Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο αναγνώστες της ιστοσελίδας European Best Destinations ψήφισαν τους καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για δέκατη συνεχή χρονιά, αναδεικνύοντας τους 10 κορυφαίους που αξίζει κανείς να επισκεφτεί στην Ευρώπη το 2019.

Είτε πρόκειται για οικογενειακές ή ρομαντικές διακοπές, αποδράσεις με γνώμονα τον πολιτισμό ή την γαστρονομία, ταξίδια με την παρέα ή μοναχικά, ό,τι και να επιλέξετε θα βρείτε τον κατάλληλο προορισμό που αναζητάτε ανάμεσα στους δέκα που ακολουθούν παρακάτω.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Το «μικρό Παρίσι» στην καρδιά της Ευρώπης, όπως είναι γνωστή η Βουδαπέστη, εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και την πλούσια φυσική ομορφιά που την χαρακτηρίζει.

Η γοητευτική πρωτεύουσα της Ουγγαρίας προσφέρει αμέτρητες εικόνες με εντυπωσιακά κτήρια αρτ νουβό αρχιτεκτονικής, εστιατόρια και καφέ παραπλεύρως του Δούναβη, τα χαρακτηριστικά ιαματικά λουτρά Szechenyi και το παραμυθένιο κάστρο με πανοραμική θέα στον πόλη και τα νερά του Δούναβη.

Μπράγκα, Πορτογαλία

Η Μπράγκα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συνδυάζει τη σύγχρονη νεανική ενέργεια με τη μεσαιωνική ιστορία καθώς το 2012 αναδείχθηκε Ευρωπαϊκή Νεανική Πρωτεύουσα. Η θρησκευτική πρωτεύουσα της Πορτογαλίας είναι η αρχαιότερη πορτογαλική πόλη και διαθέτει ακέραιο μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Νησί Μόντε, Ιταλία

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο όμορφος προορισμούς στην Ιταλία, εντοπίζεται στη λίμνη Iseo και βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών από το Μιλάνο. Ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος, που μοιάζει να αναδύεται από τα νερά της λίμνης και έχει εμπνεύσει διεθνείς, μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Cristo, που επέλεξε το νησί για μία από τις πιο εκπληκτικές, καλλιτεχνικές του εγκαταστάσεις.

Το Μόντε αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης, των γαστρονομικών αναζητήσεων και των ποιοτικών κρασιών.

Μετς, Γαλλία

Xτισμένη στη συμβολή των ποταμών Moselle και Seille, στο βορειοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, η Μετς είναι η πρωτεύουσα της Λωρραίνης και ξεχωρίζει για την εκθαμβωτική αρχιτεκτονική σύνθεση που την χαρακτηρίζει με κλασικές, γαλλικές επαύλεις, τευτονικά γλυπτά και εκλεκτικά αρτ νουβό κτίρια.

Στα όσα αξίζει κανείς να δει από κοντά το μεσαιωνικό κάστρο, η μαρίνα της πόλης, η τεχνητή πλαζ στη λίμνη Plan d’ Eau, καθώς και ο κήπος Esplanade σε γαλλικό στυλ, ο οποίος δημιουργήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πόζναν, Πολωνία

Η παλαιότερη πρωτεύουσα της Πολωνίας, Πόζναν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, κερδίζει τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον με τη φιλόξενη και ζωντανή ατμόσφαιρά της.

Εντυπωσιακά ιστορικά αξιοθέατα και σαν ζωγραφισμένα μεσαιωνικά κτήρια μαγεύουν τον επισκέπτη της, ο οποίος ανακαλύπτει τα θέλγητρά της με μια βόλτα στην Πλατεία της Παλιάς Αγοράς, το παλάτι Działyński, τον καθεδρικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου και το Εθνικό Μουσείο.

Μάλαγα, Ισπανία

Η γενέτειρα του Πικάσο είναι μια υπέροχη παραλιακή πόλη, η οποία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα κάτι από την Βαρκελώνη ή την Μαδρίτη. Προσφέρει άνετη πρόσβαση στις όμορφες ακτές της Ανδαλουσίας, ενώ διαθέτει ένα μείγμα κουλτούρας και πολιτισμών το οποίο και δημιουργεί την ιδιαίτερη ταυτότητά της.

Χαλαρή ατμόσφαιρα στο κέντρο της Μάλαγα, δύο εντυπωσιακά κάστρα «κληρονομιά» των Μαυριτανών εισβολών, υπέροχες παραλίες με λευκή αμμουδιά και το εξαιρετικό Μουσείο του Πικάσο στα σημεία αναφοράς της.

Γενεύη, Ελβετία

Αν και οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τη Γενεύη με το δυναμικό επιχειρηματικό της κέντρο και την παγκόσμια τραπεζική δραστηριότητα, η ελβετική πόλη κρύβει πολλά θέλγητρα. Κοσμοπολίτισσα, με ευρωπαϊκή αρχοντιά, μεσαιωνικό αέρα και πλούσιο φυσικό περιβάλλον, η «πρωτεύουσα της Ειρήνης» αξίζει να συμπεριληφθεί στις επιλογές του κάθε ταξιδιώτη.

Από τις πιο χαρακτηριστικές εμπειρίες που πρέπει να ζήσει κανείς εδώ μια βόλτα με το τελεφερίκ μέχρι το βουνό Seleve, απ’ όπου η πόλη απλώνεται, κυριολεκτικά, κάτω από τα πόδια σας.

Cavtat, Κροατία

Ένα πραγματικό κόσμημα στο νότιο τμήμα της Κροατίας, ακριβώς πάνω στις υπέροχες Δαλματικές ακτές. Αυτό είναι το Cavtat, μια μικρή πόλη σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από το Ντουμπρόβνικ, η οποία προσεγγίζει όλο και περισσότερους τουρίστες τόσο με την ομορφιά των τοπίων και τον πολιτιστικό και ιστορικό της πλούτο, όσο και με την ενδιαφέρουσα γαστρονομία της.

Μπρατισλάβα, Σλοβακία

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, χτισμένη στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας, είναι μια κουλτουριάρικη πόλη με ενδιαφέρουσες διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

Η Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα φιλοξενεί ιστορικά κτίρια και μεσαιωνικούς πύργους, ενώ στα σημαντικότερα αξιοθέατα της συγκαταλέγονται το πέτρινο παλιό δημαρχείο που στεγάζει σήμερα το μουσείο της πόλης, ο γοτθικός Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου και το μεγαλόπρεπο κάστρο της Μπρατισλάβα που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Sainte Maxime, Γαλλία

Ο τέλειος προορισμός για ήρεμες διακοπές με την οικογένεια ή το ταίρι στην Ευρώπη. Το Sainte- Maxime, μεταξύ Προβηγκίας και Γαλλικής Ριβιέρας, είναι ένας αυθεντικός, ζεστός και φιλόξενος προορισμός που φημίζεται για την ηρεμία και την γαλήνη που προσφέρει στους επισκέπτες του. Στα όσα σίγουρα θα ξεχωρίσει κανείς εδώ η ομορφιά των φυσικών τοπίων, τα γαλαζοπράσινα νερά και οι απέραντες παραλίες του.