Πόσες «ζωές» να διαθέτει άραγε ένα κρουαζιερόπλοιο; Πάντως το φημισμένο καράβι «Queen Elizabeth 2» διάγει ήδη την τρίτη του ζωή, «μετενσαρκωμένο» πλέον στο μεγαλύτερο πλωτό κλαμπ του κόσμου.

Το εμβληματικό, μήκους 294 μέτρων κρουαζιερόπλοιο, είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι Μίνα Ρασίντ στο Ντουμπάι και εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί ως ένα πολυτελές ξενοδοχείο, ωστόσο πλέον ήρθε η ώρα για μια ακόμη μεταμόρφωσή του προς το ακόμη πιο (απείρως) διασκεδαστικό.

Και κάπως έτσι εγένετο… «Float Dubai», ένα τεράστιο πλωτό κλαμπ στο λιμάνι της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα εγκαίνια του (ίσως) πιο ακριβού και πολυτελούς κλαμπ της υφηλίου έγιναν πριν λίγο καιρό με την σαμπάνια να ρέει άφθονη, έστω και αν οι «πετρελαιάδες» φρόντισαν να «τσιμπήσουν» αρκετά την τιμή της προς τα πάνω – ένα μπουκάλι Ντομ Περινιόν κόστιζε πάνω από 1.100 ευρώ, ενώ τα πιο σπάνια κόκκινα και λευκά κρασιά του κόσμου πωλούνταν γύρω στις 70-80.000 ευρώ το μπουκάλι. Ναι, όπως καταλάβατε, το κλαμπ αυτό δεν είναι για όλους.

Και παρόλο που για να κλείσει κανείς τραπέζι ρεζερβέ έπρεπε να «σκάσει» σχεδόν ένα χιλιάρικο (980 ευρώ για την ακρίβεια), το κλαμπ γέμισε από κόσμο με πάνω από 1.000 άτομα να τίμησαν τα εγκάινιά του, μεταξύ των οποίων και η υψηλή προσκεκλημένη της βραδιάς, αμερικανίδα ηθοποιός Λίντσεϊ Λόχαν, η οποία χόρεψε έως το πρωί ή μάλλον καλύτερα, έως τις 3 τα ξημερώματα, που είναι η ώρα που κλείνουν επίσημα όλα τα μπαρ και τα κλαμπ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το κλαμπ είναι στο ανώτερο κατάστρωμα του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο έχει αγοράσει η βασιλική οικογένεια των Εμιράτων από το 2008 και που, προκειμένου να το συντηρεί, ρίχνει μηνιαίως πάνω από 600-650.000 ευρώ – γι’ αυτό και τα διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το κλαμπ έγινε σε μια απόπειρα να βγάλει το πλοίο τα έξοδά του.

Καράβι

Ο βίος και η πολιτεία της «Βασίλισσας των Ωκεανών»

Το «Queen Elisabeth 2» ξεκίνησε να ταξιδεύει το 1969 και ήταν το τελευταίο μεγάλο πλοίο της γραμμής μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής και παρέμενε σε ενεργό υπηρεσία οκτώ μήνες τον χρόνο, έως το 2007, ως πλοίο της γραμμής Σαουθάμπτον – Νέα Υόρκη και ως κρουαζιερόπλοιο τον χειμώνα.

Πριν μερικά χρόνια, τον Απρίλιο του 2018, μετά την «συνταξιοδότησή» του, αγοράστηκε έναντι 100 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση των Εμιράτων και άνοιξε ξανά τα καταστρώματά του για τους επισκέπτες, ως ξενοδοχείο, προσφέροντάς τους θέα στους ουρανοξύστες της πόλης αλλά και στη θάλασσα. Για την μετατροπή του αυτή δαπανήθηκαν πάνω από 2,7 εκατομμύρια ανθρωποώρες.

Οι επισκέπτες και οι πελάτες του πλωτού ξενοδοχείου έχουν την ευκαιρία να δουν έπιπλα από τη χρυσή εποχή του «Queen Elisabeth 2», αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα και έργα τέχνης από την αρχική διακόσμησή του. Τα δωμάτια και οι σουίτες του πλωτού ξενοδοχείου διαθέτουν τα φινιστρίνια με τα οποία είχε εξοπλιστεί αρχικά το πλοίο.

Τα δωμάτια είναι χωρισμένα σε 13 θέσεις, από τα μικρά αλλά όμορφα διαρρυθμισμένα μέχρι τις βασιλικές σουίτες των 76 τετραγωνικών μέτρων. Για την ακρίβεια, το «Queen Elisabeth 2» διαθέτει δύο βασιλικές σουίτες που αποτελούν την επιτομή της πολυτέλειας. Διαθέτουν ιδιωτική βεράντα, αίθριο με τζαμαρία, τραπεζαρία και πολυτελέστατο υπνοδωμάτιο.

Το QE2 ήταν το τελευταίο ατμοπλοϊκό πετρελαίου σκάφος που διέσχιζε τον Ατλαντικό στην προγραμματισμένη υπηρεσία τακτικών γραμμών μέχρι την ανακατασκευή του με ένα σύγχρονο κινητήρα ντίζελ το 1986/1987. Το πλοίο είχε χωρητικότητα για περισσότερους από 1.900 επιβάτες και πλήρωμα πάνω από 1.000 άτομα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σκάφους.

Το QE2 δεν έλαβε ποτέ το πρόθεμα RMS (Royal Mail Ship) και αντί αυτού είχε τα SS (Steamship) και αργότερα MV (Motor vessel) ή MS (Motor ship) προθέματα σε επίσημα έγγραφα.

Το QE2 αποσύρθηκε μετά τιμών από την υπηρεσία της Cunard πριν από ακριβώς 13 χρόνια, στις 27 Νοεμβρίου 2008.

Ο διάδοχός του υπήρξε το κρουαζιερόπλοιο «Queen Elizabeth», που βαφτίστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από την ίδια τη βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β’

Το πλοίο κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Fincantieri Monfalcone στην Ιταλία. Έχει βάρος 90.400 τόνους, μήκος 294 μέτρα και πλάτος 32. Το βύθισμά του είναι 8 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει 2.058 επιβάτες και 1.000 μέλη πληρώματος.

Διαθέτει τέσσερα εστιατόρια και 10 διαφορετικά θεματικά μπαρ, από την παραδοσιακή βρετανική παμπ του Golden Lion Pub, μέχρι το Queens Room Bar και από το The Garden Lounge Bar μέχρι το Churchhill’s Bar.

Στα συν του συγκαταλέγεται το ότι διαθέτει και μια τεράστια βιβλιοθήκη με πάνω από 6.000 βιβλία.