Το Κιόνι στην Ιθάκη, το χρωματιστό χωριό στο νησί του Οδυσσέα, μοιάζει βγαλμένο λες από πίνακα ζωγραφικής. Μόλις το αντικρίσει κανείς από κοντά, ή και από ψηλά, καταλαβαίνει γιατί πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς όχι μόνο στην Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρο το Ιόνιο.

Οι πολύχρωμες εικόνες με τα γραφικά σπιτάκια, το βαθύ πράσινο της πλούσιας φύσης που αγκαλιάζει τον οικισμό και το καθάριο μπλε της υδάτινης αγκαλιάς του Ιονίου συνθέτουν ένα φωτογραφικό καρουζέλ που δύσκολα διαγράφεται από τη μνήμη.

Κιόνι: Το χρωματιστό χωριό στο νησί του Οδυσσέα

Ένας οικισμός έκπληξη, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Αυτό είναι το Κιόνι, το οποίο, σαν άλλη σειρήνα, μαγνητίζει κάθε χρόνο αμέτρητους τουρίστες στην Ιθάκη για να ανακαλύψουν εκ των έσω την απαράμιλλου κάλλους ομορφιά που το χαρακτηρίζει.

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, το Κιόνι κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα, με κουκλίστικα, χρωματιστά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, «πνιγμένα» στα λουλούδια ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια που κάνουν το τοπίο ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Στενά πλακόστρωτα δρομάκια ξεκινούν από ψηλά στο σημείο της Ράχης, δίνουν την σκυτάλη σε σκαλοπάτια που οδηγούν σε περιποιημένα και καλαίσθητα οικήματα με προσεγμένες λουλουδιασμένες αυλές, για να καταλήξουν στην ακτή. Εδώ, η κεντρική περαντζάδα είναι γεμάτη με γραφικές ταβερνούλες και παραδοσιακά ουζερί, καθώς και κάποιες επιλογές σε καταστήματα με είδη δώρων.

Αξίζει κανείς να περπατήσει στη δεξιά πλευρά του απάνεμου λιμανιού του οικισμού για να παρατηρήσει από κοντά τμήμα του πέτρινου σπιτιού όπου, σύμφωνα με την παράδοση, έζησε ο ήρωας της Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Συνεχίζοντας, ο δρόμος οδηγεί σε απομονωμένους κολπίσκους για μπάνιο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ λίγο πιο μετά διακρίνονται και οι τρεις καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι, σήμα κατατεθέν του χωριού. Κάθε χρόνο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το γραφικό λιμανάκι στο Κιόνι αποτελεί σημείο αναφοράς και ήρεμο αραξοβόλι για κότερα και σκάφη.