Μεγάλη Βρετανία, Δυτικό Γιορκσάιρ, Πόντεφρακτ, αριθμός 30 της Ίστ Ντράιβ. Εκεί βρίσκεται ένα κλασικό βρετανικό σπίτι, λίγο μουντό και ελαφρώς καταθλιπτικό στην όψη. Φτιαγμένο με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της βρετανικής επαρχίας, με ένα μπορντό χρώμα στα τούβλα που του δίνει μία εσάνς αποκρυφισμού και σκοταδιού. Σαν να σε προϊδεάζει πως κάποιες μυστήριες καταστάσεις το έχουν… αγγίξει.

Μία, επίσης κλασική, μεσοαστική οικογένεια από την Μεγάλη Βρετανία κατοικούσε εκεί από τις αρχές της δεκαετίας του 60. Μέχρι το 1966, όπου τα πράγματα εντός του σπιτιού άρχισαν να γίνονται ανεξήγητα περίεργα, οι Πρίτσαρντ (ο πατέρας Τζο, η μητέρα Τζιν, ο γιος φίλιπ και η μικρότερη της οικογένειας, Νταϊάν) ζούσαν μία σχετικά ήρεμη ζωή.

Το καλοκαίρι του 1966 στη Μεγάλη Βρετανία είχε καταγραφεί ως ένα από τα πιο θερμά στη χώρα. Η οικογένεια των Πρίτσαρντ, εκτός από τον 15χρόνο Φίλιπ, έφυγαν από το σπίτι για να περάσουν κάποιες μέρες ξέγνοιαστα μακριά από την μουντίλα του αγγλικού ουρανού. Εκείνη τη μέρα είχε υψηλή θερμοκρασία για την εποχή. Ο Φίλιπ βρισκόταν με την γιαγιά του στο σπίτι, όταν ένιωσε ένα κρύο και παγερό αεράκι να διαπερνά το δωμάτιο του, παρόλο που δεν υπήρχε κάποιο ανοιχτό παράθυρο.

Τα γεγονότα που κανένας δεν έδωσε σημασία

Οι οχλήσεις των μελών της οικογένειας είχαν αρχίσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. Ποιος θα έδινε σημασία άλλωστε σε θορύβους που μπορεί να προέρχονται από τα τριξίματα παλιών ξύλων ή από τις εγκοπές που έχουν σχεδόν όλα τα έπιπλα και οι κατασκευές μέσα σε ένα σπίτι.

Το σπίτι των Πρίτσαρντ είχε δεχτεί μία επίσκεψη η οποία δεν είχε σκοπό να είναι προσωρινή. Καναπέδες και λοιπά έπιπλα βρίσκονταν εκτός των προκαθορισμένων θέσεων τους σαν να τα είχε σπρώξει κάποιος και να τα είχε αφήσει επίτηδες σε «λάθος» σημείο. Ποτήρια και άλλα κουζινικά βρίσκονταν σπασμένα στο πάτωμα, ενώ μία άσπρη σκόνη βρισκόταν σε όλο το σπίτι σαν κάποιος να είχε «ψεκάσει» με αλεύρι όλα τα δωμάτια

Ο Φίλιπ ένα πρωί φώναξε στην γιαγιά του πως στο πάτωμα της κουζίνας υπήρχαν περίεργες μικρές «λίμνες» από συγκεντρωμένο νερό. Ο υδραυλικός που ήρθε και τις παρατήρησε δεν μπόρεσε να εξηγήσει στη γιαγιά των παιδιών από που προήλθαν τα λιμνάζοντα νερά. Τα υδραυλικά της οικίας ήταν σε εξαιρετική κατάσταση.

Η κατάσταση όμως έφτασε στο πικ όταν η οντότητα που βρισκόταν πίσω από αυτές τις «παρεμβάσεις» στο σπίτι άρχισε να γίνεται επιθετική. Η οικογένεια επέστρεψε από τις διακοπές της και για δύο χρόνια δεν υπήρξε άλλη κινητικότητα μέσα στο σπίτι, ανεξήγητης προελεύσεως.

Το φαινόμενο των «Πόλτεργκαϊστ»

ekwnga-mikri-1

«Poltergeist» στα γερμανικά σημαίνει «θορυβώδες πνεύμα» ή «βροντερό πνεύμα», και χρησιμοποιείται ως όρος για να περιγραφούν μυστήρια φαινόμενα όπου αντικείμενα κινούνται μόνα τους, χωρίς εμφανή εξήγηση- και ως εκ τούτου αποδίδονται σε ανήσυχα πνεύματα- φαντάσματα.

Το επίκεντρο των γεγονότων που εκδηλώνονται από τα Πόλτεργκαϊστ είναι συνήθως ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, σε αρκετές περιπτώσεις έφηβο. Υπάρχουν ακροάσεις ανεξήγητων επαναλαμβανόμενων ήχων που ποικίλουν από χτύπους που προέρχονται μέσα από τοίχους ή έπιπλα, σε εκκωφαντικά σφυρίγματα. Οι ήχοι αυτοί είναι σε αρκετές περιπτώσεις ανταποδοτικοί. Αντικείμενα του σπιτιού κινούνται ανεξήγητα, μερικές φορές με αργό ρυθμό και φαίνεται σαν κάποιος να τα κουβαλά. Τα αντικείμενα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται πως διαπερνούν κλειστά παράθυρα και τοίχους χωρίς να προκαλούν ζημιά και ανεβάζουν θερμοκρασία και πολλά ακόμη παράδοξα φαινόμενα που δεν μπορούν να εξηγηθούν με την κοινή λογική.

Ο «Μαύρος Καλόγερος» με το διεστραμμένο χιούμορ και τις επιθετικές διαθέσεις

Η οικογένεια των Πρίτσαρντ θορυβήθηκε από τα φαινόμενα που λάμβαναν χώρα εντός του σπιτιού και έψαξαν λίγο περισσότερο την ιστορία της γειτονιάς τους. Με τρόμο ανακάλυψαν πως κάτω από τα θεμέλια του σπιτιού τους βρισκόταν το σημείο όπου είχε κρεμαστεί ένας καλόγερος. Ο «Μαύρος Καλόγερος του Πόντερφρακτ» είχε βιάσει και δολοφονήσει ένα μικρό κορίτσι πίσω στον 160 αιώνα.

Ξαφνικά το 1968 η οντότητα άρχισε να δείχνει πάλι «σημάδια ζωής» μέσα στο σπίτι. Αυτή τη φορά όμως δεν έμεινε στο να «τρολάρει» τους ενοίκους πετώντας πιάτα και «πειράζοντας» τα υδραυλικά. Έκανε την εμφάνιση του στο δωμάτιο του Τζο και της Τζέιν. Όταν εκείνοι πήγαν να ξαπλώσουν είδαν μία μαύρη, σκοτεινή και απόκοσμη φιγούρα να στέκεται στο κάτω μέρος του κρεβατιού τους.

ekwnga-mikri-3

Όλες οι στενές επαφές με την οντότητα δεν πτόησαν την οικογένεια. Μάλιστα έδωσαν και ψευδώνυμο στον απρόσκλητο επισκέπτη θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουν πως μπορεί όλα αυτά που βίωναν να ήταν και δημιουργήματα του μυαλού τους. Ο «Φρεντ» λοιπόν ζούσε μαζί με την οικογένεια δείχνοντας μάλιστα και μία περίεργη αίσθηση του χιούμορ. Έριχνε μουστάρδα στις σκάλες ώστε να γλιστρήσουν όσοι θα την πάταγαν ενώ είχε μία μεγάλη αγάπη στις άσπρες σκόνες του σπιτιού όπως το αλεύρι και η ζάχαρη.

Οι επαφές σταμάτησαν όσο περίεργα ξεκίνησαν. Και ένα βράδυ, ξάφνου, η ιστορία δεν είχε πια πλάκα. Όταν η μικρότερη της φαμίλιας, η Νταϊάν, πήγαινε προς το δωμάτιο κάτι την άρπαξε από το λαιμό σηκώνοντάς την στον αέρα στο όριο να την στραγγαλίσει. Το κορίτσι σώθηκε μετά τις φωνές της μητέρας της. Στο λαιμό του παιδιού είχαν μείνει τα σημάδια από τα «χέρια» που προσπάθησαν να την πνίξουν…

Η αστυνομία, ένας εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ένας ιερέας που επισκέφτηκαν το σπίτι επιβεβαίωσαν ότι τα πράγματα εκεί δεν ήταν πλέον φυσιολογικά και σίγουρα όχι ασφαλή.

Η απίστευτη ιστορία βρίσκει το δρόμο προς τη μεγάλη οθόνη

ekwnga-mikri-4

το 2012 βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία «When The Lights Went Out» του σκηνοθέτη Πατ Χόλντεν. Ο Χόλντεν είχε βιώσει και ο ίδιος τα περίεργα φαινόμενα του σπιτιού στον αριθμό 30 της Ίστ Ντράιβ καθώς η μητέρα του, Ρενέ, ήταν συγγενής των Πρίτσαρντ. Η Ρενέ Χόλντεν είχε ως ασχολία την ταρομαντία και έπαιρνε τον γιο της στο σπίτι τους έτσι ώστε να απομυθοποιήσει το υπερφυσικό και να μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις στο μέλλον οι οποίες δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν λογικά.

Ο σκηνοθέτης είχε νιώσει και εκείνος το «ψυχρό αεράκι» για το οποίο είχε μιλήσει πρώτος ο γιος της οικογένειας Φίλιπ. «Η ιστορία της οικογένειας μπορεί να είναι θλιβερή αλλά άξιζε να ειπωθεί με κάποιο τρόπο», δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας σε συνέντευξή του.

Λίγο πριν την πρώτη προβολή της ταινίας το 2012 το σπίτι πουλήθηκε. Μία μέρα ένας γείτονας είδε τον Φίλιπ να κάνει δουλειές στην αυλή. Την προηγούμενη είχε ακούσει θορύβους από το σπίτι σαν να παίζει τηλεόραση. Μόλις ο άνδρας ρώτησε τον Φίλιπ τι απέγινε με το σπίτι εκείνος αποκρίθηκε: «Δεν υπάρχει τηλεόραση στο σπίτι. Θεέ μου! Επέστρεψε…». Ήταν η τελευταία φορά που κάποιος είδε τον Φίλιπ.

Το σπίτι έχει γίνει πόλος έλξης από ερασιτέχνες ερευνητές αλλά και λάτρεις του ανεξήγητου. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από μία τέτοια εξερεύνηση.