Ένας τόπος που λειτουργεί σαν χρονομηχανή, το κάστρο των Ιωαννίνων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ελάχιστα κατοικήσιμα σε όλη τη χώρα -μεταξύ άλλων η Μονεμβασιά και το μεσαιωνικό χωριό των Μεστών στη Χίο.

Όποιος θέλει, λοιπόν, να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο χρόνο και να ζήσει μια απίστευτη εμπειρία ζωής σε έναν τόπο όπου ζωντανεύουν μύθοι και θρύλοι από τα παλιά, δεν έχει παρά να συμπεριλάβει τα Ιωάννινα στην ταξιδιωτική του ατζέντα.

Το κάστρο των Ιωαννίνων, σημείο αναφοράς για την πόλη και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της, είναι το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο σε ολόκληρη τη χώρα το οποίο κατοικείται μέχρι και σήμερα, ενώ δίνει την αίσθηση ότι έχεις μπει σε χρονομηχανή μόλις διαβείς την μεγάλη πύλη του.

Εδώ η αίσθηση ότι έχεις μεταφερθεί σε μια εποχή γεμάτη μυστικά και θρύλους είναι παντού διάχυτη. Τα σχεδόν έρημα λιθόστρωτα σοκάκια και τα χαρακτηριστικά κτίρια αλλά και σπίτια με τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα ενισχύουν την μυστηριακή ατμόσφαιρα, την ώρα που μια επίσκεψη στα άκρως ενδιαφέροντα μουσεία της καστροπολιτείας συστήνει τους επισκέπτες τόσο στην ιστορία, όσο και τις τέχνες της περιοχής.

Στα όσα αξίζει να επισκεφτεί κανείς, λοιπόν, μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στη βορειοανατολική ακρόπολη με το Ιτς Καλέ, καθώς και το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων στο τζαμί του Ασλάν Πασά. Από τα σημεία αναφοράς, επίσης, το Φετιχέ Τζαμί και ο τάφος του Αλή Πασά στη βορειοδυτική ακρόπολη του Ιτς Καλέ.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η πόλη των Ιωαννίνων φημίζεται για τις εξαιρετικές προτάσεις φαγητού, ενώ η τοπική κουζίνα με τις πίτες και τα γλυκά της περιοχής κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών.

Λίμνη Ιωαννίνων: Πραγματικά μοναδική, με χρώματα και εικόνες που γοητεύουν

Τα Ιωάννινα, ωστόσο, είναι γνωστά τοις πάσι και για ακόμη έναν λόγο. Τη λίμνη τους. Η λίμνη των Ιωαννίνων, λοιπόν, μετρά περίπου επτά εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες παγκοσμίως και η δεύτερη σε παλαιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη λίμνη της Αχρίδας. Το οικοσύστημά της είναι ιδιαίτερης σημασίας και ευαισθησίας, γι’ αυτό και ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, λόγω των σπάνιων ειδών πανίδας και χλωρίδας που έχουν παρατηρηθεί στην έκτασή της.

Από τις εμπειρίες που σίγουρα αξίζει να βιώσει ο επισκέπτης της πόλης ο περίπατος στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας. Γεμάτες με πλατάνια, λεύκες, ιτιές και καλαμιώνες που συμπληρώνουν το ήδη γοητευτικό τοπίο, φιλοξενούν πλήθος πουλιών όπως κορμοράνους και ερωδιούς. Από τις εικόνες που σίγουρα θα αποτελέσουν τις πιο χαρακτηριστικές κατά την παραμονή σας στην όμορφη και ζωντανή πόλη των Ιωαννίνων.