Η Λακωνία είναι γνωστή περισσότερο για τα χωριά της Μάνης, τα οποία μέσα από την πέτρινη απλότητά τους και το άγριο τοπίο της φύσης ολόγυρά τους κερδίζουν τον επισκέπτη χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωστόσο, στο νομό συναντά κανείς και άγνωστα στο ευρύ κοινό χωριουδάκια, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ανάμεσα σε αυτά και η Κρεμαστή, γνωστή και ως το «κρεμαστό» χωριό της Λακωνίας, το οποίο συγκαταλέγεται στα μυστικά διαμαντάκια του ορεινού όγκου της περιοχής.

Το όνομα του χωριού, λοιπόν, οφείλεται κατά κάποιον τρόπο και στη γεωγραφική του θέση, καθώς η Κρεμαστή μοιάζει να κρέμεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Λακωνίας όπου και εντοπίζεται.  Ένα μικρό, ήσυχο, γραφικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριουδάκι, «βουτηγμένο» στην καρδιά του μεγαλείου της φύσης, η Κρεμαστή δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα κατά την μετακίνηση των πληθυσμών της εποχής και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 860 μ. στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα, με τη φύση ολόγυρά της να της δίνει και ξεχωριστή όψη αναλόγως την εποχή.

Κρεμαστή: Η παραδοσιακή εικόνα

Λιγοστά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αρκετά μεγάλα αμφιθεατρικά χτισμένα στην πλαγιά του ορεινού όγκου συνθέτουν την εικόνα της Κρεμαστής. Τα περισσότερα από αυτά είναι δίπατα και μοιάζουν πολύ με σπίτια- οχυρά, καθώς δεν έχουν καθόλου ανοίγματα στο ισόγειο, ενώ διαθέτουν πολεμίστρες και αμπάρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων η λεγόμενη Καζάρμα, από τα παλαιότερα σπίτια του χωριού που σύμφωνα με την παράδοση υπήρξε αρχηγείο των αγωνιστών της Επανάστασης του ’21.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού η «Βρύση της Κρεμαστής» η οποία, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται χαραγμένη επάνω της, χρονολογείται από το 1722 και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή του χωριού. Εκείνο το στοιχείο, ωστόσο, που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του επισκέπτη είναι η πλούσια φύση που περιβάλλει το χωριό με το υπέροχο και πανέμορφο ελατοδάσος να κλέβει σίγουρα τις εντυπώσεις.