222
loading
Γράφει
η Μυρτώ Κόλια

Έχεις σκύλο. Είναι καλοκαίρι. Πας για μπάνιο. Θέλεις να τον πάρεις μαζί σου. Πολύ πιθανό να είναι δεινός κολυμβητής ή και απλώς να του αρέσει η παραλία. Πολύ πιθανό να θέλεις τη συντροφιά του και σου φαίνεται εντελώς παράλογο να μην μπορείς να πας με τον τετράποδο φίλο σου στη θάλασσα και να απολαύσεις μαζί του το κολύμπι.

Πολύ πιθανό επίσης να είσαι από τους «άλλους» λουόμενους, αυτούς που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να συνυπάρχουν με σκύλο στην παραλία- καλά, για τη θάλασσα ούτε λόγος. Ίσως έχεις παιδιά, και φοβάσαι «μήπως κολλήσουν κάτι». Ίσως θεωρείς όλα τα σκυλιά βρώμικα και απωθητικά. Ίσως δεν τα αποστρέφεσαι τόσο αλλά «όχι και να τα φέρνουν στην παραλία!».

Ίσως είσαι από εκείνους που φοβούνται μήπως το σκυλί κάνει μέσα στη θάλασσα αυτό που κάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι- αν κάποιος αναγνώστης δεν το κάνει, παρακαλώ ας μην προσβληθεί, απλώς είναι σπάνιο δείγμα- δηλαδή ουρήσει. Ίσως απλώς να ενοχλείσαι, αλλά η σκέψη πως έχουν και οι άλλοι δικαίωμα στην παραλία σε σταματά από το να διαμαρτυρηθείς. Ή ίσως είσαι έξαλλος και καλείς το λιμενικό ή την αστυνομία.

wkkslapr1
Credit: Ευρυδίκη Βλάσση

Αν στους δρόμους το θεμελιώδες ζήτημα που μας διχάζει είναι αν είναι καλύτεροι (ή χειρότεροι) οδηγοί αυτοί που βρίσκονται πάνω σε τέσσερις ή δύο τροχούς, στην παραλία το μέγα ερώτημα είναι ένα: Τι γίνεται με τα σκυλιά; Επιτρέπονται ή όχι στην παραλία και, το κυριότερο, επιτρέπονται ή όχι στη θάλασσα; Έχω δικαίωμα να πάρω τον σκύλο μου μαζί για μπάνιο;

wkkslapr3

Πριν από όλα, ψυχραιμία. Πριν αρχίσουν οι υστερίες και οι αφορισμοί- έχουμε γίνει μάρτυρες και των δύο, και από τις δύο πλευρές- ας σκεφτούμε πρώτα ψύχραιμα. Δεν χωρίζουν τις δύο πλευρές τόσα όσα νομίζουν. Όλοι έχουν δικαίωμα στην παραλία και όλοι θέλουν να περάσουν καλά. Πιθανότατα, για να έχουν συναντηθεί, επέλεξαν και οι δύο μια σχετικά απόμερη ή ήρεμη παραλία- αφού στις οργανωμένες πλαζ το μπάνιο των σκύλων απαγορεύεται. Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να συνυπάρξουν...

wkkslapr4

Τι λέει ο νόμος

Σε επικοινωνία του newsbeast.gr με το υπουργείο Ναυτιλίας, πληροφορηθήκαμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα. Σύμφωνα με το άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα- και το άρθρο 91 παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά- το «λουτρό» των σκύλων στη θάλασσα δεν επιτρέπεται.

Ωστόσο, εγκύκλιος του 2006 διευκρινίζει πως η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για απομακρυσμένες ή ερημικές παραλίες, χωρίς ή με λίγους λουόμενους. Είναι προφανές πως εφόσον δεν πρόκειται για οργανωμένη πλαζ ή για κάποια παραλία γεμάτη κόσμο, οι σκύλοι και οι συνοδοί τους μπορούν να απολαμβάνουν μαζί το μπάνιο τους και το ατελείωτο σκυλο-παιχνίδι στο νερό.

Τα σκυλιά πρέπει να συνοδεύονται και οι συνοδοί τους να έχουν μαζί και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.

wkkslapr5

Όλα αυτά συνοψίζονται με μια φράση στο να μην αποτελεί το σκυλί κίνδυνο για κανέναν στην παραλία. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν την ευθύνη σε ό,τι αφορά την παρουσία σκύλων στη θάλασσα, τα λιμάνια και τις χερσαίες ζώνες λιμένων. Για την παραλία, την ξηρά, δηλαδή, την ευθύνη έχει η αστυνομία.

wkkslapr7
Credit: Ευρυδίκη Βλάσση

Εκεί, πάντως, η παρουσία σκύλων φυσικά και επιτρέπεται, τηρουμένων και πάλι των ίδιων προϋποθέσεων: να φορούν λουρί, να έχουν βιβλιάριο που πιστοποιεί πως είναι εμβολιασμένοι και, προφανώς, να τους επιτηρούν οι άνθρωποι που τους συνοδεύουν. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από τα 30 ευρώ και συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 100.

Τι λένε οι κτηνίατροι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται την παρουσία σκύλων στην παραλία επικαλούμενοι θέματα υγείας και υγιεινής. Εκτός από το ερώτημα αν το σκυλί μπορεί να ουρήσει μέσα στη θάλασσα, αυτό δηλαδή που κάνουν όλοι οι δίποδοι λουόμενοι, κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο μολυσματικών ασθενειών. Για αυτή την πτυχή του θέματος απευθυνθήκαμε στην κτηνίατρο Ευμορφία Τόττα, από την Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική.

wkkslapr2
Credit: Γιούλα Ράπτη

- Είναι δυνατό να ουρήσει ένας σκύλος ενώ κολυμπά;

Οι σκύλοι δεν συνηθίζουν να ουρούν ενώ βρίσκονται μέσα στο νερό. Φαίνεται να είναι αρκετά επιλεκτικοί όσον αφορά το σημείο που θα ουρήσουν, καθώς η ούρηση πέρα από φυσική ανάγκη αποτελεί μέσο «μαρκαρίσματος». Επίσης, οι σκύλοι παίρνουν χαρακτηριστική στάση που εξυπηρετεί την ούρηση και την αφόδευση. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η θάλασσα αποτελεί «αφιλόξενο» περιβάλλον για να ουρήσει κάποιος σκύλος ενώ κολυμπάει.

- Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους λουόμενους από έναν σκύλο εμβολιασμένο, που ζει σε σπίτι δηλαδή, και έχει όλη την απαραίτητη φροντίδα; Μεταδοτικές ασθένειες ή κάτι παρόμοιο;

Όταν το πρόγραμμα εμβολιασμών κι αποπαρασιτώσεων είναι πλήρες, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων (νοσημάτων δηλαδή που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο). Η διαφορά της παραλίας με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους είναι ότι ο σκύλος μπορεί να ουρήσει στην ακρογιαλιά, ενώ βρίσκεται έξω από το νερό, παρουσία λουόμενων.

Κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει ανησυχία στους δεύτερους, λόγω της επαφής με τα ούρα του σκύλου. Στην περίπτωση αυτή, ο κυριότερος κίνδυνος αφορά τη Λεπτοσπείρωση, που αποτελεί ζωοανθρωπονόσο και μεταδίδεται, μεταξύ άλλων, και με το ούρο. Τα εμβολιακά προγράμματα των σκύλων διαμορφώνονται ώστε να προλαμβάνουν κι αυτό το νόσημα.

Ένας σκύλος που ζει στο σπίτι, εμβολιάζεται τακτικά και δεν έρχεται σε επαφή με τρωκτικά, έχει ελάχιστες πιθανότητες να φέρει και να μπορεί να μεταδώσει Λεπτοσπείρωση. Για ν’ αποφευχθεί λοιπόν η παραπάνω κατάσταση, καλό θα ήταν οι κηδεμόνες να μεριμνούν ο σκύλος να πηγαίνει βόλτα για να ουρήσει σε κατάλληλα σημεία πριν κι αμέσως μετά το κολύμπι.

wkkslapr6

- Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που έχουν σκύλο και θέλουν να τον πάρουν μαζί τους στην παραλία. Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέχουν; Υπάρχουν σκυλιά που μπορεί να μην αντέχουν για παράδειγμα, στη ζέστη ή να ή να μην τους αρέσει το κολύμπι;

Οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να πάρουν τον σκύλο τους μαζί στην παραλία και να έχουν υπόψη τους πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για την προστασία του ζώου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

 • Αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Ιδανικά ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται υπό σκιάν (κυρίως σκύλοι με λευκό τρίχωμα), να έχει συνεχώς στη διάθεσή του φρέσκο δροσερό πόσιμο νερό κι ενδεχομένως να διαβρέχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση κατάπτωσης, δυσφορίας ή έντονης ταχύπνοιας, θα πρέπει να απομακρύνεται από την παραλία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε σκύλους που ανήκουν σε βραχυκεφαλικές φυλές. Οι σκύλοι αυτοί έχουν μικρή ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά αν πάσχουν από το σύνδρομο βραχυκεφαλικών φυλών, καλύτερα να μην μεταφέρονται στην παραλία.
 • Προσοχή! Άμμος! Κάποιοι σκύλοι έχουν την τάση να «τρώνε» την άμμο είτε άμεσα, είτε γιατί ασχολούνται με κάποιο παιχνίδι που βρίσκεται σ’ αυτή.
 • Αποτρέπουμε τον σκύλο απ’ το να πίνει θαλασσινό νερό
 • Δεν κολυμπάνε όλοι! Αν ένας σκύλος δεν θέλει να μπει στο νερό, δεν τον πιέζουμε και δεν τον βάζουμε με το ζόρι. Ο σκύλος που κολυμπά στη θάλασσα θα πρέπει να συνοδεύεται από τον κηδεμόνα και να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψή του.
 • Ξεπλένουμε τον σκύλο μετά το κολύμπι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

222
σχόλια
 1. avatar Κοσμάς!

  Δεν κατάλαβα ναι ή όχι;

 2. avatar ξ

  Μερικοί άνθρωποι είναι ήδη σκυλιά και θρασύτατοι, οπότε είναι φυσικό για αυτούς το κολύμπι του σκύλου τους. Επειδή ευτυχώς δεν είμαστε όλοι έτσι ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΑΡΕΣ πριν γίνει συνήθεια.ΕΛΕΟΣ.............................

  1. avatar Ntina667

   Τις μεταδοτικες ασθενειες εσυ και οι ομοιοι σου τις μεταφερετε. Που εχετε χιλιαδυο μεταδιδομενα δερματικα και σεξουαλικα νοσηματα. Χιλιες φορες να κατουρησει πανω μου σκυλι αδεσποτο παρα να με ακουμπησεις εσυ και οι ομοιοι σου βρωμιλε!

  2. avatar ω

   Σε πειράζουν τα σκυλάκια και όχι όλοι οι βρομιάρηδες που έχουν να πλυθούν από πρόπερσι και οι οποίοι μπαίνουν στην θάλασσα και κατουρούν. Ευτυχώς που δεν είμαστε όλοι σαν και του λόγου σου!

  3. avatar Hehdhd

   Να υποθέσω είσαι ενας από εκείνους που κάνουν την τσιγαρουμπα τους και πετάνε τη γόπα τους στην παραλία....
   Συγγνώμη αλλά προτιμώ τους σκύλους

   1. avatar νακη

    οτα [...] gay και λεσβυαρεσ στη θαλλασα καλα ειναι ,

  4. avatar Νικος Αργυροθ

   Μην ανησυχεις. Εισαι απλα αξιολυπητος.

 3. avatar Dimitris Pananakis

  Γνωρίζετε ότι στην θάλασσα κολυμπούν μαζί σας άνθρωποι που έχουν άκρως μεταδοτικές ασθένειες και δεν το γνωρίζετε όπως ηπατίτιδα ή ΗIV δεν θα πω για μυκητιάσεις αφροδίσια και άλλα που δεν θέλω να αναφέρω που μπορεί να γίνει η μετάδοση και απλά περπατώντας στην άμμο. . Επίσης και οτι αυτοί που κολυμπούν δίπλα σας στα 3 μέτρα ουρούν πολλές φορές αφοδεύουν και μέσα στην θάλασσα φτύνουν ή φυσούν την μύτη τους. Τα σκυλάκια σας πείραξαν;;;;

 4. avatar Μαριλου90&4

  Παιδια το θεμα ειναι ενα.. ο καθε ανθρωπος εχει το δικαίωμα να φοβαται για ασθενειες ή για οτιδήποτε αλλο.. προσωπικα αγαπω πολυ τα ζώα, ομως ειμαι αρνητικοί στο γεγονος να κανω μπανιο μαζι τους... και αυτο διοτι αμέριμνη μου εχει επιτεθει σκυλί σε παραλια, μιας κ ο συνοδος του το ειχε ελευθερο κ αυτος απολάμβανε το μπανιο του... κ επισης εχω κολλησει κ τσιμπουρι απο σκυλο σε παραλία φετος... καταλαβαινω πως ολοι εχουν δικαίωμα στο να απολαμβανουν την παραλια κ τη θαλασσα, ομως ας υπαρχει καποιος σεβασμος κ υπευθυνοτητα στους υπόλοιπους ωστε να ειναι ολοι χαρούμενοι....

