Στην ανατολική ακτή του Έσσεξ, στην Αγγλία, το νησί Foulness εδώ και πολύ καιρό ελέγχεται από το στρατό. Για πρώτη φορά η βάση πυροβολικού ιδρύθηκε σε αυτό από το Πολεμικό Γραφείο στα μέσα του 19ου αιώνα και τώρα λειτουργεί υπό το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, για τη δοκιμή νέων όπλων και πυρομαχικών. Η μεγάλη απόσταση του νησιού από τα μεγάλα αστικά κέντρα το καθιστούν ιδανική επιλογή γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ωστόσο, στο νησί μένει ένας μικρός αριθμός οικογενειών που ζουν μέσα από τις καλλιέργειες σιταριού και λιναρόσπορου. Για πολύ καιρό αν ήθελε κανείς να φτάσει στο συγκεκριμένο νησί το προσέγγιζε μόνο μέσω πλοίου ή περπατώντας στα παλιρροιακά κομμάτια του Maplin Sands όταν τα νερά της θάλασσας απομακρύνονταν. Η συγκεκριμένη θαλάσσια διαδρομή, ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως η πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα της Βρετανίας, καθώς σε αυτήν έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 100 άτομα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam Butcher (@adambutcherfilm)

Ο λόγος για το Broomway, οι ντόπιοι το αποκαλούν «Doomway» δηλαδή το καταραμένο μονοπάτι, που ξεκινάει από την περιοχή Wakering Stairs και καταλήγει στο Fisherman’s Head, το ανώτερο τμήμα του νησιού. Όταν ο καιρός είναι καλός η διαδρομή δεν μοιάζει με τίποτα περισσότερο από μια βόλτα σε μια μεγάλη παραλία. Αλλά όταν κάνει την εμφάνισή της η παλίρροια, αυτή έρχεται πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι ένας άνθρωπος μπορεί να τρέξει. Μέσα σε λίγα λεπτά το νερό φτάνει μέχρι το ύψος των γοφών και αμέσως μέχρι το στήθος, με αποτέλεσμα αμέτρητοι άνθρωποι να έχουν βρει φρικτό και αναπάντεχο θάνατο.

Η παλίρροια, ωστόσο, δεν αποτελεί τον μοναδικό κίνδυνο στη συγκεκριμένη διαδρομή. Η ακτή δεν είναι εύκολα ορατή και όταν βρέχει ή υπάρχει έντονη ομίχλη -συνηθισμένος καιρός για την περιοχή- πολύ εύκολα κανείς μπορεί να αποπροσανατολιστεί και να απομακρυνθεί από το σηματοδοτούμενο μονοπάτι προς περιοχές με μαλακή λάσπη και άμμο. Εάν, κάποιος, δηλαδή δεν προλάβει να φτάσει στον προορισμό του πριν την παλίρροια το πιο πιθανό είναι ότι θα χάσει την ζωή του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mark Rainsley (@markrainsley_author)

Ο άλλος κίνδυνος προέρχεται από τις δοκιμές που κάνει το πυροβολικό του στρατού, στο Maplin Sands και τις εκβολές του Τάμεση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων κρατήρων. Αυτοί γεμίζουν με μαλακή λάσπη κατά την παλίρροια δημιουργώντας λάκκους βυθιζόμενης άμμου, που δεν είναι εμφανείς στο μάτι. Στην περιοχή υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες πινακίδες που προειδοποιούν το κοινό για τους πιθανούς κινδύνους, όπως πνιγμό, εκρήξεις και θανάτους στην κινούμενη άμμο.

Αν και σήμερα δεν χρειάζεται να πάρει κανείς το καταραμένο μονοπάτι των 10 χλμ. για να φτάσει στο νησί, καθώς ο στρατός έχτισε δρόμο και γέφυρες που οδηγούν σε αυτό το 1922, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν την προσπάθεια μόνο για να βιώσουν την περιπέτεια και να ανεβάσουν την ανδρεναλίνη τους στα ύψη.