Αρκάς, ο μεγάλος διάσημος-αφανής σκιτσογράφος

Τέσσερα πρόσωπα και ένα… σκίτσο μιλούν για τον άνθρωπο που έχουν δει ελάχιστοι


WEEKEND
0:21
14/06/2015
Αρκάς, ο μεγάλος διάσημος-αφανής σκιτσογράφος
28
loading

Μα ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Αρκάς; Είναι κοντός, ψηλός, πληρώνει ΕΝΦΙΑ, πάει διακοπές στη Μύκονο, στην Αντίπαρο, στην Κέρκυρα, στην Αλόννησο; Του αρέσει ο κινηματογράφος; Τρώει τα σπαράγγια; Τα όσπρια πώς τα βρίσκει; Αδιάφορα, νόστιμα, υγιεινά; Γιατί δεν εμφανίζεται; Γιατί μας αποφεύγει και προτιμάει να κινείται μακριά από τις -ενίοτε- ανθρωποφάγες μασέλες της δημοσιότητας;

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Μία πιθανή απάντηση σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να είναι: «Ο Αρκάς ανήκει στις ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων που, επί δύο δεκαετίες, προκαλούν το γενικό θαυμασμό με το έργο τους, ενώ, ως πρόσωπα, παραμένουν απολύτως ανεπιφανή», σχολιάζει σε κείμενό του με τίτλο «Από το αβγό στον παράδεισο», ο προσωπικός φίλος και συγγραφέας, Πέτρος Μαρτινίδης.

«Κυρίες και κύριοι το όνομά μου είναι Αντώνης Ευδαίμων. Κάποιοι άλλοι πάλι αρέσκονται να με αποκαλούν Γεράσιμο Σπανοδημήτρη. Ή… Άρη Καστρινό (ΑΡ-ΚΑΣ)», θα μπορούσε ίσως να πει σοβαρολογώντας… αστειευόμενος αν μας συστηνόταν ο ίδιος.

Eπιλέγει στα 30 και κάτι χρόνια -από τη στιγμή που ο διάσημος «Κόκκορας», δημοσιευόταν στο περιοδικό Βαβέλ- να παραμένει αφανής. Το όνομα Αντώνης Ευδαίμων είναι ένα από τα ονόματα που του αποδόθηκαν κατά καιρούς. Το πιθανότερο όμως είναι ότι κανείς από όλους αυτούς που του αποδίδουν ονοματεπώνυμα και στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων δεν έχει ανατρέξει επισήμως στα ληξιαρχικά κατάστιχα για να διασταυρώσει κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες του. Ο Αρκάς δεν προτιμάει ούτε να δηλώνει ούτε και να εμφανίζεται δημοσίως. Βρίσκεται ανάμεσά μας, και κατά κάποιον άγραφο κανόνα όσοι τον γνωρίζουν, σέβονται την επιθυμία του να μην γίνουν ποτέ γνωστές λεπτομέρειες για το βιογραφικό του.

Δύο πράγματα είναι βέβαια: Ο Αρκάς είναι άρρεν, έλληνας πολίτης, και δεν επιθυμεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, δοξαζόμενος ή αποδοκιμαζόμενος από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Στέκεται σε κάποια γωνιά, παρατηρεί, αφορίζει και αφορίζεται, σαρκάζει και σαρκάζεται μέσα από το χιούμορ του.

Τέσσερα πρόσωπα που είτε τον γνωρίζουν προσωπικά, είτε συνεργάστηκαν πρόσφατα μαζί του μιλούν για εκείνον...

Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας

magz6

Ο Αύγουστος Κορτώ - όπως υπογράφει τα βιβλία του απευθυνόμενα σε ενήλικες - ή Πέτρος Χατζόπουλος -το πραγματικό του όνομα, με το οποίο υπογράφει τα παιδικά του βιβλία- συνεργάστηκε πρόσφατα με τον Αρκά. Για την ακρίβεια, όντας ένας από τους πιο φανατικούς θαυμαστές του σκιτσογράφου, ο Κορτώ τον προσέγγισε, ζητώντας από εκείνον να του παραχωρήσει ένα σκίτσο του. Το σκίτσο αυτό θα κοσμούσε το εξώφυλλο του καινούργιου του βιβλίου με τίτλο «Έρως Ανίκατε Μάσαν».

«Ο Αρκάς ήταν και παραμένει ένας από τους πολύ αγαπημένους μου συγγραφείς και ευθυμογράφους. Όταν αποφάσισα να εκδώσω τη συγκεκριμένη συλλογή, επικοινώνησα μαζί του, Παρότι δεν σχεδιάζει για έργα τρίτων, με τρομερή γενναιοδωρία μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω κάποιο από τα υπάρχοντα σχέδιά του. Με δεδομένο ότι ο «Κόκκορας» ήταν από τα πρώτα βιβλία του που διάβασα, είχα ως ίνδαλμα το γουρούνι.

