24
loading

Όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε κάποια πορεία η οποία εξελίχθηκε σε πεδίο ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ένα από τα πράγματα που σίγουρα έχουν παρατηρήσει είναι οι στολές των ΜΑΤ.

Οι συγκεκριμένες στολές δεν είναι απλά ρούχα που φοράνε οι άνδρες των κατασταλτικών δυνάμεων. Επί της ουσίας είναι αμυντικά όπλα. Τους προστατεύουν από φωτιές, πέτρες, φωτοβολίδες και οτιδήποτε μπορεί να εκτοξεύσει εναντίον τους ένας εξαγριωμένος διαδηλωτής.

Αυτή, ωστόσο, είναι μια εικόνα που τη βλέπει κάνεις τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Αν γυρίσουμε το χρόνο λίγο πιο πίσω, θα διαπιστώσουμε πως οι αστυνομικοί που έμπαιναν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, φορούσαν... σκαρπίνια και γαλάζια πουκαμισάκια.

Η εξέλιξη αυτή στις στολές δεν είναι τυχαία. Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης οι συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών δεν ήταν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Μια ασπίδα και ένα γκλοπ πολλές φορές ήταν αρκετά.

Συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κάποιος πως οι στολές των ΜΑΤ άρχισαν να αλλάζουν όσο άλλαζε και η φύση των συγκρούσεων. Όσο πιο βίαιες γίνονταν τόσο πιο προστατευτικές ήταν στολές. Και κάπως έτσι, φτάσαμε από τα σκαρπίνια και τα κοντομάνικα πουκάμισα στις πυρίμαχες στολές και τις χοντρές επικαλαμίδες που θυμίζουν κάτι από… ρόμποκοπ!

Η αστυνομία λίγο πριν και λίγο μετά την δικτατορία

wmknrrtotpol2

Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και οργισμένων διαδηλωτών δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ούτε καν φαινόμενο της εποχής μας δεν είναι. Υπήρχε σχεδόν από… πάντα. Το μόνο που διέφερε ήταν η ένταση και ο τρόπος.

Τα πρώτα σημαντικά σημάδια για την αλλαγή στον τρόπο των συγκρούσεων σε μεγάλες διαδηλώσεις ήρθαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Όχι ότι πριν δεν υπήρχαν. Ίσα- ίσα. Απλά τότε ήταν που η αστυνομία άρχισε να παίρνει σοβαρά υπόψιν της τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι συγκρουσιακές πορείες στο εξωτερικό. Σημείο καμπής ήταν οι μεγάλες διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό των οικοδόμων στην αυγή εκείνης της δεκαετίας.

Η αστυνομία ήρθε αντιμέτωπη όχι απλά με μια μερίδα διαδηλωτών αλλά σχεδόν με ολόκληρο το σώμα της πορείας που είχε στόχο τη σύγκρουση και τα επεισόδια. Εκείνες οι πορείες έχουν μείνει στην ιστορία και θα τις ακούσετε από παλιούς με αναφορά στο «τότε που οι οικοδόμοι ξήλωναν τα πεζοδρόμια».

wmknrrtotpol6

Εκείνη την εποχή η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας κοίταξε για πρώτη φορά προς το εξωτερικό προκειμένου να λάβει τεχνογνωσία σχετικά με την αντιμετώπιση των αστικών ταραχών.

Οι πρώτες ιδέες προήλθαν πριν την επιβολή της δικτατορίας από τις ΗΠΑ. Οι δεύτερες ήρθαν επί επταετίας από τη Χιλή του Πινοσέτ. Εκεί είχε πάει ο Μαρκεζίνης ο οποίος είδε τις ασπίδες των αστυνομικών, του θύμισαν… αρχαίους πολεμιστές και θέλησε να φέρει αυτή την ιδέα και εδώ. Δεν πρόλαβε. «Αν στο πολυτεχνείο είχαμε ανάλογα εξοπλισμένους αστυνομικούς μπορεί να μη χρειαζόταν η επέμβαση των τεθωρακισμένων», θα πει το 1979.

Η ιστορία, ωστόσο, άλλαξε με την πτώση της χούντας. Η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε την δημιουργία μιας ομάδας που θα αντιμετώπιζε τους ταραξίες. Επικεφαλής τέθηκε ένας παλιός αστυνομικός, ο Ηλίας Ψυχογιός ο οποίος παλαιότερα είχε σταλεί στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει την ανάλογη εκπαίδευση.

wmknrrtotpol5

Αρχικά αγοράστηκαν ασπίδες, δακρυγόνα και αύρες. Αυτά θεωρούνταν αρκετά εκείνη την εποχή. Σύντομα η ομάδα απέκτησε και όνομα. Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ). Οι πρώτοι 100 ΜΑΤατζίδες ήταν λοκατζήδες που είχαν απολυθεί από το στρατό.

wmknrrtotpol4

wmknrrtotpol7

Η εμφάνισή τους δεν είχε μεγάλες διαφορές από τους υπόλοιπους αστυνομικούς. Το μόνο που διέφερε ήταν οι κινήσεις τους που ήταν αποτέλεσμα ειδικής εκπαίδευσης και βέβαια οι ασπίδες και τα δακρυγόνα.

Η σκληρή δεκαετία του '80

wmknrrtotpol8

Σταδιακά τα ΜΑΤ είχαν αρχίσει να γίνονται ο φόβος και ο τρόμος των διαδηλωτών οι οποίοι μπορούσαν να συγκρουστούν με τους απλούς αστυνομικούς αλλά όχι και με αυτούς που κρατούσαν τις ασπίδες. Έστω κι αν φόραγαν σκαρπίνια.

Έτσι οι διαδηλωτές άρχισαν να αποκτούν πρόσβαση σε πιο… αποτελεσματικά «όπλα». Οι πέτρες έγιναν κοτρόνες. Τα μαδέρια έγιναν σιδερόβεργες ενώ δεν έλειπαν αραιά και που οι μολότοφ.

wmknrrtotpol16

Όσο προχωρούσε η δεκαετία του ’80, ωστόσο, τα πράγματα για τους αστυνομικούς γινόντουσαν πιο δύσκολα. Οι συγκρούσεις, ειδικά μετά τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Αθανάσιο Μελίστα στα Εξάρχεια ανήμερα της επετείου του πολυτεχνείου το 1985, έγιναν πιο σκληρές καθώς πλέον οι αστυνομικοί δεν είχαν να αντιμετωπίσουν απλά οργισμένους διαδηλωτές αλλά τα πρώτα καλά οργανωμένα μπλοκ αναρχικών και αντιεξουσιαστών.

wmknrrtotpol1

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή σε εκείνη την περίοδο ήταν τα κράνη των ΜΑΤ. Έγιναν πιο μεγάλα και πιο ανθεκτικά. Παράλληλα, οι αρβύλες αντικατέστησαν τα σκαρπίνια καθώς πλέον οι πέτρες και οι μολότοφ έπεφταν βροχή.

wmknrrtotpol17

Και επειδή η δράση φέρνει αντίδραση, τότε (προς το τέλος, πλέον, της δεκαετίας) ήταν η πρώτη φορά που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες… εξελιγμένες μολότοφ που περιείχαν φελιζόλ με σκοπό η φωτιά να «κολλάει» πάνω στους αστυνομικούς.

Οι στολές που θύμιζαν πανοπλίες και τα χημικά

wmknrrtotpol11

Η δεκαετία του 1990 βρήκε τόσο τα ΜΑΤ όσο και την πλευρά των αναρχικών να επιδίδονται σε μια… εξοπλιστική κούρσα. Από τη μια πλευρά οι 5-10 μολότοφ σε κάθε πορεία είχαν υπερτριπλασιαστεί ενώ άρχισε να κάνει την εμφάνισή του το λεγόμενο σύστημα «hit and run» που στην ουσία ήταν καταδρομικές επιθέσεις που δεν διαρκούσαν περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα αλλά ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

wmknrrtotpol10

Με αυτά και με αυτά οι στολές των αστυνομικών είχαν αρχίσει να θυμίζουν ολοένα και περισσότερο στρατιωτικές στολές ή ακόμα και πανοπλίες καθώς πλέον είχαν ενσωματωθεί και οι επικαλαμίδες.

Τα εξεγερσιακά γεγονότα στην επέτειο του πολυτεχνείου το 1995 με τον παράλληλο ξεσηκωμό στις φυλακές της χώρας, άλλαξαν δραματικά τη στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές και εν πολλοίς καθόρισαν και το μέλλον.

wmknrrtotpol12

Στα τέλη εκείνη της δεκαετίας, τα ΜΑΤ πλέον είχαν αποκτήσει και θώρακες, αλλά κυρίως εκτός από τα δακρυγόνα πλέον είχαν και χημικά (ακόμα και ασφυξιογόνα) και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης που ειδικά στα πρώτα χρόνια που τις χρησιμοποιούσαν, προκαλούσαν μεγάλο πανικό στους διαδηλωτές που έκαναν αρκετό καιρό να τις… συνηθίσουν!

Επιπλέον άλλαξε και η τακτική τους καθώς έγινε πιο επιθετική και με περισσότερες στρατηγικές κινήσεις (περικυκλώσεις, αλυσίδες, στενό… πρέσινγκ των αναρχικών μπλοκ κλπ). Η πιο επιθετική τακτική, ωστόσο, έφερε και την -πολλές φορές- υπέρμετρη βία των διμοιριών τόσο κατά διαδηλωτών που συλλαμβάνονταν όσο και κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα.

Ο Δεκέμβρης του ’08 και οι αντιμνημονιακές διαδηλώσεις

wmknrrtotpol13

Από το τέλος της δεκαετίας του 1990 και μέχρι τον Νοέμβρη του 2008, παρατηρείται μια… συνολική στασιμότητα. Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αναρχικών ήταν μεν συχνές (ιδιαίτερα στα φοιτητικά της περιόδου του 2006) αλλά απουσίαζε το στοιχείο της κλιμάκωσης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να παραμείνουν δίχως ουσιώδεις αλλαγές τόσο στη στολή τους όσο και στη στρατηγική τους. Αυτό άλλαξε δραματικά από την 6η Δεκεμβρίου του 2008 και έπειτα. Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, έφερε τα ΜΑΤ αντιμέτωπα με ένα «τσουνάμι» οργής.

wmknrrtotpol18

Εκεί διαπιστώθηκε για πρώτη φορά πως τα δακρυγόνα και τα χημικά δεν κάνουν πλέον δουλειά όσο παλαιότερα διότι η αντίπαλη πλευρά έχει προμηθευτεί αντιασφυξιογόνες μάσκες. Διαπιστώθηκε επίσης πως τα μεγάλα και χοντρά ξύλα (μαδέρια) των διαδηλωτών σπάνε εύκολα τις ασπίδες.

Η εικόνα αυτή γίνεται εξίσου έντονη και στις μεγάλες αντιμνημονιακές διαδηλώσεις όπου διαπιστώνεται πλέον πως ήρθε η ώρα για να αλλάξει και πάλι η στρατηγική από την πλευρά των ΜΑΤ.

wmknrrtotpol15

Πλέον, σε κάθε διμοιρία υπάρχει και ένας αστυνομικούς που κρατάει μια «φυσούνα» που ρίχνει τα χημικά στοχευμένα. Σχεδόν όλοι κρατούν μικρούς πυροσβεστήρες, οι στολές έχουν αντικατασταθεί με νέες εξαιρετικά ανθεκτικές και το κυριότερο πυρίμαχες. Οι επικαλαμίδες ενισχύονται με νέες από καλύτερο και ανθεκτικότερο υλικό και προστίθενται προστατευτικά στους αγκώνες και τους ώμους.

Με αυτά και με αυτά μέσα σε μια περίοδο 50 χρόνων κοιτάζοντας πίσω κάνεις διαπιστώνει πως το μόνο που έμεινε για να θυμίζει τα ΜΑΤ του ξεκινήματος της ειδικής αυτής ομάδας είναι το… όνομα!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Νικόλαος Βαρεμης

  Εκείνη την εποχή η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας .......

  Εκείνη την εποχή ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΑΣ...ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΣ....ΠΡΟΣΕΧΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ , ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

 2. avatar Νικόλαος Βαρεμης

  Λοιπόν τα πρώτα ΜΑΤ ιδρύθηκαν απο την ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ η οποια μεταστέγασε το Σύνταγμα Μακρυγιάννη στην Αμυγδαλέζα....Πρώτος διοικητής ήταν ο ταξίαρχος Ελευθερίου ο οποίος στρατολόγησε τους καλύτερους αξκούς της χωροφυλακής και μιλάμε για αξκούς με μόρφωση και κακαλα. Ένας εξ αυτών ο μοίραρχος Μπέχλης Κωνσταντίνος στρατολόγησε άνδρες με προυπηρεσία στα ΛΟΚ . Η επιχειρησιακή τους ικανότητα ήταν τέτοια που ο ίδιος με μια διμοιρία διέλυσε συγκεντρώσεις των 5000 είτε σε γήπεδα είτε το 1977 στην Λάρισα και στο Μεσολόγγι. Τότε η προσωπική γενναιότης ήταν σημαντικό κριτήριο. Τα λοιπά εξ όσων λέτε μπερδεύουν την λούτσα με την Βούρτσα. Η Αστυνομία Πόλεων όσο και να προσπάθησε δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στον βαθμό στρατιωτικοποίησης της χωροφυλακής. Αυτό που βλέπετε σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με εκείνη την εποχή...Το σημερινό είναι σύμειγμα [...] χωρίς φρόνημα και χωρίς πατριωτισμό.....μιλάμε για το απόλυτο τίποτα που μόνο Ραχωβίτσες και βλαχομπαρόκ αξκοί εν καιρώ μεταπολιτευτικής αηδίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν......

 3. avatar WAR PIGS

  ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΑΤΑΤΖΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ;;; ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΛΟΓΙΚΗ ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΤΑΤΖΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΑΕΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ Η ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ;;; ΜΟΝΟ ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΟΙ ΜΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ . ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΝΕ ΚΑΡΑΟΥΛΙ

  1. avatar ΝΙΚΟΣ 5

   ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. ΟΙ \"ΜΑΤΑΤΖΗΔΕΣ\" ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΑΤΑΤΖΗΔΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ. ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πχ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ-ΤΡΟΧΑΙΑ-ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ κλπ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΓΚΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ Χ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ κλπ)

  2. avatar Α FORMER WAR PIG

   ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΑΝ ΔΙΕΞΟΔΟ, ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΝΕ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ, ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΒΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΦΥΣΙΚΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ, Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΥ. ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΦΤΑΙΓΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΑΝ ΚΑΤΕΛΗΓΕ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΜΑΤΑΤΖΗ;

 4. avatar Mαυρο αλογο

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΟΡΕΞΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΦΟΠΛΙΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΛΙΑΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ. ΕΛΛΑΣ-ΣΤΡΑΤΟΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

 5. avatar jasmine

  Βλεποντας τα σημερινα ΜΑΤ, τους λυπαμαι. Δεν φαινεται να εχουν μια στρατηγικη και δειχνουν να φοβουνται οταν πεφτει μια μολοτοφ. Δε θα επρεπε να υπαγονται σε κανενα υπουργειο οπως και η Αστυνομια.

 6. avatar Douskas John

  Ο λεγόμενος και στρατός κατοχής των πόλεων . Το πέρασμα απο τον στρατό που παλιά χρησιμοποιούσε το εκάστοτε καθεστώς για να να επιβάλει το ησυχία τάξη και ασφάλεια .
  Η λεγόμενη και μοντέρνα χούντα . Οι ίδιοι το λενε εξάλλου . Οποιος χρησιμοποεί τον στρατό για να επιβληθεί στους πολίτες ειναι απλα ηλιθιος η βρίσκεται σε μια τριτοκοσμική χώρα .

  1. avatar Nick fr

   Ή απλά είσαι \"τούβλο\" και λες ασυναρτησίες.....όπως εσύ

 7. avatar Μακρης

  Είδα βίντεο στο youtube με διαδηλωτές να προκαλούν τόσο πολύ τα ΜΑΤ λες και ήθελαν να δοκιμάσουν το γκλοπ.

  1. avatar Nick fr

   Ε αφού ξέρουν οτι υπάρχουν κάτι \"κυρίες\" σαν αυτην που έφαγε φωτοβολίδα στο πόδι, οι οποίες θα τρέξουν σαν καλά [...] να τους υπερασπιστούν οτι και να γίνει.

 8. avatar Social Distortion

  Μόλις γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα τα καταργήσει.

  1. avatar Camlost

   Λες;;;

 9. avatar alex6

  Μακαρι να τους αφήναν να μαζεψουν μια και καλη ολους τους μπαχαλάκηδες που σπανε την περιοσια του απλου κοσμου... αλλα βλέπεις όλα αυτα τα [...] του ρουβίκωνα κτλ είναι κατα βαση γόνοι πλουσιων οικογενειων που δεν τους αγγίζει κανείς,. τα εχουν όλα και ψάχνουν να γεμίσουν την ζωή τους με κατι ακομα.
  (Βλεπε γιος βούτση, Γιος Νάσιουτζικ κα)

 10. avatar ΑΝΤΙΜΠΑΧΑΛΑΚΙΑΣ και ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ της ΑΘΗΝΑΣ

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ . ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΕΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΑΣΧΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ... ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ - ΝΑΖΙ . ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ , ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΘΑΡΗ ...

  1. avatar Και εσυ …

   Όταν βγαίνεις από την τρύπα σου να πετάξεις μολότοφ να βγάζεις την κουκούλα σου .

 11. avatar ΑΚΗΣ ΚΑΟΥΡΙΣΜΑΚΗΣ

  να βαρανε τους δημοσιο(λαγνο)γραφους καλυτερα που υπηρετουν σαν σκυλακια το συστημα!

 12. avatar Chief Engineer

  Πρεπει να ξαναγινουν ο φοβος και ο τρομος για τους μπαχαλακιδες.Αφηστε τους να μπαινουν στο πολυτεχνειο και στα εξαρχεια και θα δουμε μετα πως θα ξεβρωμισει ο τοπος!

  1. avatar agilotos.stravos

   Αν γνωριζεις την προσφατη ιστορια ρε εξυπνακια,τα ματ εχουν ξαναμπουκαρει σε Εξαρχεια κ Πολυτεχνειο κ \"ξεβρωμισαν\" τον τοπο προσωρινα με προσαγωγες,δικες,φυλακισεις και 2 δολοφονιες για τα ματια του κοσμου και για πολιτικες σκοπιμοτητες.Κατοπιν ομως οι \"μπαχαλακηδες\" δεν εμειναν με σταυρωμενα χερια...Θα μεινεις να σου πω τη συνεχεια η θα κοτεψεις κι εσυ?Η κανεις οτι δεν τη ξερεις...?Η θες να εκτοχιαστει παλι η κατασταση?Για εκει το πας?

   1. avatar Chief Engineer

    Πρεπει να εχεις φαει αρκετες απο τους ματατζηδες για να μιλας ετσι.Το πολυτεχνειο εχει καταντησει ορμητήριο των καλοπαιδων που σπανε,ριμαζουν και πετανε μολοτοφ.Ποιος τα πληρωνει τα σπασμενα;;;Εμεις ποιος αλλος.Να τους πιανουν και να τους βαζουν να πληρωνουν αυτοι τις ζημιες και οχι να τη πεφτουν οι διαφοροι βουλευτες και δικηγοροι στη ΓΑΔΑ και σε 2 ωρες ειναι και παλι ελευθεροι.Τωρα εχει εκτροχιαστει η κατασταση γιατι αυτοι κανουν κουμαντο και εχουν την αστυνομια να παιζουν το παιχνιδακι κλεφτες και αστυνομοι.Οσο για τις ....δολοφονιες που λες,αν εννοεις το γρηγοροπουλο θελει αρκετη συζητηση.

    1. avatar agilotos.stravos

     Πρεπει να εχεις φαει αρκετες απο τους αναρχικους για να μιλας ετσι.
     Θα τολμησεις να μου φερεις τα σπασμενα των προηγουμενω ημερων?Οχι βεβαια.Γιατι κοτευεις.Κ γιατι ξερεις οτι εισαι υπερβολικος κ διαστρεβλωνεις την πραγματικοτητα.Εκτος αν μου φερεις κι εσυ υλικο αρχειου.Που ειναι λοιπον τα καμμενα αμαξια κ τα κατεσταρμενα καταστηματα ΤΩΡΑ?
     Κ ξερεις οτι δε θα τολμησεις να τα φερεις γιατι αν αναλογιστει το ποσο που πεφτει σε καθε φορολογουμενο δεν αγοραζεις ουτε τσιχλα!Αλλα δεν ειναι τα ευτελη ποσα,ειναι το οτι εισαι λαικιστης κ κατι πρεπει να λες για να αντιμετωπισεις τους ιδεολογικους σου απεναντι γιατι δεν εχεις λεγειν.
     Κ φυσικα ουτε κ εσυ θα απαντησεις γιατι για τους εκατονταδες που περνανε απο κακουργηματα καθε χρονο καθως και για τους δεκαδες που προφυλακιζονται και καποιοι (αν δεν το ξερεις) ειναι ακομη φυλακη δεν ισχυει η ανοητη προταση\"τη πεφτουν οι διαφοροι βουλευτες και δικηγοροι στη ΓΑΔΑ και σε 2 ωρες ειναι και παλι ελευθεροι\"..
     Ναι εννοω τον Γρηγοροπουλο και τον Καλτεζα.Κ ξαναδιαβασε το 1ο μου σχολιο γιατι δεν μπορεσες ν\' απαντησεις τπτ επι της ουσιας.
     Σε ξαναρωταω λοιπον,θες να μαθεις τι εγινε μετα την αστοχη πρακτικη\"Αφηστε τους να μπαινουν στο πολυτεχνειο και στα εξαρχεια και θα δουμε μετα πως θα ξεβρωμισει ο τοπος\"η θα τρεχεις κι εσυ?
     Συμβουλη:Πρεπει να κατεχεις κατι που σχολιαζεις αλλιως γινεσαι κι εσυ ευκολος κ τρως φαπες.

 13. avatar Ξενιτεμενος

  Ο κάθε πολίτης εχει δικαίωμα να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί αλλά δεν εχει δικαίωμα να τα σπάει και να πληρώνει ο κάθε ένας μας σε αυτούς τους καιρούς, πρέπει να μάθουμε τη σημαίνει η λέξη νοικοκυριό όποτε [...] σε κάθε άχρηστο κορμί που καταστρέφει δημόσια περιουσία

 14. avatar Φλόμπερ

  Να επικεντρώνονται στους μπάχαλους και να αφήνουν τους φωτορεπόρτερ στην ησυχία τους, άιντε.

  1. avatar Celtic

   Μα να την βοηθήσουν πήγαν...

Παρακαλούμε περιμένετε ...