Δεν αποτελεί all time classic προορισμό, ούτε «φιγουράρει» στις ευρέως γνωστές ταξιδιωτικές επιλογές. Διαθέτει έναν μεγάλο φυσικό πλούτο και διακρίνεται για την ήρεμη δύναμη και την απλότητά της. Η ήσυχη Παύλιανη, μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα, στην είσοδο του εθνικού δρυμού Οίτης, έρχεται πλέον να συμπεριληφθεί στους προορισμούς που όποιος «ψαγμένος» ταξιδιώτης εντοπίσει, δύσκολα βγάζει από την ατζέντα του.

Κείμενο: Νάντια Μασσαχού

Βασικός λόγος της ταξιδιωτικής ανανέωσης που συναντάμε στο χωριό, το country style αγρόκτημα Vasilikia Mountain Farm & Retreat , ακριβώς στην είσοδό του, που δεν είναι υπερβολή να πούμε πως κατόρθωσε (και συνεχίζει φυσικά να το κάνει) να στρέψει το βλέμμα όσων αναζητούν μια διαφορετική και σοφιστικέ εμπειρία απόδρασης, σε αυτό το σημείο του χάρτη. Η Vasilikia Mountain Farm & Retreat κατορθώνει με απόλυτη επιτυχία να προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη αυτό που άλλοι επιδιώκουν χρόνια: Την απλότητα της πολυτέλειας (και αντίστροφα).

Στην τεράστια έκταση της ορίζεται η χαλάρωση και η ηρεμία, ενώ στα 3 Cottages, το Huck, το Becky και το Country House θα βιώσετε το νόημα της σπιτικής φιλοξενίας. Φέτος, αυτό που έρχεται να προστεθεί στη φάρμα και να μας φέρει σε ακόμα εντονότερη επαφή με τον τριγύρω φυσικό πλούτο είναι μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα:

Mountain Bike

Όσοι δεν το γνωρίζετε, η Παύλιανη είναι ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς για ορεινή ποδηλασία. Αφενός η αυθεντική και ανόθευτη ομορφιά του τοπίου, αφετέρου η ιδανική για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα μορφολογία του εδάφους, συνθέτουν τις τέλειες συνθήκες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εδώ διεξάγεται ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινής ποδηλασίας στην Ελλάδα (δείτε περισσότερα εδώ: http://itiepic.gr).

Η Vasilikia σε συνεργασία με την Ιti Εpic λοιπόν, από φέτος, σας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε το βουνό της Οίτης με ποδήλατο.

Επιλογές διαδρομών:

Mε εκκίνηση από το Αγρόκτημα Βασιλικιά:

1) Περιηγητική Παύλιανης
Απόσταση: 15km
Τεχνική δυσκολία: 3/10
Απαιτούμενη φυσική κατάσταση: 3,5/10
Περιγραφή: Εισαγωγική διαδρομή από πλευράς απαιτήσεων φυσικής κατάστασης, που διατρέχει πολύ όμορφα τοπία και περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό μονοπάτι.

Highlights: Μονοπάτι «Μέλισσα».

2) Διάσχιση κεντρικού κορμού Οίτης-Λειβαδιές
Απόσταση: 45km
Τεχνική δυσκολία: 2/10
Απαιτούμενη φυσική κατάσταση: 5/10
Περιγραφή: Διαδρομή που διασχίζει μεγάλο μέρος της Οίτης στον άξονα Βοράς-Νότος. Στο σημαντικότερο μέρος της κινείται σε υψηλά υψόμετρα, προσφέροντας εξαιρετική οπτική σε ενδιαφέροντα σημεία κατόπτευσης του βουνού, ενώ στο ψηλότερο σημείο της περνάει από αλπικά τοπία μοναδικής ομορφιάς.

Highlights: Επίσκεψη στο ωραιότερο σημείο του Δρυμού.

3) Μικρή διαδρομή Iti Epic
Απόσταση: 35km
Τεχνική δυσκολία: 5/10
Απαιτούμενη φυσική κατάσταση: 6/10
Περιγραφή: Η μικρή διαδρομή του κορυφαίου αγώνα MTB στην Ελλάδα. Έχει πολύ δυναμική χάραξη και ευχάριστα μονοπάτια που συνδυάζονται με εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων.

Highlights: Κορυφαία αγωνιστική χάραξη διαδρομής

4)Κύκλος υψηλών υψομέτρων
Απόσταση: 40km
Τεχνική δυσκολία: 3/10
Απαιτούμενη φυσική κατάσταση: 6,5/10
Περιγραφή: Μία μοναδική διαδρομή που περνάει από σημεία της Οίτης που είναι ακόμα και σήμερα αχαρτογράφητα. Στο πρώτο της μισό, η διαδρομή είναι αρκετά απαιτητική και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των θετικών υψομετρικών διαφορών, φτάνοντας μέχρι τα αλπικά λιβάδια σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 1900 μέτρα, προσεγγίζοντας ακόμη και τα 2000 μέτρα σε διάσελα ανάμεσα στα αλπικά λιβάδια, τα οποία συμπληρώνουν τη διαδρομή.

Highlights: Μεγάλα υψόμετρα – Αλπικά Τοπία – Δυνατά κατηφορικά κομμάτια

5) Μεγάλη διαδρομή Iti Epic
Απόσταση: 61km
Τεχνική δυσκολία: 6/10
Απαιτούμενη φυσική κατάσταση: 8/10
Περιγραφή: Ίσως η απόλυτη διαδρομή στην Ελλάδα. Μοναδικά παρθένα τοπία, σημεία έμεναν απάτητα για χρόνια, μονοπάτια που συνδυάζουν την τεχνική δυσκολία με θέα που σε ορισμένα σημεία κόβει την ανάσα. Η διαδρομή αγκαλιάζει ένα από τα πιό απαιτητικά και δυσκολοπροσπέλαστα φαράγγια της Ευρώπης και έχει χάραξη που προσφέρει έντονες συγκινήσεις σε όλη τη διάρκεια της.

Highlights: Κορυφαία αγωνιστική χάραξη διαδρομής

Με εκκίνηση από εναλλακτικό σημείο του βουνού:

1) Περιηγητική Συντονίκης
Απόσταση: 12km
Τεχνική δυσκολία: 3/10
Απαιτούμενη φυσική κατάσταση: 2/10
Περιγραφή: Διαδρομή ιδανική για μία πρώτη επαφή με το Mountain Bike, εύκολη για τον καθένα αλλά ευχάριστη και διασκεδαστική.

Highlights: Μονοπάτι «Μέλισσα»

2) Γύρος Ξεροβουνίου
Απόσταση: 25km
Τεχνική δυσκολία: 4/10
Απαιτούμενη φυσική κατάσταση: 2,5/10
Περιγραφή: Εισαγωγική διαδρομή ως προς την απαιτούμενη φυσική κατάσταση, με διασκεδαστικό κυρίως χαρακτήρα. Εισχωρεί ωστόσο αρκετά βαθιά στο βουνό, περιλαμβάνοντας δύο πολύ ξεχωριστά ποδηλατικά μονοπάτια, καθώς και αρκετές διασχίσεις ορεινών ρεμάτων.

Highlights: Πανοραμική θέαση του βουνού-Υδάτινα περάσματα

Off road διαδρομές

Εξερευνήστε την ευρύτερη περιοχή με το 4×4 όχημά σας, όποια εποχή του χρόνου κι αν έρθετε. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως κάθε εποχή θα «δείτε» κάτι διαφορετικό! Στη Vasilikia μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του οχήματός σας σε διαδρομές σχεδιασμένες ανάλογα με τις δυνατότητές του. Προσφέρεται πλήρης οργάνωση και υποστήριξη με όχημα-πλοηγό, συσκευές για την επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων αλλά και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Μπορείτε να συνδυάσετε την off road περιπέτειά σας με ευρύτερες πεζοπορικές διαδρομές σε εντυπωσιακά σημεία του Εθνικού Δρυμού, να απολαύσετε ένα πικ νικ στη φύση ή να καταλήξετε σε γραφικά ταβερνάκια μικρών χωριών της περιοχής.

Τύποι διαδρομών & οχημάτων

– Διαδρομές για Crossover οχήματα: Είναι σχεδιασμένες για οχήματα τύπου Crossover που συνήθως έχουν απόσταση από το έδαφος μέχρι 18 πόντους και απλά συστήματα τετρακίνησης.

Τυπικά οχήματα κατηγορίας: Mitsubishi ASX, Opel Mokka, Audi A6 Allroad κλπ.

– Διαδρομές για SUV οχήματα: Είναι σχεδιασμένες για οχήματα τύπου SUV τα οποία διαθέτουν συνήθως απόσταση από το έδαφος από 19 πόντους και πάνω, πιθανόν διαθέτουν κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού, αλλά όχι κοντές σχέσεις.

Τυπικά οχήματα κατηγορίας: Toyota RAV4, Nissan X-Trail, Jeep Compass, BMW X5 κλπ.

– Διαδρομές για ATV οχήματα: Είναι σχεδιασμένες για οχήματα τύπου ATV, τα οποία διαθέτουν απόσταση από το έδαφος από 19 πόντους και πάνω, και επιπλέον διαθέτουν κοντές σχέσεις.

Τυπικά οχήματα κατηγορίας: Jeep Cherokee, Toyota Land Cruiser, Suzuki Grand Vitara κλπ.

*Οι παραπάνω δραστηριότητες είναι απόλυτα εξατομικευμένες στις ανάγκες σας ενώ για τα κόστη έρχεστε σε επαφή με το αγρόκτημα Vasilikia.

Πέραν των παραπάνω ωστόσο δεν θα πρέπει να μην συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας τις μοναδικές πεζοπορίες που ευνοεί η περιοχή. Συγκεκριμένα:

– Πεζοπορία στο αισθητικό δάσος της Παύλιανης:
Η περιήγηση αρχίζει με το Μουσείο Υδροκίνησης, ένα πέτρινο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο στεγάζει το Νεροπρίονο, το Νερόμυλο, το Μαντάνι και τη Νεροτριβή και συνεχίζει ακολουθώντας τους μαιάνδρους που σχηματίζει η κοίτη του Ασωπού ποταμού, κάτω από τον πυκνό ίσκιο που ρίχνουν τα πλατάνια, τα σφενδάμια, οι καρυδιές και οι καστανιές. Μετά από είκοσι λεπτά πεζοπορίας υπάρχει πινακίδα που υποδεικνύει την θέση της σπηλιάς Καμάρα. Στην επόμενη στροφή του μονοπατιού βρίσκεται η καρδιά του επιβλητικού ελατοδάσους, όπου έχει διαμορφωθεί το ψυχαγωγικό πάρκο με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Εκεί βρίσκονται αιώρες, ένα γήπεδο για river volley στρωμένο με ροκανίδι και ξύλινες κερκίδες (τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιούνται εδώ αγώνες), πάγκοι για πικ-νικ και κτιστή ψησταριά. Από τις πιο ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες είναι το πέρασμα με χειροκίνητο τελεφερίκ πάνω από τον ποταμό. Στο σημείο που αρχίζει το μονοπάτι για το αισθητικό δάσος έχει αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία ένα πάρκο υδροκίνησης, με αργαλειούς και νερόμυλους, ώστε να μαθαίνουν οι επισκέπτες πώς υφαίνονταν και πλένονταν τα ρούχα στις παλαιότερες εποχές. Επίσης στο ποτάμι θα βρείτε ξυλοκρέβατο για χαλάρωση στη φύση, όπως επίσης και πάνω σε βράχο.

– Ανάβαση στην θέση «Θρόνος του Δία»
, στην οποία έχει χτιστεί ένα ξυλόκτιστο περίπτερο σκαρφαλωμένο πάνω από την είσοδο του αισθητικού πάρκου της Παύλιανης, με πανοραμική θέα που φτάνει έως τον Μαλιακό Κόλπο.

– Μουσική αερογέφυρα: Πρόκειται για μια γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμιού και όταν τη διασχίζεις ακούγονται μουσικές νότες! Η γέφυρα οδηγεί σε τούνελ και προχωρώντας από μυστικά γεφύρια και μονοπάτια καταλήγει στον «υδροβιότοπο Τζιρού».

– Περιήγηση στο μονοπάτι του άγνωστου καλλιτέχνη: Ανάμεσα στη διαδρομή Ανω και Κάτω Παύλιανης υπάρχει ταμπέλα για το μονοπάτι με τον καταρράκτη. Οι ξύλινες πινακίδες, ζωγραφισμένες στο χέρι, με την ευφάνταστη ονοματοδότηση των διαδρομών, οδηγούν σε ένα σκιερό μονοπάτι όπου το φως φιλτράρεται μόνο μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων, όπου τα έλατα, οι βελανιδιές, οι ιτιές και τα πλατάνια είναι τυλιγμένα από κισσούς. Το μονοπάτι, είναι στολισμένο συχνά με μεγάλα και λαμπερά, σχεδόν εξωτικά, μωβ κρινάκια με κίτρινα στίγματα που θυμίζουν ορχιδέες. Ακολουθώντας την ελικοειδή πορεία των νερών του ποταμού και ανάμεσα από μικρούς καταρράκτες το μονοπάτι περνάει πάνω από ξύλινα γεφυράκια, ενώ καρέκλες, τραπεζάκια, αιώρες, γκλίτσες είναι μερικές από τις μικρές ευχάριστες εκπλήξεις κατά μήκος της διάρκειας μισής ώρας διαδρομής.

New entries: Στα όσα προστέθηκαν και θα κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα παιχνίδια σας στη φύση περιλαμβάνονται το Jacuzzi με το νερό του ποταμιού όπου μπορείτε να το προετοιμάζετε οι ίδιοι αλλά και το ζωντανό ποδοσφαιράκι.

Μάθετε περισσότερα εδώ:
τηλ. 2231 100315, 6981074581
http://vasilikia.gr


Θέλετε να μάθετε τα πάντα για την Αράχωβα και τους Δελφούς; Κατεβάστε εντελώς δωρεάν το Arachova-Delphi by GreekGuide.com και βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για μια απόδραση που θα σας μείνει αξέχαστη!