153
loading
Γράφει
η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη

Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσφωνήσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Εμείς προτιμάμε το Ελλάς ή Ελλάδα για το όνομα της χώρας και το Έλληνες για τους ανθρώπους της, ενώ οι ξένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτιμούν το Greece και το Greek ή το αντίστοιχο κάθε γλώσσας.

Για παράδειγμα στην Ιταλία και την Ισπανία είναι Grecia, στη Γερμανία είναι Griechenland, στη Γαλλία Grèce, στη Σουηδία Grekland, στη Πορτογαλία Grécia.

Η λέξη που χρησιμοποιείται για την Ελλάδα στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου δεν έχει σχέση με το Hellas, αλλά με το Greece. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί η χώρα μας λέγεται Greece κι όχι Hellas; Είναι κακό να αποκαλούν κάποιον Γραικό; Είναι από τη φύση της υποτιμητική η λέξη ή απλά συνηθίζεται να χρησιμοποιείται με υποτιμητική χροιά; Κι αν είναι έτσι γιατί τα λόγια του Αθανάσιου Διάκου στον Ομέρ Βρυώνη «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω» έγιναν θρύλος στις ψυχές των Ελλήνων.

Ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συντονιστής του «Χρηστικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών, μιλάει στο newsbeast.gr για την προέλευση της λέξης Greece αλλά και γιατί είναι «χαμένη υπόθεση», όπως λέει ο ίδιος, η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Ελλάδα.

 - Κε Χαραλαμπάκη, γιατί «Greece» κι όχι «Hellas»;

«Η λέξη Greece, όπως λεγόμαστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Στον Αριστοτέλη εμφανίζεται ένας μικρός λαός, οι γράες (με περισπωμένη) οι οποίοι ζούσαν γύρω από το μαντείο της Δωδώνης και είναι ίσως οι πρώτοι Έλληνες. Επίσης στη σημερινή Μαγνησία, κοντά στο Βόλο, υπήρχαν οι Ελλάνες (με περισπωμένη), που έγιναν μετά Ελλήνες, όπου το α το δωρικό γίνεται η, ανέβηκε ο τόνος και έγινε Έλληνες.

Στον Όμηρο εμφανίζεται η λέξη Πανέλληνες, που σημαίνει ότι είχαμε από πολύ νωρίς την αίσθηση της κοινής καταγωγής. Και οι δύο μαρτυρίες είναι αρχαίες και θα λέγαμε και ισότιμες. Αλλά επειδή όταν λέμε Γραικός, και κυρίως Γραικύλος, του προσδίδουμε μία απαξιωτική σημασία, δεν θέλει κάποιος να συνδέεται το Greece με το Γραικός».

38650

Όμως ο γραικύλος, δηλαδή αυτός που συμπεριφέρεται με δουλοπρέπεια στους ξένους, που δεν έχει εθνική αξιοπρέπεια, προέρχεται από το λατινικό Graeculous. Στο υποσυνείδητο κάποιων ενδεχομένως να μην αρέσει η λέξη Γραικός γιατί θυμίζει το Γραικύλος.

Όμως με καθαρά ιστορικά και επιστημονικά κριτήρια και οι δύο ονομασίες της Ελλάδος είναι πανάρχαιες και νομιμοποιούνται πλήρως. Σε όλη σχεδόν την Ευρώπη λεγόμαστε με την ρίζα "γκρικ" που προέρχεται από το λατινικό Graecus, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την ελληνική Γραικός.

Έλληνες, ήδη στα ελληνιστικά χρόνια, και στα χριστιανικά μετά, στην εκκλησιαστική παράδοση αποκαλούσαν τους ειδωλολάτρες. Όταν έλεγαν Έλληνες τους ειδωλολάτρες, η λέξη σταμάτησε να χρησιμοποιείται και έτσι σε όλο το Μεσαίωνα εμείς ήμασταν οι Γραικοί. Η λέξη Γραικός είχε θετική έννοια όπως συνέβαινε και με το Ρωμιός. Ρωμιός σημαίνει Ρωμαίος υπήκοος αλλά η Ρωμιοσύνη και όχι μόνο λόγω του Ρίτσου, αλλά και στα δημοτικά τραγούδια, είναι τίτλος τιμής. Όταν λέμε Ρωμιοί της Πόλης σημαίνει οι Έλληνες της Πόλης. Μην παίζουμε με τις λέξεις για να πούμε ότι είναι καλύτερο το Έλληνες. Περίπτωση να επανέλθει να λέμε Hellas για την Ελλάδα για τις ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει διότι έχει παγιωθεί. Και αυτό δεν είναι αρνητικό.

Είναι σημαντικό να πούμε, ότι η λέξη Έλληνες επανήλθε μετά την αναγνώρισή μας ως επίσημο κράτος, από την επανάσταση του 1821 και μετά. Ο λόγος ήταν ότι για να συνδέσουν την αρχαιότητα με το νεοσύστατο κράτος έπρεπε να έχουν μία ταυτότητα κι έτσι ξαναγύρισαν στη λέξη Έλληνες παρόλο που είχε πάρει τη σημασία του ειδωλολάτρη».

«Θα πρέπει να πούμε και κάτι ακόμα», συνεχίζει ο κ. Χαραλαμπάκης. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έβαλαν εν γνώση τους στην Ε.Ε. εκτιμώντας τον λαμπρό πολιτισμό στον οποίο στηρίζεται όλη η Ευρώπη. Η λέξη Ευρώπη, προέρχεται από τη σύνθεση του "ευρύς" και "όψη", δηλαδή "μεγαλομάτα". Δεν έχουμε τώρα καμία ανάγκη να αποδείξουμε την ταυτότητά μας. Όπως δεν μπορεί τώρα να γραφτεί μία μελέτη για να αποδειχτεί η σφαιρικότητα της Γης, θα ήταν γελοίο, κατά τον ίδιο τρόπο δεν χρειαζόμαστε υποστυλώματα να επανέλθουμε στο Ελλάς για να δείξουμε ότι είμαστε οι γνήσιοι Έλληνες και η συνέχεια του προγονικού μεγαλείου».

«Χαμένη υπόθεση» η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Ελλάδα

Το δεύτερο σκέλος της κουβέντας με τον κ. Χαραλαμπάκη είχε να κάνει με τα Αρχαία Ελληνικά. Πρέπει να διδασκόμαστε Αρχαία Ελληνικά; Ποια είναι η αξία και η χρησιμότητας της γλώσσας; Σχολεία στο εξωτερικό την εντάσσουν στο πρόγραμμά τους, ενώ εμείς, όπως υποστηρίζουν πολλοί, την έχουμε ξεχάσει τελείως.

Ο κ. Χαραλαμπάκης μας παραπέμπει σε ένα εντυπωσιακό, όπως το χαρακτηρίζει, άρθρο του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Βασίλη Χ. Πετράκου με τίτλο «Τα αρχαία ελληνικά στη ζωή των Ελλήνων».

Αυτό το άρθρο λέει με λίγα λόγια, μας εξηγεί ο κ. Χαραλαμπάκης ότι τα «Αρχαία δεν μπορούν να τα διδάξουν αποτελεσματικά ούτε οι φιλόλογοι».

«Η εδώ και αιώνες σκόπιμη λατρεία του συντακτικού και της γραμματικής στείρωσε το νου των φιλολόγων που περιορισμένοι στο στενό τους ορίζοντα δεν δημιούργησαν πνεύμα συμπάθειας προς τα Αρχαία ελληνικά» αναφέρεται σε άλλο σημείο του άρθρου.

Όπως μας λέει ο κ.Χαραλαμπάκης «εμείς οι παλαιότεροι, που είχαμε τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, το μόνο που μας μάθαιναν και το ίδιο λίγο πολύ συνεχίζεται μέχρι τώρα είναι συντακτικό και γραμματική. Παπαγαλίζαμε κάποια πράγματα και ακόμα και τώρα διδασκόμαστε το ρηχό και κανείς μας δεν ξέρει στην ουσία τι μεγαλειώδες έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες».

Αυτό δεν γίνεται στο εξωτερικό; τον ρωτάμε.

«Οι ξένοι μαθαίνουν τα Αρχαία Ελληνικά ως ξένη γλώσσα. Για εμάς η γλώσσα είναι εντελώς νεκρή. Θα σας πω το εξής εάν θέλει κάποιος να γράψουμε ένα ψήφισμα στα αρχαία δύο άνθρωποι ή τρεις σε όλη την Ελλάδα μπορούν να το κάνουν.

Εμείς δεν τα μάθαμε επειδή δεν τα εκτιμάμε. Έβαλα ένα θέμα πριν από πέντε χρόνια στους φοιτητές μου, και τους είπα θα σας ζητήσω τους 3 πρώτους στίχους από την Ιλιάδα ή από την Οδύσσεια ή από την Λυσιστράτη ή από την Μήδεια του Ευριπίδη. Καθηγητές φιλολογίας 80% αποτυχία. Δεν μπορούσαν να μάθουν τους τρεις πρώτους στίχους. Ποιοι είναι φιλόλογοι που θα διδάξουν αρχαία; Δεν υπάρχουν φιλόλογοι να διδάξουν αρχαία».

Ο κ. Χαραλαμπάκης, μας είπε, ότι «χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα, όλοι ξέρουμε ότι είναι χαμένη υπόθεση η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο». Τουλάχιστον, μας τόνισε, «ας μπορέσουμε να γράψουμε μία σωστή ιστορία της γλώσσας να βλέπουν την ομορφιά και το μεγαλείο των αρχαίων Ελλήνων μέσα από επιλεγμένα κείμενα αλλά να αφήσουμε πια την σχολαστική διδασκαλία που οδηγεί στην παπαγαλία».

shutterstock_346853228

«Εγώ, και δεν ντρέπομαι να το πω, τελείωσα το ‘71 το πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Φιλοσοφική Σχολή και υποτίθεται ήμουν και αριστούχος και πήγα στη Γερμανία να μάθω αρχαία ελληνικά. Οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί προωθούν τις κλασικές σπουδές διότι έχουν παράδοση μεγάλη, διαθέτουν και χρήματα  και εμείς ερχόμαστε τρίτοι και καταϊδρωμένοι. Δεν είμαι κατά των αρχαίων ελληνικών, απλά δεν μας έμαθαν αυτά που έπρεπε να μας μάθουν».

«Ξεφυλλίζω συνεχώς το σύγχρονο λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας του Franco Montanari. Προσέξτε, το έγραψε Ιταλός και όχι Έλληνας» συνεχίζει.

«Ξεφυλλίζοντας το κατά διαστήματα συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν έμαθε την απλή καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων γιατί ήταν πολύ κοντά και σε εμάς. Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν και χυδαιότητες, αυτό το κρατάμε μυστικό. Δεν λέω να τις μάθουμε αλλά να ξέρουμε ότι υπήρξαν. Δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης.

Θα σας πω δυο τρία παραδείγματα. Οι Αρχαίοι περιγράφουν γυναίκες τοκογλύφους έχουμε την λέξη τοκίστρια που σημαίνει γυναίκα τοκογλύφος. Οι απλοί άνθρωποι είχαν τεράστια οικονομικά προβλήματα γιατί πλήρωναν πολλούς φόρους. Ξέρετε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν απορρυπαντικά; Εάν πάτε στο λεξικό του Montanari θα δείτε ότι είχαν λεκάνες που έπλεναν τα ποτήρια όταν έπιναν και λεγόταν ποτηροπλύτης, χρησιμοποιούσαν επιδέσμους, όπως εμείς, και τα έλεγαν σπληνία. Είχαν αντιπυρετικά και τα έλεγαν ληξιφάρμακα, έκαναν αποτρίχωση οι γυναίκες και το φάρμακο το αποτριχωτικό το έλεγαν ψίλοθρον και ψίλωθρον. Είχαν καλλυντικά, είχαν διχτάκι για τα μαλλιά, είχαν και σερβιέτες. Την σερβιέτα την έλεγαν χοιροτροφείον, που σημαίνει επίδεσμος του γυναικείου αιδοίου. Ήταν απλοί καθημερινοί άνθρωποι, πολύ κοντά σε εμάς».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

153
σχόλια
 1. avatar Αδάμ Αδαμόπουλος /adam.adamopoulos21/gmail.com

  ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΊΑ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΒΗΝΕΤΕ.
  = ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ(ΝΕΟ-) ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΛΑΒΙΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ

 2. avatar Αδάμ Αδαμόπουλος /adam.adamopoulos21

  Πος θα σας φενόταν αν η Ελάδα ακολουθουσε την Ιποτιθέμενι γραμματικί των Χριστοπουλου κε Βιλαρά΄; Θα ιχε διαλιθι σα χόρα κε κράτος. ο κίσικγκερ σε μια εξαρσι ιπε " για να το διαλίσετε ενα κράτος κε μιά χόρα,διαλίστε του τη γλόσα, τη θρισκία κε τιν ιστορία.
  Πρσπαθείτε ακόμη , μερικοί ακούσιοι ή αργυρώνυτοι ψευτο-Έλληνες να στοχάζεστε τέτοιες ξεδιάντροπες ¨εφιαλτικές" σκέψεις και να ψευδολογείτε, κάνοντας τούς ιστορικούς σχολιαστές; ΝΤΡΟΠΗ< ΟΝΕΙΔΟΣ και ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΑΣ, χαμένα υποκείμενα. Θά σάς κυνηγά το αίμα, των με οιουδήποτε τρόπο θανατωθένων,βασανισμένων καί απείρου προσσφοράς των οικογενειών τους γιά την γέννηση μιάς αξιολύπης χώρας, που δεν πάλευαν γιά την δημιουργία τέτοιου εξαμβλώματος. Καί έπειτα από κάθε ήττα μας εσωτερική ή εξωτερική, επαναλαμβάνεται η σαχλή εξήγηση "φταίνε οι Εβραίοι". Ντροπή στούς εσωτερικούς προδότες, που δημιούργησαν νομικές συνθήκες, γιά να κρύβονται,σαν ποντίκια καί την κοπανούν μετά. ΜΕΤΑ ΛΟΓΟΥ ΓΝΩΣΕΩΣ Α.Β.Α

 3. avatar cosmas

  Αν καταλαβα, ο καθηγητης μας λέει αφου δεν μπορούμε να έχουμε φιλόλογους που ξέρουν Αρχαία τοτε το αφήνουμε στους Γερμανους; Τι μπουρδα θεέ μου ειναι αυτο! Αντι να λέμε πως θα το κάνουμε, δηλωνουμε βλακες και ανικανοι και το αφηνουμε στους Αλλους;

 4. avatar σοφοκλέας

  οι ξένοι μαθαίνουν αρχαία ελληνικά γιατί ....έχουν παράδοση, παραδοξολογίες που μόνο στην Ελλάδα φυτρώνουν ποιος ξέρει τι χάλια καθηγητές είχε ο κ.καθηγητής οι δικοί μου καθηγητές των Αρχαίων τη δεκατετία του εβδομήντα έπιαναν πουλιά στον αέρα μιλούσαν και έγραφαν σαν τον Αριστοτέλη όσο για την λέξη Ελληνας καιρός να μάθει ότι στα χριστιανικά και βυζαντινά χρόνια δεν έχασε εντελώς την εθνολογική της σημασία η έννοια του ειδωλολάτρη απαντάται στα θεολογικά κείμενα στα πολιτικά των ιδιών συγραφέων μάλιστα σημαίνει καθαρά και ξάστερα τους κατοίκους της αυτοκρατορίας...

 5. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΛΛ

  Άξιος εκφραστής του σάπιου ρωμέικου κατεστημένου ,ο κ."καθηγητής",μας αναλύει το θέμα ,από την σκοπιά του.
  Αν οι Έλληνες δεν μάθουν την ιστορία τους ,θα είναι άξιοι για το μαύρο μέλλον ,που έρχεται για το Έθνος μας.

 6. avatar βασίλης Κ.Β.

  στεγνή,ρηχή και αδύναμη η τοποθέτησης του πανεπιστημιακού,
  για την σοβαρότερη εννοιολογική και σημασιακή γλώσσα παγκοσμίως .
  Κρίμα!
  Κρίμα!

 7. avatar παπαμιχαλακης τευκρος

  ελλας ελληνων.την γλωσσαν μου εδωσαν ελληνικην

 8. avatar παπαμιχαλακης τευκρος

  ελλας ελληνων χριστιανων

 9. avatar Βρε τι μας λες.

  "...Περίπτωση να επανέλθει να λέμε Hellas για την Ελλάδα για τις ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει διότι έχει παγιωθεί..." Καλά κάνουν και σε φωνάζουν Γραικύλο τότε, μια ζωή δούλος. Εδώ τα ψόφια οι σκοπιανοί από το πουθενά τώρα τους λες Μακεδονία. Έχει παγιωθεί το Γραικύλος από δουλοπρεπής σαν του λόγου σου, κρίμα την μόρφωση σου, αν και η δουλοπρέπεια δεν κοιτά μόρφωση.

 10. avatar Περραιβός

  Ο Δευκαλίων και η Πύρρα ήταν Πελασγοί και γέννησαν τον Έλληνα και την Πανδώρα. από τον Έλληνα γεννήθηκαν ο Δούρος και ο Ξούθος ενώ από την Πανδώρα ο Γραικός κι ο Μακεδών. από τον Ξούθο ο Ιών κι ο Αχαιός κατά την μυθολογία μας..

 11. avatar Βασίλης Ιωακειμιδης

  Το γ_____νο το Βυζάντιο τα έκαψε όλα αυτά-σχεδιασμενα- κι εμείς το κλαιμε το μπουρδελλο

  1. avatar Δομήνικος Σ.

   Κύριε Ιωακειμίδη,ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ημών προγόνων,στους οποίους ουδέν όμοιο έχεις πνευματικά,ήταν το πώς να εκφέρουν αποψη-σσ άποψη=η γνώμη που εμπεριέχει την γνώση-επρεπε να έχουν εντρυφήσει επί του θέματος κ να μην ομιλούν για κάτι μόνο για να πουν την βλακεία τους..
   Κ μόνο από το υστερικό μίσος με το οποίο καταφερεσαι εναντίον της χιλιόχρονης Φωτοδοτας μεσαιωνικής αυτοκρατορίας μας,παπαγαλιζοντας εμετικές προπαγάνδες άθλιων ελληνόφωνων πρακτορισκων(βλ καλοπουλοι κτλ),με βάση του μίσους που σας εμφυτευσαν εναντίον της Πίστεως μας(διότι από εκεί προέρχεται αυτή η αδιανόητη διαίρεση).Καλό θα ήταν λοιπόν,να αρχίσεις να ερευνάς και να μελετήσεις την ανυπόστατη κ εκ δύσεως ορμώμενη μισσΕλληνικη μπουρδολογια και να μην αφήσεις τον θλιβερό εγωισμό της ημιμαθειας σου να σε καθοδηγει.Διοτι έτσι όπως είσαι κ τις-λα'ι'στη-ανθελληνικες μπούρδες που ξεστομίσεις,δε σε κάνει τπτ να ξεχωρίζεις από τον θλιβερό όχλο των συνυπηκοων σου..Με όση περίσσια ευγένεια μπορώ να διαθέσω ως απάντηση για την εκνευριστικη και συνάμα στενάχωρη κατάσταση-καταντια ενός ελληνόφωνου συνυπηκοου μου .

   1. avatar Ζήσης Κλαπανάρης

    Ή "των ημετέρων προγόνων" ή "των προγόνων ημών". Με ελληνικούρες δεν επιτιθέμεθα σε φιλολόγους. Έλεος!
    Αποδεικνύετε με την ημιμάθειά σας τα επιχειρήματα του καθηγητή.

 12. avatar Σταύρος Οικονομίδης

  Δηλαδή οι Έλληνες με την Φιλοσοφία , με τόσον πνευματικό περιεχόμενο, την βάση των συγχρόνων επιστημών, ιατρική, μαθηματικά, αρχιτεκτονική , με τον ορθολογισμό που όλα αυτά τυγχάνουν σήμερα του παγκοσμίου θαυμασμού, χαρακτηρίζονταν ειδωλολάτρες, από εκείνους που προσκυνούν αντικείμενα , λείψανα, ζώνες, θαυματουργές εικόνες, παντόφλες κ.λ.π. χα χα χα

 13. avatar ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΝΕΚΡΉ ΓΛΩΣΣΑ……….

  ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΛΏΣΣΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 14. avatar Ελένη Οικ.

  ΕΛΕΟΣ!! Σκοτώνετε την γλώσσα! Δεν ξέρετε να γράφετε τα νεα ελληνικά κ σας απασχολούν τα αρχαία κ η ονομασία;

 15. avatar Αποστολος θεοφιλοπουλος

  ΕΛΕΟΣ!!!ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΕΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΕΞΙΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΤΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕ. ΥΔΩΡ-ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ.ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

 16. avatar Κιος

  Σχετικα με τα Εργα των Αρχαιων Ελληνων αρκει να υπαρχουν στις βιβλιοθηκες η στα εξυπνα τηλεφωνα και υπολογιστες των Ελληνων για να τα διαβαζουν και να ωφελουνται απο τις διαχρονικες αξιες που διδασκουν.

 17. avatar ΒΑΡΕΘΗΚΑ…

  Πιστεύω πως πρέπει να ντρεπόμαστε γιατί στην ουσία είμαστε Γραικύλοι. Αν θέλουμε να μας αποκαλούν Έλληνες, πρέπει να φερόμαστε σαν Έλληνες. Ευτυχώς, μέσα στα τόσα κακά που μας καταλογούν, ακόμα είμαστε άνθρωπο-κεντρικοί και δίνουμε συμπόνοια και αγάπη στον συνάθρωπο, πολύ περισσότερο απο τους "πολιτισμένους" λατινοτραφείς Δυτικούς. Άν βέβαια δεν μας συμφέρει να τον πατήσουμε κάτω σαν σκουλίκι.Σκατά...

 18. avatar Giovanni Filero

  Μου είναι συμπαθής ο καθηγητής Χαραλαμπάκης από το 2003, όταν ο καθηγητής Μπαμπινιώτης υπαινίχθηκε άκομψα από τις σελίδες του Βήματος ότι η Ακαδημία δεν θα ήταν σε θέση να ολοκληρώσει το Χρηστικό Λεξικό. Έχω και τα τρία κύρια λεξικά της νεοελληνικής, το καθένα έχει τις αρετές του. Ξεχωρίζω το Χρηστικό της Ακαδημίας για κάποιους περιεκτικούς ορισμούς (όχι όλους: για το αβγό μεταφράζει εγκυκλοπεδικό ορισμό του Collins), τις ληματογραφημένες πολυλεκτικές μονάδες (μοναδικό στην ελληνική λεξικογραφία), την επιστημονική ονομασία ζώων και φυτών. Στην Α' έκδοση ξέφυγαν πολλά λάθη (λιγότερα από την Α' του Μπαμπινιώτη, περισσότερα από του Τριανταφυλλίδη). Το layout πανομοιότυπο με το της 10ης έκδοσης του Collins (2009).

  Οι αναφορές του καθηγητή στην Αρχαία Ελληνική, μάλλον ατυχείς. Eίναι μεν εναντίον της αποστήθισης, είναι πια του συρμού, αλλά μέμφεται τους φοιτητές φιλολογίας που δεν ξέρουν από μνήμης τους πρώτους στίχους κλασικών έργων. Ότι έμαθε αρχαία ελληνικά στη Γερμανία, κλπ.

  Θυμάμαι τον κύριο Χαραλαμπάκη στην παρουσίαση του Λεξικού του Montanari να παρεμβαίνει επαινώντας (δικαίως) το Λεξικό (Στοά Βιβλίου, 28/1/2014) αναφερόμενος μάλιστα στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει, πχ η λέξη βιομήχανος στα αρχαία είχε διαφορετική σημασία. Στο λήμμα βιομήχανος ο Δημητράκος (όπως και στο χοιροστάσιον) δίνει επαρκείς σημασιολογικές εξηγήσεις και στην αρχαία (στο λήμμα βιομήχανος, σημασίες ανάλογες με την αρχαία και νέα ελληνική και στα αντίστοιχα λήμματα αγγλικής, γαλλικής, ιταλικής).

 19. avatar It doesn’t matter

  Σιγουρα το μαθημα των αρχαιων ελληνικων θα μπορουσε να αλλαξει προς το καλυτερο! Υπαρχουν για παραδειγμα, τοσο ενδιαφεροντα πραγματα που θα μπορουσαν να διδασκονται, οπως η εξελιξη της ελληνικης γλωσσας και η ιστορια της αρχαιας ελληνικης γραμματειας. Επισης, γιατι αποριπτεται η διδασκαλια αρχαιων κειμενων απο μεταφραση; Γιατι δηλαδη τα αρχαια να πρεπει να περιοριζονται στη γραμματικη και το συντακτικο; δεν αμφιβαλλω για τη χρησιμοτητα της διδασκαλιας γραμματικης και συντακτικου, αλλα για ενα παιδι 12 χρονων ειναι πραγματικα δυσκολο να καταλαβει γιατι του χρειαζεται να ξερει τελεια το λυω και ετσι μισει το μαθημα των αρχαιων η στην καλυτερη τα μαθαινει παπαγαλια. Θα μπορουσε η διδασκαλια γραμματικης- συντακτικου να γινεται στις μεγαλυτερες ταξεις η να ειναι μαθημα επιλογης, ωστε τα παιδια που πραγματικα ενδιαφερονται και εχουν κλιση στα φιλολογικα μαθηματα να εχουν την ευκαιρια να απολαμβανουν μια ποιοτικη διδασκαλια των αρχαιων. Πραγματικα, πιστευω πως τα αρχαια θα μπορουσαν να ειναι το πιο ενδιαφερον μαθημα. Δεν φταιει το αντικειμενο, αλλα ο τροπος που το διδασκουμε.

 20. avatar ΘΕΟΦΙΛ ΑΠΟΣΤ

  Κυρια Τζαγκαρακη πειτε στον σεβαστο κυριο Χαραλαμπακη οτι οχι και νεκρη η αρχαια ελληνικη γλωσσα.Ελεος. Προσεξτε παρακατω:Υδραγωγειον(απο την αρχαια γλωσσα ΥΔΩΡ δηλ.νερο).Υποβρυχιο(αρχαια γλωσσα ΒΡΥΧΙΟΝ δηλ.βαθυ νερο).Θελω να σας δειξω οτι η αρχαια γλωσσα βρισκεται στο καθημερινο μας λεξιλογιο και αν υπηρχε η καθαρευουσα ακομα καλιτερα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...