Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ιστορικό κάστρο της Άμφισσας, υπάρχει ένα μέρος που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ να γοητεύουν τον επισκέπτη.

Ο λόγος για την ιστορική συνοικία της Χάρμαινας, η οποία μετρά εκατοντάδες χρόνια ζωής. Η περιοχή υπήρξε σημείο αναφοράς για την τέχνη της κατεργασίας δερμάτων, η οποία υπήρχε πολύ πριν το 1.600 στην Άμφισσα και αποτέλεσε βασική πηγή πλούτου για την πόλη μέχρι και την εποχή του Μεσοπολέμου.

Πρόκειται για το σημείο στην πόλη όπου κάποτε μεσουρανούσαν τα βυρσοδεψεία (γνωστά τότε ως ταμπακαριά), ελάχιστα από τα οποία σώζονται ακέραια και λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Μοναδικοί μάρτυρες του ένδοξου παρελθόντος που έζησε κάποτε η συνοικία, τα εγκαταλελειμμένα πέτρινα κτίρια που μέχρι σήμερα προσφέρουν θαυμαστή ατμοσφαιρικότητα και μαγεία στη συνοικία. Σαράντα δύο από αυτά το 1989 χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα, ενώ το 2011 η περιοχή έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο Eden 2011.

Μια βόλτα ανάμεσα στα λιθόστρωτα σοκάκια της Χάρμαινας και τα πέτρινα κουφάρια των παλιών βυρσοδεψείων -ένα σκηνικό που θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει αρκετά με κινηματογραφικό- είναι αρκετή για να πραγματοποιήσει ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο.