19
loading

Πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του ΟΗΕ για το περιβάλλον, η οποία αποτύπωνε τη ζοφερή εικόνα της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη. Καταστροφή φυσικών πόρων, απειλή ενός εκατομμυρίου ειδών με εξαφάνιση, απώλεια φυσικού περιβάλλοντος σε τέτοιο βαθμό που είναι πια εξίσου σοβαρή με την κλιματική αλλαγή.

Ο άνθρωπος μπορεί για πολλά να είναι περήφανος, αλλά σε ό,τι αφορά τον τρόπο που μεταχειρίζεται τον πλανήτη μόνο να ντρέπεται μπορεί. Και το πιο εντυπωσιακό είναι το πόσο συνεχίζει να αδιαφορεί για τις συνέπειες των επιλογών του, ως εάν η δική του ζωή να είναι ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από την κατάσταση της Γης, του περιβάλλοντος και των άλλων ειδών, που ζουν γύρω του.

Τι θα γινόταν όμως αν ο άνθρωπος μια μέρα εξαφανιζόταν πλήρως; Πώς θα εξελισσόταν η Γη εάν ο ήλιος ανέτειλε και έδυε χωρίς καμία ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη; Τι θα γίνονταν άραγε όλα τα κατασκευάσματά μας, οι πόλεις, η τεχνολογία, οι τόσο εφήμερες, τελικά, δημιουργίες μας;

Θα μπορούσε ίσως να αναστραφεί η πορεία προς την καταστροφή, στην οποία τώρα βαδίζουμε, συμπαρασύροντας όσους έχουν την ατυχία να μοιράζονται μαζί μας τον κόσμο μας; Ή η σφραγίδα μας έχει μπει πια ανεξίτηλη, όχι μόνο στο χθες και το σήμερα αλλά και το αύριο του πλανήτη;

Ένα τέτοιο σενάριο επιχειρεί να αναπτύξει το BBC, με τη βοήθεια του καθηγητή Οικολογίας Philip Wheeler. Υποθετικά, λοιπόν, μια μέρα δεν υπάρχει στη Γη κανένας άνθρωπος. Μηδενική ανθρώπινη παρουσία. Δεν εξετάζεται εδώ το πώς και το γιατί. Απλώς υποθέτουμε πως ο ανθρώπινος παράγοντας εξαφανίζεται από προσώπου Γης. Κυριολεκτικά. Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς εμάς;

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, από την ξαφνική εξαφάνιση του ανθρώπου, το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταρρέει, καθώς δεν υπάρχει κανείς να τροφοδοτεί με καύσιμο τις μονάδες παραγωγής. Οι υποδομές βγαίνουν εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχει κανείς να τις επανενεργοποιήσει ή να θέσει σε λειτουργία τους μηχανισμούς ασφαλείας. Οι πόλεις μας, που σήμερα είναι τη νύχτα ορατές ακόμα κι από το διάστημα, λόγω του φωτισμού τους, σκοτεινιάζουν. Μοναδικό φως είναι ο ήλιος τη μέρα και το φεγγάρι τη νύχτα.

Μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή μας, τα υπόγεια δίκτυα που έχουμε φτιάξει κάτω από τον υδροφόρο ορίζοντα, όπως αυτά του μετρό σε κάποιες πόλεις, πλημμυρίζουν. Είναι χαρακτηριστικό πως 47 εκατομμύρια λίτρα νερού αντλούνται καθημερινά από τις εγκαταστάσεις του μετρό στο Λονδίνο. Τι θα γίνει όταν δεν θα υπάρχει κανείς να τα αντλήσει ή να φροντίσει για τον μηχανισμό άντλησης; Απλό: πλημμύρα.

Χωρίς θέρμανση και κλιματισμό τα κάποτε σπίτια και γραφεία μας γίνονται εύφορο έδαφος για υγρασία και συνεπώς για μούχλα, που «κοσμεί» τοίχους, ταβάνια και κάθε επιφάνεια. Ο πάγος προκαλεί ρωγμές στους σωλήνες και τελικά τους σπάει. Μέσα σε λίγες εβδομάδες τα κτίρια στα οποία κάποτε μπαινόβγαινε και ζούσε τη ζωή του ο άνθρωπος αποκτούν νέους ενοίκους. Μάλλον όχι ενοίκους αλλά μόνιμους κατοίκους: τα φυτά.

Τα πιο ισχυρά είδη, όπως ήδη συμβαίνει στον κόσμο, αγωνίζονται και διαγκωνίζονται διεκδικώντας χώρο και ήλιο. Δεν υπάρχει κανείς να τα «φρενάρει».

Ας υποθέσουμε πως αφήνουμε πολύ χρόνο να κυλήσει, πως ο άνθρωπος αποτελεί πια ανάμνηση. Τα όρια ανάμεσα στις πόλεις και το ύπαιθρο, το αστικό περιβάλλον και τα προάστιά του, αρχίζουν να εξασθενούν και τελικά σβήνουν. Στα ψηλά κτίρια που κάποτε κατασκεύασε ο άνθρωπος, η φθορά παίζει το δικό της παιχνίδι ανενόχλητη. Μεταλλικά μέρη διαβρώνονται, επιφάνειες σαπίζουν. Παράθυρα γκρεμίζονται στο κενό. Η άγρια ζωή βρίσκει την ευκαιρία να κυριαρχήσει εκεί που κάποτε ήταν τα προπύργια της ανθρώπινης καθημερινότητας. Δεν υπάρχει άλλωστε κανείς να την κυνηγήσει ή να τη σκοτώσει με διάφορα μέσα.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ναι, αυτή για την οποία προορίζονταν πριν ο άνθρωπος τις κακοποιήσει με την εντατική γεωργία και την εξαντλητική εκμετάλλευση. Αρχικά καλύπτονται από θάμνους, αργότερα από δέντρα. Η φύση ανακτά ό,τι είχε χάσει.

Φυσικά, η ανθρώπινη «σφραγίδα» παραμένει: Διάσπαρτες στον  πλανήτη διατηρούνται ανθρώπινες δημιουργίες που δεν θα αποσυντεθούν ποτέ. Τα μεταλλικά αντικείμενα θα παραδοθούν με τον χρόνο στη διάβρωση και τη σκουριά. Τα πλαστικά, με ακόμα περισσότερο χρόνο, θα αρχίσουν να διαλύονται. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί είναι βέβαια πολύς, αν λάβουμε υπόψη πως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη WWF, εκτιμάται πως σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαφεύγουν στο περιβάλλον. Όπως εξηγεί η οργάνωση, είναι σαν να ρίχνουμε στη θάλασσα σχεδόν 23.000 αεροπλάνα Boeing747 ετησίως. Εξαιτίας του αργού ρυθμού αποσύνθεσης, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες. Τα πλαστικά υπολείμματα εντοπίζονται σε είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες, αλλά και στα πουλιά, αλλά επίσης σε ψάρια και οστρακοειδή και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Υπάρχουν όμως και άλλα αντικείμενα που θα θυμίζουν για πάρα πολύ καιρό το πέρασμά μας από τη Γη. Αντικείμενα από ανοξείδωτο ατσάλι, επιφάνειες και εξαρτήματα από γρανίτη και δισεκατομμύρια λάστιχα αυτοκινήτων αντιστέκονται στη φθορά. Αυτά θα αφήσουμε σίγουρα πίσω μας…

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις βγαίνουν εκτός λειτουργίας καθώς τα υλικά τους φθείρονται. Σε κάποιες σημειώνονται εκρήξεις, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Πολλά ζώα οδηγούνται στον θάνατο ενώ η ραδιενέργεια προκαλεί σε άλλα μεταλλάξεις, «χαράσσοντας» νέες εξελικτικές γραμμές.

Εντωμεταξύ, ακόμα και τα πιο μικροσκοπικά φυτά βρίσκουν διέξοδο προς τον ουρανό και το φως, σπάζοντας ακόμα και τους κάποτε συμπαγείς αυτοκινητόδρομους- από τους οποίους προφανώς έχουν εξαφανιστεί εδώ και πάρα πολύ καιρός τα αυτοκίνητα.

Τα κουνούπια κάνουν πάρτι. Γλίτωσαν από τον βασικότερο εχθρό τους αλλά πλέον τρέφονται και από άλλα ζώα. Είναι επίσης απασχολημένα με την επικονίαση των φυτών, καθώς το νέκταρ τους τους αρέσει όσο και το αίμα.

Τα είδη υπό απειλή ή στο χείλος της εξαφάνισης έχουν μία απρόσμενη ευκαιρία και χώρο να πολλαπλασιαστούν και πάλι και πιθανώς να γλιτώσουν από τη νομοτελειακή εξαφάνιση στην οποία τα οδηγούσε ο άνθρωπος. Λιοντάρια και ελέφαντες δεν αποκλείεται να φτάσουν ως και στην Ευρώπη, τα ισχυρότερα από τα ζώα κολυμπώντας πιθανώς από το κανάλι του Σουέζ.

Τεράστια «νησιά» πλαστικού εξακολουθούν να επιπλέουν στους ωκεανούς. Κάποια στιγμή, τα πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν στον βυθό, μέχρι που πλαστικά μικροσωματίδια βρίσκονται πια παντού. Τα βακτήρια δεν σταματούν να εξελίσσονται, πιθανώς αναπτύσσοντας αυτή τη φορά την ικανότητα να μεταβολίζουν τα πλαστικά. Αυτό όμως θα πάρει εκατομμύρια χρόνια.

Το ερώτημα που θέτει το βρετανικό δίκτυο είναι αν θα μπορέσει ποτέ ο πλανήτης Γη, απαλλαγμένος από εμάς, να «αναρρώσει». Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα απορροφάται από τη βλάστηση που καλύπτει τη Γη. Η θερμοκρασία παγκοσμίως και η στάθμη των θαλασσών αρχίζουν να υποχωρούν. Καθώς οι χημικοί ρύποι διαλύονται και βυθίζονται στο έδαφος, οι ποταμοί γίνονται ολοένα και πιο καθαροί. Ζώα και φυτά έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Είναι άραγε αυτή μία νέα «Εδέμ;»

Ίσως, είναι η απάντηση. Η Γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που (αναγκάστηκε να) ζει με το ανθρώπινο είδος μόνο για ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής διάρκειας της ύπαρξής της. Η εφευρετικότητα του ανθρώπου οδήγησε σε τεράστιες αλλαγές στον κόσμο. Ο πλανήτης όχι απλώς θα επιβιώσει αλλά μάλλον θα «ανθίσει» χωρίς εμάς. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μπορέσει ποτέ να μας ξεχάσει. Έχουμε αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι μας…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar thanahs

  Οπότε, ας δημιουργήσουμε αποικίες στο διάστημα, και ας αφήσουμε την εκδικητική φύση με το δάχτυλο στον...της

 2. avatar Θεόs

  Άκυρο τελείως! Για να εξαφανιστεί απότομα ο άνθρωπος θα σημαίνει ότι ο πλανήτης θα έχει υποστεί κάποια μεγάλη καταστροφή πχ σύγκρουση με κομήτη ή απομακρύνθηκε πολύ ο ήλιος ή πλησίασε πολύ ο ήλιος κλπ.
  Σε περίπτωση απότομης μεταβολής θερμοκρασίας τα φαινόμενα θα είναι τελείως διαφορετικά από ότι δείχνει το video. Εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία.
  Πάντως ο πλανήτης πριν τον άνθρωπο ήταν παράδεισος.

  1. avatar Parathinalos

   Το σενάριο του Ιού, δεν το ξέρεις ????

   1. avatar Giorgis

    Έχει πραγματοποιηθεί ποτέ τέτοιο σενάριο σε οποιοδήποτε είδος?

 3. avatar γαλαζοκολόκυθο μοσχάτου

  Πολύ τυχερός ο άνθρωπος Μπηστ...
  ο ιδιοκτητης-οικοπεδουχος τουδωσε το οικόπεδο εντελώς στο τζάμπα
  Πάρτο και κάντο ότι θες,
  ξοδεψτο, χτιστογκρέμιστο, καύτο,ότι γουστάρεις...
  Χωριστο μοιραστο και νοικιαστο ο ένας στον άλλο
  Πάρε ταλλουνου, σφαχτον αν δε στο δώσει ,ότι αρπάξεις δικό σου,βρες -φτιαξε άλλους ανθρώπους δούλους σου να κάνουν τη δουλειά..και συ το κουμαντο
  Και πουσαι,μαζί με το οικοπεδο δικό σου κιοτι φυτρώνει και ζει πάνω σαυτο,κάντο ότι θες ,φατο καύτο κάντο δούλο σου....
  Α, παρά πολύ καλός ιδιοκτήτης
  Και πολύ καπατσος -καταρτισμενος ο δραγουμάνος του ανέκαθεν...και πανταχού στο οικόπεδο..
  Ιδρυτή θρησκείας τον λένε...
  Α,ξέχασα το μόνο που ζήτησε -ζηταει ο οικοπεδούχος είναι να παίρνει μάτι...κάτι σαν big brother-survivor ρεαλήτη σόου
  Αν πλήξει θα δώσει στον άνθρωπο κιαλλο οικόπεδο να πάνε οι επιλαχόντες για άλλο ρεαλήτη
  Εγώ τι να πω;;
  Τέτοιος ιδιοκτήτης άνθρωπος δεν υπάρχει
  Μόνο στο είδος Θεός τον βρίσκεις
  Αλληλούια

  1. avatar ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΛΑΚΗΣ

   Διαβάστε τις ΜΥΘΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ μυθιστόρημα που τα λέει όλα .Η ΓΗ με τους ανθρώπους και η ΓΗ δίχως τους ανθρώπους . Η μόλυνση του περιβάλλοντος, το σύμπαν και τα αστέρια, η έκθεση του ΟΗΕ η έκληση του Γ.Γραμματέα .

 4. avatar Αλέκος Α.

  Όλα αυτά καί πολλά άλλα στο ντοκιμαντέρ ( Η ζωή μετά τόν άνθρωπο) μεταγλωττισμένο στο YouTube. 10 επεισόδια.

 5. avatar Giorgis

  Ξεκινάει η 3η παράγραφος και συνεχίζει η 4η. "Τι θα γινόταν όμως αν ο άνθρωπος μια μέρα εξαφανιζόταν πλήρως;..... Θα μπορούσε ίσως να αναστραφεί η πορεία προς την καταστροφή...;" Δηλαδή η εξαφάνιση του ανθρώπου δεν θεωρείται ότι αποτελεί καταστροφή? Υπάρχει κάποιο άλλο λογικό όν που θα απομείνει μετά την εξαφάνιση του ανθρώπου για να το φιλοσοφήσει έτσι αφού πρώτα έχει κατανοήσει τι συμβαίνει? Αν βγάλουμε έξω τον παράγοντα άνθρωπο, τότε δεν υπάρχει λόγος να σχολιάζουμε κιόλας.

 6. avatar Format

  Απάντηση στο σχόλιο τι μας νοιάζει εμάς που αναφέρει ως άκυρη την έρευνα. Άκυρος είναι ο τρόπος της νοοτροπίας του τι μας νοιάζει εμάς και που λόγου αυτής της νοοτροπίας, το format της ζωής που θα γίνει σε αυτόν τον πλανήτη θα έχει ως βασική αιτία τον τρόπο που σκέφτεσε εσύ και οι περισσότεροι σαν εσένα που ενδιαφέρεστε μόνο για το παρόν και για την ατομιστική σας καλοζωία πατώντας επι τον μελλοντικών πτωμάτων της φύσης αλλά και των ίδιων σας των απογόνων. Με την αδιαφορία σας όμως η φύση δεν θα υπάρχει για πάντα, για να παράγει το οξυγόνο που αναπνέει το άθλιο κουφαρι σας, όπου ακόμα και την στιγμή που θα πνίγεστε απο την έλειψη οξυγόνου λόγω της καταστροφής της βιόσφαιρας θα είστε ανίκανοι να καταλάβετε τι το προκάλεσε αυτό... Αλλά που να καταλάβετε εσείς τι σημαίνει βιόσφαιρα και οικοσύστημα που όπως λέτε τι μας νοιάζει εμάς? Άρα η εξαφάνιση του άκυρου ανθρώπου απο αυτόν τον ταλαιπωρημένο πλανήτη θα είναι αναπόφεκτη και εαν η φύση έπειτα απο το format καταφέρει να ανακάμψει θα είναι πολύ καλύτερα απο ότι ήταν με κάτι κούφιες ατομιστικές και καταστροφικές ακρίδες σαν εσένα που νοιαζόντουσαν μόνο για την πάρτυ τους...

  1. avatar Πες τα!

   Θα πνίγονται και θα λένε (όπως λένε και τώρα) ότι ο καιρός τρελάθηκε..

 7. avatar Οι νομοι της φυσης

  Οι νομοι της φυσης καθορισαν στη γη το νομο της ζωης.Μια εξελικτικη διαδικασια εκατομμυριων ετων διαμορφωσε το σημερα.Το ανθρωπινο ειδος αναβαθμιστηκε διατρεχοντας μια διαδικασια απο αγριο ζωο στη σημερινη μορφη.Η φυση και οι νομοι της το επεβαλαν.Εδωσε αρκετο μυαλο στον ανθρωπο προκειμενου ο ιδιος να προστατευσει το φυσικο περιβαλλον που απλοχερα του χαρισε.Εξαφανισε χιλιαδες γιαγαντοσωμα ζωα οπως δεινοσαυρους,βροντοσαυρους κλπ για να εξασφαλισει την ανθρωπινη επιβιωση.Και αν ο ανθρωπος δεν σεβαστει τα δωρα της φυσης,η ιδια η φυση θα τον εξαφανισει για να προστατευτει απο τα μεσα που χρησιμοποιει ο ανθρωπος για να την πληγωσει.Ηδη τα πρωτα μηνυματα με πλημμυρες και καταστροφες εχουν αποσταλει.Τα επομενα θα ειναι πιο οδυνηρα.

  1. avatar Εξαφάνισε τους δεινόσαυρους λέει..

   ....ο άσχετος. Μόνο που οι δεινόσαυροι είχαν εξαφανιστεί 65 εκατ. χρόνια πριν από εμάς. Αν και συνεχίζουν να ζουν οι απόγονοί τους τα πουλιά.

 8. avatar Όλα για κάποιο λόγο γίνονται

  Μου θιμιζεται την τενια αυτού νου του ανοιτου ΑΝ
  άν ο η γιαγιά μου ειχε κακαλα θα ηταν παππούς.

 9. avatar ΚΛΕΩΝ

  Ο ανθρωπος ειναι μερος του πλανητη....δεν ηρθε απο το πουθενα!
  Ειναι φυσικη εξελιξη της ζωης που αναπτυχθηκε πανω στη ΓΗ!
  Εκτος και ειμαστε εξωγηινη παρεμβαση οποτε ναι οντως...η ΓΗ αναγκαζεται μας υποστει!

 10. avatar Demian 74

  Παλιό αλλά καλό -και πάντα επίκαιρο!

 11. avatar Και τι μας νοιάζει εμάς

  πώς θα ήταν ο πλανήτης χωρίς εμάς, άκυρη η έρευνα, τελείως ομως

  1. avatar @τι μας νοιάζει εμας

   Να μαντέψω... Ψηφοφόρος ΝΔ;

   1. avatar Και τι μας νοιάζει εμάς

    Όχι Συριζα, γιατι θελω αλλη μια 4ετια για Αιγαιο και θρακη

    1. avatar @@και τι μας νοιάζει

     Η απάντησή σου μόλις με επιβεβαίωσε

Παρακαλούμε περιμένετε ...