Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το Φιόρδ της Στερεάς Ελλάδας, καθώς η εικόνα που αντικρίζει κανείς στη Λίμνη Κρεμαστών, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδα, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχες εικόνες στα φιόρδ της Σκανδιναβίας.

Μια πραγματική όαση γαλήνης και ηρεμίας, ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, σε απόσταση περίπου 1,5 ώρας από το κέντρο του Καρπενησίου, η Λίμνη Κρεμαστών, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εκπλήξεις που κρύβει για τους επισκέπτες της η περιοχή.

Λίμνη Κρεμαστών- Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα

Η Λίμνη Κρεμαστών δημιουργήθηκε το 1965 κατά την διάρκεια της κατασκευής του φράγματος των Κρεμαστών με την συσσώρευση των νερών των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στη λίμνη μόνο ονειρικές μπορούν να χαρακτηριστούν, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα φιόρδ που δημιουργούνται να παραπέμπουν σε προορισμούς της Σκανδιναβίας, ενώ η εμπειρία που θα βιώσει ο επισκέπτης που θα πραγματοποιήσει και την εν πλω ξενάγηση, σίγουρα θα του μείνει για πάντα αξέχαστη.

Οι τέσσερις γέφυρες στη Λίμνη Κρεμαστών

Στα όσα σίγουρα αξίζει κανείς να παρατηρήσει στη λίμνη συγκαταλέγονται οι τέσσερις γέφυρές της. Οι γέφυρες της Τατάρνας και της Επισκοπής λειτουργούν στην ουσία ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των δύο νομών, με εκείνη της Τατάρνας να έχει λάβει σπουδαία ευρωπαϊκά βραβεία για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της.

Από τις πιο σημαντικές γέφυρες, ωστόσο, στη λίμνη Κρεμαστών είναι εκείνη του Μανώλη, κι αυτό γιατί στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου για περισσότερα από 400 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η γέφυρα του Μανώλη εδώ και 60 χρόνια περίπου, από τότε δηλαδή που δημιουργήθηκε η λίμνη, κάθε χρόνο βυθίζεται στα νερά της λόγω της αύξησης της στάθμης των νερών και ξεπροβάλει ξανά όταν πέσει η στάθμη τους από την άνοιξη προς το καλοκαίρι. Η τέταρτη γέφυρα στη λίμνη Κρεμαστών είναι εκείνη της Τέμπλας.

Απίστευτες εικόνες που μοιάζουν με φιόρδ

Αυτό που αντικρίζει ο επισκέπτης στη λίμνη Κρεμαστών –η πανοραμική θέα από τη θέση Τσαγκαράλωνα λίγο έξω από το χωριό φιδάκια είναι εκπληκτική– είναι πραγματικά απίστευτο, με τις εικόνες απαράμιλλου φυσικού κάλλους να παραπέμπουν στα σκανδιναβικά φιόρδ, από τα οποία, ωστόσο, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει.

Τα γαλήνια νερά της λίμνης «αγκαλιάζονται» από τους άγριους ορεινούς όγκους ολόγυρά της, κάνοντας το τοπίο να μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την δημιουργία της εγκαταλείφθηκαν αρκετοί οικισμοί, ενώ βυθισμένο μέσα στη λίμνη βρίσκεται και το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Επισκοπής, το οποίο βρισκόταν στο ομώνυμο χωριό. Οι τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν πριν τη βύθιση της μονής φιλοξενούνται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών.