45
loading
Γράφει
η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη

Πώς μπορούν να πυροβολούν με καραμπίνα ένα αδέσποτο; Πώς μπορούν να πετάνε στα σκουπίδια ζώα λες και είναι απορρίμματα;

Πληθαίνουν τα φαινόμενα κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων στη χώρα μας, με τα περιστατικά που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας να είναι όλο και περισσότερο αποτροπιαστικά.

Βία, κακοποίηση, εγκατάλειψη ακόμα και δηλητηρίαση με φόλες αποτελούν ορισμένες μορφές αποτρόπαιων εγκλημάτων που σημειώνονται τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

«Η έλλειψη βίας οδηγεί στην υπέρτατη ηθική που είναι και ο σκοπός όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, είμαστε ακόμα απολίτιστοι» έλεγε ο Αμερικανός εφευρέτης, Τόμας Έντισον.

Η κακοποίηση των ζώων δεν είναι κάτι που αγγίζει μόνο τους φιλόζωους και όσους αγαπάνε τα ζώα αλλά προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Ένας Ελληνοϊταλός κτηνίατρος από τον Βόλο, ο Φιλήμων-Σαλβατόρε Διαμαντής, τα τελευταία χρόνια έχει περιθάλψει εκατοντάδες κακοποιημένα ζώα που έχουν πέσει θύματα του ανθρώπινου παραλογισμού.

volos2

Εγώ κάτι αισιόδοξο το οποίο βλέπω είναι ότι οι νέες γενιές των Ελλήνων έχουν μεγαλύτερο ποσοστό φιλοζωίας από ό,τι παλαιότερα

«Περιπτώσεις κακοποίησης υπάρχουν σε όλες τις χώρες, αλλά εδώ παρατηρούμε ποσοστά Βαλκανίων παρά Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέει στο newsbeast.gr.

Όσο για την ευθύνη, όπως μας λέει, αυτή βαραίνει και τους πολίτες που όταν βαρεθούν ένα ζώο το ξεφορτώνονται αλλά και τους δήμους που δείχνουν να αδιαφορούν για τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους και δεν εφαρμόζουν τους υγειονομικούς κανόνες.

- Είναι αυξημένα τα περιστατικά κακομεταχείρισης και βασανισμού αδέσποτων τον τελευταίο καιρό;

«Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά το καλοκαίρι βλέπουμε περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ή τραυματισμού αδέσποτων ζώων. Δεν θα έλεγα ότι αυτό συμβαίνει μόνο τα τελευταία 1-2 χρόνια. Τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων κατά ένα περίεργο τρόπο. Πολλές φορές το έχουμε συσχετίσει και με τις διακοπές που δυστυχώς επιλέγουν κάποιοι να ξεφορτωθούν το κατοικίδιό τους αυτούς τους μήνες».

- Γιατί κάποιος να κάνει κακό σε ένα αδέσποτο;

«Συνήθως οι δράστες είναι άνθρωποι με προβλήματα, επιθετικά άτομα πολλές φορές ή που δεν έχουν συνείδηση του τι κάνουν εκείνη τη στιγμή. Συνήθως αυτό είναι το προφίλ των δραστών. Ένας λογικός, αγαπάει-δεν αγαπάει ένα ζώο, δεν μπαίνει σε μία τέτοια διαδικασία τουλάχιστον να κακοποιήσει ένα ζώο».

- Πώς μπορεί να πυροβολεί κάποιος ένα σκύλο;

«Είναι βάναυσο. Μία μερίδα Ελλήνων, κυνηγών παραδείγματος χάρη -γιατί για να έχει κάποιος ένα όπλο σημαίνει ότι το χρησιμοποιεί- δεν συνειδητοποιούν τις διαφορές μεταξύ ενός θηράματος και ενός κατοικίδιου ζώου. Για κάποιους όντως ο σκύλος δεν διαφέρει από μία κότα».

- Είμαστε φιλόζωοι σαν λαός;

«Εγώ κάτι αισιόδοξο το οποίο βλέπω είναι ότι οι νέες γενιές των Ελλήνων έχουν μεγαλύτερο ποσοστό φιλοζωίας από ό,τι παλαιότερα, από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Για να το πω διαφορετικά αλλάζει η έννοια της φιλοζωίας και εξευρωπαΐζεται.

