Πόσα ταξίδια μπορούμε αλήθεια να κάνουμε στη ζωή μας; Είναι αυτονόητο πως τόσο η διάρκεια του βίου όσο και το οικονομικό περιθώριο του καθενός μας δεν επαρκούν για την επίσκεψη και των 101 προορισμών που πρόκειται να σας παρουσιάσουμε για τις επόμενες 101 ημέρες.

Ωστόσο, ας ελπίσουμε πως μέσα από αυτήν την ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία θα βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

Έτοιμοι; Φύγαμε!

Νο. 96: Ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Μόσχα, Ρωσία

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου είναι ίσως το πιο διάσημο αξιοθέατο ολόκληρης της Ρωσίας. Ο ναός αυτός αξίζει και με το παραπάνω τη θέση του στα 101 μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε προτού πεθάνετε, και θα σας εξηγήσουμε το γιατί!

Επισήμως, ο ναός λέγεται Καθεδρικός Ναός της Μεσιτείας της Παρθένου της Τάφρου και αποπερατώθηκε το 1560 με διαταγή του τσάρου Ιβάν του Τρομερού, ο οποίος ήθελε να γιορτάσει τη συντριβή των μογγολικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ιβάν έβγαλε τα μάτια των δύο αρχιτεκτόνων, προκειμένου να μη δημιουργήσουν ποτέ ξανά κάτι το τόσο όμορφο. Αποτελείται από εννέα παρεκκλήσια που έχουν κτιστεί πάνω σε ένα κοινό, ενιαίο θεμέλιο, και βρίσκεται στην άκρη της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα.

Κατά τον 17ο αιώνα, στον καθεδρικό ναό προστέθηκε ένα καμπαναριό και το 1860 βάφτηκε εκ νέου στα χρώματα που βλέπουμε σήμερα.

Παρά την ομορφιά του, ο καθεδρικός κόντεψε να κατεδαφιστεί επί Στάλιν. Ο σοβιετικός ηγέτης ήθελε η Κόκκινη Πλατεία να διατίθεται αποκλειστικά για μεγάλες παρελάσεις, και ο ναός αυτός ήταν σε αρκετά άβολη θέση, οπότε έδωσε εντολή να κατεδαφιστεί. Ωστόσο, χάρη στη γενναιότητα του αρχιτέκτονα που αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή κατεδάφισης, ο ναός σώθηκε. Ο αρχιτέκτονας αυτός ανταμείφθηκε αδρά για τη γενναιότητά του, εκτίοντας πενταετή ποινή φυλάκισης για απείθεια.

Σήμερα, οι επισκέπτες στη Μόσχα μπορούν να θαυμάσουν την εξωτερική αρχιτεκτονική ή να περάσουν στους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε ένα εκπληκτικό μουσείο. Μόνο μια τελετή λαμβάνει χώρα εκεί ετησίως, αυτή της Αγίας Σκέπης κάθε Οκτώβριο.

Αν βρίσκεστε στην ανατολική Ευρώπη, μια επίσκεψη στην Κόκκινη Πλατεία είναι απλά επιβεβλημένη. Αν και δεν υπάρχουν πολλά αρχιτεκτονικά θαύματα στις πρώην σοβιετικές χώρες, ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου είναι η φωτεινή εξαίρεση και ένα θαύμα που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

101 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