Το βιβλίο μου περιλαμβάνει ως επί το πλείστον αυτοβιογραφικές ιστορίες με έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού και παραληρηματικό τόνο.

Υπήρξα πάρα πολύ παχύς στα νιάτα μου. Κάποια στιγμή μάλιστα είχα φτάσει να ζυγίζω ακόμα και 150 κιλά, ενώ θυμάμαι αρκετές τραγελαφικές στιγμές από αυτό το διάστημα της ζωής μου. Ήμουν ένα ανεξάντλητο πεδίο καθημερινής κωμωδίας κυρίως στα μαθητικά μου χρόνια. Τα πολλά κιλά τα έχασα γύρω στα 22 μου, ήδη όμως είχα προλάβει να περάσω αρκετά "στραπάτσα"».

magz11

Πώς προσέγγισα τον Αρκά

«Η προσέγγιση του Αρκά έγινε μέσω της εκδότριάς μου, Άννας Πατάκη. Ήταν πολύ φιλικός και προσηνής. Ο ίδιος απέχει από την προσωπική έκθεση και μάλλον πολύ καλά κάνει. Άλλωστε είναι και αυτό ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της γοητείας του», λέει ο Αύγουστος Κορτώ.

Πέτρος Μαρτινίδης. Διδάσκει θεωρία και κριτική της αρχιτεκτονικής και σχεδιασμό θεατρικών χώρων στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ

magz7

Ίσως είναι από εκείνους που έχουν ασχοληθεί περισσότερο από κάθε άλλον μαζί του, προσεγγίζοντας και αναλύοντας τον Αρκά. Ο Πέτρος Μαρτινίδης τον γνώρισε πολλά χρόνια πριν, όταν είχε αρχίσει να σχολιάζει για πρώτη φορά τα σκίτσα του.

«Για το χιούμορ του έχω ήδη γράψει αρκετά σε ένα παλαιότερο βιβλίο μου με τίτλο "Η υψηλή τέχνη της απελπισίας". Αργότερα ξαναδούλεψα πάνω στο βιβλίο και προσέθεσα μία νέα εισαγωγή, εκδίδοντας το βιβλίο: "Πώς πάνε στον παράδεισο του Αρκά" μέσω της ιστορίας του χιούμορ. Αν θέλετε να σας πω τώρα για το τι νούμερο παπούτσι φοράει ή ποιες ταινίες προτιμάει και ποιο είναι το βιογραφικό του, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν θέλει να το κοινοποιήσει για ποιο λόγο να το κάνω;

Αυτό που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι ο Αρκάς διαθέτει αυτόν τον ιδιότυπο σαρκασμό που αυτοκατεδαφίζει τους σαρκάζοντες. Αυτή είναι και η ουσία του χιούμορ απέναντι στην ειρωνεία, η οποία συνηθίζει να μιλάει με αυστηρό ή σπουδαιοφανές ύφος για τα πράγματα. Ας πούμε, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό κάνει. Χιούμορ όμως σημαίνει, μιλάω για σοβαρά πράγματα αστειευόμενος».

«Ο Αρκάς είναι Έλληνας»

Σύμφωνα με τον Πέτρο Μαρτινίδη, ο διάσημος σκιτσογράφος «είναι Έλληνας κι όχι ξένος όπως νόμιζα κι εγώ κάποτε όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ο "Κόκκορας" . Τότε είχα θεωρήσει ότι τα σκίτσα του μπορεί να ήταν μετάφραση από κάποια ιταλικά κόμιξ. Σε ό,τι αφορά την ηλικία του Αρκά, εάν υπολογίσουμε τα χρόνια που σχεδιάζει, πρέπει σήμερα να είναι 55, το πολύ 60 ετών.

Επίσης, εάν θέλετε να σας βεβαιώσω, σας βεβαιώνω: Ο Αρκάς είναι άνδρας, κάτι που μπορεί να τεκμαίρει κανείς και από ύφος του χιούμορ του.

Ανάλογα παραδείγματα "ανωνυμίας" υπάρχουν και στο εξωτερικό. Πολλοί συγγραφείς έχουν εμφανιστεί με ψευδώνυμα κατά καιρούς με δεδομένο ότι είναι γνωστοί στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Στην "Ιστορία της Ο" ένα ελαφρώς πορνογραφικό μυθιστόρημα, το οποίο είχε προκαλέσει εντύπωση στα τέλη της δεκαετίας του ’60 - αρχές του ’70, λεγόταν ότι ήταν ενός διάσημου γάλλου γλωσσολόγου της εποχής, ονόματι Jean Paul Hand, ο οποίος εμφανιζόταν με γυναικείο ψευδώνυμο γιατί δεν ήθελε να φανεί ο ίδιος».

magz4

Γνωρίζεται με τους εκδότες που κλείνει συμφωνίες για την έκδοση ενός βιβλίου;

«Προφανώς! Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι και πολύ φίλος με το Βαγγέλη Τρικεριώτη, ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου Πρωτοπορία και εκδότη. Απλώς προτιμάει να μην τον αναγνωρίζουν στο δρόμο ή να μην τον αναγνωρίζουν ως ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως κάνει για παράδειγμα ο Στάθης, πολύ καλός σκιτσογράφος μεν, ο οποίος όμως βρίσκεται πολιτικά ακόμη στο 19ο αιώνα με σύνθημα το «προλετάριοι όλοι της γης ενωθείτε». Είναι εντελώς διαφορετικό να καγχάζει κανείς το σύμπαν όπως κάνει ο Αρκάς, και διαφορετικό να χρησιμοποιεί κάποιος ένα είδος στρατευμένου χιούμορ, το οποίο παύει αυτομάτως να είναι χιούμορ καθώς γίνεται στράτευση».

«Πώς γνωριστήκαμε…»

Περιγράφοντας τη γνωριμία μαζί του, ο Πέτρος Μαρτινίδης θυμάται ότι πριν από αρκετά χρόνια -πρέπει να ήταν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980- όταν ο ίδιος ως αναγνώστης του Αρκά έτυχε να τον συναντήσει. «Ήμουν και είμαι φανατικός των κόμιξ. Είχε γράψει ένα βιβλίο γύρω στο 1980 με 1981 με τίτλο "Κόμιξ, τέχνη και τεχνικές της εικονογραφήγησης", όπου μιλούσα για τις διαφορές της γελοιογραφίας με το κόμιξ. Παρεμπιπτόντως σε μία ομιλία μου ανέλυα και μερικά από τα σκίτσα του Αρκά, καθώς είχαν μόλις αρχίσει να κυκλοφορούν τα πρώτα από αυτά. Μετά την ομιλία μου ήρθε ένας κύριος να με χαιρετήσει, λέγοντάς μου "Γεια είμαι ο Αρκάς". Αργότερα γίναμε φίλοι για διάφορους λόγους».

Γιατί δεν εμφανίζεται δημοσίως

«Αν θέλετε ένα σχόλιο πιο προσωπικό σε ότι αφορά την επιλογή του να μην εμφανίζεται -φαντάζομαι ότι αν το διαβάσει δεν θα μου κακιώσει- θα έλεγα ότι υπάρχει μία διάθεση να μην ανακατεύεται πολύ με τον κόσμο. Φαντάζομαι ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν θα στριμωχνόταν σε ένα λεωφορείο, δεν θα "πατιόταν" σε μία ουρά για να βγάλει εισιτήρια για μια καλή παράσταση ή κάτι τέτοιο. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος προτιμάει να κρατάει μία απόσταση από τον κόσμο και ιδίως αυτή την περίοδο δεν είναι και ό,τι το θελκτικότερο υπάρχει. Πρόκειται για μία πιο φιλοσοφική στάση ζωής ή όπως αλλιώς θέλετε να την χαρακτηρίσετε…».

magz3

Γράφει ο ίδιος τα οπισθόφυλλα των βιβλίων του;

«Αν δείτε και τα οπισθόφυλλα των βιβλίων του, τα οποία είναι επίσης σε τρίτο πρόσωπο -παρά το γεγονός ότι δεν τον έχω ρωτήσει-, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να τα γράφει ο ίδιος. Κι εγώ άλλωστε το ίδιο κάνω. Τα οπισθόφυλλα των μυθιστορημάτων ή άλλων βιβλίων μου τα γράφω ο ίδιος, δεν ζητάω να τα γράφει κάποιος άλλος. Και φαντάζομαι ότι εφόσον στα οπισθόφυλλά του γράφει σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, δεν το κάνει μέσα σε κάποιο παραλήρημα μεγαλείου. Το κάνει όμως για να εκφράσει την κατάσταση, στην οποία εδώ και πολύ καιρό διατελεί, χωρίς να διατηρεί μία δημόσια προσωπική εικόνα μολονότι διαθέτει δημόσια εικόνα εξαιτίας των έργων του.

Δεν αγαπάει τη δημοσιότητα και κατά συνέπεια, μοιραία, και τους δημοσιογράφους. Μην ξεχνάτε ότι διάφορα ποιήματα του Πεσόα κυκλοφορούσαν όσο ζούσε με ψευδώνυμο και ο κόσμος θαύμαζε το συγκεκριμένο ποιητή χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι. Αφού πέθανε, τον έψαξαν, τον προέβαλαν, βγήκαν φωτογραφίες του στη δημοσιότητα. Ο ίδιος υπέγραφε με ψευδώνυμο όχι επειδή μισούσε τον κόσμο, αλλά γιατί δεν ήθελε να έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα όπως: "γιατί έγραψες αυτό και γιατί το έγραψες έτσι;". Εξάλλου, από τη στιγμή που δημοσιεύονται βιβλία ή κόμιξ είναι έκθετα σε οποιαδήποτε ανάγνωση ή κριτική. Ο αναγνώστης μπορεί να τα βρει θεϊκά, σιχαμένα ή οτιδήποτε άλλο», εξηγεί ο Πέτρος Μαρτινίδης.

fr

Η σχέση του Αρκά με τη ζωή και το θάνατο

«Η επιθανάτια αγωνία είναι ένα στοιχεία που συναντάει κανείς στα βιβλία του Αρκά. Στην προσωπική του ζωή πάντως είναι μια χαρά. Πηγαίνει διακοπές, σινεμά, θέατρο. Βρίσκεται ανάμεσά μας. Ένας κανονικός άνθρωπος. Δεν ξέρω πάντως εάν έχει και κάποια οπισθόβουλη διάθεση, η οποία υπαγορεύει ότι αυτή η διάθεση μυστηρίου του Αρκά κάνει πιο θελκτικό το έργο του. Δεν νομίζω όμως. Παραείναι γενναιόδωρος άνθρωπος στην προσωπική του ζωή για να κάνει τέτοιες μικρότητες. Έτσι κι αλλιώς όταν διαβάζει κανείς τα βιβλία του, τα χαίρεται, επομένως τι σημασία μπορεί να έχει ποιος είναι ο Αρκάς;», λέει ο Πέτρος Μαρτινίδης.

Γιώργος Μπαζίνας, εκδότης ΒΑΒΕΛ ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου Παρά Πέντε

magz8

Η γνωριμία του εκδότη του ιστορικού περιοδικού «ΒΑΒΕΛ» και μετέπειτα του περιοδικού «Παρά Πέντε» μετράει πάνω 30 χρόνια. Ο Αρκάς μφανίζεται για πρώτη φορά στη «ΒΑΒΕΛ» με τον… ανασφαλή «Κόκκορα» το 1981. Ο Γιώργος Μπαζίνας συνεργάστηκε με τον Αρκά και αργότερα στα περιοδικά που διαδέχθηκαν τη «ΒΑΒΕΛ»: στο «Παρα Πέντε» και στο «Μικρό Παραπέντε». Για τον ίδιο, ακόμα και στα πρώτα του βήματα, ο Αρκάς ήταν ένας από τους πιο ολοκληρωμένους καλλιτέχνες της εποχής του.

«Μεγάλο περιοδικό της εποχής τον είχε απορρίψει»

arkasvavel

«Αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να σας βοηθήσει στη γενικότερη εικόνα του Αρκά, είναι πως όταν έφερε τα σκίτσα του για πρώτη φορά στη ΒΑΒΕΛ, είχε ήδη διαμορφώσει την καλλιτεχνική του αντίληψη. Είχε μελετήσει και είχε αναπτύξει την τεχνική που εμπεριέχει το comic-strip, τα σκιτσάκια του όπως εμφανίζονται στον Κόκκορα. Η δουλειά που συνήθως μας έφερναν οι νέοι καλλιτέχνες, ήταν τις περισσότερες φορές ατελής, πρωτόλεια και χρειαζόταν επεξεργασία για να λάβει δημοσιεύσιμη μορφή. Ο Αρκάς αντιθέτως ήταν ολοκληρωμένος δημιουργός. Όχι μόνο στην τεχνική, αλλά και στο διαβρωτικό του χιούμορ. Διέθετε εξαρχής πρωτότυπο και εφευρετικό υλικό, γι' αυτό άλλωστε κι έγινε αμέσως δημοφιλής ανάμεσα στους αναγνώστες μας, τους οποίους είχαμε συνηθίσει στα πιο προωθημένα ευρωπαϊκά κόμικς και τους μεγαλύτερους χιουμορίστες της εποχής. Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα σεμνός, δεν εμφανίστηκε ποτέ ο ίδιος, παρά έστειλε τη δουλειά του με μια φίλη του να μας τη δείξει. Τον γνώρισα όταν εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δουλειά του και ζήτησα την άμεση δημοσίευση των έργων του. Αυτό που είναι σημαντικό να ειπωθεί επίσης, είναι ότι η δουλειά του ήταν εκτός αποδεκτών πλαισίων της εποχής, ελευθερόστομη και αλογόκριτη στην έμπνευσή της. Γνωρίζω μάλιστα ότι πριν έρθει σε εμάς, είχε κάνει μια απόπειρα επαφής με μεγάλο εβδομαδιαίο περιοδικό της εποχής κι εκείνη τον απέρριψαν πανηγυρικώς ως μη συμβατό με τα χρηστά ήθη και τη σεμνοτυφία των αναγνωστών τους».

Άννα Πατάκη, εκδότρια - εκδόσεις Πατάκη

magz9

Η Άννα Πατάκη, γνώρισε πρόσφατα τον Αρκά μέσω τηλεφώνου με αφορμή το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, «Έρως Ανίκατε Μάσαν», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Η γνωριμία της μαζί του περιορίστηκε στις τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις που αφορούσαν στο εξώφυλλο του καινούργιου βιβλίου.

«Ο Πέτρος Χατζόπουλος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αύγουστου Κορτώ, μου είπε κάποια στιγμή συζητώντας για το εξώφυλλο, ότι θα ήθελε πάρα πολύ να έχει ένα έργο του Αρκά. Έτσι, βρήκα το τηλέφωνό του και τον κάλεσα. Δεν σας κρύβω βέβαια ότι ήταν μία καλή αφορμή για να τον γνωρίσω κι εγώ, καθότι είμαι θαυμάστριά του. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και τον ρώτησα αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα σκίτσα του. Ήταν πολύ ευγενικός, γνώριζε το έργο του Κορτώ και μου ζήτησε να του μεταφέρω ότι είναι θαυμαστής του. Στη συνέχεια με κάλεσε να διαλέξω μία εικόνα του με την προϋπόθεση να μην κοπεί, αλλά να τυπωθεί ολόκληρη στο εξώφυλλο. Διαλέξαμε τη συγκεκριμένη εικόνα, η οποία είναι εμβληματική για τον ίδιο τον Αρκά, και ταίριαζε απόλυτα στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Αρχικά είχα σκεφτεί να του ζητήσω να σχεδιάσει κάτι ειδικά για το βιβλίο. Εκείνος όμως μου απάντησε ότι δεν σχεδιάζει για τρίτους. Άφησε όμως το ελεύθερο στην περίπτωση κατά την οποία μου άρεσε κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα σκίτσα του, να επιλέξω ένα από αυτά».

Ως επιμύθιο στο αφιέρωμα που ποτέ εκείνος δεν θα ζητούσε, επιλέγοντας να εμφανίζεται μέσα από τα σκίτσα του και όχι μέσω της αδηφάγου δημοσιογραφικής διάθεσης για έκθεση προσώπων και πραγμάτων, αφήσαμε ένα σκίτσο.

Το σκίτσο αυτό ήρθε στη δημοσιότητα το 1982, μετά από επιθυμία των αναγνωστών του περιοδικού «ΒΑΒΕΛ» να δουν μία φωτογραφία του. Σε απάντησή τους, ακολούθησε δημοσίευση στο περιοδικό με ένα σκίτσο του Αρκά, στο οποίο εικάζεται ότι ο γενειοφόρος άνδρας που εικονίζεται είναι ο ίδιος. Το σχόλιο που συνόδευε τη φωτογραφία ανέφερε: «Πολλοί αναγνώστες μας ζήτησαν επίμονα μια παρουσίαση του Αρκά, πιστεύοντας πως μετά από ένα χρόνο και ένα μήνα ζωής στις σελίδες της βαβέλ είναι καιρός να γίνουν οι συστάσεις. Εμείς πιστεύουμε πως το αίτημα είναι λογικό και δίκαιο. Όμως ο Αρκάς είναι τύπος εξαιρετικά συνεσταλμένος για να δεχτεί οποιαδήποτε προβολή του. Χρειάστηκε ιδιαίτερη επιμονή για να υπερνικήσουμε αυτή την έμφυτη σεμνότητά του και ιδού το αποτέλεσμα:

magz10 magz1

Ο επίσημος ιστότοπος του Αρκά: www.arkas.gr

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar Αρτεμισία Γράψα

  Εγώ είμαι ο Άρ Κάς

 2. avatar ΔΡΟΣΙΑΔΟΥ ΤΑΝΙΑ

  ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΣΤΟΧΑ ΣΚΙΤΣΑ ΚΑΙ ΑΤΑΚΕΣ!!!!!!!!!ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΕΙ

 3. avatar Γιώργος Αρκ

  Εγώ ξερω ποιος είναι ο Αρκάς και έχω και φορώ του αν θέλετε μπορώ να σας πω

 4. avatar ……

  Λατρεύω αυτά τα κόμικς.....

 5. avatar joined bass

  Αρκάς είναι... Όταν το επιθυμήσει, ίσως και να μας συσταθεί. Εγώ αυτό θαυμάζω επάνω του: την ταπεινοφροσύνη του και την συνείδηση του. Δεν προσκυνά, δεν εφησυχάζεται, δεν περιαυτολογεί και δεν υπερβάλλει. Θα γινόταν ποτέ να προσπαθήσουμε να του μοιάσουμε έστω και κατά ένα 5% ; Μάλλον όχι, διότι κατά ευρεία πλειοψηφία διεπόμεθα από δουλοπρέπεια, ψωνισμό, κομπορρημοσύνη και υπερβολή-έλλειψη.

  1. avatar Μίλο

   Βασικό του γνώρισμα ότι δεν προσκυνάει. Αυτά να τα λέμε. Μουαχαχαχαχαχα

 6. avatar Αριστείδης ο Δίκαιος

  Και αν ενδιαφέρεστε να μάθετε για ποια βρωμιά μιλάω, σκεφτείτε τη συντηρητική Ελλάδα του πατέρα σας ή το παππού σας και συνδυάστε τα με τα πρώτα τεύχη της Βαβελ και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών περιοδικών, την Ελλάδα της τσόντας δώρο με εφημερίδα, τα ακριβά απορ αυτοκίνητο που αποκτιούνται σε λίγους μήνες. Πέρασαν όμως και διάφορες εκπομπές του είδους, δήθεν χιούμορ, αλλά στην πραγματικότητα μπούτι και στήθος και προβολή των πλέον ανάξιων στα μάτια των παιδιών μας. Αυτή η βρωμιά μας ήρθε με την πρόοδο, άλματα σε κάποιους τομείς αλλά ποντικογούρουνα πακέτο.

 7. avatar Αριστείδης ο Δίκαιος

  Ξέρω ποιος είναι ο Αρκάς, αν και αυτός δε με ξέρει προσωπικά.

  Το σκίτσο του είναι εξαιρετικές ακριβές, από το μέγεθος της μύτης μέχρι την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο πρόσωπό του, τη γωνία των φρυδιών του και τις γραμμές που κάνουν τα ρουθούνια του ακόμα και όταν δεν έχει έκφραση το πρόσωπό του.

  Τελευταία δε μας τα λέει καλά ο Αρκάς. Θα έλεγα ότι μάλλον τα παράτησε. Νίκησαν το γουρούνι και το ποντίκι.

  Ο Αρκάς μεγάλωσε σε σοβαρό περιβάλλον. Ο κόσμος του ήταν λίγο κλειστός και ακόμα και σήμερα θα τον έλεγα κάπως συνεσταλμένο. Όταν ήρθε σε επαφή με τη βρωμιά της εποχής, και ήταν βρωμιά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες και το περιβάλλον του Αρκά, τον γοήτευσε. Μια ζωή παρουσίαζε στα έργα του την πάλη με τον ηδονισμό, την κατεργαριά, το δε βαριέσαι και την ευκολία, και συνήθως νικούσε η καλή πλευρά.

  Δυστυχώς όμως, η γοητεία του έργου του ερχόταν από την κακή πλευρά, ο κόσμος ταυτιζόταν με το γουρούνι και το ποντίκι που περνούσαν μια χαρά και όχι με τους ρομαντικούς και ευαίσθητους της υπόθεσης. Ανάμεσά μας υπάρχουν αυτοί που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, και αυτοί ευδοκίμησαν τη δεκαετία του 80 και του 90. Ο τρόπος ζωής τους. Το εύκολο σεξ, το μαύρο χρήμα, η ηθική φθορά. Η μεγάλη ζημιά που έπαθε η Ελλάδα ξεκίνησε από εκεί. Είτε ήταν ο διεφθαρμένος πολιτικός που έπαιρνε τις μίζες, είτε ο εκδότης που τα έπαιρνε από παντού, ή το μέσο ενημέρωσης που ζούσε από τη συναλλαγή με τα κόμματα.

  Η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει, αλλά ο Αρκάς δεν είναι πια στο πλευρό μας.

 8. avatar Κωνσταντίνος HL

  Ο Αρκάς είναι ένα σύμβολο και με αυτόν τον τρόπο θα ζήσει πολύ περισσότερο από το θνητό του σώμα , τα σύμβολα δεν πεθαίνουν ποτέ.

  1. avatar Αλέξανδρος Δεμηρτζόγλου

   V for Vendetta?

 9. avatar κςκσσμξσκκσοσσ

  Ο Αρκας ηταν και θα ειναι ο καλυτερος σκυτσογραφως σε ολο των κοσμο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. avatar kostantis

  Είναι πολύ πιθανό ο Αρκάς να είναι κάποιος σοβαρός καθηγητής ή επιστήμονας και να μην ήθελε να γνωρίζει το κοινό ή οι μαθητές του την ιδιότητα αυτή γιατί δεν θα μπορούσε να συνεχίσει-εξεσκήσει την επαγγελματική του ιδιότητα ως ο γνωστός Αρκάς.

 11. avatar Finis Ab Origine

  Δεν έχει σχέση το πρόσωπο σαν πρόσωπο κυριολεκτικά. Είναι το μυστήριο που έχει χτίσει αυτό που κάνει τον κόσμο να θέλει να τον δει φυσιογνωμικά. (παρόμοιο πανικό για αποκάλυψη καλλιτεχνών που δεν είχαν δηλώσει την πραγματική ταυτότητά τους έχουμε συναντήσει με Daft Punk, Slipknot, Gorillaz κ.α.) Εμένα πάντως δεν θα με ένοιαζε να τον γνώριζα και με ενδιάμεσο τοίχο, ο τύπος είναι εξαιρετικά ευφυής και πρέπει να κάνει τρελή παρέα.

 12. avatar Χ.

  Εικάζεται επίσης ότι είναι από την Αρκαδία, εξ ου και \"Αρκάς\". Πάντως κι εγώ τον κάνω εύκολα για 60ρη

 13. avatar ΓΧ

  Μας έχει κατακλύσει η τηλεόραση και το θέαμα και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι ένας πραγματικός καλλιτένης (εάν ο όρος είναι δόμικος) κρίνεται από το έργο του και όχι από τη φάτσα του. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια καλύτερα να μην εμφανιστεί. Άλλωστε έχει πολλά πρόσωπα, ανάλογα με το ποιό κόμικ διαβάζει κανείς!

 14. avatar Κατερινα

  Απο τοτε που στην πρωτη ταξη εμαθα να διαβαζω τα πρωτα βιβλια που διαβασα μονη μου ηταν του Αρκα.Ισως ακουγεται αλλωκοτο αλλα η μαμα μου, που ειναι λατρης του Αρκα, ειχε ολα του τα κομικ και τα φυλαγε στο δωματιο μου και μου επετρεπε να τα διαβαζω.Βαιβεα στην αρχη δεν καταλαβαινα ολα τα αστεια αλλα με τον καιρο αρχισα να τα καταλαβαινω.Συνεχιζω να λατρευω τα βιβλια του Αρκα μεχρι και σημερα(παω στην εκτη ταξη) και ειναι τα μοναδια βιβλια που εχω διαβασει πανω απο μια φορα(για την ακριβεια τα εχω διαβασει πανω απο10 φορες το καθενα).Μου αρεσει πολυ η αισθηση του χιουμορ σου αρκα!

 15. avatar IZZY

  Μέγιστος ο Αρκάς με σαρκασμό που τσακίζει. Οσο για το τρόπο που μένει στην αφάνεια είναι δικαίωμά του και δεν έχει σημασία το άτομο αλλά το έργο που δίνει. Τη διασημότητα θα την εισπράξει εξάλλου όταν συναντήσει τον \'\'Άγγελο\'\' από τα κόμιξ του από κοντά και θα την εισπράξει στο μέγιστο.

  Από τώρα φαντάζομαι τη μπίζνα που θα κάνουν οι συλλέκτες όταν ο Αρκάς φύγει.

 16. avatar Νίκος

  Ο Αρκάς είναι μεγαλύτερος από 60 ετών , αδύνατος , με κάτασπρα μαλιά , μακριά σε στιλ Άφρο και καραφλίτσα κοντά στο μέτωπο . Υπήρχε φωτογραφία του δημοσιευμένη την εποχή που έγραφε τη σειρά του Κόκορα.

  Καλημέρα σε όλους.

 17. avatar Άγγελος Δ.

  3 πραματα εχω να πω επι του θεματος:
  Το 1ον αφορα το πως εγω εχω βιωσει τις ιστοριες του Αρκα
  Το 2ον αφορα τη γνωμη μου για το λογο που πιστευω πως μενει στο παρασκηνιο
  Το 3ον αφορα ενα μηνυμα που ηθελα να του πω (αμα ποτε ειχα την σπανια ευκαιρια να τον γνωρισω προσωπικα απο κοντα)και επειδη ξερω ανθρωπους σαν τον Αρκα που ειναι μεγαλοφυϊες απλα δε θελουνε να γινεται λογος για αυτους επειδη ξερουνε οτι το χρημα,η δοξα και η φημη καταστρεφουνε την απλοϊκοτητα της μεσοαστικης ζωης.Και ελπιζω να ενημερωνεται για τις εξελιξεις που εχουνε σχεση με λογαριασμο του αλλιως θα παει στραφι το μηνυμα που θα ηθελα να του μεταβιβασω.

  Λοιπον...

  1)Οι ιστοριες του Αρκα ειναι υπεροχες με καυστικο,σκληρα ρεαλιστικο αλλα και μερικες φορες αναπαντεχα μαυρο χιουμορ οι οποιες σε κανουνε να αναρωτηθεις,να δεις το κοσμο απο μια αλλη οπτικη γωνια και να πεις στον εαυτο σου \"εγω ποτε δε θα το σκεφτομουνα ετσι\".
  2)Πιστευω πως ενεργει πολυ σοφα που δεν εχει δηλωσει τη ταυτοτητα του,ειναι ανθρωπος ταπεινος και δε θελει δοξα και μεγαλεια,θελει απλα να χαριζει το γελιο στους ανθρωπους(κατι που το χρειαζομαστε σε αυτες τις δυσκολες εποχες που ζουμε)ακομα και αμα ποτε δε θα βρεθει η ευκαιρια καποιος να του πει ευχαριστω για οτι εχει κανει.
  3)Εισαι φοβερος καλλιτεχνης,απο μικρος διαβαζω τα εργα σου(απο 14 αρχισα και τωρα ειμαι 19)τα εχω διαβασει σχεδον ολα(ο κοκορας,καστρατο,χαμηλες πτησεις,η ζωη μετα,πειραματοζωα αλλα και μερικα οχι τοσο mainstream και δημοφιλη οπως ο καλος λυκος,στο βαθος κητος,παμε προβα.Και ενα αλλο που δεν εχει πολλα τευχη -μονο ενα ειναι- που εχει να κανει με μια αποκαλυψη η οποια εφερε ως αποτελεσμα 2 εντελως αντιθετους ανθρωπους -εναν μορφωμενο κουλτουριαρη και εναν αμορφωτο,αξεστο αγριανθρωπο-στο ιδιο μερος να μοιραζονται κωμικοτραγικες καταστασεις δε θυμαμαι τιτλο αλλα περνουσε πολυ εξυπνο νοημα!! (οτι εχουμε αναγκη ο ενας τον αλλον και πρεπει να αλληλοβοηθιομαστε ακομα και αν δε χωνευουμε τον αλλον) εχεις πραγματικα τελεια αισθηση του χιουμορ και θα ελεγα οτι απο αποψη χιουμορ/ιδεολογιας&σκεπτικου ταιριαζουμε κατα 95% (εχουμε 5% διαφορα επειδη στα περισσοτερα με το γουρουνι και τον κοκορα εισαι καπως σεξιστης/χυδαιος αλλα κατα τ\'αλλα ειμαστε διδυμοι)σε ευχαριστω πολυ και ειτε το διαβαζεις αυτο ειτε οχι με συντροφευσες σε δυσκολους καιρους,το χιουμορ ειναι παντα το καλυτερο φαρμακο για τις πικρες της ζωης!!

  1. avatar Lakon opos Arkas

   Το άλμπουμ είναι το \"Μετά την καταστροφή\"

 18. avatar Spyridon Metallinos

  Με όλο τον σεβασμό στον συγγραφέα, ο Αρκάς ειναι αρρην και όχι αρρεν, εάν βέβαια δεν υπονοείται ότι λόγω της ανωνυμίας του θα μπορούσε να ειναι κάτι το ουδετερο, οποτε ετσι δικαιολογείται το αρρεν.. η ακόμη και το θηλυ!!

 19. avatar Βασίλης

  Οτι και να γραψεις γι αυτόν .. λίγο. Ο αυτοσαρκασμός του απίστευτος. Μπήκε στο πετσί μας για να ξεπερνάμε τα δικά μας προβλήματα. Και το καλύτερο ... να διαβάζει και ο γιός σου Αρκα.
  Να εισαι καλά αγνωστε φίλε

 20. avatar Νεκτάριος Γ. Μαστοράκης

  Για μένα ένας πραγματικός φιλόσοφος της ζωής και ενας αυθεντικος και τεράστιος καλλιτέχνης. Τον θεωρώ φίλο και συνοδηπορο της ζωής μου και ας μην τον γνωρίζω προσωπικά. Να είναι πάντα υγιής και παντα με έμπνευση και φρεσκάδα στην δουλεια του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει