Η πιο σπουδαία φράση του Κολοκοτρώνη και η «προφητεία» που δεν επιβεβαιώθηκε

Τα χαστούκια που τον πείσμωσαν και η υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό του


WEEKEND
0:03
25/03/2017
Η πιο σπουδαία φράση του Κολοκοτρώνη και η «προφητεία» που δεν επιβεβαιώθηκε
35
loading

«Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση», ανακαλούσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην Πνύκα στις 7 Οκτωβρίου 1838, «δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πώς δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;", αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι, εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».

old4

Η εξέχουσα στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία του 1821, ο πιο αγαπητός αντάρτης, δεν αμφέβαλε ποτέ για τη νικηφόρα έκβαση του εθνικού ξεσηκωμού.

Ένα πράγμα φοβόταν μόνο: τους Έλληνες, τους «προσκυνημένους» όπως τους αποκαλούσε, οι οποίοι σε συνάρτηση και με την επέλαση του Ιμπραήμ έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα: «Μόνον εις τον καιρόν του προσκυνήματος εφοβήθηκα διά την πατρίδα μου», έλεγε στα απομνημονεύματά του.

Η γέννηση του εθνικού μας ήρωα και η «προφητεία» του παππού του που δεν επιβεβαιώθηκε

shutterstock524782339

Όταν απέτυχε η επανάσταση του 1770, τα λεγόμενα Ορλωφικά, οι Τούρκοι ανελέητα έσφαζαν στο πέρασμά τους τον άμαχο πληθυσμό. Ανάμεσα σε όσους έφευγαν για να γλιτώσουν από το μίσος του κατακτητή ήταν και η μάνα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Αν και ετοιμόγεννη πήρε το δρόμο προς τη Μεσσηνία μαζί με το υπόλοιπο πλήθος και από εκεί προς το Ραμαβούνι, για να γλυτώσει και εκείνη αλλά και το παιδί που κουβαλούσε στην κοιλιά της.

Στις 3 Απριλίου 1770 την έπιασαν οι πόνοι. Ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο και έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγόρι, τον πρωτότοκο γιο του περίφημου αρματολού Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, που είχε πρωτοστατήσει στην υποκινούμενη από τους Ρώσους ένοπλη εξέγερση της Πελοποννήσου το 1770.

Αυτό το αγόρι έμελλε να γίνει ο πιο διάσημος Έλληνας, ο πολέμαρχος Θόδωρος Κολοκοτρώνης. Κάτω από ένα δέντρο φτελιάς είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου και εκείνη ακριβώς τη στιγμή λες κι έκανε μια «μυστική συμφωνία» με το Θεό να «καθαρίσει» τον ελληνικό αέρα.

Ο παππούς του, όταν του έδιναν τα συχαρίκια για τον ερχομό του αρσενικού εγγονού, κουνούσε θλιβερά το κεφάλι του μονολογώντας: «Εάν τύχει και γλυτώσουμε τώρα από το τουρκικό μαχαίρι, αυτό το παιδί θα μεγαλώσει, θα παντρευτεί, θα κάνει παιδιά, αλλά ποτέ ούτε εκείνος ούτε εκείνα δεν θα δουν τη λευτεριά μας». Πόσο έξω έπεσε…

Το παιδί που γεννήθηκε την ώρα της φυγής και της μεγάλης σφαγής, έγινε στρατάρχης του ’21 και πολέμησε για το ύψιστο αγαθό που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα: Την ελευθερία!

Γνώρισε νωρίς την ορφάνια. Σε ηλικία 10 ετών, έχασε τον πατέρα του όταν εκείνος σκοτώθηκε από τον κατακτητή, έπειτα από προδοσία τούρκου φίλου του. Μπορεί η μητέρα του, ο ίδιος και τα τέσσερα αδέλφια του να γλίτωσαν τη σφαγή και να κατέφυγαν στη Μάνη αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν για να γλυτώσουν από τους Τούρκους.

Τα χαστούκια που τον πείσμωσαν και η υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό του

srled9fp

Μια μέρα που είχε βρέξει πολύ, έμπαινε με το γαϊδουράκι του φορτωμένο ξύλα στη Τρίπολη. Το ζώο γλίστρησε, παραπάτησε σε μια λακκούβα με νερά και πιτσίλισε τα ρούχα διερχόμενων Τούρκων. Ένας από αυτούς αγριεμένος του έδωσε δύο χαστούκια. Ο Κολοκοτρώνης, 13 ετών τότε, τον κοίταξε με βουρκωμένα μάτια και ορκίστηκε μέσα του: αυτό το χαστούκι θα το γυρνούσε. Στην Τρίπολη δεν θα γυρνούσε παρά το 1821, ως στρατηγός των Ελλήνων πια, πορθητής και εκδικητής.

Αν και σχεδόν αγράμματος γνώριζε αρκετά καλά την ιστορία του γένους του. Στα 15 του εισχώρησε στα σώματα των κλεφτών της Πελοποννήσου και λίγο αργότερα, το 1787, οι κάτοικοι του Ακόβου τον διόρισαν οπλαρχηγό της περιοχής.

Σε ηλικία 20 χρονών, παντρεύτηκε τη μικρότερη κόρη του προεστού του Ακόβου, Κατερίνα Καρούσου, και απέκτησε 6 παιδιά (3 γιους και 3 κόρες, ενώ αργότερα φέρεται να απέκτησε άλλον έναν γιο, καρπό της σχέσης του με μια Υδραία). Αγρότης, κτηνοτρόφος και μυλωνάς, ζούσε μία ήρεμη ζωή.

Διακρίθηκε για τη γενναιότητά του και έγινε πρωτοπαλίκαρο, πριν συγκροτήσει δικό του σώμα και αναπτύξει πλούσια δράση. Από το 1797, οι Τούρκοι τον βάζουν στο μάτι και τα επόμενα χρόνια επιδόθηκε σε σφοδρό ανταρτοπόλεμο με τα 60 παλικάρια του. Αποτέλεσμα; Το 1802 εκδόθηκε φιρμάνι από την Υψηλή Πύλη εναντίον του, να σκοτώσουν δηλαδή με κάθε τρόπο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη!

Οι Τούρκοι τον καταδιώκουν και πάντα βρίσκονται καλοθελητές που τον προδίδουν.

Τον Απρίλιο του 1806 φτάνει τελικά στη Ζάκυνθο όπου θα περάσει 15 ολόκληρα χρόνια. Κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και το 1819 έχασε τη γυναίκα του. Επόμενος σταθμός ήταν η Μάνη.

Στις 23 Μαρτίου 1821 ύψωσε μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη το λάβαρο της ελληνικής επανάστασης στην Καλαμάτα και τέθηκε επικεφαλής πολλών ακόμα αγωνιστών, απελευθερώνοντας την πόλη.

Αμέσως μετά έβαλε σκοπό να καταλάβει την Τριπολιτσά. Η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι (13 Μαΐου 1821) και η άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), συμβάλλουν στην ανάδειξή του σε αρχιστράτηγο των επαναστατικών δυνάμεων. Η Τριπολιτσά είναι και πάλι ελεύθερη, χάρη στις μάχες των Ελλήνων παλικαριών που στάθηκαν σαν δέντρα αγέρωχα μπροστά στον τούρκο εισβολέα.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Κολοκοτρώνη στα «Απομνημονεύματά» του για την κατάληψη της Τριπολιτσάς:

«Όταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον Πλάτανο εις το παζάρι όπου εκρέμαγαν τους Έλληνας. Αναστέναξα και είπα: "Άιντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάσθηκαν εκεί", και διέταξα και το έκοψαν».

Στη μάχη των Δερβενακίων (26-28 Ιουλίου 1822), όπου καταστράφηκε ο στρατός του Δράμαλη, αναδείχθηκε η στρατηγική του ιδιοφυΐα. Η κυβέρνηση Κουντουριώτη τον διόρισε αρχιστράτηγο των επαναστατικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή βέβαια που ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι αγωνιστές δοξάζονταν στα πεδία των μαχών, οι πολιτικοί άντρες θέλησαν να αμφισβητήσουν την εξουσία του. Κάπως έτσι ξεσπά η πρώτη εμφύλια διαμάχη μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών.

Στις 13 Νοεμβρίου 1824, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κολοκοτρώνη σκότωσαν τον γιο του Πάνο. Ο θάνατος του πρωτότοκου γιου του τον καταρράκωσε. Ο Κολοκοτρώνης παραδόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 1824 για να τερματιστεί ο εμφύλιος. Στις 6 Φεβρουαρίου 1825 φυλακίστηκε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία της Ύδρας, αν και τον αποφυλάκισαν άρον-άρον το 1825 καθώς ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ.

old2

Στο Ναύπλιο, μετά την αποφυλάκισή του, μίλησε ανεβασμένος σε μια πέτρα στο πλήθος που παραληρούσε: «Έλληνες! Πριν βγω στ’ Ανάπλι, έριξα στη θάλασσα τα πικρά τα περασμένα. Κάντε και σεις το ίδιο. Στο δρόμο που περνάγαμε για να ρθούμε στην εκκλησιά, είδα να σκάβουν κάποιοι άνθρωποι. Ρώτησα και μου είπαν πως σκάβουν να βρούνε κρυμμένο θησαυρό. Εκεί στο λάκκο μέσα ρίξτε και τα μίση τα δικά σας. Έτσι θα βρεθεί κι ο χαμένος θησαυρός».

Την ίδια στιγμή, εκτόξευε φοβέρες στον Ιμπραήμ: «Όχι τα κλαριά να μας κόψεις, όχι τα δένδρα, όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μήτε πέτρα απάνω στην πέτρα να μη μείνει, εμείς δεν προσκυνάμε. Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε. Και μην ελπίζεις πως τη γη μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ’ το από το νου σου».

«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»

Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1827, η Πελοπόννησος εξακολουθούσε να υφίσταται λεηλασίες και καταστροφές από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Οι Έλληνες κατέφευγαν πάντα σε ανταρτοπόλεμο, για τον οποίο παρατηρεί ο Κολοκοτρώνης στα «Απομνημονεύματά» του: «O Ιμπραΐμης μου επαράγγειλε μια φορά διατί δεν στέκω να πολεμήσωμεν (κατά μέτωπον). Εγώ του αποκρίθηκα, ας πάρη πεντακόσιους, χίλιους, και παίρνω και εγώ άλλους τόσους, και τότε πολεμούμε, ή αν θέλη ας έλθη και να μονομαχήσωμεν οι δύο. Αυτός δεν με αποκρίθηκε εις κανένα. Και αν ήθελε το δεχθή το έκαμνα με όλην την καρδιάν, διότι έλεγα αν χανόμουν, ας πήγαινα, αν τον χαλούσα, εγλύτωνα το έθνος μου».

Οι εξαντλημένοι Πελοποννήσιοι συνέχιζαν την αντίσταση όπως μπορούσαν και τότε ο Ιμπραήμ εφάρμοσε τη μέθοδο του μαζικού προσκυνήματος. «Προσκύνημα» ονομαζόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η δήλωση υποταγής μεμονωμένων ατόμων ή ολόκληρων ομάδων (ή ακόμα και περιοχών) προς τον κατακτητή, εναντίον του οποίου είχαν προηγουμένως εξεγερθεί. Η αποδοχή της υποταγής εκφραζόταν έμπρακτα από τους Τούρκους με χορήγηση στους προσκυνημένους ειδικού πιστοποιητικού, γνωστού ως «προσκυνοχάρτι». Έτσι οι επαναστατημένοι επανέρχονταν στην κατάσταση του νομιμόφρονα υπηκόου.

Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο Κολοκοτρώνης με το σύνθημα «Φωτιά στα σπίτια και τσεκούρι στην περιουσία και το λαιμό εκείνων που κάνουν τα χατίρια των Τούρκων. Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!», εξαπέλυσε φόβο και τρόμο στους προσκυνημένους και αναζωπύρωσε τη σπίθα μίας επανάστασης που έδειχνε ετοιμοθάνατη.

Η δίκη και φυλάκιση

Ο Κολοκοτρώνης δεν σταμάτησε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα στρατιωτικά και πολιτικά πράγματα της εποχής έως και το τέλος της Επανάστασης.

Ένθερμος οπαδός της πολιτικής του Καποδίστρια, πρωτοστάτησε στα γεγονότα για την ενθρόνιση του Όθωνα αν και με την έλευση του τελευταίου, στις 30 Ιανουαρίου 1832, έγινε στόχος συκοφαντιών και ραδιουργιών εκ μέρους των πολιτικών του αντιπάλων.

Η σκευωρία που στήθηκε εναντίον του κατέληξε τελικά στο να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία και να συλληφθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 1833 από κοινού με τους Πλαπούτα, Τζαβέλα, Νικηταρά και άλλους στρατιωτικούς ηγέτες με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν συνομωσία εναντίον του ανήλικου βασιλιά και της κυβέρνησής του.

Η διαβόητη δίκη άρχισε στο Ναύπλιο στις 30 Απριλίου 1834 και διήρκησε μέχρι τις 26 Μαΐου. Όσον αφορά στις βαρύτατες κατηγορίες επρόκειτο περισσότερο για αοριστίες που δεν θεμελίωναν νομικά την παραπομπή των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα, πόσο μάλιστα για εσχάτη προδοσία.

Η εμφάνιση του Κολοκοτρώνη στο εδώλιο του κατηγορουμένου συγκλόνισε το ακροατήριο. Ερωτηθείς ο Γέρος του Μοριά «τι επάγγελμα έχεις;», έδωσε την ιστορική απάντηση: «Στρατιωτικός. Κρατάω σαράντα εννιά χρόνους στο χέρι το ντουφέκι και πολεμώ για την πατρίδα». Το δέος απαθανατίστηκε ακόμα και στο πρόσωπο των εχθρών του οπλαρχηγού.

shutterstock383464366

Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας καταδικάστηκαν σε θάνατο και φυλακίστηκαν στο Παλαμήδι. Ο Γέρος ήταν 64 ετών. Λίγο αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε εικοσαετή κάθειρξη από τον βασιλιά, με τον Κολοκοτρώνη να υποδέχεται τα νέα της μετατροπής της ποινής του ως εξής: «Θα γελάσω τον βασιλιά! Δεν θα ζήσω τόσους (χρόνους)!»…

Το τέλος ενός Μεγάλου άντρα

Τον Μάιο του 1835, μετά την ενηλικίωση του Όθωνα, ο Κολοκοτρώνης έλαβε βασιλική χάρη και αποφυλακίστηκε. Αποκαμωμένος και εξουθενωμένος από τις άθλιες συνθήκες κράτησης αλλά και την ταπείνωση κατέφυγε στην Αθήνα. Τιμήθηκε με τον βαθμό του στρατηγού, διορίστηκε σύμβουλος Επικρατείας, βραβεύτηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος, ορίστηκε μέλος της επιτροπής για την ανέγερση του Πανεπιστημίου Αθηνών και στάθηκε πιστός σύμβουλος του Όθωνα.

old5

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 Φεβρουαρίου 1843, σε ηλικία 73 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αφού στεφάνωσε τον γιο του και ευθύμησε στον γάμο του, πήγε στις 3 Φεβρουαρίου, στον βασιλικό χορό, φανερά ευδιάθετος, όπου και αστειεύτηκε με τους παλιούς του συντρόφους, συνομίλησε με τον Όθωνα και ήπιε άφθονο κρασί. Κάποια στιγμή παρακάλεσε τον βασιλιά να διατάξει τους μουσικούς να παίξουν ελληνικούς χορούς. Τα δημοτικά τραγούδια αντήχησαν στα σαλόνια του παλατιού. Γύρω στα μεσάνυχτα «επέστρεψεν χαίρων εις την οικίαν του, κατεκλίθη εις την στρώμνην του, όπου κοιμόμενον τον προσέβαλεν η αποπληξία» (εφημερίδα «Αιών»).

Ήταν ένας από τους λίγους Κολοκοτρωναίους που πέθανε στο κρεβάτι και όχι στη μάχη. Ίσως γιατί γεννήθηκε πάνω σε μάχη.

Πριν «φύγει» υπαγόρευσε τα απομνημονεύματά του στον Γεώργιο Τερτσέτη τα οποία εκδόθηκαν το 1846 με τον τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836» και είναι μια ανεκτίμητη πηγή της Εθνικής μας Ιστορίας, που φωτίζει γεγονότα της επανάστασης του 1821.

«Είδα τότε ότι, ό,τι κάμομε, θα το κάμομε μοναχοί και δεν έχομε ελπίδα καμμία από τους ξένους»

ΑΓΑΛΜΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Ο Κολοκοτρώνης θεωρούσε πάντα πως οι Έλληνες έχουν χρέος να πολεμήσουν μόνοι τους για την ανεξαρτησία τους. Εξάλλου αντιμετώπιζε με δυσπιστία την ανάμειξη των ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, πιστεύοντας πως αυτή γινόταν πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

«Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μοναχοί και δεν έχομε ελπίδα καμμία από τους ξένους» έλεγε και ξαναέλεγε κρατώντας έτσι υψηλό το σθένος και το φρόνημα των Ελλήνων. Για αυτό και πάντα τους αποκαλούσε Έλληνες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν την ιστορία τους αλλά και την υψηλή αποστολή που έχουν για τη σωτηρία ολόκληρου του ελληνικού έθνους.

Ποιος να φανταζόταν ότι η φράση του αυτή θα ακουγόταν τόσο -δραματικά- προφητική σήμερα…

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar οικονομου Γιαννης

  .. προσκυνημενοι ειναι αυτοι που υπηρετησαν αργοτερα τους Γερμανους κατακτητες..ταγμαασφαλιτες και Γερμανοτσολιαδες..προσκυνημενοι μεχρι σημερα οι αστοι πολιτικοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ......\'\'οτι καμομε θα το καμομε Μονοι μας\'\'...ειχε πει ο Γερος...

  1. avatar κουμουνιστοφαγος

   Το χειροτερο ειδος ανθρωπων στην χωρα μας σημερα ειναι οι κουμουνιστες.Αυτο το βρωμερο ειδος ανθρωπων που ανεκαθεν ηταν εχθροι αυτης της χωρας.Παρτε παραδειγμα με ποση ευκολεια χαρισαν την ιστορια της μακεδονιας στους γυφτους των βαλκανιων.Οταν θα βρεθει ανθρωπος που θα κυβερνηση αυτον τον τοπο και εξωλοθρευση αυτους τους καρκινους της χωρας σιγουρα μεσα στους εξωλοθρευτες θα ειμαι και εγω.

  2. avatar ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

   το χειροτερο ειδος προσκυνημενων ειναι οι δοσιλογοι του σημερινου ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ........του τσυριζα και της .....\"Κυβερνησης\" του
   μονο που για να απαλλαγουμε απο αυτους χρειαζεται ενας ξεσηκωμος..........που....δυστυχως αποκλειεται.........

 2. avatar Γαβαλάς Βασίλης κρητη

  Άντρας με Α κεφάλαιο. Σκύβω κ προσκυνώ. Αθάνατος πατριώτης

 3. avatar μανολης μαρμαρας

  αχ αξιοτιμε γερο του μορια ποσο επικαιρος εισαι σημερα αθανατος

 4. avatar Theodora Κ.

  Αθανατε Γερο του Μορια! Ευχαριστουμε για τη θυσια της ζωης σου αλλα οπως βλεπεις απο κει πανω δεν την αξιζουμε! Κρεμαστηκαμε και στους ξενους με τα σημερινα τραγικα αποτελεσματα.

 5. avatar Theodora Κ.

  Aνδριες μορφες μας χρειαζονται και σημερα αλλα που να βρεθουν; Ελαφρυ να ειναι το χωμα που σε σκεπαζει! Να ευχεσαι στον Θεο για καποιον αξιο σαν και σενα γιατι κανενας δεν διεθεσε οπως εσυ ολη του τη ζωη πολεμωντας για τη λευτερια της πατριδας και ετσι να καταλαβει οπως εσυ πως οτι κανουμε πρεπει να το κανουμε μονοι μας! Και ετσι ηρθαν οι υενες να μας φανε. Πολυ μας λυπαμαι τους απογονους του Θεοδωρου Κολοκοτρωνη!

 6. avatar ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ

  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΡΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΟΣΑ ΔΕΙΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ

 7. avatar Eνας

  από τα εκατομμύρια ΕΛΛΗΝΑΣ, στέκομαι με δέος μπροστά στον ΨΥΧΩΜΕΝΟ ΗΡΩΑ που μόνο ο ποιητής η ο λόγιος έχει το χάρισμα να ΥΜΝΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ο οποίος ΕΦΤΥΣΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΤΥΡΡΑΝΟ και τον έκανε να τρέχει να κρυφτεί τρομοκρατημένος.Στο ΠΑΝΘΕΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΡΩΩΝ έχει καταταγεί μαζί με τους άλλους ΗΡΩΕΣ και ανώνυμα ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ που πολέμησαν να ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ παρά τα πισώπλατα μαχαιρώματα αυτών των ΔΕΙΛΩΝ ΕΦΙΑΛΤΩΝ που παραφύλαγαν να πάρουν τα ΑΞΙΩΜΑΤΑ από τους ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ που πότιζαν με ποτάμια ΑΙΜΑ τα βράχια,το χώμα και τη θάλασσα της ΜΑΝΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.Αυτούς που και σήμερα σκλαβώνουν και την πουλάνε υπογράφοντας ΠΡΟΣΚΥΝΟΧΑΡΤΙΑ.Δεν γνωρίζουν όμως οι ΑΦΡΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ότι μπορεί να τους ΓΕΝΝΑΕΙ Η ΙΔΙΑ ΜΑΝΝΑ αλλά αργά η γρήγορα τους ξερνάει αφού τρέφεται μόνο με το δάκρυ και το αίμα των πραγματικών παιδιών της.ΑΙΩΝΙΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ `21

 8. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΠΑΝΟΣ

  ΠΟΙΟΣ ΣΩΡΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΆ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ

 9. avatar ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

  Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΡΡΑ!!! ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΡΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ! ΗΤΑΝ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΤΕ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΥΠΗΡΧΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ \"ΒΟΛΕΥΤΕΙ\" ΜΕ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΓΙ\' ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΚΟΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΑΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ-ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΛΙΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ Ο ΣΩΡΡΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ ΓΙ\' ΑΥΤΟΥΣ! ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΩΝ \"ΤΡΕΛΩΝ\" ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ \"ΒΟΥΤΗΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΟ ΜΕΛΙ\" ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΕΙ! ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑΡΑΖΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ: ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ!!!!!

  1. avatar mpla mpla

   [...]! ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΝ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΙΤΙΚΟ ΣΩΡΡΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ!

   ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ \'21 ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΡΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ. ΘΑ\'ΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ Η ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΗ! ΕΙΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΔΕΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΤΕ ΝΑ ΑΓΚΙΣΤΡΩΘΗΤΕ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ! ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΜΩΣ! ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΡΥΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ!

 10. avatar takivoy

  «...Εξάλλου αντιμετώπιζε με δυσπιστία την ανάμειξη των ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, πιστεύοντας πως αυτή γινόταν πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.»
  Πόσο δίκιο είχε ο Γέρος όταν έλεγε: «...ό,τι κάμομε, θα το κάμομε μοναχοί και δεν έχομε ελπίδα καμμία από τους ξένους.»
  Είμαστε (περίπου) ελεύθεροι μεν, αλλά χίλιες φορές \"προσκυνημένοι\"...

 11. avatar Νίκος64

  (Το παιδί που γεννήθηκε την ώρα της φυγής και της μεγάλης σφαγής, έγινε στρατάρχης του ’21 και πολέμησε για το ύψιστο αγαθό που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα: Την ελευθερία! ) Πας καλά; Ποια ελευθερία ζούμε εμείς σήμερα; Δεν μας υπαγορεύουν τα πάντα; Σε λίγο για να κάνουμε σεξ θα τους ρωτάμε. Η λύση είναι μία. Έξω όλοι τους από την χώρα μας. Δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά τους ούτε τίποτα από τους ξένους. Να πάνε στα τσακίδια και αυτοί και οι προδότες Έλληνες που τους έφεραν εδώ. «Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μοναχοί και δεν έχομε ελπίδα καμμία από τους ξένους»

 12. avatar Προκρούστης

  Αυτό είναι Οξυμωρο και απαράδεκτο. 1).ΜΔιωξαμε μετα από 400 χρονια σκλαβιας στους μουσουλμάνους που μας στερησαν την Αναγεννηση και τον Διαφωτισμο, 2).Εμεις οι προγονοι μας αγωνιστηκαν με πολυ αιμα για να μπορουμε να φερουμε υπερηφανα αυτο το συμβολο με τον σταυρο, και οχι οι προγονοι μουσουλμανοι της μαθητριας. 3).Εαν ητανε ενα ατομο οποιαδηποτε αλλης θρησκειας δεν θα υπηρχε προβλημα διοτι ο αγωνας εγινε εναντιον των μουσουλμανων. 4).Και επειδη ήμαστε ένας λαός με ριζωμένες τις Δημοκρατικες αξίες γι\'αυτο αγωνιστήκαμε για ελευθερία κα Δημοκρατια, και γι\'αυτο δεχόμαστε όλες τις φυλές και τις θρησκείες που σέβονται τις αξιες μας, οι μουσουλμάνοι σέβονται τις αξιες μας, και την Δημοκρατια μας? Εαν ναι τότε θα ενσωματωνονταν, και τότε γιατί δεν υπάρχει σε καμμία μουσουλμανικη χώρα Δημοκρατια??? Σας το λέω εγω, γιατί το απαγορεύει το κοράνι. Ενα κοριτσάκι μουσουλμανικής θρησκείας να φέρει το Εθνικο μας σύμβολο με τον σταυρό, τον σταυρό που τον μισούνε οι μουσουλμάνοι που αν θα γινουν πλειοψηφία θα τον καταργήσουν. Και επειτα αυτό το σύμβολο με τον σταυρό που είναι ποτισμένο με αίμα Χριστιανών εναντίον των μουσουλμάνων επιτρέπεται μόνον οι απόγονοι των αγωνισθεντων να φέρουν την Ελληνικη σημαια με τον σταυρό άλλωστε και για τον σταυρό αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας και για την ελευθερία, υπάρχει σήμερα ελευθερία σε καμμία μουσουλμανική χώρα??? Υπαρχει Δημοκρατία σε καμμία μουσουλμανική χώρα???Και το κυριότερο θα είχε νόημα να γίνει η επανάσταση του 1821 εάν είχαμε εξισλαμισθει;;;

  1. avatar mpla mpla

   μην ανυσηχεις! ημαστε πολυ ρατσιστες και ευτυχως για εδω, να γινουμε σαν την αγγλια...

 13. avatar Προκρούστης

  .Anastasios+Sculptor.
  Οι Ελληνες ξερουν να αγωνίζονται για την ελευθερία, τότε εναντίον των μουσουλμάνων το 1940 εναντίον των Ναζι το 1946-1949 εναντίον του Κομμουνισμού το 1967-1974 εναντίον της χούντας και τώρα πάλι θα αγωνιστούμε εναντίον των μουσουλμάνων για να μην πέση πάλι η Ελλάδα στα νύχια των μουσουλμάνων τότε με το σπαθί αλλά σήμερα με τηνα αθρόα έλευση τους και την υπεργενητικοτητα τους που την επιβάλλει το Κοράνι, θα γίνουμε μειονότητα στην πατριδα μας και μετά θα τρέχουμε πίσω από την φωτιά, όπως χθες στο Λονδινο οι Αγγλοι, Οι Γαλλοι στο Μπατακλαν, οι Γερμανοι, οι Βελγοι κλπ.

  1. avatar Dimi68

   Ερωτηξη:Αυτοι που αγωνισθηκαν στον πολεμο κατα των Κομμουνιστων,αγωνισθηκαν και κατα της Χουντας;
   Προσκρούεις;
   Πότε οσο ενθυμησε ειχες εσυ στη δικια σου Ελλαδα τρομοκρατικα χτυπηματα απο μουσουλμανους δει Αραβες;
   Εσκεφθεις ποτέ;
   Τι σημαινουν ολοι οι Δυτικοι για τον καθε Αραβα και σε ποιες ιστοριες παταει ο ΙΣΙΣ αυτο το ασιγαστο μισος τους- συν την αμορφωσια και την επιδραση του Κορανιου;
   Εσκεφθεις ποτέ;
   Μονο να προσκρουεις ξερεις;

 14. avatar Ελενα Κ.

  Ιεροσυλια να συγκρινεις τον μεγαλο αγωνιστη Κολοκοτρωνη με τον γελοιο και γραφικο Σωρρα!!!!!

 15. avatar Σ.Ελευθεριάδης

  Ωραίο το άρθρο για τον μεγάλο στρατηγό.
  Που είσαι Θεώδορε να μας καμαρώσεις τι κάνουμε στην \"Λευτεριά μας”

 16. avatar Αna

  Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καλά τα είπε

 17. avatar felicia

  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΠΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ .....ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑΣΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑΜΟΥ .ΕΤΣΙ ΤΙΜΑΝΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ .ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΕ ΟΤΙ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ .ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. avatar Dimi68

   Το οτι την πεταξαν στα σκουπιδια το λες εσυ...
   Κι αμα αυτη που πεταξανε ηταν μες τη μουχλα και εβγαλαν απο την αποθηκη την καινουργια;
   Α!και τωρα που το θυμηθηκα...στο στρατο που μας βαζαν να ξυριζουμε ολους αυτους;;;;;;;.....Ηταν ασεβεια της \"Υπηρεσιας\" προς τους Εθνοπατερες;
   Θελω να σου πω.Για συμβολα μιλας,Ελληνας εισαι...ποσες φορες χριστιανουλη μου δεν εχεις βρισει Χριστους κ Παναγιες,Σταυρούς και καντηλια;
   Ελα τωρα που σε επιασε το πατριωτικο....κουλαρε;

 18. avatar ΕΛΛΗΝΑΣ.

  ΦΟΤΙΑ,ΚΑΙ,ΤΣΕΚΟΥΡΗ.ΣΤΟΥΣ,ΠΡΩΔΟΤΕΣ..

  1. avatar rrrr

   και στην ορθογραφια σου {πλακα κανω}

 19. avatar Ο αγαθουλης τού Θεού

  Πολύ ωραίο άρθρο για την μεγαλύτερη στρατιωτική μορφή πού γέννησε ή Ελλάδα. Ευτυχώς πού δεν ζει πλέον να δει τον διάδοχο του Πανο κατακαμμενο.

 20. avatar kek

  «Όχι τα κλαριά να μας κόψεις, όχι τα δένδρα, όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μήτε πέτρα απάνω στην πέτρα να μη μείνει, εμείς δεν προσκυνάμε. Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε. Και μην ελπίζεις πως τη γη μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ’ το από το νου σου».
  ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΡΦΙΑ !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει