Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στη Νάξο, πέρα από τις υπέροχες παραλίες της οι οποίες ομολογουμένως καλύπτουν όλα τα γούστα, είναι και το κάστρο στη Χώρα, ένας τόπος που μοιάζει με χρονομηχανή και ταξιδεύει τους επισκέπτες του στην ενδιαφέρουσα ιστορία του νησιού.

Ανάμεσα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του στοιχεία -συνώνυμο σχεδόν με το κάστρο της Χώρας- ο Πύργος Γλέζου ή Κρίσπι, κοντά στη βορειοδυτική πύλη του κάστρου. Πρόκειται για τον μοναδικό σωζόμενο, από τους συνολικά 12 που είχαν χτιστεί κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους για να το προστατεύουν.

Ο πύργος απλώνεται τόσο στο δυτικό όσο και στο βόρειο τμήμα του κάστρου και αποτελείται από τέσσερα επίπεδα ενώ από τα πιο χαρακτηριστικά του σημεία το γεγονός ότι έχει προσαρτημένο και έναν κυκλικό πύργο.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο πύργος αποτελούσε ανάκτορο της δυναστείας των Κρίσπι. Στην ουσία, όμως, ήταν η ιδιωτική κατοικία του Ιάκωβου, νόθου γιου του δούκα Γουλιέλμου Β’, ο οποίος μη έχοντας δικαιώματα στο θρόνο της ηγεμονίας αρκέστηκε στον τίτλο του Κυβερνήτη για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά το 1494.

Η είσοδος του πύργου εντοπίζεται μετά την Τρανή Πόρτα, μέσα στο κάστρο. Το υπέρθυρό του στολίζει ένα εντυπωσιακό οικόσημο του Μπαρότση με ξίφος, φτερό, στέμμα και παράσημα, ενώ εκείνο της εσωτερικής πόρτας το οικόσημο των Κρίσπι. Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή είναι η μεγάλη σάλα του πύργου, με τις πύλες της να οδηγούν στην ταράτσα, απ’ όπου η θέα στη θάλασσα είναι εκπληκτική. Από εδώ οι δούκες επόπτευαν τη θαλάσσια δραστηριότητα για πλοία κουρσάρων.

Η οικογένεια Γλέζου δώρισε τον Πύργο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία τον ανακαίνισε, ενώ σήμερα σε αυτόν στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Νάξου, σύμφωνα με την επιθυμία των δωρητών του. Τέλος, ο Πύργος είναι γνωστός και ως Πύργος της Απεραθίτισσας, λόγω της καταγωγής της οικογένειας Γλέζου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.