Επί 70 σχεδόν χρόνια, ένας άγνωστος αφήνει μικρά δώρα και λουλούδια στον τάφο ενός παιδιού που πνίγηκε σε ένα ταξίδι το 1947 όταν ήταν 12 ετών. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο μυστηριώδης αυτός επισκέπτης. Η αδερφή του αγοριού που βρίσκει τα αντικείμενα αυτά αποφάσισε να ξεδιαλύνει το μυστήριο και να πάρει επιτέλους τις απαντήσεις που αναζητά επί δεκαετίες.

Ο Καρλ Κιρ πνίγηκε σε μια παραλία της Ουαλίας στη διάρκεια ενός ταξιδιού με τους προσκόπους τον Αύγουστο του 1947. Ήταν τότε 12 ετών. Η εντολή που είχαν πάρει τα αγόρια ήταν να μην μπουν στο νερό. Εκείνα δεν υπάκουσαν και βούτηξαν στη θάλασσα. Κάποια στιγμή βγήκαν όλοι στην παραλία, εκτός από έναν. Τον Καρλ. Τον βρήκαν λίγη ώρα αργότερα μέσα στο νερό χωρίς τις αισθήσεις του.

Ο Καρλ θάφτηκε σε ένα νεκροταφείο στην εκκλησία St Mary στο Prestbury της Αγγλίας. Έκτοτε, λουλούδια, ποιήματα και δώρα εμφανίζονται μυστηριωδώς στον τάφο του, όπως λέει η αδερφή του. Ο αδερφός της Αν πέθανε όταν εκείνη ήταν επτά ετών και πάντα ήθελε να μάθει περισσότερα για εκείνον. Επί δεκαετίες λοιπόν ψάχνει το μοναδικό αυτό πρόσωπο που πιστεύει ότι μπορεί να τη βοηθήσει.

wkewlktn1

«Δεν έχω πολλές αναμνήσεις από εκείνον δυστυχώς. Ήταν όμως αδερφός μου και θα ήθελα να ξέρω. Αν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν όλα αυτά τα πράγματα, θα μπορούν να μου πουν πράγματα για εκείνον. Και θα μου άρεσε πολύ και πιστεύω ότι θα έχω ένα είδους κλεισίματος, νομίζω», δηλώνει η ίδια σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC.

Ένας άγνωστος στον τάφο του αδερφού της

Η Αν Κιρ επισκέπτεται τον τάφο του αδερφού της κάθε Χριστούγεννα. Και κάθε φορά βρίσκει λουλούδια, μικρά αντικείμενα ή αποσπάσματα από ποιήματα που σίγουρα η ίδια δεν έχει αφήσει. Τα μηνύματα αυτά έχουν γραμμένο πάνω τους το όνομα του Καρλ. «Την τελευταία φορά είχαν φροντίσει τον τάφο και είχαν φυτέψει λουλούδια», σημειώνει η ίδια.

«Έχω προσπαθήσει τα πάντα. Άφησα ένα γράμμα, ρωτώντας αν το πρόσωπο που το κάνει αυτό θα ήθελε να μου μιλήσει. Δημοσίευσα ένα μήνυμα στο περιοδικό της ενορίας για να δω αν κάποιος θα εμφανιστεί. Και πάλι τίποτα», σημειώνει. Σύμφωνα με την ίδια, «τα σημειώματα με τα ποιήματα που βρίσκει δεν έχουν όνομα και τα γράμματα είναι πολύ προσεγμένα και σαν να έχουν γραφτεί από το χέρι ενός μεγάλου σε ηλικία ανθρώπου».

wkewlktn3

«Όταν έρχομαι αναρωτιέμαι τι θα βρω σήμερα… Περιμένω κάποιος να περάσει και ίσως να με χαιρετίσει και εγώ θα σκεφτώ “είσαι εσύ;”», σημειώνει η Αν.

Η υπόθεση αποτελεί ένα πραγματικό μυστήριο και για τους κατοίκους του χωριού όπου έχει κηδευτεί ο μικρός Καρλ. Κανείς δεν έχει δει τίποτα και κανείς δεν έχει μια απάντηση να δώσει. «Έχουμε κρυφτεί για να δούμε αν κάποιος θα έρθει», λέει μια κάτοικος. Ορισμένοι προτείνουν στην Αν να στήσει μια κάμερα, αλλά στην ίδια δεν αρέσει η ιδέα μιας κάμερας στο νεκροταφείο.

«Προσπαθούμε να δώσουμε μια απάντηση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να είναι κάποιος που ήταν στη χορωδία, στους προσκόπους ή στο σχολείο μαζί του. Δεν ξέρουμε…», δηλώνουν οι κάτοικοι στο BBC.

Το μυστήριο και η… μισή απάντηση

wkewlktn2

Έπειτα από αρκετές άκαρπες προσπάθειες, η 77χρονη σήμερα Αν αποφάσισε να γνωστοποιήσει την ιστορία και προσπαθήσει να βρει τον μυστηριώδη επισκέπτη στον τάφο του αδερφού της μέσω των μέσων ενημέρωσης. Και ήταν το BBC Stories αυτό που ανταποκρίθηκε στην έκκλησή της, με τη δημοσιογράφο του βρετανικού σταθμού να αναλαμβάνει να βρει την απάντηση.

Η αρχική έρευνα όσον αφορά τα λουλούδια κατέληξε σε αδιέξοδο. Το ίδιο και για τα δωράκια. Ως προς τα ποιήματα, οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ως προς το ακριβές νόημά τους. Αλλά ούτε και τα μηνύματα βοηθούσαν ιδιαίτερα. Η δημοσιογράφος επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους παλιούς συμμαθητές του Καρλ. Οι περισσότεροι όμως δεν ήταν πλέον στη ζωή, αλλά και όσοι κατάφερε να εντοπίσει δεν τον θυμούνταν.

Ψάχνοντας τελικά τη λίστα των ονομάτων που παραβρέθηκαν στην κηδεία του αγοριού, η δημοσιογράφος του BBC έφτασε στα ίχνη ενός άντρα. Επικοινώνησε μαζί του και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι επισκέπτεται πότε πότε τον τάφο του παλιού του φίλου.

wkewlktn5

Η Αν περίμενε αυτή τη στιγμή επί δεκαετίες. Τελικά η συνάντηση με τον Ρον έγινε και εκείνος εξήγησε ότι είχε γνωρίσει τον αδερφό της στους προσκόπους και είχαν γίνει καλοί φίλοι. Ήταν και εκείνος σε εκείνο το μοιραίο για τον Καρλ ταξίδι. «Όλοι βγήκαν από τη θάλασσα και τα ρούχα του Καρλ ήταν ακόμη στην παραλία. Δύο από εμάς τον βρήκαμε και τον βγάλαμε έξω από το νερό στην άμμο», αφηγήθηκε ο Ρον.

Ήταν ο 84χρονος Ρον εκείνος που άφηνε τα λουλούδια στον τάφο του Καρλ και δεν είχε ιδέα ότι η Αν τον αναζητούσε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ήξερε καν ότι ο Καρλ είχε αδερφή.

Ένα κομμάτι του μυστηρίου είχε λυθεί. Ένα άλλο όμως παραμένει άλυτο. Δεν είναι ο Ρον εκείνος που αφήνει τα ποιήματα. Επισκεπτόταν συχνά τον τάφο του φίλου του επί δεκαετίες αλλά πάντα άφηνε μόνο λουλούδια. «Θα συνεχίσει να είναι ένα μυστήριο. Τουλάχιστον λύσαμε το δικό σου», λέει η Αν, απευθυνόμενη στον Ρον.