  1. avatar justice90

   το τσιμπουρι δεν το κολλησες απο σκυλο, τσιμπουρια εχει στις παραλιες ουτος σι αλλος

 5. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΛΑΚ

  Έχω κι εγώ οπως οι περισσότεροι ένα όμορφο τετράποδο τον Αλεξ .Τον πηρα μωρό 40 ημερών είναι ενα Λευκο ελβετικό τσομπανοσκυλο. Σήμερα εινα 7 ετών. Εχω από την πρώτη μέρα δώσει πολύ αγάπη και πολύ φροντίδα στον φίλο μου.Είναι ένα ζωάκι που βγαζει μόνο αγάπη. Δεν έχει εριστικοτητα ούτε επιθετικό τητα .Αγαπάει πολύ την θαλασσα.Όλες οι βόλτες μας έχουν θάλασσα και βουνό από μωρό. Εδώ και επτά χρόνια πάμε για το μπάνιο μας στο Λιμανάκι της Μακρης στην Αλεξανδρούπολη. Παλιό καρνάγιο.Σήμερα είναι το WC του λιμανιού διότι δεν υπάρχει κάτι άλλο για την ανάγκη αυτών που χρησιμοποιούνται την γλύστρα και το λιμανι.Για χαρη του σκύλου μου φροντίζω ο χώρος να είναι καθαρός .Από πέρσι έχω μια κυρία (συνταξιούχος δικηγόρος) που κάθε μερα έρχεται στο χώρο για μπάνιο.Καλεί τους Λιμενικους κάθε μέρα και με απειλεί με μηνύσεις. Ο χώρος βρικεται έξω από το Λιμάνι αλλά έχει πρόσβαση από το Λιμάνι. Η Αλεξανδρούπολη εχει πανω από 20 χιλιομετρα παραλίες. Κι όμως η κυρία έρχεται εκεί .Ο νομος δεν είναι ξεκάθαρος του τι ισχύει . Ελπίζω τα φιλοζωικα σωματεία να πιέσουν ώστε να ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά πρώτυπα στην νομοθεσία για τα τετραποδα φιλαρακια.

 6. avatar Ιορδανης Ν

  Επισης, κυριοι μην αμελειτε οτι ζωοφιλοι δεν ειναι μονο οι κυνοφιλοι. Περιθαλψτε κ κανενα αλλο ζωακι που εχει την αναγκη σας αυτο και οχι εσεις τη δικη του.

 7. avatar Ιορδανης Ν.

  Μετα τους εργατοπατερες, τωρα οι σκυλοπατερες. Αγαπω τα ζωα, αλλα με τη συμπεριφορα σας δηθεν ζωοφιλοι γινεστε ανθρωποδιωκτες. Δηλσδη εσυ εχεις δικαιωμα να εχεις σκυλο, αλλα εγω δεν εχω δικαιωμα να φοβαμαι!!! ΙΔΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Η ελευθερια μου σταματα εκει που αρχιζει η δικη σου. Εσενα; Μη το ξεχνατε αγαπητοι δηθεν ζωοφιλοι που στερειτε απο τα ζωακια την φυση τους και την ελευθερια τους στο ονομα της φροντιδα σας και της δικης σας αναγκης για παρεα. Τα καταντησατε εμπιρευσιμο προϊον!!! Ειστε σιγουροι οτι αγαπατε τα ζωα; Και σν αγαπατε τα ζωα, αυτο δας εμποδιζει απο το να αγαπατε κ να σεβεστε το συνανθρωπο σας; Με σεβασμο στιε αναγκες του καθενος μπορουν να συνυπαρξουν ολοι. Ο ψαρακτηρισμος \"αλλοι\" εντος εισαγωγικων στο αρθρο σας ειναι αν μη τι αλλο ρατσιστικο. Η αρθρογραφος σας οφειλε να προσεχε την πενα της.

 8. avatar […] την Ελλάδα

  Αίσχος μόνο αυτό. Δηλαδή όλοι αυτοί που κατουρανε μεσα στην θαλασσα δεν τους ενοχλούν? Τα σκυλάκια τους ενόχλησαν που είναι και ποιο καθαρά από τους περοσσοτερους? Εδώ σε άλλες χώρες επιτρέπονται τα σκυλια μέσα στα νοσοκομεία Αλλά φυσικά η Ελλάδα είναι τόσο πίσω και πάντα θα ειναι.

  1. avatar Μισώ τους hatets

   Απο όλο αυτό που διάβασες, αυτό σου έμεινε εσένα;

 9. avatar Σκυλάς

  Τα τελευταια χρόνια έχουμε γίνει φιλόζωοι κι έχουμε ξεχάσει να είμαστε φιλάνθρωποι.

  1. avatar Σκυλοσοφος

   Απ οτι φαινεται εχουμε την ταση να αγαπαμε αυτους που πραγματικα αξιζουν

 10. avatar Έλληνας Ευρωπαίος

  Ήμασταν...είμαστε...και θα μείνουμε για πάντα βλάχοι...σε ολα μας! Όσο κι αν θέλουμε να το παίξουμε Ευρωπαίοι. Δυστυχώς....

 11. avatar Οδυσσέας 2

  Μπήκα να διαβάσω ένα άρθρο και για ακόμη μια φορά πέρασα πιο πολύ χρόνο στα σχόλια. Δεν θα μπώ σε διαδικασία αντιπαράθεσης γιατί χάρη στη δημοκρατία όλοι έχουμε το δικαίωμα της άποψης και όλοι πρέπει να ζούμε με την επιλογή των περισσοτέρων. Οπότε υποστηρίζω αυτό που έμαθα από τον πατέρα μου. Γίνε η αλλαγή που θές να δείς στο κόσμο και σεβάσου την ελευθερία του διπλανού σου. Δηλαδή, έχω σκύλο αλλά ντρέπομαι να τον πάω στη θάλασσα όταν ξέρω ότι σε απόσταση 100 μέτρων θα έχει κόσμο που ίσως ενωχληθεί. θα ήθελα λοιπόν νομίμος να να υπάρχουν 2-3 παραλίες κοντά στη Αθήνα, που είναι το βασικό πρόβλημα, μόνο για σκυλιά. Να ξέρω σίγουρα ότι δεν έχει έρθει κάποιος αλλεργικός ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τα ζώα. Προσωπικά σιχαίνομαι το αντηλιακό οπότε προσπαθώ να μάθω στους γύρω μου να μη βάζουν αντηλιακό πρίν τη βουτιά αλλά μετά.. Νο2 ρύπανση της θάλασσας όπου κολυμπάνε άνθρωποι, να ξέρετε όσοι δεν έχετε ασχοληθεί.

  1. avatar Διαβολος

   Να κάνουν και παραλία για κατοικίδια όπως γουρουνάκια, τίποτα άλογα, ξέρω γω και για αρνάκια, κατοικίδια πάντα! Επειδή εσύ θέλεις να έχεις ένα ζώο πρέπει να έχει παντού δημόσιες [...] για το ζώο σου;

 12. avatar Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

  ΕΣΥ ΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΑΦΗΝΕΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ Η\' ΕΣΥ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΥΡΗΣΕΙ Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΚΑΘΥΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΙΟ ΤΟΥ;

 13. avatar Βενετία

  είναι δικαίωμα του καθενός να θέλει να έχει κατοικίδιο ή όχι, το να κάθεται να αιτιολογεί γιατί δε θέλει είναι περιττό. (πάει στην κύρια που λέει ότι δαγκώνουν, γαυγιζουν κλπ) κ οι άνθρωποι κάνουν φασαρία, ροχαλιζουν, βρίζουν,, μαλώνουν, βροντανε ντουλάπια βάζουν μουσική. κ τα μωρά κλαινε τα βραδια. οι άνθρωποι πετάνε σκουπίδια στο δρόμο, σπρώχνουν στις ουρές κλπ. δλδ τι να κανουμε, να βάλουμε κάτω pros-cons να δούμε ποιοι είναι χειρότεροι; μην έχεις σκύλο, τόσο απλά, μη μας σκουπίζεις με τις αμπελοφιλοσοφιες σου. οι φιλοζωικές παλεύουν για τον σεβασμό των ανθρώπων προς οποιοδήποτε ον στη γη. κάτι ακραίους φιλοζωους τους απαλλάσσω λόγω βλακείας. σταματήστε να είστε κακοι και δύστροπου, διαβάστε κανένα βιβλίο, κάντε κ κανένα ταξιδακι για να δείτε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω σας

 14. avatar Βενετία

  πραγματικά κάποια σχόλια είναι απερίγραπτα. κατανοώ ότι κάποιοι άνθρωποι δεν συμπαθούν τα σκυλιά ή τα σιχαίνονται αλλά τα σχόλια δείχνουν μια εμμονή μαζί τους όπως κ με τους φιλοζωους. αρχικά η πολιτεία θα έπρεπε να έχει παραλίες ανά την Ελλάδα που να είναι ξεκάθαρα pet friendly, αυτό το \"να μην έχει πολύ κόσμο\" είναι εντελώς υποκειμενικό. ουσιαστικά εγώ γνωρίζω ότι εάν κάποιος λουόμενος κάνει παρατήρηση, τότε ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να βγάλει έξω το σκυλί. απ\'την άλλη, εμείς οι ιδιοκτήτες σκύλων τι θα κάνουμε; θα οργώνουμε την ακροθαλασσιά μέχρι να βρούμε σημείο χωρίς άνθρωπο; γιατί κ αυτό έχω κάνει κ η παραλία ήταν σαν βάλτος με αποτέλεσμα απλά να πλατσουρισει το σκυλί. οι ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν μπάνιο μαζί τους. Τέλος πάντων, αυτά που λέω είναι ψιλά γράμματα για αυτούς που είναι σαν τα γαϊδούρια. μαθαίνουν έναν δρόμο κ μόνο από εκεί πηγαίνουν. απλά ενημερώνω, ότι όλοι σιχαίνονται όλα τα περιττώματα, ουρα, βρωμιες κ σκουπιδια. είτε προέρχονται από άνθρωπο είτε από ζωο. είναι δικαίωμα του καθεν

 15. avatar Η Λογική

  Θα αφήνατε το μικρο παιδί σας να παίξει με την άμμο εκεί που πριν λίγο αφόδευσε ένα πολύ χαριτωμένο σκυλάκι και η ευσυνείδητη συνοδος του φρόντισε σχολαστικά να τα μαζέψει .....θα το αφήνατε ??

 16. avatar Μίνα

  Βάζουν οι βρωμιάρηδες τους σκύλους μέσα στην θάλασσα και μετά σιχαινεσαι να μπεις να κατουρήσεις...Όπως λοιπόν υπάρχουν ασυνείδητοι και αφήνουν τις ακαθαρσίες του ζώου έτσι υπάρχουν και γονείς που αφηνουν τα παμπερς των παιδιών και βρωμάει ο τόπος...Τα πλαστικά, τα σκουπίδια και αλλά και άλλα.

 17. avatar ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

  Αυτος ο νομος ειναι αλλη μια ενδειξη της παρανοικης.. newage..εποχης που ζουμε..ΕΙΝΑΙ ΝΟΡΜΑΛ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΟΥΝ Η ΝΑ ΑΦΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ..ειτε λυτοι ειτε δεμενοι ..αυτο ειναι το θεμα βλεπεις του δεμενου μυριζουν λιγοτερο και ειναι πιο -ΣΦΙΧΤΑ- !!! ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΡΑΓΕ ??? -ΕΓΩ-..ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ NEWAGE !!!! Α ΡΕ ΠΟΠΟΛΟΟΟΟΟΟΟ ΜΕΤΑΨ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΕΕΕ??????

  1. avatar Ζωηηηη

   Οπως ειπωθηκε και πιο πανω, έρχονται οι βρωμαρηδες στη παραλία με τα βρωμοσκυλα τους και σιχαίνεσαι να μπεις να κατουρήσεις. Ελεος!!

  2. avatar gnwstosagnwstos

   εισαι κλασσικος νεαρντενταλ
   Οπως διαβασες και στο αρθρο(που αμφιβαλω αν το διαβασες ολο..)σε μη οργανωμενες παραλιες εχουν το δικαιωμα με βαση νομου να μπουν στην θαλλασα...εννοειτε οτι θα εχει βιβλαριο υγεια που θα δειχνει οτι εχει κανει ολα τα εμβολια του
   Εσυ σιγουρα θα εχεις πιο πολλα μικροβια απο τον σκυλο
   Βρωμιαρη ουστ

 18. avatar Berliguer

  Άλλα ζώα είναι αυτοί που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους και άλλα ζώα έχουν τέτοιου είδους απόψεις. Πάντως τα τετράποδα ζώα δεν φταίνε σε καμία περίπτωση. Στο κάτω κάτω όλοι τον ίδιο πλανήτη μοιραζόμαστε και δεν έχεις δικαίωμα να απαγορεύσεις σε κανέναν τίποτα. Μπορείς απλα να συμβιώσεις κι επειδή το μυαλό σου είναι αυτό που σε ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα, είναι να σκεφτείς τους ιδανικότερος τρόπους συμβιωσης. Πολύ λυπάμαι αλλά αν ένα ζώο είναι προσεγμένο από τον ιδιοκτήτη του, μια χαρά μπορεί να κάνει μπάνιο με το παιδάκι σου (σε μια απομακρυσμένη λοιπόν παραλία). Όσο για το αν σε ενοχλεί η άμμος που ξεσηκώνουν, μάθε να περπατάς με τη σαγιονάρα στην παραλία χωρίς να σηκώνεις άμμο και να μου την κόλλας πάνω μου ή να λερώνεις τα πράγματα μου και μετά το ξανασυζηταμε. Με ευγενικούς χαιρετισμούς.

 19. avatar ΓΑΤΑΚΙΑΣ

  ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΑΣ .... ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΣ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΙΣΗ ?????? ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΟ ΓΚΟΥΡΜΕ ΣΑΣ??? ΤΕΛΕΙΑ ..... ΟΣΟ ΦΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗ ΣΚΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΟΜΟΙΟΣ ΟΜΟΙΩ ΚΑΙ Η ΚΟΠΡΙΑ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΑΝ Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΕΙΣΑ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΙΟΤΕΟΝ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΑΝΤΑ ΛΥΚΟΣΚΥΛΟ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑΛΑΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ...ΤΙ ΜΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΜΩΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΠΑΣΑΛΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΠΟΛΟΙ ΑΣΥΔΩΤΟΙ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΠΛΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑΧΑ ΣΚΥΛΟΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΥΔΩΤΑ

  1. avatar ΜΕΡΑΚΑΣ

   ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΟΠΟΥ ΘΕΣ , ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑ....ΣΥΝΗΔΗΤΑ ΠΑΣ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΕΡΟΥΣ ...ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ...ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΔΝΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΧΑΛΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ .... ΤΑ 4ΠΟΔΑ ΠΕΡΠΑΤΑΝΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΙΤΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ...ΑΝ ΕΣΥ ΣΥΧΕΝΕΣΑΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΑΘΕ ΟΤΙ....1 Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΧΕΙ ΙΩΔΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΣ 2 Ο ΣΚΥΛΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ DNA ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΛΑΣ 3 Η ΑΜΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΠΟΤΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ 4 ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΗΝΗ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΕΥΘΗΝΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ....ΘΕΩΡΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ...ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΔΕΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΡΕΠΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΕΠΙΘΗΜΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΕΑ....

  2. avatar Gusγργ

   Αδερφε για τα σκυλια μιλαμε οχι για τους πολους. ΜΕ ΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΠΟΛΟΙ ΑΣΥΔΩΤΟΙ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΥΝ .

   1. avatar ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

    Ενω αν [...] διπλα στον κοσμο στην αμμο και τα μαζεψει αυτο ειναι πολιτισμος..!Να ενα ωραιο μερος να βαλω την πετσετα μου θα πρεπει να πει ο φιλοζωος που σεβεται..τον εαυτο του..

 20. avatar Ελευθερία σουβατζογλου

  Δικαίωμα του καθενός είναι να έχει σκυλάκι αυτό που δεν έχει δικαίωμα είναι να γεμίζει τον τόπο με ακαθαρσίες αλλά για αυτό δεν φταίνε τα ζωάκια τα ζώα οι άνθρωποι φταίνε όσο για τις παραλίεςτα βάζουν μέσα στο κόσμο ανάμεσα στα μωρά λέγοντας μας καλύπτει ο νόμος

Παρακαλούμε περιμένετε ...