Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να επιλέξουμε ένα πακέτο κρουαζιέρας, ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες μας; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κρουαζιέρας, σε σχέση με τις παραδοσιακές διακοπές;

Ο κύριος Γιώργος Παλιούρας, Γενικός Διευθυντής της Orange Cruises Hellas, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), γνωρίζει όσο λίγοι άνθρωποι στον τουρισμό τον τομέα της κρουαζιέρας και μας δίνει πρακτικές συμβουλές για την ιδανική κρουαζιέρα.

Ποια είναι τα σημεία, στα οποία πρέπει να δώσουμε προσοχή, όταν επιλέγουμε ένα πακέτο κρουαζιέρας;

Καταρχήν πρέπει να επιλέξετε την περίοδο και τον προορισμό που σας ενδιαφέρει και όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό του ταξιδιού σας. Εν συνεχεία, βάσει αυτών των δεδομένων, θα καθοριστούν και οι επιλογές εταιριών και κρουαζιερόπλοιων που υπάρχουν.

Η Orange Cruise Hellas προσφέρει τη μεγαλύτερη ποικιλία προορισμών, κρουαζιερόπλοιων και συνεργασιών με εταιρίες κρουαζιέρας και στην ιστοσελίδα www.orangecruises.gr δημοσιεύονται πάνω από 500 διαφορετικές κρουαζιέρες για όλες τις εποχές και τα βαλάντια. Πάντα με την καθοδήγηση των συμβούλων κρουαζιέρας της Orange Cruise Hellas, θα σχεδιάσετε όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σας, όπως τις μεταφορές, τις πτήσεις (όπου απαιτούνται), τις προαιρετικές εκδρομές, τυχόν επιμήκυνση της παραμονής σας στη χώρα ή την πόλη/λιμάνι απ’ όπου ξεκινάει η κρουαζιέρα σας και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που ενδεχομένως επιθυμείτε.

Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαλέξουμε ένα οργανωμένο πακέτο διακοπών, που θα ταιριάζει με τα γούστα και τις ανάγκες μας;

Τα προγράμματα της Orange Cruise Hellas, ανταποκρίνονται τόσο στους λάτρεις της κρουαζιέρας όσο και σε ταξιδιώτες που θα ήθελαν να επιλέξουν για πρώτη φορά την κρουαζιέρα για τις διακοπές τους. Όπως προαναφέραμε, θα πρέπει αρχικά να δούμε τη διάρκεια των διακοπών σας, τις ανάγκες τις δικές σας και των συνταξιδιωτών σας, το ποσό που θέλετε να διαθέσετε και φυσικά, τον προορισμό που σας ενδιαφέρει. Αν υπάρχουν παιδιά & έφηβοι, θα πρέπει να επιλέξετε κρουαζιερόπλοιο με υπηρεσίες για παιδιά (υπάρχουν διαφορετικές υπηρεσίες ανά ηλικιακή ομάδα), ώστε και εκείνα να διασκεδάσουν και εσείς να είστε ήσυχοι ότι υπάρχει φύλαξη και ψυχαγωγία. Ανάλογα με την περίοδο του ταξιδιού, θα πρέπει να επιλεγεί και ο κατάλληλος προορισμός.

Ανάμεσα στις πλησιέστερες στην Ελλάδα επιλογές σας, θα μπορούσαν να είναι το ιστορικό και πολιτιστικό μωσαϊκό της Μεσογείου, με λιμάνια στην Ευρώπη και τη Β. Αφρική, η Μαύρη θάλασσα και ο Ελληνισμός του Εύξεινου Πόντου, το Αιγαίο και τα παράλια της Μικράς Ασίας, οι Άγιοι Τόποι και η Αίγυπτος.

Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο εξαιρετικά δημοφιλείς είναι οι προορισμοί της Βορείου Ευρώπης, όπως πρωτεύουσες της Βαλτικής, η μοναδική φυσική ομορφιά των Νορβηγικών Φιόρδ, των Βρετανικών Νησιών και του Βορείου Ακρωτηρίου .

Σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση και για την περίοδο από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο σας περιμένουν οι Ανατολίτικες προκλήσεις της Ερυθράς Θάλασσας, της Αραβικής Χερσονήσου και του Περσικού Κόλπου. Οι ζεστές θάλασσες και τα μαργαριταρένια νησιά της Καραϊβικής και του Κόλπου του Μεξικού, η Γαλλική Πολυνησία και η Χαβάη, προσφέρονται όλο το χρόνο.

Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, μεγάλη πρόκληση είναι η Αλάσκα και οι παγετώνες, που θεωρούνται «τα τελευταία πραγματικά σύνορα», ενώ για τη διάρκεια του χειμώνα μας, όσοι λατρεύουν το καλοκαίρι μπορούν να επιλέξουν Λατινική Αμερική, τη Διώρυγα του Παναμά ή να ανακαλύψουν τη Νέα Γη στην Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Orange Cruise Hellas καινοτομεί στον τομέα των οργανωμένων εκδρομών, προσφέροντας οργανωμένες αναχωρήσεις με Έλληνα συνοδό, αεροπορικά εισιτήρια (όπου απαιτείται) και μεταφορές από/ προς το λιμάνι. Ιδανικές επιλογές είναι «Τα Διαμάντια της Μεσογείου Ι & ΙΙ, 11 ημέρες», από 1.199 ευρώ/ άτομο/ σε δίκλινη εσωτερική καμπίνα (28 Ιουλίου, 13 Αυγούστου), οι «Πρωτεύουσες της Βαλτικής», 10 ημέρες από 1.440 ευρώ/ άτομο/ σε δίκλινη εσωτερική καμπίνα (30 Ιουλίου & 17 Αυγούστου) και τα «Νορβηγικά Φιόρδ», 8 ημέρες από 950 ευρώ το άτομο σε δίκλινη εσωτερική καμπίνα, με το πολυτελές Horizon της Croisieres de France (3, 10, 17 Αυγούστου).

Πόσο καιρό πριν πρέπει να έχουμε κλείσει την καμπίνα μας στο κρουαζιερόπλοιο;

Η σταθερή συμβουλή μας είναι να δηλώσετε συμμετοχή αμέσως μόλις αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε μια κρουαζιέρα. Ειδικότερα σε περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης, η έγκαιρη κράτηση σας εξασφαλίζει διαθεσιμότητα στην κρουαζιέρα και την κατηγορία καμπίνας που επιθυμείτε. Και μη ξεχνάτε, ότι για τις κρουαζιέρες που αναχωρούν από λιμάνι του εξωτερικού πρέπει να εξασφαλίσουμε και τις αεροπορικές σας θέσεις.

Οι κρουαζιέρες με την υψηλότερη πληρότητα και στις οποίες προτείνουμε ιδιαίτερα άμεση δήλωση συμμετοχής είναι αυτές με τη μικρότερη εποχικότητα όπως κρουαζιέρες στην Αλάσκα, τη Βαλτική και τα Νορβηγικά Φιόρδ.
Αξίζει να τονίσουμε και τις ειδικές τιμές Orange, που προσφέρονται σε κρατήσεις που πραγματοποιούνται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την αναχώρηση, για μεμονωμένες αναχωρήσεις, ή 45 ημέρες πριν την αναχώρηση, στην περίπτωση των οργανωμένων αναχωρήσεων. Οι εκπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τα 200 ευρώ το άτομο.

Προλαβαίνουμε στα λιμάνια που επισκεπτόμαστε να δούμε τον προορισμό;

Φυσικά! Τα πλοία ταξιδεύουν το βράδυ και το πρωί βρίσκονται στο νέο λιμάνι προσέγγισης. Εκεί, δίνεται χρόνος μισής ημέρας ή και περισσότερο, ώστε να γνωρίσετε με άνεση τον προορισμό. Μπορείτε να περιπλανηθείτε μόνοι σας ή να συμμετέχετε σε μια από τις πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες οργανωμένες εκδρομές, που διοργανώνονται από το πλοίο. Οι εκδρομές θα σας μυήσουν στα σημαντικότερα αξιοθέατα και θα σας δώσουν μια πλήρη εικόνα του προορισμού. Αν, μάλιστα, επιθυμείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορείτε να επιλέξετε Πακέτα Εκδρομών, που προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές από τις μεμονωμένες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας κρουαζιέρας σε σχέση με τις παραδοσιακές διακοπές;

Μια κρουαζιέρα είναι σίγουρα ο πιο σύγχρονος τρόπος διακοπών και παράλληλα το πιο άνετο ταξίδι, καθώς συνδυάζει τη ξεκούραση, τις δραστηριότητες, τη διασκέδαση και τις πλούσιες γαστρονομικές προτάσεις με τη δυνατότητα να ξυπνάτε, σχεδόν κάθε πρωί, σε άλλη χώρα ή πόλη. Έτσι, αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα. Η τιμή μιας κρουαζιέρας- ή πακέτου που περιλαμβάνει κρουαζιέρα/ αεροπορικό- είναι ασυναγώνιστη σε σχέση με οποιοδήποτε αντίστοιχο πακέτο διακοπών της ίδιας διάρκειας, στους ίδιους προορισμούς και με τις ίδιες υπηρεσίες.

Τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια ανταγωνίζονται στο ποιο θα πρωτοπορήσει σε υπηρεσίες και προτάσεις, ώστε να γίνει η παραμονή σας στο πλοίο αξέχαστη. Από νωρίς το πρωί, είτε είστε σε λιμάνι είτε εν πλω, υπάρχουν αμέτρητες προτάσεις για δραστηριότητες. Σύγχρονα γυμναστήρια, ψυχαγωγικά παιχνίδια, κέντρα αισθητικής και αναζωογόνησης (spa), σημεία Internet και χώροι ανάγνωσης (βιβλιοθήκες) προσφέρονται για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν.

Για όσους επιλέγουν απλά τη δροσιά της πισίνας, πάντα θα βρουν μια ήσυχη γωνιά για χαλάρωση και ηλιοθεραπεία με φόντο το γαλάζιο. Ειδικοί χώροι για μικρά παιδιά και εφήβους, προσομοιωτές γκολφ και αγωνιστικών αυτοκινήτων F1, 3D, 4D & 5D αίθουσες προβολών, αίθρια για περίπατο και καταστήματα είναι μερικές από τις αμέτρητες επιλογές.

Πραγματικά, δεν είναι εύκολο να βρει κανείς όλες αυτές τις παροχές συγκεντρωμένες σε ένα τόσο ολοκληρωμένο πακέτο, συνεπώς, δε θα μπορούσε να συγκριθεί με τις παραδοσιακές διακοπές.

Γιατί οι κρουαζιέρες λανσάρονται ως ιδανικές για οικογενειακές διακοπές;

Πολύ απλά, γιατί είναι! Οι εταιρίες κρουαζιερών έχουν μελετήσει τα προγράμματά τους σε κάθε λεπτομέρεια, ώστε να απηχούν σε ευρύτατο καταναλωτικό κοινό. Το προφίλ των ταξιδιωτών έχει αλλάξει άρδην και πλέον, όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν την κρουαζιέρα για το ταξίδι τους. Ειδικά για τις οικογένειες, οι εταιρίες έχουν διαμορφώσει παιδότοπους, παιδικά clubs με παιδαγωγούς, αλλά και πλήθος δραστηριοτήτων κάθε ώρα της ημέρας, ώστε να μην πλήξουν ποτέ.

Η νεροτσουλήθρα στην πισίνα, γκολφ, ομαδικά παιχνίδια, αθλητικά τουρνουά, δημιουργικές τέχνες και μαθήματα χειροτεχνίας, αυτά είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορούν να απολαύσουν οι ενήλικες. Τα παιδιά απασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες σύμφωνα με την ηλικία τους, είτε στο Mini Club (3-6 ετών) είτε στο Maxi Club (7- 11 ετών), απολαμβάνοντας ένα εικοσιτετράωρο γεμάτο δραστηριότητες, διασκεδάζοντας και κάνοντας νέους φίλους.

Στα «συν» της κρουαζιέρας είναι ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών που μοιράζονται την καμπίνα με τους γονείς είναι δωρεάν και πληρώνουν μόνο τα λιμενικά τέλη, κάτι που ειδικά στις μέρες μας, είναι πολύ σημαντικό.
Ολοκληρώνοντας, καλό είναι να τονίσουμε ότι ο πλέον, ο μύθος ότι η κρουαζιέρα είναι για «λίγους» και «προνομιούχους» έχει καταρριφθεί.

Η μεγάλη ανταποδοτικότητα, η μοναδική σχέση τιμής – παρεχομένων υπηρεσιών, ο νεαρός μέσος όρος ηλικίας των επιβατών, έχει οδηγήσει χιλιάδες ταξιδιώτες (νεόνυμφοι, ζευγάρια, οικογένειες, σύλλογοι και εταιρίες), να επιλέγουν μια κρουαζιέρα για τις διακοπές τους.