπάσεις τη μοριακή του σύσταση. Κι εδώ μπαίνει το σαπούνι.

Οι ιοί δεν αυτοδιπλασιάζονται. Χρησιμοποιούν, αντιθέτως, τα δομικά συστατικά του κυττάρου-ξενιστή για να συνθέσουν πολλαπλά αντίγραφα του γονιδιώματός τους. Όταν το μολυσμένο κύτταρο πεθάνει (αποσυντεθεί), όλοι αυτοί οι νέοι ιοί απελευθερώνονται και μολύνουν άλλα κύτταρα. Κάποιοι καταλήγουν στους αεραγωγούς των πνευμόνων.

«Όταν βήχουμε», μας λέει ο καθηγητής, «και ειδικά όταν φτερνιζόμαστε, μικροσκοπικά σταγονίδια από τους αεραγωγούς μπορούν να πετάξουν μακριά ακόμα και ως 10 μέτρα. Τα μεγαλύτερα από αυτά θεωρούνται πως είναι οι βασικοί μεταφορείς του κορονοϊού και μπορούν να φτάσουν τουλάχιστον τα 2 μέτρα».

Τα σταγονίδια είναι εχθροί μας. Γιατί καταλήγουν σε επιφάνειες και ο ιός παραμένει ζωντανός. Και το ανθρώπινο δέρμα είναι ιδανική επιφάνεια για έναν ιό, καθώς είναι οργανική ύλη και οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας αλληλεπιδρούν με τον ιό.

Όταν ακουμπήσουμε μια μολυσμένη μεταλλική επιφάνεια, για παράδειγμα, το στέλεχος του ιού θα κολλήσει στο δέρμα μας και θα μεταφερθεί έτσι στο χέρι μας. Αν ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας και ειδικά τα μάτια μας, τα ρουθούνια και το στόμα, μπορεί να μολυνθούμε.

«Το πλύσιμο των χεριών μόνο με νερό μπορεί να δουλέψει», εξηγεί ο Thordarson, «αλλά το νερό δεν είναι καλό για να τα βάλει με τις ισχυρές, σαν κόλλα, αλληλεπιδράσεις μεταξύ δέρματος και ιού. Το νερό δεν φτάνει».

Τι φτάνει; Το σαπουνόνερο. «Το σαπούνι περιέχει λιπαρές ουσίες γνωστές ως αμφίφιλα και κάποια από αυτά είναι δομικά πολύ παραπλήσια με τα λιπίδια της μεμβράνης του ιού. Τα μόρια του σαπουνιού ανταγωνίζονται με τα λιπίδια στη μεμβράνη του ιού. Αυτός είναι λίγο-πολύ ο τρόπος με τον οποίο αφαιρεί το σαπούνι την κοινή βρομιά από το δέρμα».

Αυτό κάνει λοιπόν το σαπούνι, εξασθενεί όχι μόνο αυτή την «κόλλα» μεταξύ ιού και επιδερμίδας, αλλά και τις ίδιες τις συνδέσεις που κρατούν ενωμένες τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και το RNA του ιού.

Γιατί είναι όμως καλύτερο το σαπούνι από τα αντισηπτικά με αιθυλική αλκοόλη, που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αιθανόλης (60-80%) και ξεπαστρεύουν τους ιούς με παρόμοιο τρόπο;

«Το σαπούνι είναι καλύτερο», απαντά ο ακαδημαϊκός, «γιατί χρειάζεσαι μόνο μια μικρή ποσότητα από σαπουνόνερο, το οποίο, με το τρίψιμο, καλύπτει όλο το χέρι εύκολα. Εκεί δηλαδή που αλλιώς πρέπει να μουλιάσεις κυριολεκτικά τον ιό στην αιθανόλη για σύντομο διάστημα. Και τα μαντιλάκια ή το τρίψιμο των χεριών με τζελ δεν εγγυώνται πως μούλιασες πράγματι κάθε γωνία του δέρματος των χεριών όσο αποτελεσματικά χρειάζεται»...

Εμείς βέβαια δεν πρέπει να επιλέξουμε, καθώς μπορούμε άνετα να κάνουμε και τα δύο. Για τον καθηγητή πάντως το δίλημμα είναι λυμένο: «Το σαπούνι είναι καλύτερο, αλλά χρησιμοποιήστε σας παρακαλώ ένα αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ όταν το σαπούνι δεν είναι εύκαιρο ή πρακτικό»...

Πώς πλένουμε σωστά τα χέρια

Μέχρι τώρα είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως η προσωπική υγιεινή είναι το μεγάλο κλειδί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Και μιλώντας για μέτρα προσωπικής προστασίας, η κορωνίδα όλων είναι το πλύσιμο των χεριών. Το κάνουμε όμως σωστά;

Σήμερα όλοι οι φορείς υγείας, διεθνείς και τοπικοί, μας λένε πως το πλύσιμο των χεριών οφείλει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Κι αυτό όμως δεν αρκεί. Παλιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε τραγικά πως το 95% των ανθρώπων δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους ώστε σκοτώσουν αποτελεσματικά τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η σαπουνάδα πρέπει λοιπόν να τριφτεί καλά σε κάθε επιφάνεια του χεριού, όχι μόνο στο εσωτερικό. Πλένουμε το πάνω μέρος της παλάμης, ανάμεσα στα δάχτυλα, τα ακροδάχτυλα, τον αντίχειρα και το εσωτερικό της παλάμης, ανεβαίνοντας ως και τον καρπό και το πάνω τμήμα των χεριών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημοσιεύσει τόσες και τόσες φορές γραφήματα με το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Ας σιγουρευτούμε πως το κάνουμε σωστά...

Τα πέντε βήματα του CDC

Ο αμερικανικός οργανισμός πρόληψης και αποτροπής νοσημάτων CDC (Centers for Disease Control and Prevention) προχώρησε κι αυτός σε μια σειρά οδηγιών για το σωστό πλύσιμο των χεριών. Πέντε βήματα δίνει που δεν λαθεύουν.

Νο 1: Βρέξε τα χέρια σου με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), κλείσε τη βρύση και βάλε σαπούνι.

Νο 2: Σαπούνισε τα χέρια σου τρίβοντάς τα με το σαπούνι. Σαπούνισε το πίσω μέρος των χεριών σου, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια σου.

Νο 3: Τρίψε τα χέρια σου για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Χρειάζεσαι χρονόμετρο; Σιγομουρμούρισε το τραγούδι «Happy Birthday» από την αρχή ως το τέλος δύο φορές.

Νο 4: Ξέπλυνε τα χέρια καλά κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.

Νο 5: Στέγνωσε τα χέρια σου χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα ή με τη βοήθεια του αέρα.

Και ο CDC επιβεβαιώνει: «Χρησιμοποίησε αντισηπτικό χεριών όταν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαπούνι και νερό». Αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αιθανόλη προτείνει.

Καλά τα αντισηπτικά, καλύτερο το σαπούνι με νερό

Ο CDC συνεχίζει πως οι απολυμαντικές ουσίες μπορούν να μειώσουν γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρεί ωστόσο:

«Τα αντισηπτικά δεν μας απαλλάσσουν από όλους τους τύπους των μικροβίων. Τα αντισηπτικά χεριών μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όταν τα χέρια είναι εξόφθαλμα βρόμικα ή λιπαρά. Τα αντισηπτικά χεριών μπορεί να μην αφαιρούν επικίνδυνα χημικά από τα χέρια, όπως τα φυτοφάρμακα και τα βαρέα μέταλλα».

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Αυτές τις μέρες έχουν μιλήσει για το θέμα αναρίθμητοι ειδικοί στην προσωπική υγιεινή. Οι «New York Times» συγκέντρωσαν τις απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν στη σωστή πλύση των χεριών.

Ισχύει, ας πούμε, ότι αν μετά το πλύσιμο ακουμπήσουμε με τα γυμνά μας χέρια τη βρύση τα χαλάμε όλα; «Ναι», μας λέει ξερά η εφημερίδα. Η βρύση περιέχει τα ίδια μικρόβια με τα οποία ξεκίνησες το πλύσιμο. Ο μόνος σωστός τρόπος είναι να την κλείνουμε με την πετσέτα ή το χαρτί που σκουπίσαμε τα καθαρά μας χέρια.

Πόσο επίμονα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας; Πολύ! Και δυνατά. Αυτό μας λέει η ειδική στην αποτροπή λοιμώξεων του νεοϋορκέζικου Mount Sinai Health System, Barbara Smith. «Όταν πλένεις τα χέρια σου, χρησιμοποιείς σαπούνι και νερό για να απομακρύνεις σωματικά τα μικρόβια από το δέρμα σου και να τα ξεπλύνεις μακριά».

Πόσο σημαντικό είναι το στέγνωμα των χεριών; Αποφασιστικής σημασίας. Τα μικρόβια λατρεύουν την υγρασία. «Μη φοβάσαι να βάλεις λίγη δύναμη κι εδώ», συμβουλεύει η Smith, «με το στέγνωμα αφαιρείς ό,τι μικρόβια έχουν απομείνει».

Πετσέτα ή χαρτί; Εδώ οι ειδικοί δεν έχουν πρόβλημα με την πετσέτα του μπάνιου, φτάνει να πλένεται ανά τακτά διαστήματα. Ή και κάθε μέρα, αν τη χρησιμοποιούν πολλοί. Ένας ασθενής πρέπει να χρησιμοποιεί αναγκαστικά τη δική του όμως.

Πετσέτα ή αέρας; Από πλευράς υγιεινής, το καλύτερο όλων είναι το χαρτί. Και ο αέρας (στεγνωτήρας χεριών) όμως προτείνεται, φτάνει να στεγνώνουν καλά τα χέρια και να μη μένουν σταγονίδια.

Παίζει ρόλο το είδος του σαπουνιού; Το υγρό σαπούνι (κρεμοσάπουνο) συνιστούν οι περισσότεροι, όχι όμως πως έχει κάτι κακό η μπάρα σαπουνιού. Το πρόβλημα με την μπάρα είναι η επιφάνεια πάνω στην οποία την αφήνουμε. Τα μικρόβια λατρεύουν τα υγρά περιβάλλοντα.

Πώς χρησιμοποιώ σωστά το αντισηπτικό; Εφαρμόζεις μια γενναία δόση από αντισηπτικό (με τουλάχιστον 60% αλκοόλ) και «σαπουνίζεις» τα χέρια σου σαν να τα πλένεις.

Οι ειδικοί τονίζουν: σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και καλό στέγνωμα παραμένει η πρώτη βασική γραμμή άμυνας απέναντι στους ιούς. Και τους κορονοϊούς...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Αεροστεγνωμα …

  Ποτε μην στεγνώνετε τα χέρια σε δημόσιες τουαλέτες με τον αέρα απο το μηχάνημα .ο αέρας αυτός ειναι κεκορεσμενος με πάσης φύσεως μικρόβια . Δεν ειναι δύσκολο πάντα να εχω μαζι μου ένα πακέτο χαρτομάντιλα .....

 2. avatar MINOS

  ΕΙΔΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ , ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΛΛΑ ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΙΒΕΙΣ ΜΙΑ ΩΡΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΡΗΜΑΔΑ ΤΗ ΒΡΥΣΗ .

  1. avatar ξεκάλτσωτος

   πες τα χρυσοστομε... αν και ο *δασκαλο*ς μονο να ψιλοσταζει την ειχε
   υστερα αφου εχεις ξερανει τα χερια στο τριψιμο
   κιεχεις αφαιρεσει μεχρι και το σμήγμα στους πορους
   πιασε τη βρωμικη στροφιγγα για να ανοιξεις να ξεπλυνεις τα τριμμενα χερια και στο τελος να την κλεισεις
   κυρ μινω
   αν σου πω οτι εχεις τον τσοδρα και τον αθεριδη που σου αρμοζει θα θιχτεις;;;
   φανταζομαι οχι, ε;;
   ........

 3. avatar @criskalts

  συγχωρεστε με, αλλα εχω διπολικη διαταραχη. ετσι λεγεται η παθηση μου

  1. avatar κρις κρις κλατσς κλατς

   την αδικείς
   άμα αρχίσεις να μετράς πόλους και φάσεις της ,θες αναλόγιο,
   ουκ έστιν αριθμός
   άστη να εκτονώνεται ιντερνετικά, είναι ακίνδυνο,
   θες να στείλει κωδικό 6 να πάρει τους δρόμοι, κιόποιον πάρει ο χάρος;

  2. avatar criskalts

   χαχαχαχαχαχαχαχα

 4. avatar Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ

  στο τελος απο φοβο θα πατε ολοι σας και οχι απο κοροναιο.

 5. avatar jimmyk

  Αφου το σαπουνι σκοτωνει τον ιο τοτε ας κανουν χαπια απο σαπουνι και το προβλημα παααει

 6. avatar Βαγγέλης101

  Ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να είναι:
  ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ
  Για να μην πω ότι το σαπούνι είναι το μόνο που τον σκοτώνει στα χέρια μας. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά Άρη....

 7. avatar ξεκάλτσωτος

  καλο το αρθρακι σου μπηστ
  τη σημασια και το μηχανισμο δρασης του απλου σαπωνοδιαλυματος, οχι τα διαφορα χχχτόλ που το ποπολο εξαφανισε σε dt σταγραψα αναλυτικα απο 10ημερου τουλαχιστον ,ετσι δεν ειναι ;;
  η μονη μου ενσταση ειναι η αποψη οτι τα μακροσταγονιδια ειναι πιο επικινδυνα, εγω υποστηριζω οτι ειναι τα μικρο σε κλιματικες συνθηκες ελλαδας
  στο τελος του αρθρου ξεφυγε η θεματολογια αναφερομενες βιολογικες συμπεριφορες βακτηριδιων προβαλομενες σε αυτες ιων...τα μικροβια αγαπουν την υγρασια κλπ κλπ

  1. avatar criskalts

   Επιτέλους, να και κάτι που τυγχάνει της έγκρισης αυτού του φωτεινού μυαλού!!
   Πέρασε σχεδόν αλώβητο από τις συμπληγάδες της κριτικής του σκέψης το \'\'αρθράκι\'\' του καημένου γιατρουδάκου.... γιατί συνήθως αυτοί επιβουλεύονται την ύπαρξή μας...
   Και τώρα ήρεμα απολαμβάνει την ραστώνη σώματος και πνεύματος.
   Βαλσαμωμένο μπούφο να του δώσεις θα του φύγει του χάπατου.
   ΟΥΣΤ ΑΘΛΙΕ ΣΥΡΙΖΑΙΕ

 8. avatar 667

  Αν κάποιος χρειαστεί παπά,ποιόν αριθμό καλούμε;

  1. avatar ξεκάλτσωτος

   1135,
   αν δεν εχεις βυσμα τη σιγανοπαπαδια των 6μμ, θα χρειαστει να μπεις στην αναμονη για κανα τριωρο, πειραζει;;
   δε πειραζει , θα εμπεδωσεις την ψαλμωδια του του του του του του του του τού τουτού του τού τουτού του τού τουτού του τού τουτού...και θα τα κακαρωσεις ευρυθμα.
   μεχρι τοτε θα αναλογιστεις και το θαυμασιο του θαυματος να παραμενουν τα μαλλια της σιγανοπαπαδιας κουρεμενα με κλειστα τα κουρεια ....

   1. avatar criskalts

    Απύθμενο μίσος από ρηχή ψυχή και τιποτένιο νιονιό.
    Τροφή της ύπαρξης αυτής η χωρίς προσμίξεις, καθαρή κακία.

 9. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Ωχ...παει και το δυσμοιρο το σαπουνι.
  Μετα απο αυτη την ενημερωση απο Δευτερα θα το ψαχνουμε με το κυαλι.
  Αληθεια το μυστηριο της υπερκαταναλωσης χαρτιου υγειας λυθηκε;
  Μπορει καποιος ο οποιος τα φορτωνει με τον τονο να μας λυση την απορια γιατι το κανει αυτο;

 10. avatar Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ

  τον αρ@@πη κι αν τον πλενεις το σαπουνι σου χαλας.

 11. avatar Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ

  γι αυτο εχει σχεση με το πλυσιμο και γενικα με την καθαριοτητα. ο νοων νοειτο και οσοι εχουν την μιυγα μυγιαζονται
  το οτι ξεκινησε απο εκει που ξερουμε ολοι δεν ειναι τυχαιο.
  Γι αυτο καλουνται ευγενικα οι απλυτοι να πλενονται για το καλο ολων

 12. avatar Τονος Ρίο Μάρε

  Το υγρό για τα πιάτα κάνει;;

  1. avatar Φαρμακογλωσσης

   Ναι. Ειναι ακομα καλυτερο.

  2. avatar Άστο εχει

   Αλλάξει nick λέγεται criskalts

   1. avatar criskalts

    Πράγματι!!!

 13. avatar Κούλα

  Το λιβάνι σκοτώνει τους ιούς;

  1. avatar Ellraiser

   Λιβάνι (ισχυρό αντισηπτικό, βελτιώνει το ανοσοποιητικο).
   Ευκάλυπτος, (ελαιο)
   Μέντα,(ελαιο η ροφημα οχι βρασμο αλλα οπως το τσαι πινετε και κρυο διατηρωντας το στο ψυγειο).
   Ρίγανη στο φαγητο (διαβαστε ιδιοτητες).
   Οσο απλο ειναι το σαπουνι τοσο απλα ειναι και τα βοτανα. Δεν ειναι φαρμακα αλλα βοηθουν αρκετα.

   1. avatar Μη λες τετοια

    για το λιβανι. Θα αρχίσουν οι γριές με τα λιβανιστήρια και θα πουμπόσουμε, αιθαλομίχλη θα έχουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...