18
loading

Εμείς τους Γαλάτες τους ξέρουμε σήμερα από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ και τις κωμικοτραγικές περιπέτειες των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό, για τους αρχαίους προγόνους μας αποτέλεσαν όμως μια ασύμμετρη απειλή που εμφανίστηκε με σκοπό να λεηλατήσει, να καταστρέψει και να εγκατασταθεί πιθανότατα στα εδάφη τους.

Εκμεταλλευόμενοι την πλήρη αποδυνάμωση της Ελλάδας με τις λυσσαλέες μάχες των ελληνιστικών κρατών, οι Γαλάτες εξόρμησαν στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. από την Παννονία στα νότια της Βαλκανικής με τουλάχιστον καταστρεπτικές διαθέσεις.

Ο σκληροτράχηλος Βρέννος Β’ (δεν πρέπει να συγχέεται με τον Βρέννο που κυρίευσε τη Ρώμη τον 4ο αιώνα π.Χ.) οδήγησε χιλιάδες γαλάτες πολεμιστές στη Μακεδονία, προξενώντας τεράστιες καταστροφές.

Τους αντιμετώπισε αποφασιστικά στην πρώτη αυτή φάση της εισβολής τους ο Σωσθένης, εκείνοι αναδιπλώθηκαν όμως και επέστρεψαν ακόμα πιο δυνατοί, φτάνοντας ως τη Θεσσαλία, καθώς ο στόχος ήταν ο πλούτος του Μαντείου των Δελφών. Απέναντί τους θα έβρισκαν τώρα την οργανωμένη αντίσταση των Ελλήνων, πολεμιστές από την Αθήνα, τα Μέγαρα, τη Φωκίδα, την Αιτωλία και τη Βοιωτία, που με αρχηγό τον αθηναίο στρατηγό Κάλλιππο είπαν να ζήσουν τις δεύτερες Θερμοπύλες της Ελλάδας, 201 χρόνια μετά τις πρώτες και εξόχως ένδοξες.

Αυτή είναι η ιστορία τους…

Το προοίμιο της εισβολής

Η τρίτη δεκαετία του 3ου αιώνα π.Χ. βρήκε τα ελληνικά κράτη εξουθενωμένα από τις διαμάχες των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 281 π.Χ. σκοτώνεται εξάλλου ο βασιλιάς της Θράκης Λυσίμαχος, πρωτοπαλίκαρο άλλοτε του μακεδόνα στρατηλάτη, και αφήνει έτσι το βασίλειό του έκθετο στις ορέξεις των εχθρών.

Οι Γαλάτες της Παννονίας αποφασίζουν να εκστρατεύσουν προς τα νότια της Βαλκανικής, καθώς η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή. Η ρευστή κατάσταση στον κυρίως ελλαδικό χώρο και οι μάχες των επιγόνων του Mεγάλου Aλεξάνδρου είχαν γονατίσει τις πόλεις-κράτη, καλώντας άρον-άρον σε ευρύτερες συμμαχίες. Τώρα γεννιούνται οι συμπολιτείες, η Αιτωλική το 290 π.Χ. και η Αχαϊκή το 280 π.Χ., προσπαθώντας να περισώσουν την αυτοδιαχείριση και την ανεξαρτησία τους.

Την ίδια ώρα, οι Kέλτες δεν ήταν καθόλου άγνωστοι στους Έλληνες. Τους Kέλτες της Aδριατικής είχε απωθήσει αποφασιστικά ο Μέγας Αλέξανδρος, αναγκάζοντάς τους να ορκιστούν αιώνια φιλία, όπως μας παραδίδει ο γεωγράφος Στράβωνας και ο ιστορικός Αρριανός.

Αλλά και κέλτες μισθοφόροι υπηρετούσαν για περισσότερο από έναν αιώνα στις πόλεις-κράτη της Mεγάλης Eλλάδας και ένα σώμα τους είχε σταλεί μάλιστα από τον Διονύσιο τον Πρεσβύτερο (τύραννος των Συρακουσών) το 369 π.Χ. να συνδράμει τους Λακεδαιμόνιους στη διαμάχη τους με τους Βοιωτούς, όπως μας καταμαρτυρεί ο Διόδωρος ο Σικελιώτης.

Μόνο που οι παλιοί φίλοι θα εξελίσσονταν τελικά σε έναν μεγάλο εχθρό, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στην αποδυναμωμένη -από τις μάχες Λυσίμαχου και Σέλευκου- Μακεδονία.

Ο Λυσίμαχος σκοτώθηκε, ο Σέλευκος δεν πρόλαβε όμως να χαρεί τη νίκη του, καθώς δολοφονήθηκε από τον Πτολεμαίο Kεραυνό, ο οποίος χρίστηκε βασιλιάς της Θράκης και έβαλε στο στόχαστρο τη Μακεδονία, έχοντας εξασφαλίσει και την εύνοια του βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρου.

Και τα κατάφερε, νικώντας τον Αντίγονο Β’ τον Γονατά, γιο του Δημητρίου του Πολιορκητή, και στέφθηκε βασιλιάς και στη Μακεδονία. Με τον Πύρρο στην Ιταλία όμως και τη Μακεδονία γονατισμένη από τον πόλεμο, η βόρεια Ελλάδα φάνταζε εύκολος στόχος για τους Γαλάτες. Μάζεψαν κάπου 85.000 άντρες και ξεκίνησαν για πόλεμο.

Ο στρατός τους χωρίστηκε στα τρία: ένα τμήμα -υπό τον Kερέθριο- επιτέθηκε στη Θράκη, ένα δεύτερο -υπό τον Βρέννο- εισέβαλε στην Παιονία και το τρίτο -υπό τον Βέλγιο- επιτέθηκε σε Μακεδονία και Ιλλυρία. Ο Πτολεμαίος Κεραυνός υπέστη συντριπτική ήττα καβάλα στον ελέφαντά του, μιας και υποτίμησε το μέγεθος της απειλής, και έπεσε στα χέρια των Γαλατών, που τον αποκεφάλισαν και παλούκωσαν το κρανίο του σε ένα δόρυ, περιφέροντάς το παντού στη Μακεδονία ως τρόπαιο ζηλευτό.

Χωρίς αντίπαλο πλέον, οι Γαλάτες λεηλάτησαν την απροστάτευτη μακεδονική ύπαιθρο με τρομερή μανία, όπως μας παραδίδεται, ερημώνοντας περιοχές ολόκληρες, χωρίς να επιτεθούν ωστόσο σε πόλεις, μιας και αγνοούσαν την τέχνη της πολιορκίας. Την υπεράσπιση της Μακεδονίας ανέλαβε ο αριστοκράτης Σωσθένης, που χρίστηκε στρατηγός με δική του πρωτοβουλία και κατάφερε να εκδιώξει το ξενόφερτο φύλο από τη μακεδονική γη.

Οι Γαλάτες, που σε αυτή τη φάση είχαν στόχο τη λεηλασία και τη λαφυραγωγία, αποσύρθηκαν στα εδάφη τους, μόνο που δεν θα έμεναν για πολύ καιρό άπραγοι…

Οι Γαλάτες βρυχώνται για δεύτερη φορά

Ο Βρέννος δεν σταμάτησε ποτέ να πιέζει για μια δεύτερη απόπειρα κατά της Ελλάδας, καθώς αυτός δεν είχε μόνο το πλιάτσικο κατά νου. Ονειρευόταν γαλατική αποίκηση του ελλαδικού χώρου και είχε τον τρόπο να την πετύχει. Ή έτσι πίστευε τουλάχιστον. Έφτασε να επιδεικνύει στους θεόρατους άντρες του τους υποσιτισμένους έλληνες αιχμαλώτους που είχε στην κατοχή του, τους πιο μικρόσωμους και ταλαιπωρημένους από αυτούς, λέγοντας πως δεν αποτελούσαν δα και τρανό αντίπαλο για τους σκληροτράχηλους Γαλάτες.

Και τα κατάφερε, πείθοντάς τους πως η Ελλάδα είχε απίστευτο πλούτο στα ταμεία της και χρυσό με το τσουβάλι στους Δελφούς. Με τον Ακιχώριο στο πλευρό του και 200.000 στρατό, ήταν έτοιμος το 279 π.Χ. να εκστρατεύσει εκ νέου, αυτή τη φορά στα νοτιότερα της Ελλάδας. Μαζί του είχε και γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, καθώς ο στόχος ήταν πια η δημιουργία μόνιμης βάσης. Τόσο ο περιηγητής και γεωγράφος Παυσανίας όσο και ο ρωμαίος ιστορικός Ιουστίνος έχουν εξιστορήσει με λεπτομέρειες τη δεύτερη αυτή κάθοδο των Γαλατών.

Οι κέλτικες ορδές του Βρέννου Β’ δέχτηκαν μεν το πρώτο πλήγμα και πάλι από τον Σωσθένη, κατάφεραν ωστόσο να διαπεράσουν την αμυντική του γραμμή και να ξεχυθούν στη θεσσαλική γη, μετρώντας πάντως ηχηρές απώλειες. Αναγκάζοντας τους Έλληνες να πιάσουν τα όπλα. Μας λέει εδώ ο Παυσανίας στο «Ελλάδος Περιήγησις»:

«Tο ελληνικό γενναίο πνεύμα χάθηκε μέσα σε λίγες στιγμές, ωστόσο η δύναμη του φόβου ανάγκασε τους Έλληνες να συνειδητοποιήσουν ότι έπρεπε να πολεμήσουν. Γνώριζαν ότι αυτή η πάλη δεν γινόταν για την ελευθερία τους, όπως τότε που αντιμετώπισαν τους Πέρσες. Δεν έφτανε πλέον να προσφέρουν γη και ύδωρ. Τα γεγονότα που συνέβησαν στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Παιονία ήταν ακόμη νωπά στη μνήμη τους, ενώ νέες αιματοχυσίες λάμβαναν πλέον χώρα στη Θεσσαλία. Kάθε άνδρας ως ξεχωριστή μονάδα και κάθε πόλη συνολικά συνειδητοποιούσαν ότι οι Έλληνες θα έπρεπε είτε να ανταπεξέλθουν στις περιστάσεις είτε να αφανιστούν».

Ήταν ώρα για τις δεύτερες Θερμοπύλες του ελληνισμού απέναντι σε ξένο εχθρό (γιατί υπήρχε εμβόλιμη και η αναχαίτιση των Μακεδόνων από τους Αθηναίους στα στενά των Θερμοπυλών 128 χρόνια μετά τις Θερμοπύλες του Λεωνίδα)…

Οι ένδοξες Θερμοπύλες, πάντα οι Θερμοπύλες

Η στενή πύλη που αποτελούσε πέρασμα προς τα νότια της Ελλάδας επιλέχθηκε για άλλη μια φορά ως το ιδανικό σημείο οχύρωσης του ενωμένου ελληνικού στρατού, καθώς η ενέδρα των Ελλήνων στον Σπερχειό στέφθηκε από αποτυχία.

Ο Βρέννος, μετά τις περιπέτειες με τον Σωσθένη, είχε στις τάξεις του 152.000 οπλίτες και 24.400 ιππείς (οι ιππείς ήταν τριπλάσιοι σε αριθμό, καθώς καθένας από αυτούς συνοδευόταν από δύο έφιππους δούλους), βρίσκοντας απέναντί του τον αθηναίο στρατηγό Κάλλιππο και τους 26.000 γενναίους του. Αλλά και αρκετά πλοία που είχαν ήδη παραταχθεί στα στενά.

Οι περισσότεροι ήταν μάλιστα Βοιωτοί (10.000 οπλίτες και 500 ιππείς), ενώ άλλοι 7.000 οπλίτες ήταν Αιτωλοί. Οι Φωκείς έστειλαν 3.000 οπλίτες και 500 ιππείς, οι Λοκροί 700 στρατιώτες και οι Μεγαρείς άλλους 400. Οι Μακεδόνες έστειλαν 500 άντρες και άλλοι 500 ήρθαν από την Αντιόχεια της Μικράς Ασίας. Οι υπόλοιποι ήταν Αθηναίοι, όπως και οι τριήρεις, όπως υπολογίζει τους αριθμούς τους ο Παυσανίας. Οι Σπαρτιάτες και οι άλλοι Πελοποννήσιοι δεν απέστειλαν βοήθεια, καθώς ένιωθαν ασφαλείς χάρη στις οχυρώσεις του Ισθμού της Κορίνθου.

Η μάχη δόθηκε σε ένα έλος που υπήρχε στα στενά των Θερμοπυλών, όπου οι Έλληνες κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στον υπέρτερο γαλατικό στρατό. Ο ελληνικός στρατός περίμενε σιωπηλά τους Γαλάτες και μόλις αυτοί εμφανίστηκαν, το πεζικό παραμέρισε αφήνοντας τους ελαφρά οπλισμένους να εκτοξεύουν ακόντια, βέλη και πέτρες, καθώς το ιππικό ήταν παροπλισμένο λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Βέλη εκτοξεύονταν και από τις αθηναϊκές τριήρεις, που σύρθηκαν με χίλιους κόπους ως την ακροθαλασσιά.

Ο Βρέννος αναδιπλώθηκε μετά την ήττα και εφαρμόζοντας έναν τακτικό ελιγμό, έστειλε εφτά μέρες αργότερα ένα μέρος του εκστρατευτικού του σώματος (40.000 οπλίτες και 800 ιππείς) ανατολικά, προς την Αιτωλία, για να αναγκάσει τους Αιτωλείς να εγκαταλείψουν τα στενά και να προστατεύσουν τις εστίες τους.

Οι Γαλάτες έσβησαν ολοσχερώς από τον χάρτη το Κάλλιον (το σημερινό Κλαυσί κοντά στο Καρπενήσι), μια σημαντική πόλη στα σύνορα Ευρυτανίας και Αιτωλίας, επιδιδόμενοι σε ανείπωτες φρικαλεότητες. Μας παραδίδεται ότι έσφαξαν όλους τους κατοίκους και προέβησαν σε πράξεις κανιβαλισμού, όπως αποκαλύπτει ο Παυσανίας στο δέκατο βιβλίο (Φωκικά) της «Ελλάδος Περιήγησις»:

«Οι πιο ανήκουστες και τρομακτικές πράξεις που είχα ακούσει ποτέ να γίνονται ... Οι Γαλάτες έσφαξαν όλους τους άνδρες της φυλής, πίνοντας το αίμα και τρώγοντας τη σάρκα των σφαγιασμένων βρεφών. Mόλις η πόλη έπεσε, οι περήφανες γυναίκες της προτίμησαν να αυτοκτονήσουν παρά να πέσουν ζωντανές στα χέρια του εχθρού. Oι Γαλάτες δεν έδειξαν να αποθαρρύνονται από αυτή την εξέλιξη: ασέλγησαν πάνω στις ετοιμοθάνατες γυναίκες, ακόμη και σε αυτές που ήταν ήδη νεκρές».

Οι Αιτωλείς, μαθαίνοντας τα τραγικά νέα, αποσύρθηκαν πράγματι από τις Θερμοπύλες άρον-άρον για να διώξουν τη φριχτή απειλή από τα εδάφη τους. Η νέα αντιπαράθεση έγινε στα σημερινά Κοκκάλια, μια θέση που οφείλει την ονομασία της στα διασκορπισμένα και θρυμματισμένα οστά που συναντούσαν για χρόνια οι ντόπιοι στο χώμα, διαχρονικά σημάδια της τρομακτικής μάχης που έλαβε χώρα.

Ο ανταρτοπόλεμος των Αιτωλών και το πείσμα της εκδίκησης τα κατάφερε: από τους 40.000 Γαλάτες που είχαν αποσπαστεί από τις Θερμοπύλες, στα στενά επέστρεψαν λιγότεροι από τους μισούς.

Η επιχείρηση κατά του ιερού των Δελφών

Οι Εφιάλτες δεν έλειπαν όμως ποτέ από την ελληνική ιστορία και όπως ακριβώς στις πρώτες ένδοξες Θερμοπύλες, έτσι και πάλι λιποτάκτες Έλληνες (Ηρακλειώτες και Αινιάνες) υπέδειξαν στον Βρέννο την παράκαμψη, τον ίδιο κρυφό δρόμο που ακολούθησε και ο Πέρσης Υδάρνης δηλαδή περικυκλώνοντας τον Λεωνίδα!

Ο Βρέννος πήρε 40.000 άντρες και περικύκλωσε τους Έλληνες, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν από το στρατηγικό στενό. Οι ελληνικές στρατιές αποσύρθηκαν πράγματι, η καθεμιά στον τόπο της, αφήνοντας τη νότια Ελλάδα βορά στους αιμοδιψείς Κέλτες. Ο Βρέννος άφησε τον Ακιχώριο στο σημείο και έβαλε πλώρη για τους Δελφούς, θέλοντας να συλήσει τους θησαυρούς του Ναού του Απόλλωνα.

Η δεύτερη σύγκρουση θα γινόταν στους Δελφούς, όπου οι Δελφιείς προσπαθούσαν να απωθήσουν τους αναρριχώμενους στους βράχους Γαλάτες με ό,τι είχαν και δεν είχαν, πέτρες, βέλη και ακόντια. Στο πλευρό τους είχαν, όπως μας παραδίδει γλαφυρά ο Παυσανίας, και τους θεούς, τα καιρικά στοιχεία δηλαδή, καθώς η σφοδρή καταιγίδα έκανε αδύνατη την ανάβαση των Γαλατών.

Ο ελληνικός στρατός πρόλαβε τους Κέλτες την επομένη και τους περικύκλωσε μέσα στη θεομηνία, καθώς οι Φωκείς κατέβηκαν τον Παρνασσό και χτύπησαν από πίσω τον Βρέννο. Οι Γαλάτες μάχονταν γενναία, μας λέει ο Παυσανίας, ο Βρέννος τραυματίστηκε όμως και αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν. Πανικοβλημένοι, στρέφονταν τώρα ο ένας κατά του άλλου, λέει πάντα ο Παυσανίας, και οι Φωκείς πληροφόρησαν τους άλλους Έλληνες για τον γενικευμένο πανικό που επικρατούσε στις τάξεις του εχθρού.

Περίπου 6.000 Kέλτες χάθηκαν στη μάχη και άλλοι 10.000 μέσα στη σύγχυση και τους βράχους που έπεφταν διαρκώς από τις κατολισθήσεις του βουνού. Ο Βρέννος φέρεται να αυτοκτόνησε, αν και Παυσανίας, Ιουστίνος και Διόδωρος δεν συμφωνούν για τον τρόπο. Είναι πιθανό πάντως να έδωσε τέλος στη ζωή του καθώς υπέφερε από βαριά τραύματα και οι Κέλτες το συνήθιζαν να αυτοκτονούν όταν δεν μπορούσαν να πολεμήσουν άλλο, θεωρώντας προσβολή και ατίμωση τον αργό και μαρτυρικό θάνατο.

Μαθαίνοντας τις θετικές εξελίξεις, οι Αθηναίοι βγήκαν ξανά από την πόλη τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Bοιωτούς και ξεκίνησαν να καταδιώκουν λυσσαλέα τους Γαλάτες, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν κάποια στιγμή, έχοντας από την άλλη πλευρά Αιτωλούς, Θεσσαλούς και Mαλιείς.

Η τελική σφαγή των επιδρομέων θα λάμβανε χώρα στον Σπερχειό και οι περισσότεροι αρχαίοι ιστορικοί συμφωνούν πως δεν γλίτωσε κανείς τους. Πιθανότερη πάντως είναι η εκδοχή να επιβίωσαν αρκετοί και να διασκορπίστηκαν προς τον βορρά και τη Μικρά Ασία, όπου έφτιαξαν πράγματι μια αποικία. Η βαρβαρική απειλή είχε παρέλθει όμως και οι Έλληνες, παρά τη δεινή κατάσταση και τις μεταξύ τους έχθρες, ενώθηκαν και νίκησαν με ζηλευτή αποφασιστικότητα.

Το ελληνικό πνεύμα, παρά τη φθορά και την παρακμή του, παρά τις εμφύλιες συρράξεις και τον αλληλοσπαραγμό, τα έβαλε με έναν εξόχως δυνατό και υπέρτερο εχθρό και επικράτησε κατά κράτος. Και όπως διατείνονται πολλοί ιστορικοί, αυτός ο άθλος των αποδυναμωμένων Ελλήνων κατά των πανίσχυρων Γαλατών είναι ίσως ακόμα μεγαλύτερος από την αναχαίτιση των Περσών από μια Ελλάδα που άκμαζε τότε και μεγαλουργούσε…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Και μετα ήρθε ο Σύριζα !

  Γιατί δεν κάνουμε δημοψήφισμα για το Μακεδονικό ?

 2. avatar efkleidou

  ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ. ΑΠΕΙΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΩ ΡΗΤΟΥ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Η ΚΟΜΜΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

 3. avatar Νίκος146bc

  Και μετά ήρθαν οι ανώμαλοι η Ρωμαίοι που αργότερα τους είπαν βυζαντινούς και μας σκλάβωσαν και διέλυσαν την Ελλάδα με αποτέλεσμα ο καθένας να έρχεται και να κάνει ότι θέλει ώσπου ελευθερωθηκαμε το 1832

  1. avatar Κώστας Έλληνας

   Σωστός φίλε μ.Ειδηκα οι βυζαντινοί προξένησαν τεράστιες φθορές στα πάντα.Ηταν 100% ανθελληνες.Και στο σχολείο,που δε μάθαμε ούτε γαλατική εισβολή,Μ.Αλεξανδρος σε δύο κεφάλαια όπως κ οι περσικοι,λίγα πράγματα για τους Μινωίτες στη τρίτη δημοτικού και μαθαίνουμε 3 ολόκληρες χρονιές ψέματα για το κ...βυζαντιο...

 4. avatar SCULLYXL5

  Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ ΛΕΓΑΝΕ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!!!!??????????

  1. avatar Nαι και πάλι ναι

   Σωστό

 5. avatar γαλαζοκολόκυθο

  σοδομισαν στις πεθαμενες και ημιθανεις γυναικες
  ψησαν και φαγαν τα μωρα και παιδια
  εχεις ακουσει την εκφραση\'\'\' γαλατικη ευγενεια...\'\'
  ειναι το \'\'\'ανφαν γκατε\'\'\' της ευγενειας των λαων κατα κει που δυει ο ηλιος....
  αααααααχ συντροφε
  αλλος κοσμος , αλλη ψυχοσυνθεση ,αλλη φινετσα
  ...μη περιμενεις να διαβασεις τετοιες αβροτητες σε περσες βαβυλωνιους φοινικες κιαλλους ανατολιτες βαρβαρους... μπασκλασιτες.
  αυτα μονο σε κελτες ,σαξονες ,ουνους ,γαλατες ,βικινγκ,σλαβους ...
  και που να διαβασεις τι γραφουν οι ιδιοι τι μεγαλουργηματα επραξαν στη κωσταντινουπολη κανα αιωνα πριν την καταλαβουν οι ....απολιτιστοι -αισχροι... οθωμανοι..
  βορειος ουριος ανεμος.....
  φυσηξε βαρδαρης ...και καθαρισε...
  ουγκ

 6. avatar Papadopoulos Antonio’s

  Και Η Ευρωπαϊκή Γαλατία και η Ασιατική Γαλατία αποικιθηκαν Και κατοικήθηκε από Κέλτες ποιο το πρόβλημα σου;

 7. avatar 20/2019

  Εξαιρετικο αρθρο με την ενοιαν οτι,
  οι Γαλατες ειναι οι ΝΥΝ φαρισαιοι του ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ= ΠΟΤΑΜΙ και αλλα ρεμαλια
  ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ που για μια χουφτα δολαρια με το ετσι θελω θέλουν να πουλήσουν την
  τιμήν τους, την τιμην της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , με ολα τα παράγωγά της κατω απο τις διαταγές
  των ΗΠΑ, και Ε.Ε. με ανταλλαγμα το χρημα .
  Ευχομαι δέ εις το μελλον να συνεχιση αυτη η πολιτικη των απαισιων πολιτκών που εχουν
  την ευκαιρια να την κανουν μεχρι τις επόμενες εκλογές, αρχιζοντας όπως ειπε ο αξιότιμος
  πρώην Υ.Εξ. Κοτζιας οτι η ΗΠΕΙΡΟΣ θα ειναι ο επομενος σταθμός συνομιλιας με την
  Μ. Αλβανια ωστε να ενσωματωθη και αυτή σε αυτούς , επομενο βημα η Θρακη, ,Νησια,
  και οτι αλλο επεται, με την ενοια οτι ΕΛΛΑΣ = ΑΘΗΝΑΙ = ΕΛΛΑΣ.
  Ευχομαι να αποτελειώση συντομα το εργο ωστε οπως ειπε η =Μαφια= αυτη να εχουμε
  == ΕΙΡΗΝΗ= στα Βαλκανια, ωστε να αρχιση η νεα γεννεα τους πολέμους δια την εδαφικήν
  υπεράσπισην εναντια αυτων που πρωδωσαν την πατρίδα τους = ΕΛΛΑΔΑ.
  Ο αειμνηστος και μονον ελλην τημιος πρωθυπουργός που περασε ποτέ απο τα
  ελληνικά εδαφη Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ σε ενα λόγο του ειπε χαρακτηριστικα:
  = Η ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΟΣ αλλα, ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΗ ΠΟΤΕ == καί
  = ΕΛΒΕΤΙΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ , ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΝΟΠΑΘΟΥΣΑ ==
  Μήπως αυτα τα γνωρίζει το = newsbeast.gr === να τα γραψη προς συμπαρασταση αυτων
  των = ΕΛΛΗΝΟΩΝΜΑΚΕΔΟΝΩΝ = που σημερα βρισκοντα εις το κρατος των= ΑΘΗΝΩΝ=??
  δυστυχώς ΟΧΙ

 8. avatar Μέτοικος

  Άρθρο διαμάντι. Συγχαρητήρια σε όποιον το έγραψε. Beast πρέπει να βάζεις τέτοια άρθρα από καμιά φορά.

 9. avatar ganag156

  Ήμαρτον, οι Κέλτες και οι Γαλάτες δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Οι Κέλτες παραμένουν ιστορικό μυστήριο ως προς την καταγωγή/προέλευση τους. Οι Γαλάτες ήταν ένα Γερμανικό φύλο, που τμήμα του πιθανόν να κατέβηκε στην κεντρική Ευρώπη και εν συνεχεία στην Βαλκανική. Οι αριθμοί των εισβολέων είναι τελείως φανταστικοί, για να στρατολογήσεις και να εξοπλίσεις 200,000 στρατό θα χρειαζόταν ένας εύπορος πληθυσμός τουλάχιστον 4,000,000 Γαλατών/Κελτών. Τα βασικά γεγονότα δεν αμφισβητούνται, αλλά οι αριθμοί των εισβολέων είναι πλασματικοί για λόγους ηρωοποίησης των Ελλήνων, κάτι συνηθισμένο στις διηγήσεις της εποχής αλλά και γενικότερα.

  1. avatar George Koutsoulis

   Βασικά οι ιστορικοί υπολογίζουν τον πλυθισμο των Γαλατων η αν θες των Κελτικων φύλων τότε μεταξύ 5 και 7 εκατομυρίων, φαντάσου ότι η «Ελλάδα» (πόλεις κράτη) τότε ήταν γύρω στα 3.500.000 θεωρώ ότι πήρες την απάντηση σου.

  2. avatar Papadopoulos Antonio’s

   Κ

  3. avatar Halepos

   Halepos
   Οι Κέλτες ήσαν γαλάτες και περί τους 250.000 όπως αναφέρει ο Ντρόζεν. Είχαν μαζί τις οικογένειες τους, γυναίκες, παιδιά και γέρους. Οι Θεσσαλοί τους άφησαν να περάσουν προς την Νότια Ελλάδα για να γλυτώσουν τις περιουσίες τους. Επιτέθηκαν όταν οι γαλάτες έφευγαν.

  4. avatar χαχχαχαχα

   αρα πόσοι ήταν δάσκαλε;

 10. avatar !!!!!

  Άρα ο τσίπρας είναι ο τρίτος εφιάλτης που πρόδωσε την Ελλάδα και όχι ο δεύτερος.

  1. avatar giannis tzanidakis

   Ο πρωτος ειναι γνωστός ο δευτερος ειναι ο Βενιζέλος που φτασε την Ελλάδα εξω απο την Αγκυρα αλλα ευτυχώς υπηρχαν οι τοτε πατριώτες δεξιοί αντιβενζελικοι και εφεραν τα πραγματα στη θεση τους με τη μικρασιατική καταστροφή και ευτυχώς μετά τ0 67 ήρθε η χούντα και εσωσε την Κυπρο δινοντας τη μισή στους Τούρκους και λιγο αργοτερα καποιος Σαμαράς πρωθυπουργός κι αυτός δεξιός πατριώτης εδωσε το σκετο Μακεδονία και ήρθε ο Τσίπρας ο προδότης να το παρει και να το κάνει Βόρεια Μακεδονία .αν δε χόρτασες εχω κι αλλα να σου δωσω.

   1. avatar @γιάννη εφιαλτάκη

    Ναι ο τρίτος εφιάλτης είναι ο τσίπρας και τα τσιπρίδια του.
    : «Χάρις στην εκτεταμένη προπαγάνδα του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που συνεργάστηκε με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας... 100.000 φυγόστρατοι ή λιποτάκτες απέφυγαν τον ελληνικό στρατό… Ομάδες των κομμουνιστών παλαιμάχων της Μικράς Ασίας καυχώνταν ότι είχαν παίξει \"οργανικό\" ρόλο, διαδίδοντας τη σύγχυση και τον πανικό ανάμεσα στις ελληνικές μονάδες, τις κρίσιμες μέρες του Αυγούστου του 1922, όταν ο τουρκικός στρατός διέσπασε τις ελληνικές γραμμές… Αν και η αποτελεσματικότητα των κομμουνιστών πρακτόρων την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να υπερτιμηθεί, συνέβαλαν στην περαιτέρω διάσπαση του μετώπου, όταν η τουρκική επίθεση έφτασε στο αποκορύφωμά της».
    Τα αντιπολεμικά δημοσιεύματα των ελληνικών κομμουνιστικών εντύπων, αποτέλεσαν κι ένα απρόσμενο δώρο για τους Νεότουρκους του Κεμάλ, οι οποίοι τα ανατύπωναν και τα σκόρπιζαν στις γραμμές του ελληνικού στρατού, ενισχύοντας έτσι την πτώση του ηθικού.

    Νικος Ζαχαριάδης ΚΚΕ την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής
    \" Γι αυτό εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την Ελληνική ήττα στη Μικρασία ΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΑΜΕ…\"

    Και τώρα το ίδιο κάνουν τούρκοι και σκοπιανοί εθνικιστές χέρι με χέρι με την ανθελληνική ακροαριστερά εδώ χτυπάνε την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...