46
loading

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην Ελλάδα, προκάλεσε παγωμένα χαμόγελα και τα εθνικά θέματα βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα. Αυτό που πέρασε στα... ψιλά είναι οι επενδύσεις. Το θέμα δεν απασχόλησε τα media αλλά και όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες και μπροστά στις κάμερες στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο οι Τούρκοι κάνουν «χρυσές» δουλειές στην Ελλάδα. Μεγάλες επενδύσεις ή μικρότερες, φανερές ή μυστικές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Καταρχήν πρέπει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον των Τούρκων για ελληνικά ακίνητα είναι μεγάλο. Από τη μία η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, από την άλλη οι ανησυχίες για τη σταθερότητα της τουρκικής λίρας, οδηγούν Τούρκους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στη χώρα μας.

Εύποροι Τούρκοι επενδύουν στη Ρόδο, στη Μύκονο και την ανατολική Αττική. Τούρκοι γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες που αγοράζουν ακίνητα σε ακριβά προάστια της Αττικής και κάθε ξένος που αγοράζει ακίνητο 250.000 ευρώ και πάνω αποκτά άδεια παραμονής.

Επενδύσεις όμως γίνονται και σε μεγαλύτερη κλίμακα, ενώ από την άλλη η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να πουλήσει, λόγω της κρίσης, την πλέον εμβληματική αγορά που είχε κάνει στην Τουρκία.

Ήταν άνοιξη του 2006 όταν ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωνε την εξαγορά της Finansbank, μια από τις τότε ταχύτερα αναπτυσσόμενες τράπεζες στην Τουρκία. Η συμφωνία αυτή ήταν το μεγαλύτερο deal ελληνικού ομίλου στη γειτονική χώρα. Η πώληση πέρυσι της Finansbank έδωσε σήμα για το κλείσιμο του κύκλου επέκτασης στην Τουρκία.

Ο όμιλος Koc και το Dogus Group

Από την άλλη πλευρά οι γείτονες βλέπουν με καλό μάτι τον τουρισμό στη χώρα μας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα πόλο έλξης για μεγάλες επιχειρήσεις. Ήδη δραστηριοποιούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μεταξύ των οποίων ο όμιλος Koc και το Dogus Group.

Μαζί με τον τουρκικό όμιλο Koc, η Folli Follie έχουν αναλάβει τη διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης, για 40 έτη. Η Setur που κατέχει ηγετική θέση στη διαχείριση μαρίνων στα παράλια της Τουρκίας, είχε ενδιαφερθεί και για άλλες μαρίνες στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Συμφωνία έχουν η Lamda Development και η εταιρεία D-Marine Investments Holding B.V. του ομίλου Dogus, μέσω της οποίας οι δύο εταιρείες συμφώνησαν στην υλοποίηση στρατηγικής συμμαχίας μέσω της δημιουργίας κοινής εταιρείας όπου θα κατέχουν η καθεμία 50% η οποία καταρχήν επενδύει σε τουριστικές μαρίνες.

Σήμερα η D-Marine έχει αναλάβει, επίσης, τη διαχείριση διαφόρων μαρίνων στη χώρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Dogus, επικεφαλής του οποίου είναι ο Φερίτ Σαχένκ, αποτελεί ένα μεγάλο επιχειρηματικό μέγεθος που δραστηριοποιείται σε 30 κράτη.

Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περνούν και τα project του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Hilton.

188301

Στον Αστέρα η Dogus συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό στο σχήμα Jermyn Street, με επικεφαλής τα Kuwait Investment Fund και Abu Dhabi Investment Fund. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕΣ) αποκτήθηκε το ξενοδοχείο Hilton Athens, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ριζική ανακαίνιση.

Ποιος είναι ο Φερίτ Σαχένκ με τον Αστέρα και το Hilton

Στους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας συγκαταλέγεται ο Φερίτ Σαχένκ.

Γεννημένος το 1964 στην Άγκυρα της Τουρκίας, ο Σαχένκ είναι πρόεδρος της εταιρείας συμμετοχών Dogus Holding και η περιουσία του εκτιμάται στα 6 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2008 κατατάχθηκε στο 573 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Εχει έναν πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο που περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εταιρείες και απασχολεί 30.000 εργαζομένους.

Σπούδασε στην Αμερικανική Σχολή της Ελβετίας και το 1989 πήρε το πτυχίο του στην επιστήμη του Μάρκετινγκ και Ανθρώπινου Δυναμικού από το Κολλέγιο της Βοστόνης. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του Αϊχάν Σαχένκ, ιδιοκτήτης του ομίλου τον έστειλε στην Dogus Garanti Bank για την εκπαίδευσή του.

181555

Ο Φερίτ Σαχένκ έμεινε εκεί οκτώ χρόνια και το 1998 άρχισε να δουλεύει στον όμιλο. Λίγο καιρό μετά, ο Σαχένκ απέκτησε δύο αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ παράλληλα άρχισε να λειτουργεί και το εθνικό κανάλι της Τουρκίας, NTV. Για να χρηματοδοτήσει αυτήν τη λειτουργία πούλησε μέρος της Garanti bank.

Η Dogus Holding γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση του Σαχένκ. Η εταιρία αγόρασε το 74% των μετοχών της Door’s Group που περιλαμβάνει φίρμες όπως οι Kitchenette και Go Mongo.

Ο επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης τράπεζας, καναλιών, εφημερίδων, ξενοδοχείων, αντιπρόσωπος αυτοκινήτων, βιομήχανος και κατασκευαστής.

Στην Κωνσταντινούπολη είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου που λειτουργεί το HYATT ωστόσο στην κατοχή του βρίσκονται κι άλλα ξενοδοχειακά ακίνητα που διαχειρίζονται operators.

AP_071019016279

Ο όμιλος Dogus κάτω από τον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις του, είναι ιδιοκτήτης του περίφημου μοναδικού ξενοδοχείου 6+ αστέρων στην Τουρκία , το D-Hotel Maris, που είναι και operator.

Η Ziraat Bank στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια ραγδαία είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της Ziraat Bank στην Ελλάδα. Η τράπεζα Τουρκικών συμφερόντων δραστηριοποιείται σε Ξάνθη, Κομοτηνή Ρόδο και Αθήνα.

Όταν το 1893 ιδρύθηκε η Ziraat bank, η αντίστοιχη Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας εγκαταστάθηκε τότε στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, όπου λειτουργούσε μέχρι το 1914, χορηγώντας δάνεια στους αγρότες. Μετά από 94 χρόνια, το 2008, επέστρεψε στα ελληνικά εδάφη, ανοίγοντας αρχικά υποκατάστημα στην Κομοτηνή και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Από το χαρτί μέχρι τα πλαστικά

Μια ιστορική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ, πιο γνωστή ως ΜΕΛ, πουλήθηκε πριν μερικά χρόνια στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings. Πρόκειται για μια εταιρεία leader στον κλάδο της, με μεγάλη ακίνητη περιουσία που λόγω της κρίσης και της αδυναμίας χρηματοδότησης από τις τράπεζες οδηγήθηκε στη πώληση.

Η ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρεία Λαδόπουλου) ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία.

Η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της.

GGG

Ο όμιλος που την αγόρασε ανήκει στην οικογένεια Pak και έχει πολυσχιδείς δραστηριότητες. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ιδρύθηκε το 1973, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει θυγατρικές στη Ρουμανία.

Μία άλλη σημαντική επένδυση ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελεί και η εξαγορά κατά 100% των εγκαταστάσεων παραγωγής πολυαιθυλίνης στο Βόλο της εταιρίας Artenius Hellas A.E, με έδρα στην Αθήνα από την τουρκική Polisan, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η εξαγορά της Click Delivery από τον όμιλο Yemeksepeti.

Τα τουρκικά ζαχαροπλαστεία MADO έχουν ανοίξει στη Θεσσαλονίκη δύο καταστήματα. Η εταιρεία ΜΑDO είναι η μεγαλύτερη στον τομέα της ζαχαροπλαστικής στην Τουρκία και διαθέτει 310 καταστήματα. Δημιουργήθηκε το 1850 από τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ αλ Σαούντ και σταδιακά κατάκτησε την τουρκική αγορά με τα παγωτά της και κυρίως με τον ντοντουρμά. Από το 1991 ξεκίνησε τη διεθνή της ανάπτυξη και σήμερα υπάρχουν Mado Cafes στην Αυστραλία, στο Ντουμπάι, στο Χονγκ- Κονγκ, τη Νότιο Κορέα, την Κύπρο, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, την Μαλαισία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ.

Στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν επενδύσεις που έγιναν από τους φούρνους Smyrna Boyoz φέρνοντας τα boyoz τα παραδοσιακά γλυκίσματα της Σμύρνης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

46
σχόλια
 1. avatar MAKISF

  Σαν τη Χαλκιδικη δεν εχει._

 2. avatar ΓΙ 78

  ΨΕΥΤΟΣΟΥΛΤΑΝΕ, Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΟΥ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ 40 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΑ (ΣΥΜΜΟΡΙΑ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ). ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΓΙΑΚΟΥΖΑ, ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ. Ο ΑΛΙ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΟΙ 40 ΚΛΕΦΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ. ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΟΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑΝ ΣΕ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ. ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ. ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ ΠΑΠΠΟΥΛΗ. ΣΤΗΝ ΦΕΡΑΝΕ ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΑ ΚΑΤΣΕ ΣΤΟ ΓΡΥΛΟ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΕ. ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΣΤΗΘΕΙ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΦΑΓΟΣ. ΝΓΑΛΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ.

 3. avatar Εεεεε

  Εδώ οι Τούρκοι έρχονται και τα αγοράζουν όλα και εσείς λέτε βλακείες για τη Μακεδονία που ταχα σας έθιξε το beast. Ρε ποσό χαϊβάνια ειςτε θύματα των τρολ που πετάνε ένα σχόλιο για να σας αποπροσανατολίσουν. Δεν υφίσταται καν το θέμα για Μακεδονία που λέτε χαϊβάνια

 4. avatar Εεεεε

  Ειςτε χαϊβάνια ρεεεεε

 5. avatar criskalts

  ''στο λεω εγω που ειμαι σοβαρη τακτικη σχολιαστρια κυρους πολλα χρονια τωρα..''
  αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
  αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 6. avatar εσείς…..

  που πανηγυρίζετε για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν σας πέρασε από τον υψηλού IQ νού σας ότι είναι ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ της κατοχής της χώρας χωρίς να πέσει ούτε ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΒΑΡΕΛΟΤΟ? Ειδικά με τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ.....ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ. Γιατί να μήν επενδύσουν ΕΛΛΗΝΕΣ πλούσιοι τα κλεμμένα λεφτά που τόσα χρόνια έβγαζαν στο εξωτερικό?

 7. avatar criskalts, νους και βους σε 1

  λεει στο τελος οτι ΄΄Στην Θεσσαλονίκη ακολουθούν επενδύσεις που έγιναν από τους φούρνους Smyrna Boyoz φέρνοντας τα boyoz τα παραδοσιακά γλυκίσματα της Σμύρνης΄΄
  ναι,
  φοβερες επενδυσεις! τρομερες! ρε μας δουλευετε?
  σε λιγο θα μας χαρακτηρισετε ως ΄΄επενδυση΄΄ και το καφενειο που θα ανοιξει ενας τουρκος στη γειτονια....ελεος....

  1. avatar criskalts

   Θα σου μείνουν οι μπουγάτσες στο ράφι....
   όπως έμεινες κι εσύ τρολού
   ααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 8. avatar criskalts, νους και βους σε 1

  ποιοι ερχονται ρε επενδυσουν στην ελλαδα
  με φορολογια επιχειρησεων στο 30% , ακρως ασταθες οικονομικο και φορολογικο περιβαλλον, γραφειοκρατια συνεχως αυξανομενη,
  με την προοπτικη της χρεοκοπιας να αιωρειται παντα πανω απο τη χωρα και με καπιταλ κοντρολς απο το 2015 !?
  ειμαστε σοβαροι?
  αντε το πολυ οι ξενοι επενδυτες να αγορασουν κανενα ετοιμο κρατικο φιλετο (πχ οπαπ, δεη, ευδαπ, αεροδρομιο, οασα κλπ)
  που εχει και μονοπωλιο στην αγορα ....
  ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ βιομηχανιας ουτε λογος φυσικα!
  μα και λογικα σκεφτειτε το, ειναι δυνατον να υπαρχει διπλα μια τουρκια, μια βουλγαρια, μια ρουμανια κλπ
  με φορολογια επιχειρησεων κατω απο 10% και χωρις γραφειοκρατια και να ερθει παρολο αυτα να επενδυσει καποιος στην ελλαδα ? μονο κανενας παραφρων....

  1. avatar criskalts

   Μόνο εσύ η παραφρων....
   επενδύεις στις μπουγάτσες
   αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 9. avatar Η οθωμανική περίοδος στη Μακεδονία

  Η διοικητική οργάνωση

  Η οθωμανική Μακεδονία αποτέλεσε μία από τις λεγόμενες «κεντρικές επαρχίες» του οθωμανικού κράτους. Θα πρέπει να τονισθεί, πάντως, ότι «Μακεδονία» ως αυτόνομη και ενιαία επαρχία του οθωμανικού κράτους δεν υφίστατο σε καμία χρονική φάση της Τουρκοκρατίας, μέχρι τον ΙΘ΄ αιώνα. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε συνεχώς κατά νου, όταν μελετούμε αυτή την πρώιμη εποχή. Με άλλα λόγια, μέχρι τον ΙΘ΄ αιώνα δεν μπορούμε να διαγράψουμε -με απόλυτη ή σχετική ακρίβεια- γεωγραφικά όρια στην περιοχή της Μακεδονίας. Η αντιμετώπιση του οθωμανικού κράτους ήταν τελείως διαφορετική.

  Στον ευρύτερο μακεδονικό γεωγραφικό χώρο, όπως και σε άλλες βαλκανικές περιοχές της αυτοκρατορίας, εφαρμόσθηκε το κλασσικό μοντέλο της διοικητικής οργανώσεως, που στηριζόταν στο τιμαριωτικό σύστημα. Έτσι, από τον ΙΕ΄ αιώνα η περιοχή χωρίσθηκε στις εξής στρατιωτικο-διοικητικές περιφέρειες (σαντζάκια): α΄) του Πασά (αρχικά με έδρα την Αδριανούπολη και από τις αρχές του ΙΣΤ΄ αιώνος, τη Σόφια), β΄) του Κιουστεντίλ και γ΄) της Αχρίδος. Από τα μέσα του ΙΣΤ΄ αιώνος, το τεράστιο σε έκταση Σαντζάκι του Πασά διαιρέθηκε σε μικρότερα, από τα οποία στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας ανήκαν αυτά της Θεσσαλονίκης και των Σκοπίων. Με άλλα λόγια, κατά τον ΙΕ΄ αιώνα στο αρχικό Σαντζάκι του Πασά ανήκε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας, στου Κιουστεντίλ της βουλγαρικής και στης Αχρίδος του σημερινού κράτους των Σκοπίων. Το Σαντζάκι της Θεσσαλονίκης απέσπασε περιοχές από το αντίστοιχο του Πασά,

  1. avatar criskalts, νους και βους σε 1

   καλο το copy paste και η παραθεση ενος ολοκληρου κατεβατου απο το ιντερνετ, αλλα δεν βλεπω πουθενα στο ΄΄σχολιο σου΄΄
   την αποψη σου για το θεμα επι της ουσιας , δεν βλεπω ενα συμπερασμα, μια κριση!
   ασε που εισαι και εκτος θεματος λιγο , αφου το θεμα
   του αρθρου ειναι οι τουρκικες επενδυσεις (γελαμε εδω) στην ελλαδα και οχι τα εθνικιστικα περι μακεδονιας....

   1. avatar criskalts

    δεν βλεπω πουθενα στο ΄΄σχολιο σου΄΄ την αποψη σου για το θεμα της μπουγάτσας με σανό
    αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 10. avatar Η οθωμανική περίοδος στη Μακεδονία

  Η οθωμανική περίοδος στη Μακεδονία ξεκινά από την κατάκτηση της περιοχής, στα τέλη του ΙΔ΄ αιώνος. Η νίκη των Οθωμανών στο Τσιρμέν του Έβρου, το 1371, απέναντι στις συνασπισμένες σερβικές δυνάμεις στάθηκε το γεγονός που επέτρεψε στους νικητές να επεκταθούν με ευκολία προς τα δυτικά και μετά από περίπου μία δεκαετία να διαβούν τον ποταμό Νέστο και να εισέλθουν στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας. Το έτος 1383 σημειώνεται η πρώτη μεγάλη κατάκτηση στη Μακεδονία, η άλωση του σημαντικού διοικητικού κέντρου των Σερρών. Μέχρι τα τέλη του αιώνα, είχαν καταληφθεί όλες οι στρατηγικής σημασίας μακεδονικές πόλεις (Βέροια, Μοναστήρι, Βοδενά, Θεσσαλονίκη). Η διαδικασία της κατακτήσεως για την πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν κάπως διαφορετική των υπολοίπων: αρχικά παραδόθηκε το 1387 στους Οθωμανούς -ύστερα από τετραετή πολιορκία- και για ένα διάστημα γνώρισε καθεστώς αυτονομίας. Το 1394 ενσωματώθηκε πλήρως στο οθωμανικό κράτος, για να επανέλθει στα χέρια των Βυζαντινών το 1403, δυνάμει της συμφωνίας μεταξύ των δεύτερων και των Οθωμανών, που συνάφθηκε ύστερα από την (προσωρινή) διάλυση του οθωμανικού κράτους.

  http://www.imma.edu.gr/imma/history/06.html

 11. avatar ξυπνατε ρεεεεεε

  μια ειναι η μακεδονια, καθαρα... και τοτε μακεδονια και τωρα μακεδονια, α ρε σαλονικα

  1. avatar criskalts, νους και βους σε 1

   η Θεσσαλονικη αγαπητε, δεν εχει αναγκη καμια ΄΄μακεδονια΄΄ για να εχει αιγλη! εχει αιγλη και αξια απο μονη της σαν πολη
   διεθνως γνωστη που ειναι....αιντε....μας εχετε ζαλισει εμας τους νοημονες κ μορφωμενους με τη καραμελα σας και τη ΄΄μακεδονια ΄΄ σας....αντε διαβαστε λιγο ιστορια λεω εγω...

   1. avatar criskalts

    Η σαλλονίκη με την (γεροντο)κόρη της την ερρικα
    αχαχαχαχαχαχαχζαχαχχαχαχαχαχ

 12. avatar ΩΡΕ

  ποια μακεδονια; ΠΟΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;

  1. avatar criskalts, νους και βους σε 1

   ηρεμησε και λιγο υπερπατριωτη ελληναρα....μην μας παθεις και τιποτα απο τον υπερπατριωτισμο σου μερες που ειναι....χεχεχε
   αντε μαθε τωρα
   λιγη ιστορικη γεωγραφια και διαβασε και λιγο εργα της κα Ρεπουση μπας και μορφωθεις ιστορικα και καταλαβεις επιτελους (χλωμο το βλεπω) ποια εκταση γεωγραφικα ηταν η μακεδονια....αιντε....

   1. avatar criskalts

    κοιμισμενο ροζε ασπονδυλο.....
    αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

   2. avatar ΩΡΕ

    Μου αρκει το κα Ρεπουση...Αληθεια με ποιο απο τα πλοκαμια σου πληκτρολογεις κοιμισμενο ροζε ασπονδυλο;

 13. avatar Takis_0731

  Όσο εμείς τρωγομαστε μεταξύ μας, οι Τούρκοι επενδύουν στη χώρα. Όταν ξυπνήσουμε από τον βλακώδη ύπνο μας, θα είναι πια αργά... Καληνύχτα Ελλάδα.

  1. avatar criskalts, νους και βους σε 1

   κανεις σωφρων ξενος επενδυτης (αρα και τουρκος) δεν επενδυει στην ελλαδαρα, την τριτοκοσμικη χωρα της γραφειοκρατιας, των καπιταλ κοντρολς απο το 2015 και της φορολογιας επιχειρησεων στο 30% και με τις χειροτερες προοπτικες.....κανεις.....
   θεωρεις τυχαιο οτι ολες οι βιομηχανιες της βορειας ευρωπης επενδυουν στην τουρκια σε εργοστασια κλπ???
   οποτε μην ανησυχεις ΄΄υπερπατριωτη ΄΄ μου και εσυ.....ελληναρα μου ....κανεις σωφρων και σοβαρος
   επιχειρηματιας δεν προκειται να ερθει και να επενδυσει στη χρεοκοπημενη χωρα μας.....κανεις....αντε τραγουδα τον εθνικο υμνο τωρα.....αιντε....

   1. avatar criskalts

    στις μπουγάτσες σου να επενδύσουν....
    αυτές με το σανό....
    θα πλουτίσουν με τα σανοφάγα σαν κι εσένα....
    καλλίτερα έ
    αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 14. avatar Ρε τι βλακείες

  Ρε τι βλακείες λέτε στη Μακεδονία λεει, δεν ξερετε ποια ειναι η Μακεδονια;; η σημαρινή Μακεδονία λέει, είναι απλό, αλλιώς θα έλεγε στη σημερινή FYROM. Ρε τι ειστε σεις ρε

  1. avatar criskalts, νους και βους σε 1

   επειδη μαλλον δεν ξερεις κατανοηση κειμενου, η θεματικη του αρθρου ειναι ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
   δεν ειναι τα σκοπια , η μακεδονια, ο μεγας αλεξανδρος
   και τα λοιπα εθνικιστικα σας ελληναρες δηθεν υπερπατριωτες και χρυσαυγουλα!

   1. avatar criskalts

    Μπουγατσατζίδικο ''Η ΧΡΥΣΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ''

 15. avatar Forlon

  Έλα το news πήρε γραμμή από το κόμμα . Μακεδονία τα Σκόπια....

  1. avatar δες και αυτό,

   δες και αυτό,

   ''Γεννημένος το 1952 στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία φαίνεται πως πέρασε μια ταραχώδη οικογενειακή ζωή. ''

   με κεφαλαία το ΠΓΔ αλλά το Μ δεν το αναφέρει. Πιο πατριώτη ςπεθαίνεις.
   Και εσύ έβγαλες τα συμπεράσματά σου. Απορώ να μάθω για ποιο κόμα μιλάς. Έτσι για να του δώσω τη δέσουσα σημασία.

  2. avatar επεξες και εχασες

   Δεν ξέρω για ποιο κόμα μιλάς , αλλα το beast καλά τα λέει.

   Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα συγκέντρωνε ο Vlado Taneski, ένας δημοσιογράφος με 20 χρόνια αστυνομικού ρεπορτάζ στην πλάτη του, στην πόλη Κίτσεβο στα Σκόπια.

   https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/3078429/dolofonouse-ke-egrafe-stin-efimerida-gia-ta-dika-tou-egklimata

  3. avatar criskalts, νους και βους σε 1

   το μπιστ ειναι ισως το πιο αντικειμενικο ενημερωτικο σαιτ που υπαρχει αυτη τη στιγμη στην ελλαδα!
   και στο λεω εγω που ειμαι σοβαρη τακτικη σχολιαστρια κυρους πολλα χρονια τωρα....
   ΑΠΟΔΕΙΞΗ αυτου που σου λεω ειναι το οτι
   το απαραδεκτο και αδικο σχολιο σου για τον αρθρογραφο ,οι ανθρωποι του μπιστ το δημοσιευσαν....
   ε, αν δεν ειναι αυτο αντικειμενικοτητα και δημοκρατια , τοτε τι ειναι?!

  4. avatar σιγα μη πηρε και δυο γραμμες..

   τι λεει; ηταν στη μακεδονια, εφυγε και επέστρεψε στην ελλαδα,

   1. avatar criskalts, νους και βους σε 1

    και 3 γραμμες μη σου πω....χεχεχε

    1. avatar criskalts

     Εσύ έχεις μόνο μία γραμμή και αυτή τελείως ίσια.
     Είναι από το εγκεφαλογράφημμά σου
     αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 16. avatar Victor 1973

  Ποια Μακεδονία ;

  1. avatar criskalts, νους και βους σε 1

   αλλη μια δηθεν υπερπατριωτισσα και πατριδοκαπηλη ελληναρου σε παρακρουση!
   εσυ βρε αμορφωτη ελληναρου, απο ολοκληρο αρθρο
   με θεμα τις τουρκικες επενδυσεις στην ελλαδα, κολλησες στις μπουρδες που λενε τα τρολια για το ΄΄μακεδονια΄΄? πας καλα?
   τοσο αμορφωτη πια? ε?
   διαβασε καλη μου υπερπατριωτισσα πιο προσεκτικα το καλογραμμενο αρθρο και καταλαβε οτι τζαμπα
   συγχυστηκες....αιντε μπραβο καλη μου!

   1. avatar criskalts

    τοσο αμορφωτη πια? ε?
    έ ερρικα πόσο είσαι πιά;

  2. avatar τι ποια μακεδονια;

   μια εινια η μακεδονια , αυτη που γραφει

 17. avatar ΚΑΠ

  Για τη Ziraat Bank, αναφέρει ο αρθρογράφος του NewsBeast ό,τι "εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία, πριν επιστρέψει στα ελληνικά εδάφη" ή με γελούν τα μάτια μου;
  Ποιά Μακεδονία αρθρογράφε!!!

  1. avatar criskalts, νους και βους σε 1

   αυτο που λες, υπερπατριωτη μου και εσυ, ειναι αποτελεσμα της μη προσεκτικης αναγνωσης του αρθρου απο σενα ή
   του οτι δεν κατανοεις ενα κειμενο στην ελληνικη! μεχρι δημοτικο εφτασες ισως?
   τελος παντων,
   ειναι απλως γελοιο εν ετει 2017 και με τοσα σοβαρα προβληματα οικονομικα που εχει η ελλαδα μας , να
   υπαρχουν ακομα οι εθνικιστες οι αμορφωτοι ιστορικα κ γεωγραφικα σαν εσενα που να κανουν ακομα
   θεμα τα περι μακεδονιας, σκοπιων κλπ.....ελεος....
   χρεοκοπησαμε ποσες φορες, το βιοτικο μας επιπεδο επεστρεψε στο 1950 , θα ξαναχρεοκοπησουμε σαν τριτοκοσμικη χωρα και εσεις κολλημενοι εκει, στο διπολο:
   πατρις- θρησκεια ....καταντια....

   1. avatar criskalts

    πατρις- θρησκεια ....
    και οικογένεια μαρή τρολού....
    α ξέχασα (γεροντο)κόρη είσαι.....
    καταντια....
    αχαχαχαχαχααχαχαχαχαχαχα

  2. avatar σε γελουν τα ματια σου

   ειναι ξεκαθαρο,

  3. avatar ffffff

   Ρόμπα τον έκανες

   1. avatar criskalts, νους και βους σε 1

    ρομπα ξεκουμπωτη εισαι εσυ τρολι!

    1. avatar criskalts

     ρομπα κουμπωτή
     εισαι εσυ τρολι

Παρακαλούμε περιμένετε ...