36
loading

Στην καρδιά ενός τριγώνου, με πολλούς πρωταγωνιστές, αλλά το ίδιο επίκεντρο βρίσκεται εδώ και οκτώ χρόνια η Ελλάδα.

Το «κατασκεύασμα» της τρόικας ανάμεσα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις έως και σήμερα, έχουν φέρει την ελληνική πραγματικότητα μπροστά σε νέα δεδομένα, στο επίκεντρο ενός άλλου τριγώνου, σαφώς πιο ζοφερού και ανησυχητικού.

Στο επίκεντρο του πραγματικού τριγώνου του διαβόλου: Την υπογεννητικότητα, τη μετανάστευση στο εξωτερικό και τη διαρκή απειλή των νέων μέτρων και της επιτροπείας έως το 2060, να πλανώνται πάνω από τη χώρα.

Τα στοιχεία είναι καταλυτικά για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα και για τον κίνδυνο να χαθεί οποιαδήποτε προσπάθεια να χτιστεί κάτι νέο, να γίνει ένα restart.

Η Ελλάδα χώρα γερόντων το 2050 με 8,3 εκατομμύρια πληθυσμό

piankes5

Το δημογραφικό σαφώς δεν αποτελεί ένα νέο πρόβλημα για την Ελλάδα όμως σε μια χώρα υπό κατάρρευση, πολλοί αντιλαμβάνονται αυτή την πτώση στις γεννήσεις σαν «ευχή και κατάρα».

Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Οι Έλληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν περισσότερα από ένα παιδιά και πολλοί προτιμούν να μην κάνουν καθόλου, αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times που σχολιάζει την υπογεννητικότητα στη χώρα και το πώς αυτή συνδέεται και επηρεάζεται άμεσα από την οικονομική κρίση.

Γυναίκες προκειμένου να εργάζονται μπήκαν στη διαδικασία να αναβάλλουν μια εγκυμοσύνη και ένα παιδί που θα τις κρατούσε εκτός δουλειάς

Επιπλέον, οι φοροαπαλλαγές και τα επιδόματα για πολύτεκνες οικογένειες έχουν συρρικνωθεί αισθητά και η Ελλάδα έχει φτάσει να διαθέτει τον χαμηλότερο προϋπολογισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι σε οικογένειες και παιδιά. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι NYT, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι γυναίκες προκειμένου να εργάζονται μπήκαν στη διαδικασία να αναβάλλουν μια εγκυμοσύνη και ένα παιδί που θα τις κρατούσε εκτός δουλειάς. Ως εκ τούτου, καθώς τα χρόνια περνούσαν και οι ίδιες μεγάλωναν σε ηλικία...

Ταυτόχρονα, πολλές γυναίκες σε ηλικία κατάλληλη για να κάνουν παιδί απορρίπτονταν από θέσεις εργασίας ή οι εργοδότες άλλαζαν τις συμβάσεις τους σε part time χωρίς την θέλησή τους, μόλις έμεναν έγκυες. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, πολλοί αντιλαμβάνονται αυτή την πτώση στις γεννήσεις σαν «ευχή και κατάρα», σχολιάζει η εφημερίδα. «Όσο η Ελλάδα μαστίζεται από τόσο υψηλή ανεργία, είναι καλό που δεν έχουν μια ξαφνική αύξηση στις γεννήσεις. Αν γινόταν άτι τέτοιο, θα είχαμε πολλά περισσότερα προβλήματα σαν χώρα», σημειώνει ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το 2050, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έρευνα της διαΝΕΟσις ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται ανάμεσα στα 10 εκατομμύρια (σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξο σενάριο) και τα 8,3 εκατομμύρια (στο πιο απαισιόδοξο), ενώ θα είναι γηρασμένος. Η διάμεση ηλικία, ήταν 26 έτη το 1951, σήμερα είναι στα 44 έτη και αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-8 έτη.

piankes4

Ο αριθμός των παιδιών σχολικής ηλικίας ενδέχεται να μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια σε 1 εκατομμύριο και ο ενεργός πληθυσμός δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών (που δυνητικά θα μπορούσαν να δουλέψουν) να μειωθεί από 7 εκ το 2015 σε 4,8-5,5 εκ.

Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικία 20-69 ετών που δυνητικά θα μπορούσαν να δουλέψουν αν τότε υπάρχουν δουλειές) θα μειωθεί από 7 εκ το 2015 σε 4,8-5,5 εκ το 2050.

Τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή έρχονται να δείξουν ότι το πρόβλημα είναι ήδη εδώ. Μόνο το 2016 καταγράφηκε μείωση κατά σχεδόν 75.000 άτομα στον μόνιμο πληθυσμό της Ελλάδα. Η τάση μείωσης αποδίδεται στην υπογεννητικότητα και τη μετανάστευση στο εξωτερικό λόγω κρίσης. Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2017 εκτιμάται στα 10.783.748 άτομα (5.224.210 άνδρες και 5.559.538 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,68% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2015, που ήταν 10.858.018 άτομα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 29.365 άτομα (91.847 γεννήσεις έναντι 121.212 θανάτων), αλλά και της αρνητικής καθαρής μετανάστευσης που εκτιμήθηκε σε 44.905 άτομα (64.446 εισερχόμενοι έναντι 109.351 εξερχόμενων μεταναστών).

Ο δρόμος της μετανάστευσης

Μία ίσως από τις χειρότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας είναι η φυγή, των νέων επιστημόνων, αλλά και μεγαλύτερων, καταρτισμένων επαγγελματιών, που έχουν οικογένειες και εγκαταλείπουν την Ελλάδα για μία καλύτερη ζωή...

Πρόκειται για τους σημερινούς 25άρηδες και 30άρηδες που πήραν την ελληνική παιδεία, την εκπαίδευση στα ελληνική πανεπιστήμια, τα έβαλαν στις βαλίτσες τους και έφυγαν ή φεύγουν για το εξωτερικό, αφού η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ένα μέλλον. Μαζί με αυτούς και οι έμπειροι 40άρηδες, παντρεμένοι με παιδιά, που βλέπουν τη μετανάστευση ως μονόδρομο επιβίωσης.

piankes2

Εκτιμάται ότι περίπου 500.000 Ελληνες έφυγαν από τη χώρα την περίοδο 2008-2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες. Τις διαστάσεις της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) από την Ελλάδα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας της ICAP People Solutions, η οποία διεξήχθη το 2017.

piankes1

Ως κυριότεροι λόγοι μετανάστευσης για αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα (34%) και οι προοπτικές στη χώρα του εξωτερικού (33%).

Οι περισσότεροι που μεταναστεύουν είναι έως 40 ετών, με πρώτη ποσοστιαία την ηλικιακή ομάδα των 31-35 ετών (35%), ενώ ακολουθούν οι νέοι 26-30 ετών (28%). Ωστόσο, η έρευνα δείχνει αύξηση του αριθμού των Ελλήνων ηλικίας 41 ετών και άνω που επέλεξαν να μεταναστεύσουν (14% το 2017), καθώς και όσων δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά (24% το 2017 έναντι 19% το 2016).

Οι σημερινοί 25άρηδες και 30άρηδες πήραν την εκπαίδευση στα ελληνική πανεπιστήμια, την έβαλαν στις βαλίτσες τους και έφυγαν ή φεύγουν για το εξωτερικό

Το μέλλον έως το 2060

Να προβλέψει κανείς το μέλλον έως το 2060, είναι μάλλον δύσκολο να το κάνει. Όμως οι δεσμεύσεις που θα λάβει η Ελλάδα αποφασίζονται αυτές τις μέρες. Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα έχουν κλείσει μέχρι την 15η Ιουνίου είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να διατηρεί η Αθήνα από το 2023 έως το 2060!

Η χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης και μνημονίων εδώ και οκτώ χρόνια, χωρίς να υπάρχει ακτίδα αισιοδοξίας, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που άλλαξαν στις κυβέρνησης, βρίσκεται μπροστά στις ίδιες προκλήσεις.

Η συνταγή που ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, οριζόντια, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, είναι μία. Φόροι που σκοτώνουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και βέβαια περικοπές στους συνταξιούχους.

Οι Έλληνες έχουν μάθει καλά τη συνταγή...

Το 2010 η Ελλάδα δεν μπορούσε, πλέον, να βρει χρηματοδότηση στις διεθνείς αγορές. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης της Τρόικας.

Από τότε μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έχουν υπογραφεί Μνημόνια (2010, 2012 και 2015). Τα Μνημόνια αυτά είναι τυπικά του είδους τους. Παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους, με «αντάλλαγμα» δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο παρά τα μνημόνια και τα νέα συμπληρωματικά μέτρα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν μόλις τελειώσει και το τρίτο μνημόνιο φαίνεται να διατηρούν την Ελλάδα στο ίδιο τούνελ κι να τη διατηρούν μέσα στο κέντρο του τριγώνου του διαβόλου...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

36
σχόλια
 1. avatar Αγγελος Sak

  Αγαπητό Newsbeast, είχα δεί άρθρο με τις σκέψεις του Στεφάνου Μάνου στην εφημερίδα Maritime, περί του πως θα έρθη η Ανάπτυξη.Όμως ουδαμού έχει σοβαρό,γερό!
  Να οι δικές μας προτάσεις:
  -Κεφαλαιοποίηση όλου του χρέους σε ένα ομόλογο πολύ μεγάλης διάρκειας,με 10ετή περίοδο χάριτος και εξόφληση του με 5% του ΑΕΠ(λιγότερο απο 10 δισ το χρόνο σήμερα) και επιτόκιο ίσο με της ΕΚΤ.
  -Προσδιορισμός της ζημιάς απ'το επαχθές χρέος και δικδίκηση αποζημιώσεων τόσο απο τους αντισυμβαλλομένους(εταιρείες) όσο και απο τα πολιτικά πρόσωπα,που υπέγραψαν τις επίμαχες αμαρτωλές συμβάσεις.
  -Διεδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων,επίσης νέων αποζημιώσεων για τα λάθη της τρόϊκας.
  -Άμεσες απελάσεις των λαθρομεταναστών, όλοι οι Αλβανοί,Βούλγαροι κπλ που υπονομεύουν τις εργασιακές μας σχέσειςκαι την ανταγωνιστικότητα των δικών μας προϊόντων .
  -Εξοδο τη χώρας μας απ΄την Ευρωζώνη και επάνοδο του εθνικού μας νομίσματος.Διότι
  ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ 2001 “ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ”: youtube.com/watch?v=Xl3ekUIZQdk
  -Αναθεώρηση του φορολογικού μας συστήματος,ώστε να το διακρίνη απλότητα και ευκρίνεια' κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  -Κατηγορηματικό Οχι στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας
  -Εισαγωγή του αφορολογήτου για τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις,ανάλογου του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν.
  -Κατάργηση των ενσήμων,όπως και του κατώτατου μισθού.

 2. avatar ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣ

  Σε μια χωρα που αποφασιστηκε να σωθουν τα παιδια του δημοσιου, και τα παιδια στον ιδιωτικο τομεα- ας τα βοηθησει ο θεος- λογικο να εχουμε τετοια αποτελεσματα...... δεν εχω κατι με το δημοσιο αλλα η απροκαληπτη θεση τοσων κυβερνησεων για στηριξη του κομματικου κρατους ,με στεναχωρει ......διοτι εχουμε φτασει στο σημειο ,καθε μια ελληνικη οικογενεια να εχει ΕΝΑΝ μεταναστΗ..και εαν δεν το ξερετε μαθετε και αυτο Η ΕΛΛΑΣ ΕΧΕΙ μεταναστες απο το 1770 στην κριμαια, ρωσια, πλεον, και το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ να εχει 10 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΛΛΗΝΕς ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ 20 ΕΚΑΤΟΜΥΡ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΓΗ!!!! ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ 190 ΧΩΡΕς ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΣΟ ΣΑΕ ΚΑΙ ΟΗΕ.
  ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΣ. ΑΠΛΑ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕς ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΛΑ
  ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ απλα γερασαμε και οι νεοι που ηρθαν απλα αντιγραφουν τα λαθη των παλιων δες ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΡΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ.......................

 3. avatar Παριλαος

  Χαιρετω απο εξω μακρυα.Καλο το αρθρο,περιγραφικο.Ο αλλος φιλος το ειπε σωστα "Μια αποικια δεν προοδευει ποτε". Αρκετοι απο αυτους που ψηφισαν αρχικα Τσιπρα το εκαναν γιατι τον πιστεψαν.Οταν ειδε πως δεν του εβγαινε τιποτα, επρεπε ειτε να παραιτηθει ειτε να αυτοκτονησει.Στην καλυτερη περιπτωση και τα δυο.Ομως δεν ειχε Τσιπα ο Τσιπρας να πραξει το ενα.Σημερα σχεδον κανεις δεν εχει ντροπη.Μαλλον δεν την διδασκουν στα σχολεια εδω και χρονια.Καποιες σκεψεις:Η μονη λυση ειναι επανασταση, οχι βιας.Καθημερινη επανασταση του καθενος μας απεναντι σχεδον στο καθετι που θεωρουμε δεδομενο.Ομως για να γινει αυτο,καποιος πρεπει να οδηγησει μπροστα. Να ανοιξει τον δρομο με το παραδειγμα του και τις πραξεις του ωστε να ξυπνησουν οι Ελληνες που κοιμουνται,να παρουν θαρρος αυτοι που εχουν παραδοθοι και να προσφερουν εθελοντικα οι ευποροι που ζουν μονο για τους εαυτους τους.Υπαρχει καποιος νεο-Ηρωας Ελληνας, κατι σαν Αλεξανδρος με σοφια και απειρη τολμη για να καθοδηγησει ολους τους Ελληνες, τα 20 δηλαδη εκατομμυρια που ζουν στη γη; Εαν υπαρχει τετοιος Ελληνας (ή Ελληνιδα) θα εμπαινε στην πολιτικη;Σιγουρα οχι! Ελληνες Ηρωες,Στρατηγοι,Αρχηγοι, υπηρξαν και γεννηθηκαν αρκετοι, που ειναι οι σημερινοι;Δεν μπορει να μην υπαρχουν, υπηρξαν καποτε αρα υπαρχουν και τωρα, αλλα γιατι σιωπουν, γιατι κρυβονται; Τον χρειαζομαστε, ειναι φανερο, μονοι μας δεν μπορουμε,το εχουμε αποδειξει εδω κ δεκαετιες. Μα που βρισκεται;; Μηπως αυτο που θα πρεπει να αναρρωτηθουμε ειναι το Γιατι δεν εμφανιζεται;

 4. avatar Nikath13

  Οσο η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανία δεν θα βγεί πότε από αυτή τη παγίδα.

 5. avatar Αριστεροί και δεξιοί στην ίδια κομωδια μια ζωή

  Α ναι;;; Δεν βγαίνει ε; Οταν τα έλεγε όμως ο Βαρουφακης εσεις αντί να τον στηρίξετε τον βγάλατε γραφικό! η Κοσιώνη και ο Σροιτερ και η καθε Ζαχαρέα εχει να φαν και τα τρισέγγονα τους δεν έχουν ανάγκη! Την δουλεια τους κάνανε με το να πετούν λάσπη! Ε φάτε τωρα γραβάτα, ευρώ και μνημόνιο και σχέδιο εξόδου απο την κρίση! Κορόιδα!!!!

 6. avatar seaman

  Το δημογραφικό πρόβλημα θα το λύσουν, όπως έχουν σκοπό άλλωστε, με αθρώες ελληνοποιήσεις προσφύγων ή μεταναστών (που κάποιοι λανθασμένα αποκαλλούν εξίσου πρόσφυγες). Για το λόγο αυτό έχουν στήσει το πανυγήρι με τις ΜΚΟ και τις διαφημήσεις για την αλληλεγγύη προς αυτούς. Για να τους δεχθούμε εμείς σαν κοινωνία, να τους ενσωματώσουμε και να καλυφθεί οικονομικότατα το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού και το κυριότερο... με άτομα που για τουλάχιστον μια γενιά δεν θα διαμαρτύρονται αλλά θα νιώθουν και ευγνώμονες. Όσο για το brain drain και πάλι κανένα πρόβλημα, αφού η Ελλάδα προορίζεται για μια χώρα διακοπών. Το μοναδικό που χρειαζόμαστε σαν χώρα είναι φτηνά γκαρσόνια για ξενοδοχεία ξένης ιδιοκτησίας... Ο τουρισμός άλλωστε είναι ο "μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας" με "ξένα κεφάλαια που θα έρθουν να επενδύσουν" όπως μας λένε όλοι οι κυβερνώντες μας καθημερινά...

 7. avatar Anοnymοus

  Η πολιτική ?απάτη? με την οποία πέρασε το 4ο μνημόνιο Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι διθυραμβικές δηλώσεις του πρωθυπουργού περί ?απρόσμενων θετικών εξελίξεων? για το χρέος αλλά και η κλασική πλέον φράση στα αγγλικά που χρησιμοποίησε και έκλεψε την παράσταση: ?Τoo good to be true?. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη και μόλις μερικά 24ωρα αργότερα, όλα άλλαξαν. Το ναυάγιο των Βρυξελλών ουσιαστικά γκρέμισε το νέο success story που επιχείρησε να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν άραγε τυχαία η διαρροή του πρωθυπουργού, στο παραπέντε της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή ή μήπως είχε έναν στόχο που εκείνη την στιγμή κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί; Για έναν πολιτικό όπως ο πινόκιο που χειρίζεται άψογα την πολιτικάντικη τέχνη μία τέτοια κίνηση σε μια τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία, μόνο τυχαία δεν μπορεί να ήταν. Είναι σαφές ότι όλο αυτό το σκηνικό με την μεγάλη τονωτική ένεση και την σημαντική δόση αισιοδοξίας, μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, έγινε εσκεμμένα και προσχεδιασμένα. Πρόκειται για μία πολιτική ?απάτη? προκειμένου να εξαπατηθούν οι πολίτες και κυρίως να πειστούν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ψηφίσουν το τέταρτο Μνημόνιο.

 8. avatar G7

  Το πρόβλημα δεν ειναι ουτε το ευρώ ουτε οι Γερμανοί,αλλά ουτε και οι εξωγιηνοι. το πρόβλημα ειναι οτι ειστε ένας κατα κανόνα τεμπέλης λαός μια χώρα που ειναι γεμάτοι απάτριδες,μια χώρα που την κατάστρεψε η αριστερή θολοκολτουρα που έχουν οι αυτόχθονες.

  1. avatar lololololololol

   Ας είνια καλά η χούντα που μας έφτιαξε δρόμους ε;

   1. avatar G7

    Όχι μόνο δρόμους έφτιαξε υδραγωγεία,ηλεκτρικόυς σταθμούς,συγκοινωνίες,μαρίνες, σχολεία κλπ. Στο χωριό σου για παράδειγμα το νερό το έφερνε ο γάιδαρος και η χούντα σας έβαλε βρύσες και σας έδωσε την ευκαιρία να πλένεστε καθημερινά,βέβαια όχι ολοι. Επίσης υπήρχε ασφάλεια,τάξης,παιδεία,οικογένεια,στρατός και πολλα αλλά. Εσείς όμως θέλατε εδώ Πολυτεχνείο. Να σας ζήσουν να τους καμαρώνετε

    1. avatar -=G4=-

     Όλα αυτά που λες φτιάχτηκαν με δολάρια και γίναμε αμερικάνικη αποικία. Επί χούντας και αν έπεσε κλέψιμο.

 9. avatar Νίκος χασαπης

  Δεν πειράζει να ψηφίζετε κομμουνισμό,και να ειστε αλληλέγγυοι με τους εισβολείς σας. [...]

 10. avatar ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ

  Η γενια των 500 ευρώ το πολύ, δεν πρόκειται να αποκτήσει απογόνους. Αν δεν μπορεί να βρει στήριγμα από συγγενεις κτλ πώς θα καταφέρει να συντηρίσει τέκνα; Σε μερικές δεκαετίες θα φανούν τα αποτελέσματα.
  Και σαν να μην έφταναν αυτά, κόβουν παροχές στους πολύτεκνους που ήταν ένα κίνητρο για κάποιους να αποκτήσουν επιπλέον τέκνα. Επίσης, όπως έχουν αναφέρει αρκετοί πολιτικοί, αριστεροί και δεξιοί, οι αλλοδαποί θα αντικαταντήσουν το έλλειμα του ελληνικού πληθυσμού με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
  ΥΓ: Συνεχίστε με ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Σύριζα, keep up the good work!

  1. avatar Παλλαδία Κόρη

   το ελλαδισταν πλεον δεν ειναι για τους μορφωμενους ανθρωπους που θελουν να παραγουν και να δημιουργησουν ! αυτο το βορειοτερο κρατος της αφρικης ειναι μονο για:
   1. τα εκλεκτα αγραμματα κομματοσ@υλα που χωνονται σε δεκο και δημοσιο
   2. τους δημ.υπαλληλους καραβαναδες που τεμπελιαζουν και παιρνουν ενα καρο επιδοματα
   3. τους δημ.υπαλληλους που ακομα και με το τωρινο 4ο μνημονιο δεν υπεστησαν καμια περικοπη
   4. τους κομπιναδορους αγροτες/κτηνοτροφους που παιρνουν με κομπινουλες ενα καρο επιδοτησεις και παρολο που ειναι οι πιο πλουσιοι ελληνες , εξαιρουνται απο φορους , ενφια κλπ
   5. τους ελ.επαγγελματιες και μαγαζατορες που δεν δηλωνουν τιποτε στην εφορια και παιρνουν ετσι και επιδοτηση ενοικιου, καρτα αλληλεγγυης και δωρεαν παροχες γενικοτερα
   6. τους ΄΄επαγγελματιες του τουρισμου΄΄ στα νησακια μας που ειναι
   μαστερ στη μαυρη εργασια και στη μη εκδοση αποδειξεων γι αυτο τα εσοδα του κρατους απο τον τουρισμο ολο και μειωνονται παρα την αυξηση των τουριστων
   7. επικινδυνες προσωπικοτητες και εντεταλμενα αεργα κομματοσκυλα τυπου χρηστος καλτσες που [...] και παριστανουν τους ΄΄επιτυχημενους ελληνες΄΄
   κανεις μορφωμενος , επιστημων,
   δεν μπορει πλεον να ζησει στο διεφθαρμενο ελλαδισταν ....

   1. avatar criskalts

    Έκοψες καπίστρι
    Παλαβία Τρόλη
    εεεεεεεεχεχεχεχε

 11. avatar Anοnymοus

  Η πολιτική <> με την οποία πέρασε το 4ο μνημόνιο. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι διθυραμβικές δηλώσεις του πρωθυπουργού περί <> για το χρέος αλλά και η κλασική πλέον φράση στα αγγλικά που χρησιμοποίησε και έκλεψε την παράσταση: <>. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη και μόλις μερικά 24ωρα αργότερα, όλα άλλαξαν. Το ναυάγιο των Βρυξελλών ουσιαστικά γκρέμισε το νέο success story που επιχείρησε να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν άραγε τυχαία η διαρροή του πρωθυπουργού, στο παραπέντε της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή ή μήπως είχε έναν στόχο που εκείνη την στιγμή κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί; Για έναν πολιτικό όπως ο πινόκιο που χειρίζεται άψογα την πολιτικάντικη τέχνη μία τέτοια κίνηση σε μια τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία, μόνο τυχαία δεν μπορεί να ήταν. Είναι σαφές ότι όλο αυτό το σκηνικό με την μεγάλη τονωτική ένεση και την σημαντική δόση αισιοδοξίας, μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, έγινε εσκεμμένα και προσχεδιασμένα. Πρόκειται για μία πολιτική <> προκειμένου να εξαπατηθούν οι πολίτες και κυρίως να πειστούν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ψηφίσουν το τέταρτο Μνημόνιο.

  1. avatar Νίκος χασαπης

   Τσιπροκιο το ονομα του ειναι τσιπροκιο. Μην βρίζεις τον Πινόκιο

 12. avatar XD

  Πραγματικα,μου την ''σπανε'' καποιοι που οχι μονο δεν εχουν σκεψη αλλα παπαγαλιζουν και την αποψη του καθε πολυξερου [...] του καφενειου.
  Αν εφταιγε το Ευρω για τα χαλια μας τοτε ολες οι χωρες της ευρωζωνης θα ειχαν την δικη μας καταντια.
  Το ελληνικο προβλημα εχει δυο σκελη.
  α)οι λαμογιες των πολιτικων
  β)η ελλειψη παραγωγικοτητας.
  Για το πρωτο θα πρεπει να γινουν πολλες και τολμηρες αλλαγες στη δημοσια διοικηση με αναθεωρηση του συνταγματος,οπως αρση μονιμοτητας,αξιολογηση απο ανεξαρτητη αρχη σε ολο το δημοσιο οριζοντως και καθετως,και γενικα να μπει νοοτροπια ιδιωτικου τομεα στο δημοσιο.
  Για το δευτερο,δεν παράγουμε οχι επειδή δεν μας αφήνουν οι ξένοι αλλα γιατί ΔΕΝ επιδιώξαμε να παράγουμε.Ηταν πιο εύκολο να τρουπώσεις στο δημόσιο,από το να σπάσεις το κεφάλι σου για ανταγωνιστικές καλλιέργειες και καινοτόμα προϊόντα ,παντα φυσικα με την καθοδηγηση και προτροπη των λαικιστων που εμεις επιλεγαμε καθε φορα.Αρκει που θα μας εβαζαν στο δημοσιο χωρις να μας νοιαζει απο που θα εβρισκαν τα λεφτα.Εμείς επιλέξαμε τον βουλευτή που θα μας βόλευε αντί να κοιτάξει το καλό του τόπου ,κι αν έτρωγε κι αυτός μερικά κονδύλια χαλάλι του.Εμείς συνεχίσαμε να πιστεύουμε στην αριστερά όταν είχε καταρρεύσει σε όλη την υφήλιο.Εμείς την εποχή των παχιών αγελάδων φτάσαμε την παραοικονομία στο θεό κοιτάζοντας μόνο την πάρτι μας .Δεν παράγουμε σαν λαός γιατί μάθαμε να ζούμε παρασιτικά σε βάρος των άλλων λαών που παρήγαγαν για να καταναλώνουμε εμείς.ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν φταίει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΜΕΙΣ.

  1. avatar Κώστας Χ.

   Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα, στο 2ο σκέλος όμως θέλω να τονίσω ότι : η αλόγιστη κομματικοποιηση μας έφερε εδώ ,(ποιος δεν θυμάται τα μπλε και πράσινα καφενεία)? τις επιδοτήσεις από την Ε.Ε που οι κομματάρχες ,και τα τσιράκια των τοπικών βουλευτών μοίραζαν κατά το δοκούν, και τα χρέη στην αγροτική έκαναν τους αγρότες να βλέπουν ως μόνη λύση επιβίωσης το δημοσιουπαλληλικι και ακόμα καλύτερα, μια θέση κοντά στο χωριό που τα συνδύαζε όλα! Κοντά σε αυτά ήρθε και το χρηματιστηριο ! Η ευθύνη των πολιτικών είναι Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Α στην καλλιέργεια αυτής της νοοτροπίας !

  2. avatar γιώργακηςς

   Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να στην ''σπασω''. Οπότε αρχίζω: Αν είχαμε μπει με το σπαθί μας στην ΕΕ τώρα δεν θα είχαμε θέματα. Τα κριτήρια που έχει βάλει η ΕΕ για να γίνει κάποια χώρα υποψήφιο μέλος έχουν το σκοπό τους. Εμείς τα πιάσαμε αυτά με μαγειρέματα την εποχή Σημίτη,άρα μπήκαμε σε μια ένωση που με τα πραγματικά μας στοιχεία δεν έπρεπε να μπούμε..
   Έπειτα, όχι δεν φταίει το ευρώ για την κρίση, αλλά αυτό μας εμπόδισε να την ξεπεράσουμε γρήγορα.Τί σημαίνει ευρώ στην νομισματική πολιτική; Δεν υπαρχει νομισματική πολιτική! Την ασκεί πλέον η ΕΚΤ!Ενημερωτικά η νομισματική πολιτική έχει σχέση με την προσφορά χρήματος, τα επιτόκια κτλ
   Τα μνημόνια τι σημαίνουν; Δεν έχει πια την δυνατότητα η κυβέρνηση για ανεξάρτηση δημοσιονομική πολιτική! Δηλαδή δεν μπορεί να λάβει την Α απόφαση, αν δεν παρει το οκ απ τους δανειστές.
   Οπότε καταλαβαίνεις ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανεξαρτησία σε καμιά απ τις 2 μοναδικές πολιτικές που υπάρχουν για να παρέμβει στην οικονομία.
   Παρόλα αυτά συμφωνώ στα αίτια που είπες ότι δημιούργησαν την κρίση, αλλά εστίασα στην οικονομική αντιμετώπιση της κρίσης.
   Και για να μην παρεξηγηθώ, συμφωνώ απόλυτα με μια δήλωση του Βενιζέλου πριν κανά χρόνο στη οποία είπε κακώς μπήκαμε εξ αρχής στο ευρώ, αλλά το να φύγουμε τώρα είναι ακόμη πιο μεγάλο λάθος.

 13. avatar Theodoros Theodoris

  Οι Ελληνες ποτε δεν ηταν τεμπεληδες,οπως χαρακτηρισε καποιος.....παντα ηταν και ειναι ανθρωποι του μοχθου,το οτι οδηγηθηκαμε τεχνητα σε απομονωση και ανεργια, ειναι γιατι κανεις κατοικος της βορειας και κεντρικης ευρωπης δε μπορει να ζηση οπως εμεις. Επισης οι κυβερνοντες της ευρωπης γνωριζουν πολυ καλα οτι η Ελλαδα κατεχει πλουτο(γεωφυσικο και κλιματικο)και με καθε ενεργεια τους αποδεικνιαιτε περιτρανα οτι στεοχευουν σε αυτον.Η χωρα εχει σιγουρα και τα κακα της κειμενα ,οχι ομως περισοτερα απο της υπολοιπες χωρες της δυτικης ευρωπης..το εναντιον θα ελεγα,και εχω απτες αποδειξης γι'αυτο αφου δουλεψα και εζησα σε αρκετες απο αυτες...

  1. avatar Παλλαδία Κόρη

   με 2,1 εκατομυρια δημοσιους υπαλληλους και υπαλληλους ΔΕΚΟ
   σε 10 εκατομυρια πληθυσμο ...
   ναι οι ελληνες ειναι οι πιο τεμπεληδες της ευρωπης ...
   με αγροτες που μονο επιδοτησεις λαμβανουν απο την ΕΕ και δεν παραγουν σχεδον τιποτε (ολα εισαγομενα ειναι στα σουπερ μαρκετς)....ναι ειναι οι πιο τεμπεληδες της ΕΕ...αιντε....ελληναρες εθνικιστες της πλακας.....

   1. avatar criskalts

    εεεεεεεχεχεχεχε
    Παλαβία....
    και
    Τρόλη
    ρε μπουγατόμυαλη ερρικα.... χεχεχε

 14. avatar Κώστας Χ.

  Η φτωχια ,και η νοοτροπία οδήγησε τους νέους στις πόλεις! Να μην ζήσουν, όπως έζησαν οι γονείς και οι παππούδες ! οι πολιτικοί, έταζαν δουλειά στην πόλη ,και επερναν ψήφους στο χωριό ! ώσπου άλλαξαν τα δεδομένα ,και τώρα πάλι, οι νέοι μεταναστευουν στο εξωτερικό πια, μιας και στην Ελλάδα δεν έχουν ούτε παρόν ! Έτσι γινόταν πάντα ! .............. Ερχοντουσαν οι βάρβαροι για να νομοθετήσουν , !!και οι βάρβαροι αυτοί ήταν μια κάποια λύσις !

  1. avatar criskalts- αποδομησις και απομυθοποιησις

   το τραγικο ομως ειναι οτι σημερα βλεπουμε τους νεους μορφωμενους να φευγουν εξω για δουλεια και αξιοπρεπη διαβιωση
   και ταυτοχρονα τα αγραμματα, αχρηστα , κομματοσ@υλα να διοριζονται με τη σεσουλα σε δημοσιο και δεκο....
   παρα τα μνημονια....
   μωρε καλα το ειχει πει ο παπανδρεου: ΄΄κυβερναω μια διεφθαρμενη χωρα΄΄....

   1. avatar ΝΧ

    Ο Παπανδρέου ο γέρος οπως και ο Καραμανλής ο γέρος ειναι απο τους πλέον υπεύθυνους για την καταστροφή της Ελλαδος. Ο πρώτος νομιμοποίησε τους κομμουνιστές και ο δεύτερος εδημιουργησε τους πρασινοφρορους.
    Καλη σας νύχτα ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.

 15. avatar death

  Γεμίσαμε αλβανούς, οπότε μην φοβάστε τίποτα, όλα πάνε καλά......

 16. avatar SCULLYXL5

  ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟ GREXIT ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΟΚΟΓΛΦΑΡΟΥΣ ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΜΕ 5,6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΘΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΙΣΟΒΙΑ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2060 ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ ΠΟΤΕ!!!

 17. avatar criskalts- απο θεσσαλονικη με αγαπη

  των συγχρονων ελληνων το ΄΄τριγωνο του διαβολου΄΄ ειναι η ιδια η σαπια και τεμπελικη νοοτροπια τους....
  η νοοτροπια τους οτι δεν πρεπει να δουλεψουν παραπανω , να δημιουργησουν στην ενωμενη ευρωπη , αλλα μονο να γινονται δημοσιοι υπαλληλοι και να πινουν φραπε και να θαυμαζουν καραβαναδες και εθνικιστες τυφλους μαζι με τους παπαδες....
  γιατι πολυ απλα πιστευουν οτι αυτο
  το θαυμαστο, το τεραστιο που δημιουργησαν οι προγονοι τους, οι αρχαιοι ελληνες, ειναι αρκετο ακομα και σημερα
  για να τους κανει να μην δουλευουν, να μην προσπαθουν, να μην βελτιωνονται....
  η πατρις ηταν παλια το κεντρο της γης οντως (οπως λεει και μια ποιητρια),
  σημερα δυστυχως δεν ειναι....το αντιθετο θα ελεγα....μακαρι ν α αλλαξει αυτο....

  1. avatar criskalts

   Πρωινές τολιές ερρικα....
   χεχεχε

  2. avatar Γεια σου criskalts απο Θεσσαλονικη

   Με το ζορι ...παντρεια δεν γινεται.Οι Ελληνες ανα τους αιωνες εχουν το δικο τους ταπεραμεντο με τα καλα τους και με τα κακα τους.Ειναι ανωφελο αυτο το *κατασκευασμα η τροϊκα* (οπως σωστα το χαρακτηριζει σχετικο σημερινο αρθρο του NEWSBEAST) να προσπαθει να επιβαλει στους Ελληνες τον τροπο ζωης των βορειοευρωπαιων.Και ολα αυτα εν ονοματι των κανονων της ΕΕ ,εν ονοματι του ευρω.Ετσι ορθως ο φιλος @SCULLYXL5 (ακριβως πανω απο σενα) επσημαινει οτι *ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟ GREXIT*. αλλιως μια ζωη σκλαβια στο υπο την Γερμανια διαμορφωμενο ευρωπαϊκο κατεστημενο του ευρω.Θα συμφωνησω σε αρκετα μαζι σου ,αλλα σε εκεινο που διαφωνω απολυτα ειναι ο χαρακτηρισμος *τεμπελη* που αποδιδεις στον ελληνικο λαο.Βασει αποτελεσματων ερευνων μεγαλων οργανισμων,απεδειχθη οτι ο Ελληνας ειναι ο πλεον εργαζομενος μεταξυ ολων των υπολοιπων ευρωπαϊκων λαων και χωρων..Να προσθεσω οτι ειναι και ο πλεον ευστροφος και ευφυης λαος.Διαπρεπει σε οποιαδηποτε χωρα του εξωτερικου βρεθει.Απο ...Θεσσαλονικη με αγαπη.
   ΥΓ,Μη σε παρασυρουν οι ...παπαγαλοι.

   1. avatar loukas 2017

    Ο πιο εύστροφος και ευφυής λαός ? Αν κοιτάξουμε την ιστορία μας μάλλον δεν ισχύει . Επιστημονικά ο ποιο έξυπνος λαός είναι οι κάτοικοι της ΝΑ Ασίας. Παραμύθι επίσης ότι προοδεύουμε στο εξωτερικό . Υπάρχουν χιλιάδες από άλλες χώρες που προοδεύουν.

   2. avatar criskalts

    χεχεχε
    εεεεερρικααααα

    1. avatar Παλλαδία Κόρη

     παρακρουση επαθες παλι και αυτοκριτικη; τι εισαι εσυ ρε παιδι μου.....εχεχε

 18. avatar Καλησπερα

  Αποδεικνύεται ότι εχει ξεπεραστεί το μέτρο με τα μέτρα. Οτι καταστρεφουν την Ελλάδα εξαφανιζοντας τους Ελληνες και καθε τι ελληνικό. Λόγοι εθνικής ύπαρξης επιβάλλουν να χαλαρώσουν τα λεγόμενα μέτρα που θα μας αφανίσουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...