Το μεσαιωνικό χωριό της Χίου που μοιάζει με λαβύρινθο

Μια ζωντανή καστροπολιτεία με άρωμα μαστίχας


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
13:06
20/09/2020
Το μεσαιωνικό χωριό της Χίου που μοιάζει με λαβύρινθο
1
loading

Από τα πιο διάσημα μαστιχοχώρια του νησιού, βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη της Χίου, ενώ είναι ανακηρυγμένο ως διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο.

Ένα από τα ομορφότερα χωριά στη Νότια Χίο, πραγματικό στολίδι για το νησί της μαστίχας, λοιπόν, τα Μεστά μοιάζουν με έναν αληθινό, μεσαιωνικό λαβύρινθο, στον οποίο μόλις μπείτε δεν θα θέλετε να βγείτε. Θα εύχεστε, μάλιστα, να μείνετε «εγκλωβισμένοι» σε αυτόν για πάντα.

Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φρουριακού τύπου –τα σπίτια, χτισμένα από πέτρα, είναι ενωμένα με τα απέναντί τους με αψίδες, δημιουργώντας μια οχυρωματική διάταξη, η οποία είχε προβλεφθεί για την αντιμετώπιση επιδρομών– που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, δαιδαλώδη, πέτρινα, στενά σοκάκια και επιβλητικές καμάρες, πρόκειται για μία από τις πιο καλοδιατηρημένες καστροπολιτείες της χώρας.

Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη –το παλαιότερο μνημείο των Μεστών– που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο και διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833 καθώς και ο ναός του Μεγάλου Ταξιάρχη, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ολόκληρου του νησιού.

Ο μοναδικός «ανοιχτός» χώρος της καστροπολιτείας η πλατεία του χωριού, όπου θα βρείτε καφέ και μεζεδοπωλεία για άκρως χαλαρές και απολαυστικές στιγμές σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία και μαγεία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Χιος

    Στή βυζαντινή περίοδο γνώρισε πολλές πειρατικές επιδρομές. Το 1070 τήν κατέλαβαν οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Μετά τήν άλωση τής Κω/έως από τούς Φράγκους 1204 πέρασε στή δικαιοδοσία τού Φράγκου αυτοκράτορα. Το 1225 έγινε τμήμα τής αυτοκρατορίας τής Νίκαιας αργότερα τήν κατέλαβαν οι Γενοβέζοι έως 1329. Τελικά τήν πήραν οι Τούρκοι 1566. Στήν Επανάσταση τού 1821 οι Χιώτες πήραν μέρος 11 Μαρτίου 1822,ενώ στίς 30 Μαρτ οι Τούρκοι αποβίβασαν στρατεύματα έσφαξαν 30.000 κατοίκους κ αιχμαλώτισαν 40.000 πού τούς πούλησαν ώς δούλους. Η σφαγή τής Χίου προκάλεσε θύελλα αγανάκτησης στήν ευρωπαϊκή κοινή γνώμη κ ενέπνευσε στό Βίκτορα Ουγκό το ποιήμα του -Ελληνοπουλο- κ στό ζωγράφο Ντελακρουά συγκλονιστικό πίνακα. Στό λιμάνι 11 Ιουνίου 1822 έκαψε τήν τουρκική ναυαρχίδα ο πυρπολητής Κ Κανάρης. Αποπειράθηκε να ελευθερώσει το νησί 1827 ο Φαβιέρος. Τελικά απελευθερώθηκε 11 Νοεμβρίου 1922.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει