Όταν η Grace Gagnon ανέβασε ένα βίντεο από το στούντιο της στη Βοστώνη στο TikTok τον Δεκέμβριο, ρωτώντας αν κάποιος στην Αγγλία θα άλλαζε το διαμέρισμά του με το δικό της για τα Χριστούγεννα, δεν περίμενε ότι θα λάμβανε πολλές απαντήσεις.

Η 25χρονη επαγγελματίας μάρκετινγκ είχε εμπνευστεί από τη ρομαντική κωμωδία του 2006 της Nancy Meyers «The Holiday», σχετικά με δύο γυναίκες (μια Βρετανή που υποδυόταν η Κέιτ Γουίνσλετ και μια Αμερικανίδα που ενσάρκωσε η Κάμερον Ντίαζ) που ανταλλάσσουν σπίτια για δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των διακοπών, με σκοπό να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και τα αντίστοιχα ρομαντικά τους προβλήματα.

«Ξεκίνησε σαν αστείο, πραγματικά», λέει η Gagnon. «Μου άρεσε η ταινία και σκέφτηκα, θα ήταν υπέροχο να κάνω μια ανταλλαγή σπιτιού έτσι», δήλωσε στο Conde Nast Traveler.

Είναι η ανταλλαγή σπιτιών η επόμενη μεγάλη ταξιδιωτική τάση;

Όπως αποδείχθηκε, τελικά, αρκετοί φάνηκε να συμμερίζονται την ίδια άποψη και μέσα σε λίγες μέρες, το βίντεο της Gagnon έγινε viral, κέρδισε πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο. «Άνθρωποι από όλο τον κόσμο με προσέγγισαν, λέγοντας ότι θα χαρούν να ανταλλάξουμε τα σπίτια μας», λέει. «Είχα μηνύματα από τη Σκωτία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, την Καλιφόρνια, το Μεξικό, την Ισλανδία. Αρκετές ήταν σοβαρές προτάσεις και τότε ήταν που αποφάσισα να προχωρήσω με αυτό».

Η Gagnon ξεκίνησε μια ανταλλαγή με την 22χρονη Flo Patterson από το Μπαθ της Αγγλίας. «Ένιωθε ότι ταίριαζε τέλεια», λέει η Gagnon. «Είχα αυτό το άμεσο αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντί ​​της. Και είχα δίκιο».

Οι δυο τους έμειναν η μία στο σπίτι της άλλης από την Πρωτοχρονιά έως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Δύο μήνες μετά, συνεχίζουν να μιλάνε τακτικά. «Η Flo έχει γίνει φίλη», λέει η Gagnon. «Η οικογένειά της με φρόντιζε όταν ήμουν εκεί και οι φίλοι μου τη γνώρισαν στη Βοστώνη. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Ανυπομονώ να κάνω κι άλλη ανταλλαγή άμεσα».

Τον περασμένο μήνα, λοιπόν, το Google Trends ανέφερε μια σταθερή αύξηση των αναζητήσεων που σχετίζονται με την «ανταλλαγή σπιτιού» στις ΗΠΑ, με τα ερωτήματα για «προγράμματα ανταλλαγής σπιτιού» να αυξάνονται κατά 180%. Ο ιστότοπος ανταλλαγής σπιτιού Love Home Swap σημείωσε συνολικά νέες δοκιμές αυξημένες κατά 65% το πρώτο δεκαήμερο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις ΗΠΑ να αυξάνονται συγκεκριμένα κατά 52%. Οι επιβεβαιωμένες ανταλλαγές κατοικιών μεταξύ μελών έχουν ήδη αυξηθεί κατά 112%.

Ομοίως, στο HomeExchange.com, μια άλλη εταιρεία ανταλλαγής κατοικιών, τα αιτήματα για ανταλλαγές το 2021 αυξήθηκαν κατά 31% σε σύγκριση με το 2020, αυξημένα κατά 39% σε σύγκριση με το 2019. Ο αριθμός των οριστικοποιημένων ανταλλαγών ανά ημέρα παρουσίαζε, επίσης, ανοδική τάση στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022, με την αύξηση να αγγίζει το 50% σε σχέση με το 2019.

«Πετύχαμε ρεκόρ σε αριθμό ανταλλαγών, παρόλο που συνήθως δεν είναι η εποχή που συμβαίνει ο μεγαλύτερος αριθμός ανταλλαγών, και αυτός ο μήνας [Φεβρουάριος] βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι ακόμα καλύτερος», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος του HomeExchange, Emmanuel Arnaud. «Η τάση είναι σίγουρα ανοδική».

Ο ρόλος που έπαιξε η πανδημία στην αύξηση ζήτησης ανταλλαγής κατοικιών

Ανάμεσα στους λόγους της αυξημένης κινητικότητας στον τομέα της ανταλλαγής κατοικιών και η πανδημία. «Λόγω του COVID-19, πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει απρόθυμοι να μείνουν σε ξενοδοχεία, όπου πρέπει να μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους -το ασανσέρ, το λόμπι, το εστιατόριο, την πισίνα- με άλλους επισκέπτες», λέει ο Arnaud. «Ενώ αν έχουν ένα ολόκληρο σπίτι για τον εαυτό τους, μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα και να έχουν τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους».

Ο χώρος ενός ολόκληρου σπιτιού αποτελεί, επίσης, ένα πλεονέκτημα όταν, μετά από δύο χρόνια περιορισμών, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν τα ταξίδια ως τρόπο επανασύνδεσης με την οικογένεια και τους φίλους, συχνά κάτω από την ίδια στέγη. Η αλλαγή σπιτιού προσφέρεται καλά για αυτό. «Έχετε περισσότερο χώρο και την ευκαιρία να μείνετε σε ένα πραγματικό σπίτι μακριά από το σπίτι, όπου όλοι μπορούν να είναι μαζί», λέει η Célia Pronto, διευθύνουσα σύμβουλος της Love Home Swap. «Αποτελεί μια συναρπαστική πρόταση».

Η τιμή αποτελεί αδιαμφισβήτητο δέλεαρ

Η τιμή είναι, επίσης, ένα αδιαμφισβήτητο ατού της τάσης. Τα μέλη των πλατφορμών ανταλλαγής κατοικιών συνήθως πληρώνουν μια ετήσια ή μηνιαία συνδρομή για να καταγράψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν πιθανές ανταλλαγές, αν και η εγγραφή είναι συχνά δωρεάν ή μέρος μιας δωρεάν δοκιμής, εξηγεί το Conde Nast Traveler. Η συνδρομή είναι εξαιρετικά οικονομική: Το Love Home Swap ξεκινά από περίπου 10 δολάρια το μήνα, το HomeExchange είναι 175 δολάρια το χρόνο (και τα δύο διαθέτουν επίσης ένα σύστημα πόντων που σας επιτρέπει να κερδίζετε πόντους όταν ένα άλλο μέλος μένει στο σπίτι σας και δεν μένετε στο δικά τους, τα οποία μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε για να ταξιδέψετε όταν είναι καλύτερα για εσάς).

Άλλοι ιστότοποι εκτελούν εξίσου λογικά προγράμματα τιμών: Το Holiday Swap είναι 100 δολάρια το χρόνο, το Home Link International, ο παλαιότερος όμιλος ανταλλαγής (ξεκίνησε το 1953) είναι 140 δολάρια με δωρεάν δεύτερο χρόνο.

Αυτό σας δίνει απεριόριστες ανταλλαγές και, αν ταξιδεύετε συχνά -κάτι που συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότεροι- λέει η Pronto, μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε κάθε ταξίδι. «Εκτός από τις αμοιβές μας, κανένα άλλο χρήμα δεν αλλάζει ποτέ χέρια μεταξύ των ιδιοκτητών σπιτιού», συμπληρώνει λίγο αργότερα. «Είναι μια απευθείας ανταλλαγή και νομίζω ότι είναι, επίσης, πολύ ελκυστικό για τους χρήστες μας, παλιούς και νέους».

Η αίσθηση της κοινότητας και η ευκαιρία για γνωριμία ενός νέου μέρους σαν ντόπιος

Για τους περισσότερους, ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μπορεί να είναι η αίσθηση της κοινότητας που δημιουργείται με την ανταλλαγή σπιτιών και η ευκαιρία να γνωρίσουν ένα νέο μέρος σαν ντόπιοι. Για τη Debbie Kelley, μέλος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, αυτές οι δύο πτυχές ήταν ο κύριος λόγος που κάνει ανταλλαγές σπιτιών από το 2006 στο HomeExchange.

«Η οικογένειά μου και εγώ πρέπει να έχουμε κάνει τουλάχιστον 40 ανταλλαγές τα τελευταία 16 χρόνια, από την Ιρλανδία στη Χιλή και στη χώρα του κρασιού στην Καλιφόρνια. Κάθε ταξίδι ήταν πραγματικά μοναδικό στο είδος του», λέει. «Σφυρηλατήσαμε μακροχρόνιες φιλίες με τους ανθρώπους με τους οποίους κάναμε συναλλαγές και εξερευνήσαμε κάθε προορισμό σαν να ζούσαμε εκεί, συχνά χάρη στις συστάσεις των οικοδεσποτών. Και εγώ έχω κάνει το ίδιο για αυτούς. Είναι πολύ πιο προσωπικό από οποιονδήποτε άλλο τρόπο ταξιδιού».

Ακόμη και ο ίδιος ο Arnaud είχε συχνά «φιλοξενούμενους» να του αφήνουν δώρα μετά από μια παραμονή στο σπίτι του στο Παρίσι. «Κάποτε, μια οικογένεια από τη Μαδρίτη άφησε ένα βιβλίο για τα παιδιά μου, με ένα σημείωμα που έλεγε ότι ήταν από τα παιδιά τους, ως ευχαριστώ που τους άφησες να δανειστούν τα παιχνίδια τους. Αυτό είναι το είδος της σχέσης που σχηματίζουν οι άνθρωποι». Και, καθώς ξεφεύγουμε από την πανδημία, μπορεί να είναι αυτό που αναζητούν οι ταξιδιώτες.