Παλαιότερα κάποιος θεωρούνταν φιλόζωος στην Ελλάδα εάν είχε δύο κατσίκες σπίτι του και στο τέλος του εξαμήνου τις έσφαζε και τις έβαζε για ψήσιμο. Αυτός θεωρούνταν φιλόζωος γιατί είχε ζώα στην αυλή του. Πλέον ξεφεύγουμε από αυτό το μοντέλο, πλέον υπάρχει το μοντέλο με το κατοικίδιο σκυλί ή τη γάτα να βρίσκεται μέσα στο σπίτι ως μέλος της οικογένειας. Ακόμα βέβαια έχουμε δρόμο μπροστά μας. Θα έλεγε ότι είμαστε σε ποσοστά Βαλκανίων παρά Ευρώπης».

- Αυτό έχει να κάνει με την παιδεία και με τον πολιτισμό ενός λαού;

«Έχει πλήρη σχέση το ένα με το άλλο, εννοείται ότι είναι θέμα παιδείας και είναι και ο μοναδικός τρόπος για να μειώσουμε τα ποσοστά κακοποίησης των ζώων. Κανονικά θα έπρεπε από το σχολείο, από πολύ μικρή ηλικία να διδάσκονται τα δικαιώματα των ζώων. Μόνο έτσι μπορείς να εξαλείψεις τα περιστατικά βίας. Και ο πολιτισμός πολλές φορές συσχετίζεται με αυτά».

- Πολλά είναι και τα περιστατικά κακοποίησης και στο Βόλο. Ποια είναι η πιο σκληρή περίπτωση που αντιμετωπίσατε αλλά και η πιο ωραία ιστορία ανάρρωσης;

«Υπάρχουν αρκετά περιστατικά, το καθένα είναι ξεχωριστό. Ένα που θυμάμαι κι έχει πάρει και το δρόμο της δικαιοσύνης, ήταν με έναν ηλικιωμένο που βγήκε από το σπίτι του και πυροβόλησε ένα μικρόσωμο αδέσποτο σκύλο γιατί ενοχλούσε την περίφραξή του. Το τραγικό ήταν ότι πυροβόλησε ένα ζώο χωρίς λόγο και το δεύτερο ότι λίγα μέτρα από το σημείο του πυροβολισμού έπαιζαν παιδιά με αυτό το σκύλο. Τον πυροβόλησε μπροστά στα μάτια των παιδιών.

Το ευτυχές ήταν ότι οι γονείς των παιδιών έφεραν το σκύλο στο κτηνιατρείο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση -γιατί είχε πάρα πολλά τραύματα σε όλο του το σώμα- ακολούθησε μία πολύ μακρόχρονη θεραπεία, με συνεχή χειρουργεία, περίπου για τρεις μήνες. Τελικά όχι απλά έζησε, αλλά υιοθετήθηκε κιόλας μετά από αυτό το συμβάν και τώρα ζει με μία οικογένεια. Και οι πολίτες του Βόλου αλλά και η αστυνομία κινήθηκαν πολύ γρήγορα».

shutterstock156223

Το να δένεις ένα ζώο και να το πετάς σε ένα κάδο, και απλά εκείνο αναμένει πότε θα πας το πάρεις από τον κάδο, είναι ωμή βία

- Χωρίς καμία διάθεση να δικαιολογήσουμε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες, κινδυνεύουμε από τα αδέσποτα;

«Από τη στιγμή που ζούμε σε οργανωμένα αστικά περιβάλλοντα είναι απαραίτητο να τηρούνται και κάποιοι υγειονομικοί κανόνες. Τα αδέσποτα σε ένα αστικό περιβάλλον αν τηρούνται οι βασικοί υγειονομικοί κανόνες δεν μπορούν ουσιαστικά να αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες μίας πόλης. Εννοείται ότι το αστικό περιβάλλον δεν είναι το φυσικό περιβάλλον ενός σκύλου. Και το ιδανικότερο θα ήταν να υπήρχαν αδέσποτα. Από εκεί και πέρα με βάση την ελληνική νομοθεσία οι δήμοι είναι υπεύθυνοι και για την υγειονομική κάλυψη αυτών των ζώων και για την φροντίδα τους.

Όντως έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα δημιουργίας αγέλων από τα σκυλιά τα οποία μπορεί να γίνουν και επιθετικά. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή ώστε να αξιολογούνται αυτά τα περιστατικά. Το αστικό περιβάλλον μίας πόλης δεν είναι το φυσικό περιβάλλον ενός σκύλου και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορεί να είναι άλλοθι και για φαινόμενα κακοποίησης αλλά και αδιαφορίας των δήμων.

Θα έπρεπε οι δήμοι να αναλαμβάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, να τα στειρώνουν, να κάνουν τοις εξετάσεις τους και ζώα που μπορεί να είναι φορείς ζωοανθρωπονόσων, να απομονώνονται, να θεραπεύονται και στη συνέχεια είτε να υιοθετούνται είτε να επανεντάσσονται».

- Ποια είναι η τιμωρία που προβλέπει ο νόμος για τα περιστατικά κακοποίησης;

«Εξαρτάται την περίπτωση. Υπάρχουν διώξεις χρηματικές έως και φυλάκιση. Εάν θυμάμαι καλά τον τελευταίο καιρό είχαμε την πρώτη καταδίκη με φυλάκιση η οποία ήταν μη εξαγοράσιμη»

- Κάποια περιστατικά μας κάνουν να παγώνουμε και καμία τιμωρία δεν φαίνεται αρκετή.

«Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος όταν ακούει μία πράξη ωμής βίας, γιατί μιλάμε για ωμή βία η οποία δεν έχει ανταπόκριση, παγώνει. Σε ένα ζώο στο οποίο δεν σου έχει κάνει τίποτα, το ότι το δένεις και το πετάς σε ένα κάδο και απλά εκείνο αναμένει πότε θα πας το πάρεις από τον κάδο, είναι ωμή βία. Προφανώς όποιος λογικός ακούει ή είναι μάρτυρας τέτοιων γεγονότων παγώνει».

volos1

- Στο εξωτερικό υπάρχουν τόσα αδέσποτα στους δρόμους;

«Η αλήθεια είναι ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον στις χώρες που έχω εργαστεί και έχω έρθει σε επαφή με τις φιλοζωικές οργανώσεις, τα ποσοστά των αδέσποτων είναι πολύ μικρότερα. Έχει να κάνει βέβαια και με τις περιοχές. Για παράδειγμα στην Ιταλία, στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολύ μικρότερα ποσοστά σε σχέση με το Νότο. Αυτό συσχετίζεται και με την παιδεία και με την νοοτροπία των κατοίκων αλλά και με την οργανωμένη πολιτεία, με πιο δραστικά προγράμματα υιοθεσιών.

Βέβαια μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και κάποιες χώρες που εντάσσουν στο νομοθετικό τους πλαίσιο την υποχρεωτική ευθανασία ζώων που δεν υιοθετούνται και υπάρχει μία πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό, στο ότι προβαλλόμαστε σαν φιλόζωοι και από την άλλη αντιμετωπίζεις κάποια περιστατικά σαν να είναι αντικείμενα "Σε πούλησα ωραία, δεν σε πούλησα σε πετάω"».

- Τι μήνυμα μπορούμε να στείλουμε;

«Η υιοθεσία ενός κατοικίδιου ζώου είναι δέσμευση ζωής. Είναι δέσμευση που πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη, ότι για 15-20 χρόνια θα συμβιώνω με ακόμα ένα οργανισμό. Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τη φυσική δέσμευση που έχει, να έχεις χρόνο να ασχοληθείς με το ζώο σου, να παίξεις, να βγείτε βόλτα αλλά ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι είναι και η οικονομική δέσμευση. Είσαι υπεύθυνος να καλύψεις ιατροφαρμακευτικά ένα ζώο και για το προληπτικό κομμάτι της υγείας αλλά και εάν χτύπα ξύλο πάθει κάτι. Βέβαια αυτό που παίρνεις πίσω σε ψυχολογικό επίπεδο είναι ανεκτίμητο και ανιδιοτελές».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

45
σχόλια
 1. avatar KΛΕΩΝ

  Εδω οι Ελληνες δεν αγαπανε τον ιδιο τους τον εαυτο...θα ασχολουνται με τα ζωα?

 2. avatar Alexis555

  Και επισης δεν ειμαστε οι ελληνες φιλοζωοι γιατι δεν ειμαστε Ευρωπαιοι! Ειμαστε απλα βαλκανιοι που νομιζουμε οτι ειμαστε ευρωπαιοι απο κομπλεξισμο. Αλλο τι πιστευουμε εμεις για τους εαυτους μας και αλλο πως μας βλεπει ο υπολοιπος κοσμος. Προς ενημερωση των εθνικιστων κανεις λαος δε μας εχει σε υποληψη και κανεις δεν βλεπει τον Ελληνα ως ευρωπαιο. Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας , δε φταινε οι ξενοι για τα χαλια μας. Δειτε πως ειμαστε στη συμπεριφορα στους δρομους, στο σεβασμο στους αμεα, και φυσικα στο πως συμπεριφερομαστε στα ζωα που ειναι ο απολυτος δεικτης πολιτισμου ενος λαου και μετα ελατε καποιοι να πειτε οτι ο ελληνας ειναι ευρωπαιος... ( γελασαμε παλι)

 3. avatar Alexis555

  Σε απαντηση του γιωργη... πρωτον η τροφικη αλυσιδα προβλεπει το ενα ζωο να τρωει το αλλο, ειναι νομος της φυσης, αυτο δεν εχει να κανει με τη φιλοζωια του ανθρωπου. Δευτερον αυτο που μετραει ειναι οι συνθηκες κατω απο τις οποιες εχει ο ανθρωπος τα ζωα, οπως οι κτηνοτροφικες μοναδες που οφειλουν να τα εχουν σε συγκεκριμενες συνθηκες διαβιωσης, με πρωτοκολλα καλης συνπεριφορας, να μην υποφερουν μεχρι να θανατωθουν, αλλα και οταν φτασει αυτη η στιγμη το ζωο να μην νιωσει πονο, με βιαιο τροπο. Δυστυχως ομως ποτε δεν τηρουνται οι κανονες ευζωιας. Και τριτον πολλα επισης ζωα θανατωνονται για να τρως εσυ οπως και πολλα αλλα ζωα σαν τον ανθρωπο!

  1. avatar MARIA KYDA

   ΚΡΙΜΑ Η ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗΝ ΛΥΣΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

 4. avatar Vasilis Tsolakis

  Οχι δεν αγαπαμε καθολου τα οικοσιτα ζωα και το λεω εγω που εχω δυο σκυλια στο σπιτι μου.Αν τα αγαπουσαμε θα τα κρατουσαμε στα σπιτια μας και δεν θα τα παρατουσαμε εδω και εκει και να βλεπεις τους δρομους ολο αδεσποτα

 5. avatar Giorgis

  Εξαιτίας των "φιλόζωων" θανατώνονται εκατομμύρια ζώα που γίνονται τροφή για κατοικίδια.

 6. avatar περαστικος ξανα

  Πως δεν αγαπάμε οι Έλληνες τα ζώα? Αφού τα ψηφίζουμε.

 7. avatar akasha

  Η κακοποίηση ζώων είναι το βήμα πριν την κακοποίηση ανθρώπων-ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΩ!!!!!!
  Η μεταχείριση των ζώων μας θεωρείται πιο βάρβαρη στη ΕΕ.Το πόσο καλοί άνθρωποι είμαστε απέναντι στους ανθρώπους εξαρτάται από την συμπεριφορά μας σε όλα τα αλλά όντα και το περιβάλλον.
  Γι αυτό κάναμε χαλια στον πλανήτη μας, γιατί είμαστε μια ανθρωποκεντρική κοινωνία. Και όσο δεν ενδιαφερόμαστε για τα αδέσποτα , τόσο οξύνονται τα προβλήματα –Και ξέρω ότι οι περισσότεροι λένε πως τι να κάνουμε, εδώ εμείς πεινάμε τα ζώα θα κοιτάξουμε-όμως περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ζώα θανατώνονται προς όφελος των ανθρώπων κάθε χρόνο.,ΜΗΝ το ΞΕΧΝΑΜΕ… για τρόφιμα, ρουχισμό, ψυχαγωγία, και για την επιστημονική έρευνα…
  Έχουμε υποδουλώσει τα ζώα, και αντιμετωπίζομαι τα μακρινά ξαδέλφια μας στην γούνα και τα φτερά τόσο άσχημα, που πέρα από κάθε αμφιβολία, αν ήταν σε θέση να διατυπώσουν μια θρησκεία, θα απεικονίζουν το διάβολο με ανθρώπινη μορφή αρα όταν και καλά ο κάλος άνθρωπος το παρατήσει ή το κακοποιήσει είναι απολύτως λογικό να αρχίσει το ζώο να αποκτά ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να το οδηγήσουν σε άσχημη συμπεριφορά..
  Τα ζώα καθώς και οι άνθρωποι μοιράζονται ένα βασικό ηθικό δικαίωμα, αυτό της μεταχείρισης με σεβασμό.
  Αντί να κοιτάξει το υπουργείο τα πρόστιμα που τρώει η Ελλάδα για τα σφαγεία.(άλλο θέμα).προτίμα να σκορπίσει το θάνατο σε αθώα ζώα-που δυστυχώς ευθύνεται η ελληνική παιδεία ή μάλλον η έλλειψη της. Υπάρχουν τόσες άλλες λύσεις.

 8. avatar STAVROS AKTIDIS (ΣΤΑΥΡΟΣ)

  ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΔΥΟ ΓΑΤΕΣ ΟΙΚΟΣΙΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΑΡΣΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΥΛΗΚΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΓΕΝΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑΙΖΩ ΚΑΙ 2-3 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΕΜΕΝΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΖΩΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΟΥΡΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΕΣΘΙΣΗ ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΥΜΒΗ ΚΑΤΙ ΟΠΩΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΑ Η ΠΛΗΜΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

 9. avatar PanosGianaros

  ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΑΤΕ ΚΑΛΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΜΗΝ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ .

  ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ .
  ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΤΕ ,,,,, ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΣΑΣ ....!

  ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ..... ΚΑΘΙΣΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ........ SURVIVOR...!
  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ..... ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ....!
  ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΖΟΥΝ - - ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ - - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - - ΟΣΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ - - ΕΜΒΟΛΙΑ - -ΦΑΡΜΑΚΑ - ΒΕΛΟΝΕΣ - ΛΟΥΡΙΑ - ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ........ ΣΚΥΛΟΜΑΣΕΛΕΣ ...!

  ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΣΑΣ....!

  1. avatar GP IOA

   [...] δεν ντρέπεσαι με αυτά που γράφεις και πιστεύεις. Λες και είναι εύκολο να βρεις δουλεια σήμερα

 10. avatar Ο πραγματικός φιλόζωος…

  ...θα φανεί το πάσχα και την Τσικνοπέμπτη. Όλα τα άλλα είναι να 'χάμε να λέγαμε.

 11. avatar Theofrastos

  Ούτε ένα αδέσποτο στους δρόμους:
  1) Καταγραφή λολων των σκυλιών (κι επιβολή του chip), στην επικράτεια, που έχουν ιδιοκτήτη και δημιουργία ταυτότητας σκύλου
  2) Επιβολή "σκυλόσημου" για κάθε σκυλί του οποίου το ύψος θα κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου αλλά και την χρήση του π..χ υψηλότερο σκυλόσημο στα κυνηγετικά, καθόλου στους οδηγούς τυφλών κ.τ.λ.
  3) Συγκέντρωση όλων των αδέσποτων σε αξιοπρεπείς χώρους φύλαξης, στείρωση και εμβολιασμός αυτών. Οι χώροι θα χρηματοδοτούνται από το σκυλόσημο και τα πρόστιμα (υψηλά) αυτών που εγκαταλείπουν τον σκύλο τους.
  Τα παραπάνω είναι απολύτως εφαρμόσιμα αφού είναι πραγματικότητα σε πολλές πολιτισμένες χώρες. Χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση, ψήφιση κι εφαρμογή του νόμου (σ΄ αυτό υστερούμε τραγικά).

  1. avatar Peter Constantopoulos

   Πολύ σωστος Θεό αλλα υπαρχει το πρόβλημα της εφαρμογης του νομου στην Ελλαδα. Εζησα για να κανω προκοπη στην Αγγλια για 36 χρονια και εκει εφαρμοζουν και κάθε νομο. Εγω είμαι μηχανόβιος και ξερεις που θα καταληξω τωρα. Εδώ δεν φορανε κρανος, οπως λεει ο νομος και πρόκειται για την ζωη τους....Θεμα παιδειας και τεμπελικοτητας, αυτή είναι η νεα γενια (μεγαλητερο ποσοστο)

  2. avatar Social Distortion

   Δηλαδή να πληρώνω φόρο για να χρηματοδοτώ τους κάφρους που τα παρατάνε?

   1. avatar Sonira Sogre

    Απ΄ ό,τι κατάλαβα οι φιλόζωοι θα επιβαρύνονται με έναν φόρο και τα χρήματα που θα εισπράτονται θα επιστρέφουν στα ζώα. Από την στιγμή που καποιος αποκτά ζώο είναι σωστό το ζώο να συνοδέυεται από ταυτότητα που θα σφραγίζεται κάθε χρόνο φαντάζομαι όπως τα τέλη κυκλοφορίας για τα παπάκια. Πέθανε το ζώο??? ... διαγραφή και γεροί να μαστε να το θυμόμαστε. Πιστεύω πως είναι δίκαιο να επιβαρυνθούν οι φιλόζωοι για το καλό των ζώων. Άλλωστε τι φιλόζωοι είναι....

 12. avatar Stateless

  Στην Αγγλία δεν υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο κσι περίπου οι μισοί και πάνω έχουν από ένα ζώο τουλάχιστον.
  Εγώ προσωπικά έχω ψάρια..

 13. avatar Κατερινα Κ

  Τι σχολιο να κανουμε και τι μηνυμα να στειλουμε;
  Λυπαμαι που το λεω αλλα αυτο με τα ζωα η τοχεις η δεν τοχεις.
  Τ'αγαπας ή δεν τ'αγαπας. Δε σε νοιαζει αν ειναι ρατσα ή οχι. Απλα τους δινεις κι ας ειναι κι ενα χαδι και σου το επιστρεφουν στο πολλαπλασιο.
  Και κατι ακομη. Αγαπω και φροντιζω τα ζωα σημαινει οτι αντιλαμβανομαι οτι αυτα ειναι οντα, ζωες και οχι παιχνιδια που τα παιζουμε για οσο μας κανει κεφι και μετα τα κλεινουμε εξω απο το σπιτι.Αυτα, λοιπον, απομενουν να κοιτουν θλιμμενα την κλειστη πορτα και να περιμεουν ποτε θα ξαναπαιξουν μαζι τους, Αυτο το εχω δει.....

 14. avatar ΜΕΓΆΛΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΛΈΓΕΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ

  Ο ΠΙΟ Α ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΛΑΌΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ! ΓΙΑΤΊ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΑΌΣ ΣΤΟ ΛΈΞΗ ΛΟΓΙΟΤΟΥ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΤΗΝ ΛΈΞΗ ( ΨΟΦΗΣΕ ) ΠΟΥ Α ΦΟΡΆ ΤΟΝ. ΘΑ ΝΑΤΟ. ΣΤΑ ΖΏΑ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΖΏΑ ΠΕΘΑΊΝΟΥΝ . ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ Η. ΠΕΡΙΦΡΩΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΘΑ ΝΑ ΤΟ ΤΩΝ ΖΏΩΝ !ΤΑ ΖΏΑ ΣΕ ΌΛΟΣ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΠΕΘΑΊΝΟΥΝ. ΔΕΝ ΨΟΦΑΝΕ . ΤΟ ΨΟΦΗΣΕ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΌΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! ΑΥΤΌΣ ΕΊΝΑΙ Ο. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΕΛΛΗΝΩΝ . ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ Η ΜΕΓΆΛΗ ΔΊΑ ΦΟΡΆ ΤΩΝ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΩΝ. ΛΑΏΝ. ΜΕ ΤΟΥΣ. ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ. ΚΑΙ. ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ!

  1. avatar ΜΑΤΤ

   τραβα στην ινδια να κανεις μπανιο με κατουρα γελαδας κ αν δεν σ αρεσει τραβα πακιστανία να δεις πως κανουν τα σκυλακια οι φιλοι σ...

  2. avatar pmare

   συγγνωμη κιολας που δεν βαζουμε ανθρωπους κ ζωα στην ιδια κατηγορια.εκτος αυτου τυχαινει το ελληνικο λεξιλογιο να ειναι πολυ πιο πλουσιο απο αυτο των ξενων,πρωτου μας κανεις μαθηματα γλωσσολογιας θα επρεπε να γνωριζεις οτι στα κεφαλαια δεν μπαινουν τονοι.

   1. avatar j.kyp

    Στα.......των ξενων οι τονοι και το λεξιλογιο σου που δεν τα χουν στη γλωσσα τους και δεν τους λειπουν καθολου και μια χαρα τα λενε. Και η χωρα εχει ελλειμα πολιτισμου γενικοτερ, στα ζωα δε θα ειχε, που διαφοροι στουρνοι τα χουν για μια ζωη σε μια ταρατσα ή δεμενα σε αθλιες συνθηκες που απειλουν την υγεια ανθρωπων και ζωων; Ουστ

    1. avatar pmare

     αν τα ελεγαν τοσο καλα δεν θα δανειζοντουσαν λατινικο κ ελληνικο λεξιλογιο για να μαθουν να μιλανε κ να γραφουν.
     ελλειμα πολιτισμου ισως κ να εχουμε,αλλα τουλαχιστον δεν σφαζουμε δελφινια για το χαβαλε μας οπως στη "πολιτισμενη" δανια,ουτε εχουμε νομιμοποιησει την κτηνοβασια οπως στη "πολιτισμενη" γερμανια.

     1. avatar j.kyp

      Δε δανειστηκαν λεξεις γιατι ειχαν προβλημα στη συνεννοηση αλλα ηταν αποτελεσμα της επιδρασης της ρωμαικης και βυζαντινης αυτοκρατοριας οπου ειχαν τεραστιες περιοχες υπο την κυριαρχια τους. Και οι Ελληνες εχουν για τον ιδιο λογο τουρκικες λεξεις. Δεν εξωραιζεις την αθλια συμπεριφορα μας στα ζωα με τη συγκριση αφου και δελφινια σφαζουμε γιατι μας χαλανε το ψαρεμα και στην κτηνοβασια τα χουμε παει περιφημα και η φολα παει συννεφο.

     2. avatar pmare

      οχι απλα δανειστηκαν λεξεις,ολοκληρο το αλφαβητο αντεγραψαν.
      ουτε δελφινια σφαζονται στην ελλαδα κ μαλιστα σαν σπορ,ουτε συναπτουμε ερωτικες σχεσεις (κ μαλιστα με το νομο) με τα κατοικιδια μας,ολα αυτα τα βγαζεις απ τη κουτρα σου προφανως.
      σιγουρα μεμονομενες περιπτωσεις κακοποιησης δυστυχως υπαρχουν κ θα υπαρχουν παντα,δεν αποτελουν ομως κομματι τοπικων παραδοσεων οπως στις ευρωπαικες χωρες.

     3. avatar j.kyp

      Ναι εμεις το φτιαξαμε το αλφαβητο οχι οι φοινικες και εγινε γνωστο απ το εμποριο. Το ιδιο και τους αριθμους που πηραμε απο τους αραβες. Κι οσο για τη σφαγη των δελφινιων και γενικοτερα της θαλασσας ρωτα να μαθεις τι κανουμε στα δελφινια ενω ο δυναμιτης παει συννεφο οσο πουθενα. Τις επιδοσεις στην κτηνοβασια ρωτα τις κατσικουλες της Σαμοθρακης να σου πουν και ασε τα περι παραδοσης των ξενων. Δεν υπαρχει αυτο που λες και τους εχουμε χαλαρα.

     4. avatar pmare

      Φανερη η αποπειρα σου να μειωσεις καθε τι ελληνικο,οπως εχω παρατηρισει κ σε αλλα σου σχολια,ωστοσο δυστυχως για σενα ο μυθος περι φοινικικου αλφαβητου εχει καταρριφθει εδω κ δεκαετιες.τα περι κτηνοβασιας που λες αποτελουν ανεκδοτα των παπουδων μας που μας τα ελεγαν για να γελασουμε κ οχι νομοθεσια της χωρας οπως στη γερμανια.εκτος αν εισαι ο ιδιος αμνοερηφιο της σαμοθρακης κ το εχεις ζησει απο πρωτο χερι,οποτε παω πασο.

     5. avatar j.kyp

      Μη μας πουλας την καθε......που διαβαζεις στο ιντερνετ απ τον λιακοπουλο ή οπουδηποτε αλλου. Αυτα περι νομιμοποιησης κτηνοβασιας ειναι παραμυθι απ το ιντερνετ και δεν υπαρχει σε κανεναν νομο παρα μονο στο μυαλο σου. Αν οχι στειλε το νομο να τον δουμε κ καλη τυχη. Το αλφαβητο που θα μου κανεις μαθημα περασε στους ελληνες απ το εμποριο και τα αλλα ειναι........

     6. avatar pmare

      διακρινω εναν εκνευρισμο,κακως δεν θα πρεπε.
      σου κανω μαθημα γιατι το χρειαζεσαι κ μαλιστα επειγοντως.
      ξερεις εκτος απο σαχλαμαρες τυπου λιακοπουλου,αδωνι κ λοιπων η των αριστερων σαιτ απο τα οποια ενημερωνεσαι κ το μονο που κανουν ειναι να αμφισβητουν κ να χλευαζουν οτιδηποτε εχει σχεση με ελλαδα,υπαρχουν κ ανθρωποι οι οποιοι κανουν κανονικες επιστημονικες ερευνες σχετικα με την ιστορια κ το παρελθον των λαων.κ σ αρεσει δε σ αρεσει το παρελθον αυτης της χωρας ναι ειναι ενδοξο.ασε το πληκτρολογιο λοιπον κ πιασε κανα βιβλιο,πιστεψε με μονο καλο θα σου κανει.
      οσο για τον νομο περι κτηνοβασιας θα τον βρεις διπλα σ αυτον της αιμομιξιας.ψαξε κ βρες τον μονο σου,μασημενη τροφη δεν μοιραζω κ δεν εχω αλλο χρονο για χασιμο.
      καλη τυχη κ σε σενα...

     7. avatar j.kyp

      Ποιες ερευνες αυτες με τα νεφελιμ και την ατλαντιδα; Γιατι μονο αυτες λενε για οσα λες.Δες κ τις δημοσιευσεις για την [...] με το νομο κτηνοβασιας και μαθηματα στους τηλεθεατες του Λιακοπουλου γιατι εχω διαβασει ολο το αρχαιο θεατρο και φιλοσοφια και δε γνωριζεις ουτε ποιοι ηταν οι προσωκρατικοι. Εδω δεν ξερεις απο που προηλθε το ελληνικο αλφαβητο που συμφωνα με τα εμπορικα αρχαιολογικα ακολουθησε το φοινικικο ενω ειναι πολυ γνωστες και οι αλλαγες των ελληνων σε αυτο. Που θα μου πεις κ για επιστημονικα δεδομενα. Θα σε παρουν τα νεφελιμ μ αυτα που λες

     8. avatar pmare

      μαθε να διαβασεις τι σου γραφουν κ μετα να απαντας.
      εσυ εχεις διαβασει αρχαιους?ασ το δε πειθεις.
      δυστυχως διακρινω βλαβη μη αναστρεψιμη.
      συνεχισε τον υπνο σου,κ παντα με αριστερο πλευρο...

     9. avatar j.kyp

      Νομιζω οτι τη συζητηση περι ελληνικοτητας του αλφαβητου πρεπει να τη συνεχισεις με τον λιακοπουλο. Οσο για τις κατσικες ηταν η καλυτερη παρεα και στην Ελλαδα, οσο κι προσπαθειτε οι σουπερ Ελληνες να αντισταθμισετε την ελλειψη μυαλου κ χρηματος με ενδοξο παρελθον.

 15. avatar ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ. ΟΧΙ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΙ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΠΟΛΛΗ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ. ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΟΜΠΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΑΝ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΚΥΛΩΝ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ Η ΑΠΟ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ.

 16. avatar Nef2017

  Θεωρώ ότι ο άνθρωπος πού φτάνει στο σημείο να κακοποιήσει ένα ζώο είναι ασυνείδητος και αναίσθητος. Ελπίζω κάποτε να μάθουμε να εκτιμαμε την παρουσία ενός ζώου και να μάθουμε να τα αγαπάμε. Εξάλλου είναι επιλογή του καθενός μας αν θα μοιραστεί το σπίτι του ή όχι με ένα κατοικίδιο. Ας μάθουμε λοιπόν πρώτα να είμαστε υπεύθυνοι ως νοημοντα όντα.

 17. avatar SCULLYXL5

  ΚΑΗΜΕΝΑ ΖΩΑΚΙΑ!!!!

 18. avatar vassilis

  Αν αγαπη ειναι να εχουμε τα σκυλια με τις ωρες στα μπαλκονια και της ταρατσες αδιαφορώντας
  για τα ιδια και τους γειτονες μας τοτε τα λατρεύουμε!!

 19. avatar Διαχωριστήρας 2016

  Όσο δεν γίνεται, διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας, τόσο στην Ελλάδα τα ζώα θα βασανίζονται από τους νεοέλληνες, διότι ο άνθρωπος που μεγαλώνει με το δίπτυχο κράτους Εκκλησίας, δεν θα γίνει ποτέ, ούτε ολοκληρωμένος πολίτης, ούτε ολοκληρωμένος πιστός, θα μετεωρίζεται ανάμεσα σε αυτά τα 2 και ο τρόπος σκέψης του θα είναι σχιζοφρενικός.
  ( Κανείς πραγματικά σκεπτόμενος και ενεργός πολίτης αυτής της χώρας ή αληθινά Ορθόδοξος Χριστιανός με Ορθόδοξη κατήχηση και βίωμα, θα έκανε μια κίνηση να στραφεί ενάντια στα ζώα). Τα αποτελέσματα αυτής της σχιζοφρένιας τα βλέπουμε καθημερινά γύρω μας σε όλους τους τομείς και θα συνεχίζουν να υπάρχουν όσο αυτή η παράνομη πολιτικά και μεταφυσικά σχέση κράτους Εκκλησίας, επιμένει να υπάρχει και να διαστρεβλώνει τον τρόπο σκέψης των κατοίκων αυτής της χώρας. Όταν θέλεις να χτυπήσεις ένα κακό, να λύσεις ένα πρόβλημα, πηγαίνεις και ξεκινάς από την ρίζα, και σταδιακά συνεχίζεις στο επόμενο μικρότερο επίπεδο του προβλήματος, αλλιώς χτίζεις κάστρα στην άμμο, με τα γνωστά αποτελέσματα. Φυσικά το διεφθαρμένο και σάπιο πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εξυγιανθεί αυτό το πρόβλημα, γιατί αμέσως θα χάσουν την ύπαρξή τους ως οντότητες λόγο του ότι η ύπαρξή τους είναι καθαρά παρασιτική και μεταφέρετε ανά τους αιώνας στους απογόνους τους ακολουθώντας την ίδια πολιτική και τον ίδιο πετυχημένο για αυτούς δρόμο εις βάρος των υπολοίπων.

  1. avatar Hwak

   Αρες μαρες κουκουναρες . Δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

   1. avatar Ισλαμιστής

    ενώ εσύ, με το σχόλιό σου ανέβασες τη συζήτηση σε άλλα επίπεδα. Νεοέλληνας [...] έχεις την κυβέρνηση που σου αξίζει και την ποιότητα ζωής που σου ταιριάζει. Κανένας οίκτος

 20. avatar Λας

  Αυτοί οι φιλοζωοι τι ταίζουν τις γάτες και τα σκυλιά τούς;
  Μπρόκολα και μαρούλια;

Παρακαλούμε περιμένετε ...