Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος μαγικός. Όποια περιοχή της και να επισκεφτεί κανείς ανακαλύπτει πάντα κάτι ενδιαφέρον που θα τον εντυπωσιάσει. Από παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους, σπουδαία αξιοθέατα αλλά και χωριουδάκια για να χαλαρώσει κανείς, δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η Μεσσηνία κερδίζει όλο και περισσότερο το στοίχημα του τουρισμού. Ανάμεσα στα όσα αξίζει κανείς να ανακαλύψει και ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι σε απόσταση αναπνοής από την Καλαμάτα που κερδίζει τις εντυπώσεις με το χαμηλό του προφίλ και το όμορφο περιβάλλον του.

Κιτριές: Ένας ήσυχος και γαλήνιος προορισμός

Σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από την Καλαμάτα, λοιπόν, συναντάται το μικρό, γραφικό και ιστορικό, πάνω απ’ όλα, χωριουδάκι Κιτριές. Πρόκειται για έναν πολύ ήσυχο και γαλήνιο προορισμό, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πραγματικό ησυχαστήριο.

Κρυμμένες μέσα σε έναν μικρό όρμο, οι Κιτριές αποτελούν ιστορικό χωριό του νομού, καθώς επί Τουρκοκρατίας αποτελούσαν την έδρα των Μπέηδων της Μάνης, καθώς και το σημαντικότερο λιμάνι του Μεσσηνιακού κόλπου.

Ακόμη, εδώ υπογράφηκε το ιστορικό «Σύμφωνο των Κιτριών» κατά το 1819 από τις οικογένειες Μαυρομιχαλαίων, Γρηγοράκηδων και Τρουπάκηδων οι οποίες υποσχέθηκαν μεταξύ τους ειρήνη καθώς και ένωση των δυνάμεών τους κατά την Επανάσταση του 1821, ενώ τον Μάρτιο του 1821 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ανέλαβε αρχηγός των σπαρτιατών δυνάμεων.

Σήμερα, το μικρό και γραφικό ψαροχώρι αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκείνους που έχουν ανάγκη από ήρεμες και χαλαρές διακοπές, καθώς και για τους εκδρομείς με ορμητήριό τους την Καλαμάτα, αφού φημίζεται για το φρέσκο ψάρι που μπορεί να απολαύσει κανείς στις ταβέρνες του χωριού δίπλα στο κύμα.

Διαθέτει μία εξίσου μικρή παραλία, με βότσαλο και υπέροχα νερά, οργανωμένη με λιγοστές ξαπλώστρες. Σημείο αναφοράς της το φυσικό σκηνικό ολόγυρά της, με τις κατάφυτες πλαγιές του κόλπου που αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα να εντυπωσιάζει τους πάντες με τη χρωματική παλέτα που δημιουργείται να μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη.