Η παραλία της Θάσου με το πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Αλυκή, μία βραχώδης χερσόνησος με δύο ακρογιαλιές όνειρο


ΤΑΞΙΔΙΘΑΛΑΣΣΑ
9:09
02/08/2020
Η παραλία της Θάσου με το πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον
3
loading

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 30 χλμ. από τον Λιμένα της Θάσου, συναντάται ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρά της.

Η Αλυκή, που εκτός από από τις δύο υπέροχες ακρογιαλιές της -συχνά αναφέρεται και ως Αλυκές- είναι γνωστή και για το πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, καθώς η ιστορία της περιοχής ξεκινά από τον 7ο αιώνα π.Χ.

Η νότια ακτή της Αλυκής με την χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά είναι οργανωμένη, ενώ διαθέτει και προτάσεις για φαγητό με αρκετά ταβερνάκια και ουζερί να αποτελούν πόλη έλξης το απογευματάκι μετά τις βουτιές.

Για περισσότερη ηρεμία, ωστόσο, ενδείκνυται η βόρεια παραλία στην Αλυκή, καθώς δεν είναι τόσο πολυσύχναστη. Και εδώ υπάρχει κάποια οργάνωση, ωστόσο, μόνο σε ένα σημείο της ακρογιαλιάς. Οι δύο κόλποι της Αλυκής αποτελούν φυσικό αγκυροβόλιο για διάφορα μικρά σκάφη, ενώ η μορφολογία της τοποθεσίας συχνά επιλέγεται και για πεζοπορία στη φύση.

Στη βραχώδη χερσόνησο, δίπλα από τις παραλίες, σήμερα συναντώνται ερείπια αρχαίου οικισμού, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, αποτελούσαν το βασίλειο της Αλίκης, καθώς και δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές αλλά και το αρχαίο λατομείο μαρμάρου, ένα από τα σημαντικότερα λατομεία της Θάσου. Ωστόσο, μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην Αλυκή είναι αυτή ενός αρχαίου Κούρου, που οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως το 1896.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Θασος

    Αποτελεί επαρχία τού νομού Καβάλας ,στρογγυλή σχεδόν χωρίς λιμάνια ,η σημερινή κωμόπολη στή θέση τής αρχαίας πόλης πού είχε κτιστή από τούς Ίωνες προικισμένη με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά κτίσματα .Σκεπαζετε από πυκνή βλάστηση ένα -δασος πού επιπλέει-.Από τόν Θάσο γιό τού Ποσειδώνα .Όταν σέρνοντας τόν κολοσσιαίο στόλο κ στρατό του κατά τής Ελλάδας ,έφτασε ο Ξέρξης στα νερά της, οι Θάσιοι εσπευσαν να τού προσφέρουν γή κ ύδωρ και να τροφοδοτήσουν το στρατό του ,γιατί είχαν τόσο πλούτο ώστε σε μιά μέρα δαπάνησαν 300 αρχαία χρυσά τάλαντα .Είχε διάσημα τέκνα ,τόν ζωγράφο Πολύγνωτο ,τόν ποιητή Ηγήμων ,τόν αθλητή Θεαγένη .Έχει έκταση 400 τετρ χλμ.

  2. avatar Μπα δαιν τω πηστειβο

    Λες να ηνε αλιθια?

  3. avatar Eleutherios432

    Η Θάσος είναι όμορφη. Δυστυχώς οι θασιτες όμως είναι για το ανάθεμα. Μόνο το πορτοφόλι σου βλέπουν. Την παρτίδα την σώζουν όμως οι επιχειρηματίες που δεν είναι από το νησί. Νιωθεις τότε λίγο πιο πολιτισμένα. Οι ντόπιοι δεν ξέρουν καν να ομιλούν. Δεν βγάζουν και υπότιτλους από κάτω. Χαχα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει