41
loading

Υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο; Κι αν υπάρχει τι ακριβώς είναι; Δημιουργεί άβατα και… «πυρήνες ανομίας» ή προστατεύει την πανεπιστημιακή γνώση -κι αν χρειαστεί- αγωνιζόμενα κομμάτια του λαού; Τα παραπάνω ερωτήματα είναι κομμάτια μιας επίκαιρης συζήτησης που κρατάει… 180 χρόνια!

Από τον παραπάνω αριθμό το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η συγκεκριμένη κουβέντα μόνο εύκολη δεν είναι και σίγουρα αυτό που δεν χωράει είναι αφορισμοί, κατάρες και αναθέματα.

Πολλοί νόμοι έχουν προσπαθήσει μέσα σε αυτά τα 180 χρόνια (αν και η αλήθεια είναι πως νομοθετικά πρέπει να μιλάμε για την περίοδο από το 1982 και έπειτα) να περιγράψουν τι είναι άσυλο και ποιους προστατεύει. Και κάπου εδώ φτάνουμε στον μεγαλύτερο «μύθο»:

Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει νομοθετήσει την ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου ως άβατο εγκληματικών πράξεων και αυτό είναι ξεκάθαρο σχεδόν σε όλους τους σχετικούς νόμους.

Και τότε, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Εδώ, ακριβώς, είναι που μπαίνει στη μέση το πολιτικό κόστος ή η προσπάθεια αλίευσης πολιτικής υπεραξίας πάνω σε ένα θέμα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας και τα πράγματα μπερδεύονται. Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή…

Εν αρχή είναι τα «Σκιαδικά»

Τον Μάη του 1859 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διατυπώνει την άποψη πως οι πλούσιες οικογένειες θα πρέπει να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή. Ο γιος του διαδίδει αυτή την ιδέα σε φοιτητικούς κύκλους. Έτσι στις 10 Μάη πραγματοποιείται από φοιτητές μια συμβολική πορεία στην οποία οι συμμετέχοντες φορούν ψάθινα καπέλα από τη Σίφνο που ονομάζονταν «σκιάδια».

Οι εισαγωγείς καπέλων, ωστόσο, απαντούν στέλνοντας στο πεδίον του Άρεως υπαλλήλους φορώντας κουρελιασμένα ρούχα για να κοροϊδέψουν τους φοιτητές οι οποίοι με τη σειρά τους αντιδρούν και… αρχίζει το ξύλο! Καλείται η αστυνομία η οποία αφήνει ανέγγιχτους τους υπαλλήλους και συλλαμβάνει μόνο φοιτητές.

Ως αντίδραση την επόμενη ημέρα οι εξαγριωμένοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και ζήτησαν διαδοχικές συναντήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών μέχρι και τον ίδιο τον Όθωνα προκειμένου να ζητήσουν το «κεφάλι» του διοικητή της αστυνομίας. Το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό και ενώ απειλούνταν επεισόδια ο φρούραρχος της Αθήνας έστειλε μεγάλη στρατιωτική δύναμη στο σημείο και εκδίωξε τους φοιτητές. Τελικά στο τέλος της ημέρας παύθηκε ο διοικητής της αστυνομίας και οι συλληφθέντες φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Την επόμενη ημέρα η είσοδος του στρατού στο πανεπιστήμιο καταγγέλθηκε στη Γερουσία ως καταπάτηση «του ασύλου των επιστημών» το οποίο και αποτελεί την παρθενική μνεία ενός άγραφου θεσμού της νεοελληνικής ιστορίας.

Η χούντα, το πολυτεχνείο και ο πρώτος νόμος

Από το 1859 και έπειτα, λοιπόν, αν και δεν υπήρχε κάποιος σχετικός… κανονικός νόμος, υπήρχε αυτός ο «άγραφος νόμος» ο οποίος επί της ουσίας θεσμοθετούσε την ύπαρξη πανεπιστημιακού ασύλου το οποίο κανείς (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν αμφισβήτησε.

Ακόμα και η δικτατορία των συνταγματαρχών όταν πρώτα στα γεγονότα της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973 και στη συνέχεια βέβαια στο Πολυτεχνείο του 1973, δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη αυτού του άγραφου νόμου. Παρά το γεγονός ότι έστελνε ασφαλίτες διαρκώς στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στα γεγονότα της Νομικής τον Φεβρουάριο δεν έκανε κάποια σχετική κίνηση. Ενώ στην δεύτερη και ξεχασμένη Νομική (τα γεγονότα του Μαρτίου της ίδια χρονιάς), οι αστυνομικοί εισέβαλαν αφού πρώτα έλαβαν τη σχετική άδεια από τις πρυτανικές αρχές.

Σε ότι αφορά τα σαφώς πιο σημαντικά γεγονότα της μεγάλης εξέγερσης του Νοέμβρη και παρά το γεγονός ότι έγινε η πιο εμβληματική καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου με την εισβολή του τανκ, η χούντα ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί (και στην ουσία να αναγνωρίσει και η ίδια την ύπαρξη του ασύλου) τονίζοντας πως «η μεγάλη πλειονότης των συγκεντρωθέντων εντός του Ιδρύματος απετελείτο από πρόσωπα διαφόρων κατηγοριών ξένων προς το Πολυτεχνείον»!

Σχεδόν με την έναρξη της μεταπολιτευτικής περιόδου άρχισαν και οι πρώτες προσπάθειες για να δημιουργηθεί και ο πρώτος κανονικός νόμος που θα θεσμοθετούσε το πανεπιστημιακό άσυλο. Οι κόντρες των κυβερνήσεων Καραμανλή και Ράλλη, ωστόσο, με την αντιπολίτευση και κυρίως με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου δεν το επέτρεψαν.

Τελικά, ο πρώτος νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο έγινε από την «κυβέρνηση της αλλαγής» η οποία με τον Ν. 1268/82 θεσμοθέτησε και τυπικά την ύπαρξή του, δημιουργώντας ένα προστατευτικό κέλυφος γύρω από τα ιδρύματα. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και κάθε προσπάθεια να αλλάξει αυτό το καθεστώς σημαίνει… οδομαχίες και πολιτικές κόντρες δίχως έλεος.

Όλοι οι σύγχρονοι νόμοι και τι αναφέρουν σχετικά με το άσυλο

Ουσιαστικά, από το 1982 μέχρι και αρχικά το 2007 και εν συνεχεία το 2011, και με μικρές επί μέρους παρεμβάσεις ο νόμος του ΠΑΣΟΚ για το πανεπιστημιακό άσυλο, «πειράχθηκε» ελάχιστα. Οι πιο σημαντικές ήταν με τον περιβόητο νόμο της Μαριέττας Γιαννάκου (Ν. 3549/2007) που οδήγησε σε πολύμηνη φοιτητική εξέγερση με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγαλουπόλεων να γίνονται κάθε εβδομάδα. Ο νόμος τελικά ψηφίστηκε εν μέσω πύρινων οδοφραγμάτων και σφοδρών συγκρούσεων.

Το ίδιο πάνω κάτω έγινε και με το Ν. 4009/11 της Άννας Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία και κατά πολλούς αποτέλεσε και μια… πρόβα συγκυβέρνησης των δυο κομμάτων, λίγο αργότερα και εν μέσω των μνημονιακών χρόνων.

Με τη σειρά του ο Ν. 4009/11 της Άννας Διαμαντοπούλου αποσύρθηκε για να πάρει τη θέση του ο Ν. 4485/2017 του Κώστα Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος είναι ότι πιο κοντινό στον πρώτο νόμο του 1982.

Όλοι αυτοί οι νόμοι κατέγραφαν πως το άσυλο κατοχυρώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προστατεύει το δικαίωμα στη μάθηση, τη γνώση και την εργασία. Η περιγραφή, λοιπόν του τι είναι άσυλο ήταν ξεκάθαρη και άρα οτιδήποτε δεν είχε σχέση με αυτό αυτόματα σήμαινε πως το αρμόδιο όργανο (μοναδική εξαίρεση εδώ ο νόμος Διαμαντοπούλου) δηλαδή το Πρυτανικό Συμβούλιο, έπρεπε να καλεί την αστυνομία να επέμβει.

Απλώς ανάλογα με την περίοδο και φυσικά την κυβέρνηση ήταν δυσκολότερο (βλέπε ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 και ΣΥΡΙΖΑ), ή ευκολότερο (βλέπε ΝΔ και… σύγχρονο ΠΑΣΟΚ).  Αν και δεν έλειπαν τα… οξύμωρα.

Στο νόμο του 1982, για παράδειγμα, το Πρυτανικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την ομοφωνία που απαιτούνταν  διότι οι φοιτητές συστηματικά διαφωνούσαν. Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε την πιο εμβληματική άρση ασύλου στο Πολυτεχνείο στα εξεγερσιακά γεγονότα του Νοέμβρη του 1995.

Αντίθετα αν και ο νόμος Διαμαντοπούλου επέτρεπε στην αστυνομία να μη διαφοροποιεί την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων εντός και εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν επενέβαινε ακόμη κι όταν εκαλείτο διότι φοβόταν τις γενικότερες αντιδράσεις αλλά και γιατί υπήρχε στην ατμόσφαιρα το «φάντασμα» της… «πολιτικής κάλυψης»!

Το ίδιο και με το νόμο Γιαννάκου το 2007 όπου κατήργησε τις πολύπλοκες διαδικασίες του 1982, μεταφέροντας την αρμοδιότητα άρσης του ασύλου στο ολιγομελές Πρυτανικό Συμβούλιο και οριοθέτησε τον θεσμό ώστε να καλύπτει μόνο εκπαιδευτικές λειτουργίες. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση Καραμανλή ουδέποτε έστειλε τα ΜΑΤ στις σχολές ακόμα και στην μεγάλη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008!

Ο νόμος του Κώστα Γαβρόγλου, που βρισκόταν σε ισχύ μέχρι και πριν λίγα 24ωρα, προέβλεπε ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων (όπως είναι η εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών), καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Η σχετική διάταξη επαναφέρει την αρμοδιότητα του πρυτανικού συμβουλίου και διακηρύσσει πως ο θεσμός προστατεύει –πλην των ακαδημαϊκών λειτουργιών– «την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών».

Οι άρσεις ασύλου και τα… παράδοξα

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, λοιπόν, από το 1982 μέχρι και σήμερα, ο νόμος είτε με απλό τρόπο, είτε με πιο σύνθετο, πάντα έδινε το δικαίωμα στην αστυνομία να επεμβαίνει εντός των ιδρυμάτων. Το αν τελικά γινόταν η επέμβαση ή όχι είχε να κάνει περισσότερο με πολιτικούς παράγοντες ή με τον φόβο της αστυνομίας να προχωρήσει σε σκληρή καταστολή αν μέσα σε ένα προαύλιο, για παράδειγμα, υπήρχαν χιλιάδες άτομα.

Την περίοδο από το 1983 έως και το 2006 (τότε δηλαδή που θεωρητικά η άρση γινόταν πιο δύσκολα) σημειώθηκαν τουλάχιστον 13 εισβολές αστυνομικών ή ακόμα και στρατονόμων σε πανεπιστημιακούς χώρους. Αντίθετα από το 2007 και έπειτα που θεωρητικά με τους νόμους Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου τα πράγματα ήταν πιο απλά οι επεμβάσεις ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και όχι όταν αφορούσαν αναταραχές μεγάλης κλίμακας.

Πως όμως άρχισαν οι πανεπιστημιακοί χώροι να χρησιμοποιούνται ως... πεδία μάχης μεταξύ ομάδων αναρχικών και αστυνομικών; Αυτό είναι πιθανότατα το πιο παράδοξο σε όλη αυτή την 180χρονη ιστορία. Για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα αυτό έγινε στις 9 Μαΐου 1985. Τότε ομάδες αναρχικών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων, διαμαρτυρόμενοι για τις καθημερινές «επιχειρήσεις αρετής» της αστυνομίας. Η συγκέντρωση απαγορεύθηκε όπως συνηθιζόταν τότε κι ο αστυνομικός διευθυντής Δ. Χοχτούλας προειδοποίησε με ντουντούκα τους συγκεντρωμένους: «Εδώ δεν είναι Νομική να υπάρχει άσυλο. Θα σας συλλάβουμε και θα σας ισοπεδώσουμε»! Μετά από μερικές στιγμές αμηχανίας το μήνυμα είχε ληφθεί. Οι συγκεντρωμένοι έφυγαν από το σημείο και πήγαν στο πλησιέστερο πανεπιστημιακό κτίριο. Το Χημείο! Εκεί παρέμειναν για τέσσερις ημέρες οπότε και αποχώρησαν... ειρηνικά, μετά από πολύωρες μάχες με τους αστυνομικούς!

Τέλος και για ιστορικούς μόνος λόγους να αναφερθεί πως μετά την ψήφιση του νόμου 1268/82, η πρώτη κόντρα για το πανεπιστημιακό άσυλο έγινε στις 5 Ιανουαρίου του 1983. Τότε ένας αστυνομικός εισέβαλε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για να συλλάβει έναν εργαζόμενο που είχε διαπληκτισθεί με τον εργολάβο καθαρισμού (εργάζονταν εντός του ιδρύματος) μετά την απόλυσή του. Οι φοιτητές αντέδρασαν και κατήγγειλαν την παραβίαση, ενώ ο πρύτανης δήλωσε... άγνοια του νόμου!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

41
σχόλια
 1. avatar Δημαγόρας

  Αυτό καταλάβατε κύριοι και κυρίες αρνητές/τριες του ασύλου; Μόλις σας απέδειξε το άρθρο με παράθεση γεγονότων και αιτιολόγιση το ότι η αστυνομία θα μπορούσε να μπει στο πανεπιστήμιο ούτως ή άλλως, εφόσον διατελούνταν αξιόποινες πράξεις. Την ευθύνη φέρουν οι πρυτανικές αρχές και η αστυνομία στην εκάστοτε πανεπιστημιακή περιοχή για την μη ύπαρξη συνεργασίας. Παρουσιάζουν το πανεπιστήμιο ως χρέπι και συνεχίζουν να το υποβαθμίζουν για να περάσουν συνταγματικές αλλαγες για τα ιδιωτικά ΑΕΙ ωστε να φανούν ως σωτήρια ιδρύματα κάνοντας την αρπαχτή τους.

 2. avatar ΑΝΕΜΟΜΥΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

  Μπράβο ρε παιδιά! Επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση με γνώμες που έχουν σχηματιστεί από εμπειρίες κι όχι από το τι μας σερβίρουν τα μέσα! βεβαίως μπορείτε να διαφωνείτε αλλά πλέον αλλάζει το επίπεδο, φαίνεται η γνώση του καθενός και πραγματικά απολαμβάνω αυτές τις συζητήσεις. Χίλια μπράβο!

 3. avatar Το χω ζήσει το “άσυλο”

  στο πετσί μου (δεκαετία του \'90, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου).
  Κουκουέδες \"φοιτητές\" (παλαιοί ήδη όταν μπήκα, ακόμα παλαιότεροι - και χρωστούσαν μαθήματα - όταν βγήκα μετά απο 4,5 χρόνια) έκαναν ό,τι γούσταραν. Τώρα δεν έχουμε μάθημα, έχουμε \"συνέλευση\" γιατί έτσι γουστάρουμε.
  Η αφισοκόλληση \"φυσικά\" έδινε κι έπαιρνε και οι τοίχοι έχαν γίνει - μάντεψε το χρώμα - κόκκινοι (που να μπαινες μάλιστα στη Νομική ή στο Χημείο στο κέντρο, εκεί μέχρι και στα ταβάνια!)
  Μια τεράστια έκταση ήταν ξέφραγο αμπέλι. Ειδικά από την πλαϊνή είσοδο (κοντά στο γήπεδο της Καισαριανής) όπου δεν υπήρχε καν φυλάκιο, μπορούσες να μπεις και να κάνεις ό,τι θέλεις, ειδικά το βράδυ.
  Το \"υψηλό επίπεδο\" του πνευματικού ιδρύματος ενισχύοταν και από άφθονους σωρούς από ... μπάζα, παντού! Περάστε ξεφορτώστε τα μπάζα σας χωρίς κανένα έλεγχο στο πανεπιστήμιο - χωματερή!
  Επίσης, πριν κανα δίμηνο ήμουν Θεσσαλονίκη. Νύχτα και μέρα άμα περνάς έξω από το ΑΠΘ και κοντοσταθείς, κατευθείαν σου την πέφτουν μέσα από τα κάγκελα για χασίσι!
  Είναι αστείο να λέμε ότι χωρίς το άσυλο εμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αυτή υπάρχει ούτως ή άλλως όπως την έζησα ως φοιτητής, αρκεί να το επιτρέπουν οι... \"δημοκρατικές\" δυνάμεις!

 4. avatar Νικος χασαπης

  [...] τα κομμουνια σε κάθε γειτονιά ανοίξτε τα ξερονήσια για να σώσετε τα παιδιά σας,

  1. avatar agilotos.stravos

   [...] τα ναζιδια σε κάθε γειτονιά ανοίξτε τη πηγαδα για να σώσετε τα παιδιά σας,

 5. avatar Ρε Douska…

  Ξύπνα ! Ο ΝΒ ανέβασε άρθρο από τα \"αγαπημένα \" σου..έλα , πιάσε χαρτί και καλαμάρι και \"φωτισέ \" μας ...όμως με
  το μαλακό γιατί κάνει και ζέστη ...

  1. avatar Douskas John

   αχαχα .Ο δυστυχισμένος βάζει και θετικές στον εαυτό του .Αυτοταπείνωση ο λογαριασμός Ρε Douska...

   1. avatar Ρε Douska…

    Κουρασμένο \"παλικάρι \" βλέπω δεν έχεις έμπνευση ..φαίνεται ή ζέστη σε ζόρισε.
    Άντε μανάρι μου στις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου μπάς και την σκαπουλάρεις..Είναι νωρίς για να σε
    χάσουμε κατακαλόκαιρο !
    .

 6. avatar Χ+Ψ=Ω

  Αν δεν απαγορευθεί ο μαθητικός και φοιτητικός συνδικαλισμός μέσα στα σχολεία και τα ΑΕΙ, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και η παιδεία θα είναι απαιδευσία.

  1. avatar Douskas John

   Σωστός

 7. avatar ΚΝιτης

  Μόνο στην ΕΣΣΔ υπήρχε πραγματικά ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα Πανεπιστήμια όπου τα μέλη της Κομσομολ και το εσωτερικό γραφείο της NKVD στα εκπεδευτικα ιδρύματα φρόντιζαν για τα υγιή φρονήματα των σπουδαστών και για αυτό δεν χρειαζόταν η επέμβαση της αστυνομίας. Στην Ελλάδα τα ΚΝατ με την δημοκρατική τους Σταλινική νοοτροπία θα προστατέψουν με κάθε θυσία το πανεπιστημιακό άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών όπως ΕΣΣΔ.

  1. avatar Αν είναι να πιπιλας καραμέλες τράβα στο περίπτερο και πάρε καμιά χολς που μαλακώνει και γλυκαινει τον λαιμό

   Αν είναι να πιπιλας καραμέλες τράβα στο περίπτερο και πάρε καμιά χολς που μαλακώνει και γλυκαινει τον λαιμό

 8. avatar Κοροϊδευομαστε τώρα;

  Εννοείτε πως δεν υπάρχει θέμα διακινησεις ιδεών, το αντίθετο μάλιστα το άσυλο τις εμπόδιζε και όποιος έφερνε αντιρρήσεις έτοιμα ήταν τα οαραστρατιωτικα τάγματα εφόδου της ακροαριστερας με τους εξωσχολικους να κάνουν ντου να δείρουν να απειλήσουν να εκφοβισουν κια να φιμώσουν.

  1. avatar agilotos.stravos

   Εμ πες οτι αυτο το νομοσχεδιο ειναι ο δουρειος ιππος για αν ιδιωτικοποιηθουν τα πανεπιστημια,να τα σκας για να σπουδασεις και να μπουκαρουν τα παραστρατιωτικα ταγματα εφοδου της ακροδεξιας..Δε μπορει ο Αδωνις λεει να παει σε πανεπιστημια να λεει τις μπουρδες του και απο εκει...Πρεπει να ικανοποιηθει το αιτημα..

   1. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

    Κατι πας να πεις αλλα το λες μισο.
    Οι τραμπουκισμοι των κατσαπλιαδων ειναι το οχημα για να ιδιοτικοποιηθουν τα πανεπιστημια.
    Οπως γινεται και με τις υποβαθμισεις περιοχων.
    Στην αρχη αφηνουν να περασει του Αριστερου ανθρωπιστη να γεμισει την περιοχη με Λαθρο.
    Ο αλλος μετα πουλαει μπιρ παρα μην αντεχοντας την εγκληματικοτητα.
    Στο τελος η περιοχη μενει ελευθερη προς εκμεταλλευση.

    1. avatar agilotos.stravos

     Οι τραμπουκισμοι δεν ειναι καθημερινοι,ειναι αραιοι αλλα αν βλεπεις ενα βιντεο 10 φορες μπορει και να νομιζεις οτι εγιναν 10 τραμπουκισμοι σε μια μερα.Εξαρταται τι κουβαλας μεσα στο κεφαλ σου.Γιατι αν σου πω να μου φερεις τους 3 τελευταιους τραμπουκισμους στα πανεπιστημια θα ψαχνεις μηνες.Λες κ αυτοι οι λιγοι τσαμπουκαδες να μην υπηρχαν δε θα ηθελε η φιλελε κυβερνηση να τα ιδιοτικοποιησει..Γιατι αραγε δεν ιδιοτικοποιει και την ασφαλτο?Πιο πολλοι τσαμπουκαδες γινονται στον δρομο...
     Οσον αφορα αυτα τα συνωμοτικα \"υποβαθμιζουν τις περιοχες για να τις αγορασουν κοψοχρονια αφου θα αναβαθμιστουν μετα\" κοιμησου ησυχος.10 χρονια μετα η Ομονοια,ο Αγιος Παντελεημονας,τα Εξαρχεια και η Βικτωρια εχουν γινει...Μονμαρτη και πλεον ολη η μπουρζουαζια μπορει και πινει εκει ανετη τον καφε της αναμεσα στα πολυτελεστατα οχηματα της γειτονιας και στους πεντακαθαρους δρομους απουσια \"λαθραιων\"...
     Βλεπεις ολες οι επενδυσεις των καπιταλιστων δε τσουλανε παντα..
     Κι αυτο ειναι το αλλο μισο καλο.

 9. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Σανο για δεξιούς

 10. avatar Δραπ

  Να απαγορευτει η ΔΑΠ κι ολα τα κομματα να φυγουν απο τα πανεπιστημια. Τα πανεπιστημια δεν ειναι τσιφλικι των κομματων

 11. avatar Να φυγουν

  Τα φοιτητικα κοματα απο τα πανεπιστημια, προωθουν τη διαφθορα

 12. avatar Stateless

  Τώρα με το ίντερνετ μιλάμε για διακίνηση ιδεών??????
  Το\'χουνε κάψει μου φαίνεται!

  1. avatar Douskas John

   Για τι πράγμα ακριβώς μιλάς .Εδώ οι πρωθυπουργοί μας απολογούνταν για το αν πέρασαν πανεπιστήμιο κλπ μπούρδες .Κατάντια . Η διακίνηση ιδεών που μας λες μέσω ιντερνετ είναι κουτσομπολιό . Εδω μιλάμε για κάτι άλλο .

   1. avatar Stateless

    Είναι το indymedia κουτσομπολιό? Εντάξει δεν επιμένω, εσύ ξέρεις καλύτερα.
    Εγώ μεγάλε τις ιδέες μου τις διαδίδω στο δρόμο και μόνο. Ποτέ δε χρησιμοποίησα άσυλο γιατί ποτέ δε το είχα ανάγκη.
    Μια φορά το 1987 που μπήκα στο Πολυτεχνείο το μετάνιωσα και έφυγα τρέχοντας. Δεν με ενόχλησε τόσο τα σπασίματα και οι βανδαλισμοί όσο η ποιότητα των ανθρώπων που είδα εκεί μέσα.
    Έχω ρίξει πολλές μολοτοφ και πέτρες όπως πολλά ασφυξιογονα τα έχω στείλει πίσω από εκεί που ήρθαν (απο το 1983 μέχρι το 1992), παρά ταύτα μόνο μία φορά με μπουζουριασαν και αυτή ήταν όταν δεν συμμετείχα στις συγκεκριμένες φασαρίες. Αυτό που έμαθα είναι να αγωνίζομαι στο δρόμο και μόνο και ο στόχος μου να είναι η κρατική καταστολή και κανένας άλλος.
    Σε γενικές γραμμές το πανεπιστημιακό άσυλο δε τιμά κανένα. Δίνει επιχειρήματα στους φασίστες.

    1. avatar Douskas John

     Το indymedia είναι forum .Μεταδίδει ειδήσεις χωρίς να ελέγχει την πηγή .Πχ τσάκισμα φασιστών εχτές .Ο Χ ΚΑΙ Ψ τσακίστηκαν από συντρόφους .
     Πανεπιστήμια . Επαγγελματίες πολιτικοί ετών 20 (βορίδης -τον διέγραψε ο κατρούγκαλος στην νομική τότε )
     Δεν γράφτηκα ποτέ σε παραρτήματα πολιτικών κομμάτων -πτωμάτων . Στην ηλικία που μπορείς να κάνεις επανάσταση γίνεσαι υπόδουλος με την εγγραφή σου στα μαγαζάκια των κομμάτων στα πανεπιστήμια .Το παιχνίδι είναι στημένο .Το ήξερα .Το ξέρω . Ας παίξουν μόνοι τους .Πάντα ήμουν στην απέξω .Με λένε αδιάφορο για τα κοινά και προσπαθούν να με γεμίσουν λίγο πριν βγάλουμε τον βασιλιά μας με ενοχές επειδή δεν ψηφίζω. Γιατί άραγε .Για να έχουν την νομιμοποίηση ότι κυβερνάει η πλειοψηφία .ΟΧΙ είσαι μειοψηφία με 16% σε πραγματικούς αριθμούς ΝΔ . Μας κυβερνάει το 16% . Τέλος
     Παρακάτω ανάλυση των ΚΝΑΤ κατά ρουβίκωνα
     Το έργο το’ χουμε ξαναδεί πολλές φορές το παρελθόν. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να παρουσιάζονται εκτεταμένα ρεπορτάζ για επεισόδια «αντιεξουσιαστών» και αστυνομίας, και ταυτόχρονα να «θάβονται» δημοσιογραφικά ογκώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται σε αυτό. Δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση.
     Το αστικό σύστημα ξέρει τι προβάλλει και γιατί το προβάλλει. Ξέρει πολύ καλά που και σε τι δίνει δημοσιότητα. Η δραστηριότητα- αλλα και η ιδεολογία – του λεγόμενου αναρχικού χώρου προσφέρει διπλό κέρδος στην αστική εξουσία:
     Ολοι θέλουν μπεις στο μαγαζάκι τους .
     Για αυτό το άσυλο μιλάμε .

     1. avatar Ρε Douska…

      Αυτό το \"λόγοτέχνημα \" από τα επείγοντα του νοσοκομείου το στέλνεις ;
      Μην ανησυχείς , θα σε φροντίσουν ! Έχω
      ενεργήσει γι αυτό ...

     2. avatar Douskas John

      Μην ξεχάσεις να βάλεις θετική στον εαυτό σου δυστυχισμένο πλάσμα .αχαχα.

     3. avatar Ρε Douska…

      Συμπεραίνω ότι προσωρινά την σκαπούλαρες ! Δεν σου\'πα ότι σε έχω
      φροντίσει ;..Δεν γίνεται κι αλλιώς ..τέτοια περίπτωση δεν την αφήνουμε
      να χαθεί ! Συνέχισε , αλλά στον θάλαμο να είσαι ήσυχος ! Οκ μανάρι ;

     4. avatar Douskas John

      Ρε Douska… και παρακάτω Ρε Douska…
      Σε έχει γραμμένο κανονικά Ρε Douska…
      αχαχα Ρε Douska…
      Ουφ έχω πεθάνει από το γέλιο . Να είσαι καλά Ρε Douska…

     5. avatar Ρε Douska…

      Τέτοια ποιότητα σχολίου μόνο ένας ντούσκας μπορεί να προσφέρει !
      Μανάρι μου μην ζορίζεσαι..εξ άλλου ,
      ο Θεός σε έκανε έτσι και σ\' αγαπάει
      όπως είσαι..Με \"αγάπη\"....

   2. avatar Ρε Douska…

    Πόσες φορές θα στο πούνε ; Με τέτοια
    ζέστη μεσημεριάτικα μην \"σχολιάζεις\"
    γιατί ανεβάζεις τον υδράργυρο..
    Για εσένα συνιστάται μακροβούτι απεριόριστης διάρκειας χωρίς αναπνευστήρα , σε θάλασσα με λαγόψαρα.. τόσο απλά!

 13. avatar jim

  πατεντες ελληνικες .....................................

 14. avatar Zougkas

  Επειδή σπούδασα στο εξωτερικό κ σε καθολα ήσυχο περιβάλλον μπορω να σας βεβαιώσω οτι ουδεποτε δεν υπήρξε θεμα με την διακίνηση ιδεων αλλά σε οποιαδήποτε παράβαση εντός του χώρου του πανεπιστημίου (σπάνιο βέβαια) η αστυνομία όμορφα και ωραία έμπαινε...Σε αντίθεση με την Ελλάδα επί ασυλου που αν οι ιδεες σου δεν ηταν αναρχοαριστερές έτρωγες φάπες, σε γιαουρτωνουν κτλ κ η παρανομία παει σύννεφο. Η απλή κοινή λογική τι λεει λοιπον?

  1. avatar Νικος χασαπης

   [...] τα κομμουνια σε κάθε γειτονιά αυτό λέει η λογική.

  2. avatar Συμφωνω

   Μαζί σου φιλε

 15. avatar Social Distortion.

  Απο τον αρθρογράφο διέφυγε το πιο σημαντικό.
  ΚοτοΠολάκης: Το πανεπιστήμιο είναι βαθιά συνδεδεμένο με το άσυλο που το είχαν σεβαστεί ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές.
  Νομίζω οτι τα επιχειρήματα της αριστεράς κατέρρευσαν σαν χαρτινος πύργος μετά απο αυτό το Γκεμπελικο fake news.

  1. avatar agilotos.stravos

   [...]..Σου εγραψα στο αλλο για τους ναζι,τι το συνεχιζεις.
   Πιο σημαντικος ομως ειναι ο Κοτοπολακης απο τα γαλβανικα που διεφυγε του αρθρογραφου?
   Η απο τη διαγραφη των 5 κομμουνιστων φοιτητων απο τον Ελ.Βενιζελο το 1929 που ξεσηκωσε την ακαδημαικη κοινοτητα(ο Αινσταιν με αρθρο διαμαρτυρηθηκε για αυτη την αποφαση)κι αποτελεσε αφορμη για τους φοιτητες με κινητοποιησεις να ζητησουν δωρεαν συγγραματα (ο social του 1929 ξαπλα στην πολυθροναρα του σχολιαζε και καταδικαζε τα εκτροπα βριζοντας τους αριστερους)με τον Βενιζελο να χτυπαει σπουδαστες και ασυλο?
   Κανενας νομος δε μπορει να καταργησει το ασυλο.Ας καταργησετε πρωτα με το βουλευτικο που το κανεις κ εσυ γαργαρα.
   Το πανεπιστημιακο ασυλο θα καταργηθει οταν καταργηθει και το πανεπιστημιο.

   1. avatar Social Distortion.

    Οω πω ρε φίλε, πριν απο 100 χρόνια έγινε κάτι!
    Τι λες ρε φίλε!!!
    Πω πω με συγκλονισες!
    Εχεις δίκιο. Πρέπει να εχουν αυτό το χάλι τα πανεπιστήμια γι\'αυτό το λόγο.
    Επειδή θέλει ο αγκυλωτος να κρύβει τις μολότοφ, να πουλαει drugs και τσάντες, να τραμπουκιζει οποιον διαφωνεί με την... διανοιά του.
    Εχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου. Θα κρατήσουμε αυτή την παγκόσμια αποκλειστικοτητα επειδή μόνο ο agilotos ξέρει...
    Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα είστε απίστευτα τούβλα. Μας διασκεδάζετε απίστευτα.
    Λες και στις άλλες χώρες, εκτος ΗΠΑ, εχουν γεμίσει ιδιωτικά πανεπιστήμια και έκλεισαν τα δημόσια..
    Τα δημόσια είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη ρε τουβλο, τα ιδιωτικά είναι σχεδόν ανυπαρκτα, και δεν εχουν άσυλο τραμπουκων.
    Άιντε κεφτέ με την καραμέλα που πιπιλατε τα αριστερά τουβλα.
    Για πες, οι Ναζί το σεβάστηκαν το άσυλο???!!!!!

    1. avatar agilotos.stravos

     Το γνωστο ουαου υφος του Σοσιαλ.Που θελει να μας πεισει πως με τετοια επιχειρηματολογια ειναι 46ετων.Που ολοκληρωσε την αποστολη του με το νικ “Προδοτης”αφου επεσε μια απο τις πιο αχρηστες κυβερνησεις&το ξαναγυρισε στο παλιο.Βλεπεις ο Μητσοτακης δεν ειναι προδοτης.Τιμα τον ορκο του.Οπως κ τη συμφωνια των Πρεσπων φυσικα
     Γραφω αυτα που διεφυγαν 100χρονια πριν.Για τα πιο κοντινα τα γραφει το αρθρο.
     Ουγκανακι δεν εχεις καταλαβει κατι.Εγω δεν ειμαι υπερ η κατα της καταργησης του ασυλου στο νομοθετικο του πλαισιο.Δε με νοιαζει καν τι θα κανει η εκαστοτε κυβερνηση.Με νοιαζει που με προσχημα το ασυλο θελει να περασει μετρα πολιτικης προπαγανδας αφου δε μπορει να ελεγχξει τις ιδεες των φοιτητων κ εσυ σαν τεκμηριωμενο τουβλο τους πιστευεις αφηνοντας ατσαλακωτο σα ραγιας το βουλευτικο ασυλο.Σιγα μην ενοιαξε τον Μητσοτακη η τσαντα της κυρα Μαριας η πως την πινει ο Τακης στα γρασιδια.Αφου κ απέξω γινονται τσαντιες κ εμποριο.Παραυτα ατομο που νομιζει οτι το ασυλο υπαρχει απο το 1982 ειναι αναρμοδιο να σχολιασει
     Η Ελλαδα ειναι η μοναδικη χωρα χωρις ιδιωτικα τενεκε.Αυτο δε σου λεει κατι?Κ επειδη στις περισσοτερες χωρες μπορει τα ιδιωτικα να ειναι σχεδον ανυπαρκτα οπως ορθως λες,αυτο δε σημαινει οτι θα επιτρεψουμε την ιδρυση τους.Και ποιος ο λογος τους τοτε αφου ειναι ανυπαρκτα?
     Το ασυλο ΔΕΝ καταργιεται με νομο
     Για τους ναζι σου το εγραψα.Ξεστραβωσου
     Και προσεχε μην πας διακοπες στον εξωτικο..Γαλησσα.Θα σε κατηγορησουν για ληστη πολλων εκατομμυριων...δραχμων!

     1. avatar Social Distortion.

      Θα ελέγχει τις ιδέες των φοιτητών με την κατάργηση του ασύλου?
      Θελεις που τα γράφεις ή σου ξεφεύγουν?
      Και τι θα πάθεις ρε μπιντέ εαν 5-6 ανοίξουν στην Ελλάδα?
      Τίποτα δεν θα αλλάξει.
      Όλη η επιχειρηματολογια σου δεν εχει καμία βάση. Απλά κολλημένος είσαι.

     2. avatar agilotos.stravos

      Οταν οι μπατσοι με το προσχημα τη τσαντα της κυρα Μαριας θα μπουκαρουν μεσα στα πανεπιστημια θα εχει δημιουργηθει το κλιμα οτι θα μπορουν να συνοδεψουν για προστασια τον οποιοδηποτε πολιτικο για να δωσει τις προβοκατορικες διαλεξεις του και να επηρρεασει αρκετους φραπεδοφοιτητες που δεν εχουν ουτε καν τη ζυμωση της ταξικης συνειδησης.Κ τετοιο πολιτικοι θα ειναι κυριως της ΝΔ ωστε ν\'αλλαχθουν οι συσχετισμοι και να περιοριστει το μαζικο αριστερο φοιτητικο κινημα.Δεν ακουσες τι δηλωσε ο Αδωνις?\"Δε μπορω να παω ελευθερα σε ενα πανεπιστημιο\"Το πεταξε το συνθημα ο υπαρχηγος
      Το Πανεπιστημιο μαγκα μου δεν το βλεπουμε σαν ενα σκαλοπατι οπου ασυναισθητοι σπουδαστες κοιτανε μονο τα μαθηματακια τους,τα γλυψιματα και τα σκονακια τους και σκοπευουν να παρουν το πτυχιο τους ωστε γραβατωμενοι να βρουν μια δουλιτσα για να υπηρετησουν πιστα το συστημα αλλα ΚΑΙ σαν κεντρο αντιπληροφορησης που μπορει να αποτελεσει ενα κεντρο εξεγερσης και συσπειρωσης των ακτιβιστων αναλογως παντα με τις πολιτικοκοινωνικες εξελιξεις.Κ η Ιστορια εδειξε πως οταν κινδυνευε η κοινωνια θεσμικα,στα ιδρυματα κατεφευγε.
      Οχι ρε δε θελουμε ουτε 0,5 ιδιωτικα,δεν κανουμε καμια παραχωρηση για να τρωνε τα πολλα οι φιλελεδες κ τα ψιχουλα οι πολλοι.Αυτο ειναι το κολπο του καπιταλισμου.Λαου λαου.Αφου ουτε εσυ θα εστελνες τα παιδια σου.Ανυπαρκτα.Το εγραψες.
      https://www.youtube.com/watch?v=sM9iN7ytkxQ

 16. avatar Αφού

  Το άσυλο \"τρέφει\" την εγκληματικότητα, γιατί στην περιοχή της Ομόνοιας, ας πούμε, η εγκληματικότητα οργιάζει; Υπάρχει κι εκεί άσυλο; Σα δε ντρέπεστε λέω. Προετοιμάζετε το έδαφος για το ξεπούλημα...

  1. avatar ΓΙΩΡΓΗΣ Π

   εχεις [...] Η εγκληματικοτητα οργιαζει σε πολλα μερη σε καθε πολη, οπου βρισκει προσφορο εδαφος.αλλα το να βρισκουν καταφυγιο στα πανεπιστημια καθε λογης παρανομοι ασχετοι προς το παν/μιο ειναι απαραδεκτο. οσο για το ξεπουλημα ουτε συ ξερεις τι εννοεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...