Η λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα μαγικό τοπίο γεμάτο μελαγχολία και αστείρευτη γοητεία, που κάνει το νου του επισκέπτη να ταξιδεύει σε μονοπάτια απίστευτης ησυχίας και ηρεμίας, μέσω μόνο από μια εικόνα.

Όποιος βρεθεί, λοιπόν, για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, δεν γίνεται να μην μαγνητιστεί από την ιδιαίτερη γοητεία της λίμνης Παμβώτιδας. Απόλυτος πρωταγωνιστής της πόλης, κυριαρχεί, σχεδόν, σε όλα τα κλικ που συνθέτουν το φωτογραφικό κολάζ των Ιωαννίνων.

Η λίμνη των Ιωαννίνων μετρά περίπου επτά εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες παγκοσμίως και η δεύτερη σε παλαιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη λίμνη της Αχρίδας. Το οικοσύστημά της είναι ιδιαίτερης σημασίας και ευαισθησίας, γι’ αυτό και ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, λόγω των σπάνιων ειδών πανίδας και χλωρίδας που έχουν παρατηρηθεί στην έκτασή της.

Βόλτα πεζή γύρω από τη λίμνη

Από τις εμπειρίες που σίγουρα αξίζει να βιώσει ο επισκέπτης της πόλης ο περίπατος στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας. Γεμάτη με πλατάνια, λεύκες, ιτιές και καλαμιώνες που συμπληρώνουν το ήδη γοητευτικό τοπίο, φιλοξενούν πλήθος πουλιών όπως κορμοράνους και ερωδιούς. Από τις εικόνες που σίγουρα θα αποτελέσουν τις πιο χαρακτηριστικές κατά την παραμονή σας στην όμορφη και ζωντανή πόλη των Ιωαννίνων.

Το μικροσκοπικό νησί στα νερά της

Η λίμνη Παμβώτιδα είναι μία από τις δύο λίμνες στη χώρα μέσα στα νερά της οποίας υπάρχει κατοικημένο νησί -η άλλη είναι η λίμνη της Μικρής Πρέσπας με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Σε αυτά τα ήρεμα και φιλόξενα νερά της λίμνης, λοιπόν, πόλο έλξης για τους τουρίστες στην περιοχή αποτελεί το περίφημο νησάκι των Ιωαννίνων, που έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός.

Τα κτίριά του ακολουθούν την παραδοσιακή, ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και ξεχωρίζουν για τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο, ενώ στα πιο σημαντικά σημεία του συγκαταλέγεται το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς. Η λίμνη, φυσικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρυλική ιστορία της κυρά Φροσύνης, που βρήκε τραγικό τέλος στα νερά της λίμνης τον Ιανουάριο του 1801.