22
loading
Γράφει
ο Γιώργος Κολέτσος

H Animal Equality είναι μια οργάνωση στη Βρετανία που μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων. Μια από τις πρόσφατες δράσεις της ήταν να στείλει κρυφούς «πράκτορες» στα εκκολαπτήρια μικρών κοτόπουλων και να καταγράψουν με κάμερα το τι  συμβαίνει τις πρώτες 24 ώρες της ζωής τους. Το αποτέλεσμα εξόργισε αρκετούς χορτοφάγους και όχι μόνο.

Ένα μικρό κοτοπουλάκι, όταν γεννιέται θέλει να χωθεί κάτω από τις φτερούγες της μητέρας του. Η βιομηχανία όμως, δε γνωρίζει από κανόνες της φύσης. Τα πτηνά με το που γεννιούνται, συλλέγονται όλα μαζί και πετιούνται μέσα σε τεράστια καφάσια. Όσα γλιτώνουν ποδοπατιούνται. Άλλα θα καταλήξουν στις μονάδες εκτροφής όπου θα ζήσουν υπό απαράδεκτες συνθήκες την υπόλοιπη, σύντομη ζωή τους, μέχρι να αποκεφαλιστούν.

Θα τραφούν με έναν εντελώς ανορθόδοξο και πολύ γρήγορο τρόπο: ορμόνες θα αυξήσουν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το βάρος τους. Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι εάν ένα μωρό μεγάλωνε με αυτές τις ουσίες, μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες θα ζύγιζε πάνω από 200 κιλά.

Η περίπτωση αυτή δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί όλο και πιο πολλοί άνθρωποι συμμερίζονται την ηθική των vegan. Όμως, το να τρέφεται κάποιος αποκλειστικά με φυτικά συστατικά, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο πολλοί νομίζουν.  Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, διατροφολόγος και συγγραφέας των βιβλίων «Η διατροφή στη νηστεία» και «Thin Positive» στα οποία αναλύει διεξοδικά το θέμα της χορτοφαγίας, μας εξηγεί:

«Για να είναι κάποιος vegan θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά ενημερωμένος και θα πρέπει να πρέπει να περιλαμβάνει στην καθημερινότητα του μια τεράστια ποικιλία από τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Δεν είναι λοιπόν, vegan κάποιος ο οποίος τρώει μόνο όσπρια ή πατάτες τηγανητές. Πρέπει να λαμβάνει πολλά συστατικά και κυρίως μας ενδιαφέρουν οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, η βιταμίνη B12, η D, το ιώδιο. Βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένα και επιλεγμένα τρόφιμα φυτικής προελεύσεως. Και χρειάζεται πάρα πολύ καλή ενημέρωση και χρόνος για σωστό μαγείρεμα και κόστος γιατί ενώ δε θα έπρεπε όλα αυτά τα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ακριβά».

-Πώς γίνεται κάποιος vegan, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ποιο είναι;

Καταρχάς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι ένα τεστ για να γνωρίζουμε αν πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν vegan  έχουν ένα φόβο απέναντι στην τροφή και τις θερμίδες και πρέπει να καταλάβουμε αν υποκρύπτεται διατροφική διαταραχή. Δε λέμε όχι σε κάποιον που θέλει να γίνει vegan αλλά πρώτα θα πρέπει να τη θεραπεύσει εάν υπάρχει. Επίσης, γίνονται και τακτικές αιματολογικές εξετάσεις γιατί πολλοί έχουν χαμηλό σίδηρο, χαμηλό αιματοκρίτη, χαμηλή  B12 και οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουν έξτρα λήψη θρεπτικών συστατικών. Για να ξεκινήσει κάποιος, πρέπει να επισκεφτεί διατροφολόγο που να έχει και γνώσεις πάνω στο βιγκανισμό.

-Ποιοι αποκλείονται από την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή; Σε ποιους θα πείτε όχι;

Η έγκυος πρέπει να αποκλειστεί. Τα παιδιά πρέπει να αποκλειστούν. Είναι μεγάλο σφάλμα όταν αποφασίζουν οι γονείς πως πρέπει να γίνουν vegan, να βάζουν και τα παιδιά τους σε αυτή τη διαδικασία. Και αυτό γιατί πρέπει να γίνει μέσα από αυστηρά ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση και είναι δύσκολο αυτές οι ομάδες να καλύψουν όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά. Η έγκυος πχ. πρέπει να έχει μια αυξημένη χορήγηση σε συμπληρώματα κάτι που άλλωστε, έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του βιγκανισμού. Η έγκυος χρειάζεται πολυβιταμίνες, σίδηρο, Ω3, φολικό οξύ, βιταμίνη D, όλα αυτά που χρειάζεται μια γυναίκα για να αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο.

-Τα παιδιά γιατί είναι δύσκολο να γίνουν vegan, όπως λέτε;

Το παιδί έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε πρωτεΐνη, και είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύψει κάποιος αυτές τις ανάγκες ενός παιδιού. Όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί αλλά πρέπει να ζει κάποιος στην εξοχή, να έχει άμεση πρόσβαση σε δικά του φρούτα, λαχανικά, πρέπει να δίνει πάρα πολλά χρήματα.

-Η αυστηρή χορτοφαγία αν δε γίνεται σωστά, μπορεί να προκαλέσει χαμηλό αιματοκρίτη και σαρκοπενία;

Ναι, είναι βέβαιο... Σαρκοπενία είναι η κακή ανάπτυξη μυϊκής μάζας. Παρατηρούμε ανθρώπους και παιδιά να είναι καχεκτικά λόγω της έλλειψης πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών στοιχείων.

-Και όπως είπαμε δεν καλύπτονται έτσι απλά, να καλύψει για παράδειγμα το σίδηρο με φακές …

Να σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Κάποιος θα επιλέξει φακές. Οι φακές από μόνες τους έχουν κάποια βασικά αμινοξέα, τα οποία το σώμα θα τα διαχειριστεί, δεν έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα όμως. Για να είμαι vegan θα πρέπει να φάω φακές, μαζί θα πρέπει να φάω και ελιές και ένα ψωμί ολικής άλεσης αν μπορέσω και μια σαλάτα που να περιλαμβάνει ελαιόλαδο και λίγο λινέλαιο και αν γίνεται, να ρίξω στη σαλάτα μου και λίγα τριμμένα καρύδια και φουντούκια. Πρέπει να φάω ένα γεύμα με δέκα τουλάχιστον διαφορετικά είδη τροφών ώστε το σώμα να μπορεί να συλλέξει τα απαραίτητα αμινοξέα για να φτιάξει τις πρωτεΐνες που θέλει.

-Τι γίνεται με τη βιταμίνη Β12 που βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές και έχει να κάνει με το νευρικό σύστημα;

Είναι μια βασική βιταμίνη, για να έχει κάποιος καλό αιματοκρίτη και καλή αιμοσφαιρίνη. Υπάρχει κυρίως, σε ζωικές τροφές και αν δεν καταναλώνει κάποιος ζωικές τροφές πρέπει να τη χορηγήσουμε μέσα από συμπλήρωμα. και πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο συμπλήρωμα. Συνήθως προτιμάμε την βιταμίνη αυτή σε μορφή σπρέι για να απορροφάται από το βλεννογόνο του στόματος και του φάρυγγα ώστε να είναι καλύτερα απορροφίσιμη. Υπάρχει σε φυτικά συστατικά αλλά σε μικρές ποσότητες για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες. Υπάρχει στη γύρη των μελισσών ή στη μαγιά της μπύρας για παράδειγμα.

-Με τα Ω3 που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια;

Τα Ω3 βρίσκονται στα ψάρια, στα αμύγδαλα, στα καρύδια γενικά στους ανάλατους καρπούς αυτά σε γενικές γραμμές καλύπτονται και από άλλες πηγές.

-Μπορεί να παχύνει ένας vegan όταν δεν κάνουν σωστές επιλογές;

Σαφώς μπορεί να παχύνει και να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην υγεία του. Αυτός που είναι vegan είναι συνειδητοποιημένος άνθρωπος και οφείλει να καταναλώνει τρόφιμα τα οποία σέβονται και τη γη και το περιβάλλον. Vegan δεν είναι τρώμε ψωμιά και πατάτες τηγανιτές. Θα πρέπει να έχει μια άλλη φιλοσοφία για τη ζωή.

Η Γιοβάνα Μεντόζα Άιρες ήταν μέχρι πρότινος μια χορτοφάγος με μεγάλο κοινό στο Instagram. Καθημερινά πόσταρε πληροφορίες για τη διατροφή της μέχρι που «συνελήφθη» να τρώει ψάρι και αυγό. Οι follower της εξοργίστηκαν και τότε εκείνη δήλωσε δημόσια πως απέκτησε ορμονολογικά από τη διατροφή της και δεν ήθελε πια να τη συνεχίσει. Η Γιοβάνα υποστήριξε πως είχε διαγνωστεί με προ-εμμηνόπαυση και πως διεκόπη η περίοδός της.

Αν κάποιος έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά το ορμονικό σύστημα μπορεί να αρχίσει να διαταράσσεται, μας λέει ο κ. Ζουμπανέας και συνεχίζει: «Σε τέτοιες περιπτώσεις καταλαβαίνουμε πως το άτομο είναι πολύ πιθανόν να μην έχει κάποια επιστημονική καθοδήγηση. Δεν μπορείς να πεις διάβασα πέντε βιβλία και έγινα vegan. Δε είναι "θα διαβάσω μόνος μου και θα κάνω αυτοθεραπεία" όπως γίνεται στην ψυχολογία ας πούμε.  Χρειαζόμαστε επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες που θα καθοδηγήσουν σωστά ένα άτομο. Θέλει χρόνο, κόπο και κόστος».

-Σε γενικές γραμμές πώς κρίνετε αυτό το διατροφικό κίνημα, σας βρίσκει σύμφωνο σαν επιστήμονα;

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Βέβαια, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να στραφούν και σε μικρές μονάδες παραγωγής όπου τα ζώα μεγαλώνουν με φυσικό τρόπο και τα προϊόντα που παράγονται δεν έχουν ορμόνες αντιβιοτικά, δεν είναι μεταλλαγμένα. Επίσης μπορεί κάποιος άνθρωπος να μην τρώει κρέας ή ψάρι για ηθικούς λόγους, μπορεί όμως να καταναλώσει προϊόντα όπως αυγά τυρί, γαλακτοκομικά. Μια κότα κάνει αυγά συνέχεια και δεν είναι όλα γονιμοποιημένα για να πεις ότι αφαιρείς τη ζωή από ένα μελλοντικό κοτόπουλο.  Η αγάπη προς τη φύση είναι αποδεκτή από εμένα. Αλλά η vegan διατροφή πρέπει να γίνεται σωστά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Δυστηχως δεν μπορω να βρω το Γαλλικο επιστημονικο ντοκιμαντερ συλλογης αποδειξεων και αποτελεσματων πολλων ετων σχετικα με τα χημικα λιπασματα (για αυξηση παραγωγης ενος αγρου απο φυσιολογικο σε Χ 4) καθως και για τα μεταλλαγμενα φυτικα.
  Προκληση σε μεγαλο ποσοστο αποβολης εμβρυων, καρκινογεννεσεις, αρρωστιες, αλλεργιες, τερατομορφιες σε ενηλικα και εμβρυα κλπ. στην ζωϊκη παραγωγη αποτελεσμα της διατροφη των απο αυτα.
  Αποθηκευσαν φυσιολογικης παραγωγης σιταρι και με χημικο λιπασμα.
  Το δευτερο ανεπτυξε πολυ συντομα ενα μυκητα που ηταν θανατηφορος ακομη και να τον εισπνευσης.
  Ψωμια που μουχλιαζουν ευκολα, φρουτα, λαχανικα με ραντισματα η ακομη χειροτερα τα δηθεν βιολογικα με χημικα λιπασματα η υβριδικα μεταλλαγμενα (για να μην ραντιζονται) κλπ.
  Και μετα αρρωστησε σοβαρα μα πως? αφου ειναι vegan.!
  Επισης τα ζωα καταναλωσης ειναι παραγωγης και οχι απο την φυση. Δεν συγκρινονται με ενα λιονταρι η μια ζεβρα.!
  Ολα αλλα με μετρο ειναι απαραιτητα.
  Εχει μεγαλη σημασια και διαφορα το καθε στοιχειο (ακομη και το ιδιο) που ειναι απαραιτητο για τον οργανισμο αν ειναι φυτικο η ζωϊκο.
  Το θεμα ειναι οτι δεν την γλυτωνουμε γιατι ολα ειναι πειραγμενα στις μερες μας.
  Οσοι ηπιαν σε χωριο μακρυα απο την τεχνολογια γαλα κατευθειαν απο την αγελαδα, αυγα απο το κοτετσι, φρουτα απο το δεντρο και λαχανικα απο τον μπαχτσε ξερουν την μεγαλειωδη διαφορα την ανοστης συχρονης εποχης.
  Σε λιγο θα μας χαπακωνουν.....

 2. avatar ???????????????????? ???????????????????? Santa is coming!

  Αν αυτός είναι διατροφολόγος, εγώ είμαι ο Μπαράκ Ομπάμα!
  ...Μάλλον ασχετολόγος είναι ο τύπος!!!
  Συμβουλή : Go VEGAN everybody, και κατόπιν μιλάτε!!!!

 3. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Χιπστεροβλακειες

 4. avatar Σάκης1234

  Το πρόβλημα είναι ότι λέμε άσπρο ή μαύρο. Αν απλά τρώγαμε όλοι 3-4 φορές τον μήνα κρέας, ψάρια δεν θα χρειαζόταν τίποτα άλλο. Και η παραγωγή κρέατος δεν θα ήταν τόσο απαιτητική κι έτσι τα ζώα θα μεγάλωναν πιο φυσιολογικά και η υγεία μας θα ήταν καλύτερη και τον πλανήτη μας θα βοηθουσαμε.

 5. avatar Κάθε

  Μέτρον άριστον έλεγαν και δεν είχαν άδικο Ένας από τους λόγους που αναπτύχθηκε γρήγορα ο ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν η κρεατοφαγια Δεν ανήκω σε αυτούς που τρώνε κάθε μέρα η και κάθε βδομάδα κρέας ούτε σε αυτούς που τρώνε μόνο λαχανικά Προσπαθώ όμως να τρώω τα πάντα ισορροπημένα Και να τρώμε μόνο φρούτα λαχανικά και ξηρούς καρπούς πάλι προσλαμβάνεται διοξίνες και αλλά βλαβερά Ξέρετε το φυτοφάρμακα χρησιμοποιούν στους ξηρούς καρπούς στο Πακιστάν Όχι ούτε πως ραντίζουν τις μελιτζάνες στην Κόρινθο Σταματήστε τις ακρότητες γιατί δεν ωφέλησαν ποτέ

 6. avatar ΜΑΛΚΟ

  Τοτε γιατί έχουμε κυνοδοντες και κοπτιρες στα δόντια και δεν έχουμε μόνο τραπεζίτες και μασητηρες γιατί δεν έχουμε τρία στομάχια και 25 μέτρα έντερο. Ο άνθρωπος είναι ον πανφαγο και αυτός είναι ο λόγος που κυριάρχησε επί των άλλων όντων. Όλα τα άλλα είναι απλά θέμα γούστου και μόδας και οποίου του φτάνει τους υπόλοιπους τους περισσεύει.

 7. avatar Μαρκκ

  Αντε ρε κομπλεξικοι εσεις ασχολειστε με εμας που τρωμε κρεας κ πηγαινετε κ ουρλιαζετε εξω απο τα κρεοπωλεια νουμερα ε νουμερα.δεν βρισκετε κανεναν ανθρωπο να κανετε σχεση κ να κοψετε τις (...) ...καλα η (...) αλλα χρειαζεται κ ο ερωτας μπας κ ξελαμπικαρετε λιγο

 8. avatar Tzoannnn

  Μοδα ειναι κ θα σας περασει θεοτρελα ολα....για κλουβι ησαστε.μαθαμε τωρα vegan κ αγκαλια τα (...)..οτι σας πασσαρουν.

 9. avatar Angie- Thelma

  Το ατυχές παράδειγμα της κυρίας που επέστρεψε στην κοινή διατροφή το αφήνω ασχολιαστο διότι έχω ζωντανό παράδειγμα φίλης 30 χρόνια τώρα βιγκαν. Γενικά λίγο άσχετος ο άνθρωπός. Οι έγκυες κ τα παιδιά είναι που πρέπει να προφυλάσσονται απ\' τις διοξίνες κ τα αντιβιοτικά που περιέχουν τα ζωικά. Παίρνεις μια ζωή που μόλις γεννιέται κ την φορτώνεις άχρηστες κ βλαβερές ουσίες την ώρα που χτίζεται ο οργανισμός της. Στο τέλος αναφέρεται ότι καταλαβαίνει ο κύριος το ηθικό κομμάτι να μην τρώμε κρέας αλλά πρέπει όμως να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά... Σωστά διότι το γάλα που κάνει η αγελάδα είναι για μας κ όχι για το μοσχαράκι που το απομακρύνουν απ\' την πρώτη μέρα κιόλας για να τρώμε όλα αυτά τα άχρηστα γαλακτοκομικα που είναι κ καρκινογόνα κ παχυντικα. Σούπερ άρθρο...

 10. avatar Social Distortion.

  Δεν είναι κατάλληλη για παιδιά και εγκύους.
  Νομίζω οτι αυτό τα λέει όλα.

 11. avatar μια νοικοκυρα

  Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός...Εμένα τα όσπρια τα πολλά λαχανικά και πολλοί ξηροί καρποί με κάνουν τούμπανο.Πως να γίνω vigan??Ωστόσο δεν πιστεύω στην νέα μόδα, η φύση έχει την αλυσίδα της και είναι σοφή..Η υπερβολή βλάπτει και δυστυχώς υπερβολή είναι ένα γνώρισμα πολλών ανθρώπων.Επίσης έχω μία ερώτηση προς τους απανταχού χορτοφάγους και vigan : σκυλάκι ή γατούλα έχετε σπίτι σας?Το έχετε κάνει χορτοφάγο??Όχι βέβαια γιατί θα ψοφήσει..Τα πάντα με σοφία εποίησε.

 12. avatar Axaxaχαχαχαχχαχα

  Εγώ το αποφάσισα το Πάσχα θα σουβλισω λάχανο μαζί και καρμπολαχανο και μαρούλι και αντί για κοκορέτσι θα σουβλισω φαλαφελ έτσι για να γουσταρω
  .. Μολις ξεκινήσει το τσιμπουσι και αποκαλύψω τα νέα στους συγγενείς και φίλους θα πέσει πολύ ξύλο...... Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 13. avatar …….

  Δηλαδή με λίγα λόγια οι vegan είναι ηλίθιοι και βιτσιόζοι...

 14. avatar Δεν καταλαβαινω

  Γιατί οι χορτοφάγοι τα έχουν με τους κρεοπώλες και με αυτούς που τρώνε κρέας.
  Ας φάνε ότι θέλουν, δεν χρειάζεται διαφήμιση. Και στο κάτω κάτω εμενα τι με νοιάζει αλλά δεν θα μου λένε εμένα τι θα φάω.
  Παν μέτρον άριστον.
  Είδαμε στην Γαλλία το κόμπλεξ που βγάζανε και τις φασαρίες που κάνανε.
  Για μένα έχουν κόμπλεξ.

 15. avatar ΚΑΠ

  Για την Αντριάνα και την κάθε ασχετοΑντριάνα...ο βιγκανισμός όπως και κάθε άλλη ξενόφερτη δυτικόθεν μόδα είτε διατροφολογικη είτε όχι δε δίνουν λύση ούτε στα προβλήματα της εκμετάλλευσης των ζώων και του περιβάλλοντος αλλά ούτε και μπορούν να πλασαριστούν ως οι πλέον δήθεν υγειηνες. Ο Ιπποκράτης με τις σωστές αναλογίες διατροφολογικων στοιχείων θεράπευε ασθένειες ψάξτε για την ιπποκρατεια διατροφή κ τη σημασία των αλκαλικων τροφών. Επίσης μη ξεχνάμε το «μέτρον Άριστον». Όλα τα αλλά μόδες είναι φεύγουν κ έρχονται καινούργιες. Τρίβει τα χεράκια της η Μονσαντο όταν ακούει τους βιγκανς να λένε «εγώ στα 30 μου ζω μόνο από γάλα σόγιας κ βιολογικά κακακια σπουργιτιού 100 χρόνια τώρα και είμαι τέλειααα φανταστικ αμειζινγκ»

  1. avatar μαρίνα μαρινάτη

   Πολύ σωστά τα λες ΚΑΠ συμφωνώ και επαυξάνω!!!

 16. avatar Αντριανα

  Μάλλον αυτός που έγραψε το άρθρο είναι κρεοπολης η δεν ξέρει τίποτα για τις τροφές...5 χρόνια χωρίς κρέας και ο αιματοκρίτης μου από 34 με 35 έφτασε 37 36 στις μέρες περιόδου πολλά φρούτα πολλά λαχανικά όσπρια προϊόντα ολικής καθόλου τηγανιτά καθόλου σχεδίων αναψυκτικά πολύ καιρό πολύ ταχίνι με μέλη και καρδιά η αμύγδαλα ωμά και λίγη άσκηση 30λεπτα περπάτημα τουλάχιστον την είναι αρκετά όλα αυτά για να είσαι δυνατός απλά θέλει σωστούς συνδυασμούς τροφών πχ.φακες με φέτα απαγορεύετε φακές με λίγο λεμόνι αντί ξίδι και πράσινη σαλάτα τέλειο κτλ.

  1. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

   Αριστα τα λες,Αντριανα,αλλα τα σαρκοφαγα δεν θα αλλαξουν.
   Θα εξακολουθησουν να \'\'γουσταρουν\'\',ουρικα,προστατες,
   εγκεφαλικα,καρδιοπαθειες, και επιθετικες συν-περιφορες αγριων θηριων.
   \'\'Αυτος ο κοσμος δεν θα αλλαξει ποτε\'\' .

  2. avatar ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ…

   Μάθε ορθογραφία, κι άσε τον διατροφολόγο να κάνει τη δουλειά του. Κάτι παραπάνω θα ξέρει.

  3. avatar Ακαλα

   Ότι τραβάει η όρεξη τρώει ο καθένας.. Τα άλλα είναι απλά για κονόμα...

  4. avatar Ggggggggggggg

   Διατροφολόγος είναι. Επισκέψου έναν.

  5. avatar …….

   Με τόση ανορθογραφία μάλλον έχεις κάψει εγκέφαλο... Άντε να φας κανένα σουβλάκι με διπλό καλαμάκι να συνέλθεις...

Παρακαλούμε περιμένετε ...