10
loading

Ο δημοσιογράφος στο επάγγελμα και για σχεδόν 20 χρόνια ηγέτης του φασιστικού κράτους της Ιταλίας που ο ίδιος ίδρυσε, Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να ανέβει στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας με τον τρόπο που το κάνουν όλοι ο δικτάτορες: «Σιδηρά πυγμή», πλύση εγκεφάλου σε ακροατήρια που είναι ανοικτά στην προπαγάνδα και ανηλεή πόλεμο με φυσικούς και ιδεολογικούς όρους στους αντιπάλους.

Μόνο που στο κοινωνικό πεδίο οι εχθροί που μπορεί να αποκτήσουν οι δικτάτορες κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθούν πιο ισχυροί από τον ίδιο. Ακόμα και αν μιλάμε για μια κρατική μηχανή, έστω και αν αυτή έχει την πιο σκληρή της μορφή όπως ένα φασιστικό καθεστώς.

Και οι εχθροί αυτοί έρχονται από τις υποσχέσεις που δίνουν σε αυτό το ακροατήριο για να μπορέσουν να παραμείνουν στην εξουσία. To δόγμα «Τάξη και Ασφάλεια» ο Μουσολίνι δεν κατάφερε να το περάσει σε όλη την Ιταλία. Και ο ιταλικός Νότος και συγκεκριμένα η μαφία της Σικελίας έδωσε ένα μάθημα στον Μουσολίνι ότι με κάποιες καταστάσεις δεν εμπλέκεσαι.  Ο «πόλεμος» που κήρυξε η σισιλιάνικη μαφία στον δικτάτορα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ίσως άλλη μία καθοριστική στιγμή στην αποκαθήλωση του φασίστα δικτάτορα.

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην  κατάλληλη θέση

Ο Μουσολίνι αφού έγινε αρχηγός του κράτους το 1922 επισκέφτηκε τη Σικελία καθώς θεώρησε ότι οι πληροφορίες που τον ήθελαν να είναι δημοφιλής στο Νότο είχαν βάση. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είχε έρεισμα στις μάζες.

Εκεί η μαφία ήταν το αφεντικό και η μαφία είναι πάνω από την πολιτική. Εκτός από την περίοδο που θα αποφασίσει να κάνει η ίδια πολιτική για να προωθήσει τα συμφέροντά της, συνήθως πατώντας πάνω στους αδύνατους για να πλουτίσει κι άλλο.

Σε εκείνη την επίσκεψή του ο Μουσολίνι δεν είχε δεχτεί και την καλύτερη υποδοχή. Μάλιστα όταν πέρασε από μία μικρή πόλη ο μαφιόζος δήμαρχος κατάφερε να αφήσει για ακροατήριο του δικτάτορα μερικούς ζητιάνους, λαχειοπώλες, λούστρους και κάποιους τρελούς του χωριού.

Αυτή η εμπειρία εξόργισε τον «Ντούτσε» ο οποίος υποσχέθηκε ότι μπορεί να λύσει «το πρόβλημα του ιταλικού Νότου».

Για αυτή τη δουλειά διόρισε ως νομάρχη του Παλέρμο ένας πολέμιός του, φιλοβασιλικός και αρχηγός της αστυνομίας στη Ρώμη, ο Τσέζαρε Μόρι. Ο Μουσολίνι πόνταρε στο γεγονός ότι ο αμέμπτου ηθικής Μόρι θα ξερίζωνε μια για πάντα τη μαφία.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν απείχε πολύ από κάτι τέτοιο. Ο ίδιος έλεγε ότι «δεν θέλω απλώς να πιάνω τους μαφιόζους. Θέλω να τους γελοιοποιώ. Θέλω να δείχνω στους ανθρώπους πόσο δειλοί είναι».

Οι τακτικές του Μόρι τις περισσότερες φορές δεν διέφεραν από εκείνες των μαφιόζων. Αν δεν τους έβρισκε απήγαγε τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Έσφαζε τα ζώα τους και τα πουλούσε με μειωμένη τιμή στις τοπικές αγορές.

Το 1929 ο Μόρι αποχώρησε «θριαμβευτής» από τη Σικελία λέγοντας ότι η «Μαφία έχει εξαλειφθεί». 11.000 άτομα βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα και εξορισμένοι. Όντως ένα σχεδόν τελειωτικό χτύπημα για τη σισιλιάνικη μαφία.

Ο Μόρι όμως έκανε λάθος. Αρκεί να περίμενε 14 χρόνια για να το καταλάβει.

Η Μαφία δεν ξέχασε

Ο Β’ Παγκόσμιος είχε ήδη αρχίσει να συγκλονίζει τον κόσμο και ο Μουσολίνι είχε ταχθεί στο πλευρό του Χίτλερ. Τα στρατηγικά του λάθη όμως εντός και εκτός χώρας (χαρακτηριστικό παράδειγμα η πανωλεθρία που υπέστη στα ελληνοαλβανικά σύνορα το 1940) τον έκαναν να είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην Ιταλία.

Η αποβίβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Σικελία το 1943 έστρεψε εναντίον του το σύνολο των φασιστών συντρόφων του. Στην πλήρη αποκαθήλωσή του όμως και τον εξορισμό του έβαλε το χέρι της και η Μαφία.

Όταν έγινε η απόβαση των Συμμάχων τα στρατεύματα έπρεπε να περάσουν μέσα από την ορεινή κεντρική περιοχή. Το σημείο κλειδί για την ιταλογερμανική άμυνα ήταν το όρος Καμαράτα. Η ορεινή γραμμή χώριζε τους Αμερικάνους από το Παλέρμο.

Η φασιστική άμυνα δεν μπορούσε να κερδίσει αλλά ήταν πεπεισμένη ότι μπορούσε να κάνει τους Αμερικάνους να πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα. Οι Αμερικάνοι δεν ήθελαν να πληρώσουν αυτό το τίμημα και ζήτησαν τη βοήθεια αυτών που ήξεραν την περιοχή τους καλύτερα από τον οποιονδήποτε.

Μέσα από ένα πλέγμα κατασκοπευτικών και μυστικών ενεργειών ειδοποίησαν τον Ντον Καλοτζέρο Βιτσίνι (Ντον Καλό) για βοήθεια. Ο Ντον Καλό ήταν για κάποιους το «αφεντικό όλων των αφεντικών» στη Μαφία της Σικελίας.

Όταν τρία αμερικανικά τανκ μπήκαν στην κομβική σημασίας πόλη της Βιλάλμπα ένα είχε στο σημαιάκι της ένα χαρακτηριστικό γράμμα το οποίο καλούσε τον αρχιμαφιόζο σε δράση. Εκείνος εμφανίστηκε ανέβηκε στο πρώτο τανκ και μεταφέρθηκε πίσω από τις γραμμές των Συμμάχων. Εκεί οι στρατιώτες τον έλεγαν «Στρατηγό Μαφία».

Την επόμενη μέρα ο Ιταλός συνταγματάρχης Σαλέμι πήγε στην πρωινή αναφορά. Εκεί είδε με έκπληξη ότι παρουσιάστηκε το 1/3 των ανδρών του. Τι είχε συμβεί όμως; Το προηγούμενο βράδυ ομάδες ντόπιων είχα επισκεφθεί τις φρουρές και τους στρατώνες και «συμβούλευσαν» τους στρατιώτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους ώστε να αποφευχθεί μία «αχρείαστη αιματοχυσία».

Μάλιστα έδωσαν και πολιτικά ρούχα στους στρατιώτες για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Τους ξεκαθάρισαν ότι δεν θα είχαν μόνο τους Συμμάχους να αντιμετωπίσουν αλλά και τους ντόπιους που ήξεραν τον τόπο τους σαν την  παλάμη του χεριού τους.

Την επόμενη μέρα ο Συνταγματάρχης απήχθη. Ταυτόχρονα το απόγευμα ο στρατηγός των Μαροκινών δυνάμεων που και εκείνος συνεργαζόταν με τη Μαφία πήρε μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει προς το όρος Καμαράτα.

Η Σικελία είχε χαθεί για τους φασίστες χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα!

Η Μαφία δεν είχε πολιτικές προτιμήσεις, μόνο οικονομικές

Οι μαφιόζοι δεν τάχθηκαν μόνο κατά των φασιστών. Ήταν και κατά των κομμουνιστών και των παρτιζάνων οι οποίοι διεξήγαγαν αντάρτικο στα βουνά κατά του Μουσολίνι και μετέπειτα κατά των Αμερικάνων.

Οι Αμερικάνοι ωστόσο ήταν στρατηγικοί σύμμαχοι των μαφιόζων της Σικελίας. Και επίσης απεχθάνονταν τους κομμουνιστές. Το τελευταίο που ήθελε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν να επικρατήσει ο κομμουνισμός στις χώρες που είχαν βοηθήσει να απελευθερωθούν. Και θα έκαναν τα πάντα για να το πετύχουν. Θα διευκόλυναν ακόμα και σφαγές αμάχων για να το καταφέρουν.

Όσο οι Σύμμαχοι προήλαυναν απελευθέρωναν μαφιόζους και τους έδιναν και θέσεις κλειδιά.

Οι παρτιζάνοι ωστόσο ήθελαν την κολεκτιβοποίηση της γης και να καταφέρουν να απεμπλακούν από τους τσιφλικάδες. Όπου τσιφλικάδες μπορεί να μπει η λέξη μαφιόζοι. Για να μπορέσουν να κάμψουν το ηθικό των κομμουνιστών τα μέλη της Μαφίας δεν δίστασαν να συνεργαστούν και με τους αυτονομιστές της Σικελίας. Κάτω υπό την επίβλεψη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ο πλέον γνωστός αυτονομιστής στο Νότο ο Σαλβατόρε Τζουλιάνο είχε την βοήθεια της τότε CIA και την ευκαιρία από τους μαφιόζους να προκαλέσει ένα πλήγμα στους χωρικούς που ύψωσαν το ανάστημά τους.

Στα μέσα της δεκαετίας του 40’ το κίνημα του Τζουλιάνο είχε υποστεί μεγάλη εκλογική ήττα από τους κομμουνιστές σε συγκεκριμένες επαρχίες του ιταλικού Νότου. Οπότε η σύμπραξη Μαφίας-Αυτονομιστών-ΗΠΑ οδήγησε στη σφαγή της Πορτέλα ντελά Τζινέστρα. Ένα μικρό χωριό όπου οι εργάτες γιόρταζαν στην πλατεία την Πρωτομαγιά.

Οι άνδρες του Τζουλιάνο επιτέθηκαν αδιακρίτως στο πλήθος σκοτώνοντας 11 άτομα (ανάμεσά τους 4 παιδιά) και 33 τραυματίες.

Η Μαφία δεν ξαναέχασε ποτέ την πρωτοκαθεδρία της στην περιοχή…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

  Ευτυχώς ήρθε η πρώτη φορά αριστερά και αποκατάστισε με το πολύ παραπάνω τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ , φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι, , έξω οι βάσεις του θανάτου , Ευρώπη και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο , Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και προλετάριοι ενωμένοι ποτέ νικημένοι.

 2. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Και στην Ελλάδα οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα χειρότερα κατακαθια της κοινωνίας για να επιβάλλουν τα συμφέροντα τους. Συνεργάτες των ναζί μαφιοζοι μεγαλοκαπιταλιστες ποινικοι όλοι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ για να εξαλείψουν τους κομουνιστές και να τρομοκρατησουν τους Έλληνες

 3. avatar ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

  Οι ακτιβιστές επαναστάτες της Μαφίας αγωνίστηκαν με θάρρος ενάντια στο φασιστικό κόμμα την αστυνομία και τον Μουσολίνι που ήθελε ντε και καλά να πάρει τον έλεγχο της Σικελίας στα χέρια του Ιταλικού κράτους. Οι σύντροφοι της Μαφίας εκτελέστηκαν φυλακίστηκαν βασανίστηκαν από το Φασιστικό κόμμα και την Αστυνομία αλλά άντεξαν αντιστάθηκαν και έτσι σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα με ακτιβιστικες δράσεις δυνατά ενάντια στο κατεστημένο με δολοφονίες,εμπόριο ναρκωτικών όπλων κπλ . ΛΕΥΤΕΡΙΆ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΈΣ.

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Διάβασε το άρθρο ρε καθυστερημένε γιατί γίνεσαι ρόμπα. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την μαφια εναντίων των κομμουνιστών

 4. avatar μια ζωη αυτές ειναι οι ΗΠΑ. Το ιδιο κανουν και στην λατινικη αμερικη

  Το τελευταίο που ήθελε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν να επικρατήσει ο κομμουνισμός στις χώρες που είχαν βοηθήσει να απελευθερωθούν. Και θα έκαναν τα πάντα για να το πετύχουν. Θα διευκόλυναν ακόμα και σφαγές αμάχων για να το καταφέρουν.

 5. avatar ΑΤΛΑΣ

  O "Δούκας" (Il Duce) κυβέρνησε την Ιταλία επί 22 χρόνια. Και έκαμε τεράστια έργα, π.χ. ότι υπάρχει σήμερα σαν αξιοθέατο στη Ρώμη έγινε επί Ντούτσε. Τα λάθη του έγιναν μόνον με την έναρξη του Β Παγκόσμιου πολέμου. Είχε τεράστια αποδοχή το φασιστικό κίνημα από την κοινωνία.... με εξαίρεση τους μαφιόζους. Αυτοί είχαν πάρε -δώσε με την Αμερική από ανέκαθεν και γι' αυτό άλλωστε η μαφία αναπτύχθηκε και στις ΗΠΑ.

 6. avatar Αυτό που ντρέπεται να πει ο αρθρογράφος είναι

  ότι η ιταλική μαφία έγινε ο ρουφιάνος των αμερικανών και ο προδότης της ίδιας της χώρας της. Επίσης παρότι δεν ντρέπεται να ηρωοποιεί την μαφία, ωστόσο ντρέπεται ο δημοσιογραφακος να πει ότι οι γνωστοί για τις μεθόδους τους μακελάρηδες αμερικανοί απελευθέρωναν στην Ιταλία μαφιόζους, δηλ. στυγνούς και κατά συρροή εγκληματίες για να πετύχουν τα σχέδιά τους. Ό, τι ακριβώς κάνουν ακόμη και σήμερα (βλέπε ISIS)

 7. avatar Άσε ρε

  Αυτό το άρθρο έριξε φως σε πολλά πράγματα. Ας γίνει επιτέλους η ιστορία ο δάσκαλος που μας αξιζει.

  1. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

   Σωστος !
   ''ΟΛΒΙΟΣ(=ευτυχης, μακαριος, ευδαιμων, ευλογημενος )
   ΟΣΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΗΣ ΕΣΧΕ ΜΑΘΗΣΙΝ''.

Παρακαλούμε περιμένετε ...